Зміцнюємо імунітет дитини восени

31.10.2022
28.02.2024

Осінь – це, безумовно, прекрасна пора року, багата на врожай овочів і фруктів. Але для більшості батьків – це час простудних захворювань, коли дитина після літніх канікул повертається до садка чи школи. Зі зміною погоди діти стають більш схильними до вірусних інфекцій, які призводять до застуди та грипу.

Пропонуємо вам кілька корисних порад та лайфхаків, як підвищить імунітет дитині восени. Але спочатку давайте з'ясуємо чому діти так часто хворіють.

Причини хвороб у дітей і поняття «діти, що часто хворіють»

Від вітчизняних лікарів періодично можна почути таке поняття, як «діти, що часто хворіють». Батьки не повинні лякатися даного терміну, оскільки він не є медичним діагнозом, а лише умовне позначення дітлахів, які порівняно зі своїми однолітками набагато частіше хворіють на гострі респіраторні захворювання.

Частота респіраторних інфекцій залежить від віку дитини:

Вік Кількість простудних захворювань на рік
0-12 міс. більше ніж 4
1-3 р. від 6
3-5 р. більше ніж 5
5+ від 4

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим Кідс
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Хоча у країнах таких, як США, вважається нормою, якщо малюки у віці від 1 до 3 років хворіють до 8 ГРЗ на рік.

Експерти радять звертати увагу не на кількість застуд, а на їхню тривалість. Адже якщо дитина хворіє довгий час, це свідчить про те, що імунна система недостатньо міцна, щоб захистити організм від різних інфекцій та бактерій.

Дитина може хворіти з різних причин, а саме:

  • незрілість імунної системи;
  • недоношеність;
  • рання соціалізація (дитячий садок, різні гуртки, центри розвитку);
  • неправильне харчування (у ранньому віці – штучне вигодовування);
  • прояви алергії;
  • дефіцит або надлишок вітамінів;
  • порушення роботи залоз внутрішньої секреції;
  • хронічні хвороби;
  • дисбактеріоз;
  • безконтрольне приймання ліків, включаючи антибіотики;
  • несприятлива екологічна ситуація;
  • вологий клімат, висока вогкість у будинку чи квартирі;
  • постійні стреси (проблеми в сім'ї, сварки з ровесниками);
  • нехтування особистою гігієною.

Фахівці називають чотири головні умови, дотримуючись яких можна розраховувати на міцний імунітет:

  • повноцінне харчування;
  • достатньо сну;
  • порядок у помешканні;
  • фізична активність.

Правильне харчування та вітаміни для зміцнення імунітету дитини

Щоб підтримати імунітет дитини восени, фахівці рекомендують батькам приділити особливу увагу харчуванню, зробивши його різноманітнішим та збалансованим.

Цікавий факт! Близько 70% імунних клітин містяться у травному тракті!

Тому в раціон дітей потрібно включати продукти багаті на вітаміни, мінерали, білки та інші корисні та необхідні речовини.

Для нормального розвитку дитині потрібні всі макро- та мікронутрієнти у достатній кількості. Брак мікроелементів є частою причиною зниженого імунітету.

Підвищити функції захисної системи здатні лише деякі вітаміни, а саме: кальциферол (Д), аскорбінова кислота (С), ретинол (А), токоферол (Е), а також вітаміни групи В.

Так вітаміни А, С, Е мають антиоксидантні властивості: оберігають організм від вільних радикалів, які вражають його клітини.

Якщо ви не знаєте, чим підтримати імунітет дитини восени, пропонуємо вам кілька рецептів не тільки смачних, але й дуже корисних вітамінних чаїв:

  1. З шипшиною

На один літр гарячої води (не окріп!) Вам знадобляться 4-5 ст. л. сухих плодів шипшини. Перед тим, як плоди засипати, не забудьте їх промити та подрібнити. Дайте настоятися. Такий чай містить цілий букет вітамінів С, А, К, Е.

  1. З обліпихою

Для приготування напою вам потрібні такі інгредієнти, як: 600 мл окропу, 150 г обліпихи, чай чорний – 2 ст. ложки, мед на смак. Він зміцнює не тільки імунну, а й нервову та серцево-судинну системи.

