"Всі хвороби від нервів" та участь вітаміну Д

13.06.2022
02.04.2024

Стрес – це реакція організму на несприятливі чинники. У сучасному світі ми відчуваємо його майже кожен день – інформаційне навантаження, труднощі на роботі, сварка з чоловіком, заборгованість за кредитом, проблеми зі здоров'ям, переїзд, невизначеність, військові конфлікти, економічна нестабільність. Стрес укорінився в нашому повсякденному житті, і ми не надаємо йому жодного значення, сприймаючи як щось буденне. Внаслідок чого він може перерости в хронічний стан, викликавши цим серйозні проблеми зі здоров'ям.

Які хвороби найчастіше розвиваються через стрес

Стрес дозволяє нам швидко реагувати на загрози та уникати небезпеки. У невеликих кількостях він буває навіть корисний для нашого організму, але тривалий його вплив може зробити людину вразливою до різних психічних та фізичних захворювань.

Не дарма кажуть, що "всі хвороби від нервів", адже хронічний стрес підриває наше здоров'я, негативно впливаючи на всі системи організму: опорно-рухову, нервову, імунну, ендокринну, серцево-судинну, дихальну, травну та репродуктивну.

Люди, які схильні до постійного стресу, відчувають тривогу і страх. Вони стають дратівливішими, нетерплячішими, у них погіршується увага і пам'ять, виникають складнощі з прийняттям рішень. Особі складно сконцентруватися на невеликому обсязі інформації, яку вона отримує.

Вітамін D

ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

дізнатися про Олідетрим 4000
ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

Найчастіше тривожний стан розвивається поступово і супроводжується втомою, яка не минає після відпочинку, м'язовою напруженістю, головними болями, безсонням або, навпаки, сонливістю. Все це може спричинити апатію або призвести до більш пригніченого психічного стану – депресії.

Гормони стресу роблять імунну систему вразливою до вірусних інфекцій, що призводить до тривалого відновлення організму після нездужання чи травми.

Найпоширенішими хворобами через стрес вважають діабет, гіпертонію, захворювання шлунково-кишкового тракту, бронхіальну астму, ожиріння, хворобу Альцгеймера.

Дослідження у 2018 році показало, що стресовий вплив підвищує ризик розвитку аутоімунних захворювань, таких як: ревматоїдний артрит, псоріаз, розсіяний склероз.

Як впоратися зі стресом

У наші дні уникнути або повністю відгородити себе від стресу неможливо, але можна навчитися з ним справлятися. Лікарі рекомендують:

  1. Обмежити потік інформації. Робіть перерви у перегляді, читанні або прослуховуванні новин, у тому числі у соціальних мережах. Добре бути поінформованим, але постійно чути про подію, що травмує, може засмутити.
  2. Розставити пріоритети. Потрібно скласти план та не братися за кілька справ одночасно.
  3. Налаштувати режим сну. За кілька годин до сну припиніть виконувати будь-яку роботу, яка потребує розумових зусиль (відкладіть телефони, вимкніть телевізори), щоб дати мозку час заспокоїтися.
  4. Вживати здорову, добре збалансовану їжу. По можливості уникайте стимуляторів, таких як кофеїн та тютюн, тому що вони можуть викликати дратівливість та нервозність, що саме по собі є стресом.
  5. Займатися регулярно фізичними вправами. Фізичні вправи не тільки корисні для здоров'я, але і є потужним засобом для зняття напруги.
  6. Навчитися говорити "ні". Частою причиною стресу є дуже багато справ і дуже мало часу на їх виконання. Проте навіть у такій ситуації багато людей все одно погоджуються взяти на себе додаткову відповідальність.
  7. Знайти заняття, яке приноситиме радість. Якщо ви все життя мріяли танцювати чи малювати, настав час це зробити.
  8. Використовувати різні техніки релаксації. Деякі люди розслабляються за допомогою медитації, масажу, аромотерапії або йоги.
  9. Поговорити із людьми, яким довіряєте. Поділіться своїми проблемами і тим, як ви почуваєтеся, з батьками, друзями. Якщо симптоми стресу починають мати постійний характер, варто звернутися до психолога або психотерапевта.
  10. Приймати вітамін Д. Він підвищує імунітет, покращує роботу нервової системи.

Вітамін Д є групою біологічних активних речовин, що беруть участь у фізіологічних процесах в організмі людини. Він виконує такі функції:

  • регулює мінеральний обмін;
  • зміцнює імунітет;
  • необхідний для нормального функціонування щитовидної залози;
  • покращує функції центральної нервової системи;
  • налагоджує роботу серця та судин;
  • знижує ріст ракових клітин;
  • підвищує настрій;
  • зменшує ризик депресії;
  • сприяє схудненню.

Роль вітаміну Д у здоров'ї нервової системи

Вітамін Д відіграє важливу роль у регуляції настрою та здоров'я нервової системи. Він є прогормоном, який присутній у багатьох тканинах нашого організму, особливо у відділах мозку, які відповідають за когнітивні здібності. Тому, при його недостатності у людей погіршується пам'ять, знижується стресостійкість, виникають проблеми з концентрацією уваги та здатністю обробляти інформацію.