  1. З імбиром та апельсином

Заварюємо чорний чай – 0,5 л, подрібнюємо 100 г імбиру, віджимаємо сік із апельсинів (5 шт.). Всі ці інгредієнти змішуємо, додаємо корицю та ставимо на повільний вогонь, доводимо до кипіння, даємо настоятися 10-15 хв.

Експерти вважають, що вітамін Д для імунітету дітям просто необхідний і без нього ніяк у період застуд та холодів. Він потрібний для правильного функціонування імунної системи, яка є першою лінією захисту організму від інфекцій та хвороб.

Кальциферол відіграє вирішальну роль у стимулюванні імунної відповіді. Цей нутрієнт має як протизапальні, так і імунорегуляторні властивості та має вирішальне значення для активації захисту імунної системи.

Вітамін Д допомагає знизити ризик зараження респіраторними інфекціями, а дослідження підтверджують, що він підвищує вироблення Т-клітин, що борються з патогенами.

Як відомо, сонце є основним джерелом вітаміну Д, але клімат нашої країни не дозволяє нам отримувати його у достатній кількості восени. Також дана речовина міститься в обмеженій кількості продуктів, таких як збагачене молоко та жирна риба, тому вихід лише один – добавки.

Рекомендована профілактична доза вітаміну Д на добу для новонароджених та малюків становить 400-600 МО, а для дітей та підлітків – 600-1000 МО.

Ми радимо звернути увагу на препарати європейського виробника Polpharma - Олідетрим Кідс 600 МО та Олідетрим 1000 МО. Перший проводиться у вигляді олійних крапель для дітей від народження до 6 років, а другий – у вигляді желатинових капсул для дітей та підлітків.

Ці дієтичні добавки не містять штучних барвників або ароматизаторів, які могли б спричинити побічні дії у дитини.

Достатній та якісний сон сприяє зміцненню імунітету дитини

Дитячий організм потребує правильного відпочинку для відновлення сил. Повноцінний сон є основою здорової імунної системи.

Під час сну імунна система вивільняє цитокіни та виробляє багато лейкоцитів, тому без достатнього відпочинку діти можуть захворіти. Дослідження показали, що сон посилює набуту імунну відповідь на чужорідні елементи.

З іншого боку, недосипання підвищує рівень гормону стресу в крові, який негативно впливає на роботу захисних сил.

Якщо ви не знаєте скільки потрібно спати вашій дитині, пропонуємо вам ознайомитися з рекомендаціями Національного Фонду Сну (США):

Вікові категорії Необхідна кількість годин сну на добу
Новонароджені (0-3 міс.) 14 - 17
Немовлята (4-11 міс.) 12 - 15
Малюки (1-2 р.) 11 - 14
Дошкільнята (3-5 р.) 10 – 13
Школярі (6-13 р.) 9 - 11
Підлітки (14-17 р.) 8 - 10
Дорослі 18+ 7 - 9

Не забувайте! Надлишок сну також шкідливий, як і його нестача.

Щоб допомогти дітям легко заснути, встановіть здоровий режим сну, наприклад, приймаючи ванну і читаючи книгу. А ось телевізор, телефон або планшет краще вимкнути хоча б за годину до сну, тому що вони випромінюють синє світло, що імітує денне. Це, у свою чергу, гальмує виробництво мелатоніну – гормону сну, що призводить до проблем із засинанням. Дуже важливо лягати спати в один і той же час щоночі, навіть у вихідні.

Вологе прибирання та чистота в оселі

Ще одним фактором у підтримці здорового імунітету дитини є чистота та порядок у помешканні. Адже саме це те місце, де ваш малюк знаходиться найбільше часу. Необхідно проводити вологе прибирання щонайменше один раз на тиждень, включаючи миття підлог, горизонтальних та вертикальних поверхонь. Згідно з дослідженням, це допомагає не тільки позбутися пилу, а й знизити кількість бактерій та грибків у приміщенні. Також рекомендується використовувати звичайну воду замість миючих засобів, щоб уникнути алергічних реакцій у дитини. При використанні пилососа не забувайте періодично перевіряти стан фільтрів у ньому та у разі потреби ставити нові.

Фахівці радять влаштовувати генеральне прибирання в оселі хоча б двічі на рік, щоб можна було позбутися непотрібних речей та предметів, які сприяють лише скупченню пилу.