Згідно з дослідженнями, вітамін Д знижує вироблення кортизолу, відомого як «гормон стресу». При тривалому надлишку кортизола в організмі, виникає тривога і проблеми зі сном. Крім того, холекальциферол, він же вітамін Д, підвищує рівень серотоніну та дофаміну, які викликають позитивні емоції у людини. Серотонін називають ще «гормоном щастя», оскільки він регулює тривожність та відповідає за настрій. Дофамін – це «гормон задоволення», який відповідає за мотивацію та дарує людині відчуття повноцінності та задоволення. При нестачі вітаміну Д виникає втома, дратівливість та поганий настрій.

Необхідність вітаміну Д від нервів та стресу для жінок

У жінок потреба в вітаміні Д вища, ніж у чоловіків, через особливості функцій їхнього організму (менструація, вагітність, період лактації). Цей прогормон необхідний не лише для опорно-рухового апарату жінки, але й для її репродуктивного здоров'я. Як стверджують фахівці, вітамін Д "заспокоює" нерви під час менопаузи, підвищуючи «гормон щастя» - серотонін в організмі.

За даними Американської фізіологічної асоціації, жінки більше схильні до стресу, ніж чоловіки, через різну реакцію мозку на напружену ситуацію. Причиною цього також є побутові проблеми, відповідальність за дітей.

Дуже важливо жінкам під час вагітності контролювати рівень вітаміну Д, адже при нестачі холекальциферолу в сукупності зі стресовими ситуаціями може сповільнитись розвиток мозку плода.

Причини дефіциту вітаміну Д

Для того, щоб визначити причини нестачі вітаміну Д, потрібно зрозуміти насамперед, звідки він надходить в організм людини. 

Першим його основним джерелом є сонце. Вітамін Д виробляється у шкірі під впливом ультрафіолетових променів. Якщо в осінньо-зимовий період синтез цього елемента обмежений через коротку тривалість світлового дня, кут падіння сонячного світла, а також велику кількість одягу, що закриває все тіло, то влітку, здавалося б, не повинно бути жодних проблем в отриманні денної його кількості. Але і тут є свої нюанси, а саме: використання сонцезахисного крему, смог, притаманний мегаполісам, хмарність.

До другого джерела відносяться продукти харчування, такі як: риба (лосось, тунець, сардини), яйця, молоко, вершкове масло, сир. Але, їжа покриває лише 20 відсотків добової потреби у цьому нутрієнті. Наприклад, для того, щоб заповнити дефіцит вітаміну Д, потрібно з'їдати щодня кілька десятків яєць і велику кількість жирної риби.

Як стверджують фахівці, дуже складно отримати добову норму холекальциферолу природним шляхом, тому рекомендують приймати вітамін Д навіть влітку, додатково у вигляді добавок. Серед різноманітності засобів із вітаміном Д3, які представлені на території України, радимо звернути увагу на препарат Олідетрим від польської компанії «Польфарма». Різна доза продукту (600, 1000, 2000 і 4000 МО) дає можливість забезпечити добову потребу кожного члена сім'ї. Олідетрим випускається у формі масляних крапель для найменших та у формі м'яких капсул для дітей та дорослих. Він добре засвоюється організмом, не містить тваринних жирів і барвників. Препарат можна знайти в багатьох аптеках нашої країни або замовити онлайн через аптечні сайти.

Перед застосуванням, проконсультуйтеся з лікарем для визначення правильного дозування та тривалості приймання цього засобу. Бережіть себе та будьте здорові!

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Література:

  1. Ljudmila Stojanovich, Dragomir Marisavljevich. Stress as a trigger of autoimmune disease. Autoimmun Rev. 2008 Jan;7(3):209-13. doi: 10.1016/j.autrev.2007.11.007. Epub 2007 Nov 29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18190880/ 
  2. Maurizio Cutolo, Rainer H Straub. Stress as a risk factor in the pathogenesis of rheumatoid arthritis. Neuroimmunomodulation. 2006;13(5-6):277-82. doi: 10.1159/000104855. Epub 2007 Aug 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17709949/ 
  3. https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-manage-and-reduce-stress .
  4. DeLuca GC, Kimball SM, Kolasinski J, Ramagopalan SV, Ebers GC. Review: the role of vitamin D in nervous system health and disease. Neuropathology and Applied Neurobiology, 01 Aug 2013, 39(5):458-484 DOI: 10.1111/nan.12020 PMID: 23336971.
  5. Sadia Sultan, Uzma Taimuri, Shatha Abdulrzzaq Basnan, Waad Khalid Ai-Orabi, Afaf Awadallah, Fatimah Almowald, Amira Hazazi. Low Vitamin D and Its Association with Cognitive Impairment and Dementia. J Aging Res. 2020 Apr 30;2020:6097820. doi: 10.1155/2020/6097820. PMID: 32399297 PMCID: PMC7210535.
  6. https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2010/gender-stress   
  7. Материнский витамин D и его роль в определении происхождения психического здоровья плода. Лиси Дж., Риболси М., Сиракузано А., Ниолу К. Curr Pharm Des. 2020; 26 (21): 2497-2509. DOI: 10.2174/138161282666620050609385.


На початок сторінки