Важливо провітрювати приміщення! Особливо восени, коли починається опалювальний сезон і повітря стає пересушене. Це допоможе не тільки зволожити повітря, але й наситити його киснем.

Допомогти нормалізувати вологість можуть кімнатні рослини, але найкраще з цим впорається зволожувач повітря.

Пам'ятайте! Чистота – це добре, але без фанатизму. Адже життя дитини в стерильних умовах заважає нормальному розвитку її імунної системи.

Необхідна кількість фізичної активності

Велике значення для здоров'я дитини мають регулярні посильні фізичні навантаження. Вони зміцнюють імунітет, допомагають покращити кровообіг, сприяють виробленню необхідної кількості природних клітин-кілерів, які відповідають за захист організму від патогенів.

Любов до спорту та активного способу життя необхідно прищеплювати з дитинства. Загальновідомо, що дитяча гімнастика корисна для дитини вже з перших днів життя, оскільки зміцнює кістково-м'язову, серцево-судинну систему, а також сприяє правильному здоровому розвитку всього організму. Звичку щодня робити зарядку необхідно зберегти з віком дитини, до того ж потрібно пояснити їй користь заняття фізкультурою, щоб вона розуміла необхідність фізичних вправ та їх значення для підтримки хорошого здоров'я.

Для зміцнення імунітету фахівці рекомендують дітям дошкільного віку такі активності, як:піші прогулянки;

  • піші прогулянки;
  • катання на самокаті, роликах;
  • заняття у басейні;
  • футбол;
  • танці;
  • біг.

Вважається, що фізичних навантажень 3-5 разів на тиждень тривалістю 30-60 хвилин буде достатньо як дітям, так і підліткам. Головне, щоб заняття були систематичними.

Дитину, яка досягла певного віку, можна віддати займатися в якусь спортивну секцію, яка відповідатиме її характеру, фізичному та психологічному типу. Звикнувши до фізичних навантажень з раннього дитинства, ваше чадо на довгі роки збереже цю звичку, що сприятиме підтримці здоров'я, витривалості, запобіганню поширенню інфекцій та покращенню розумової діяльності.

Зміцнюйте імунітет правильно і бережіть своїх дітей!

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Література:

  1. Маркова Т.П., Чувиров Д.Г. Длительно и часто болеющие дети // РМЖ. 2002. Т. 10. № 3 С. 125.
  2. Camargo C.A., Ingham T., Wickens K., Thadhani R., Silvers K.M., Epton M.J., Town G.I., Pattemore P.K., Espinola J.A., Crane J., et al. Cord-blood 25-hydroxyvitamin D levels and risk of respiratory infection, wheezing, and asthma. Pediatrics. 2011;127:e180–e187.
  3. Giulia Bivona, Luisa Agnello, and Marcello Ciaccio. The immunological implication of the new vitamin D metabolism. Cent Eur J Immunol. 2018; 43(3): 331–334.
  4. Michelino Di Rosa, Michele Malaguarnera, Ferdinando Nicoletti, and Lucia Malaguarnera. Vitamin D3: a helpful immuno-modulator. Immunology. 2011 Oct; 134(2): 123–139.
  5. Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., Hazen, N., Herman, J., Katz, E. S., Kheirandish-Gozal, L., Neubauer, D. N., O'Donnell, A. E., Ohayon, M., Peever, J., Rawding, R., Sachdeva, R. C., Setters, B., Vitiello, M. V., Ware, J. C., & Adams Hillard, P. J. (2015). National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep health, 1(1), 40–43. 
  6. Бережной В.В. Иммунокоррекция в педиатрии // Здоровье Украины. – 2004. – № 108. – С. 25.
  7. David C. Nieman, and Laurel M. Wentz. The compelling link between physical activity and the body's defense system. J Sport Health Sci. 2019 May; 8(3): 201–217.
  8. Stoyan Dimitrov, Tanja Lange, Cécile Gouttefangeas, Anja T.R. Jensen, Michael Szczepanski, Jannik Lehnnolz, Surjo Soekadar, Hans-Georg Rammensee, Jan Born, Luciana Besedovsky. Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells. J Exp Med (2019) 216 (3): 517–526.
  9. Zhiyi Huang,Yu Liu и др. Role of Vitamin A in the Immune System/journal of Clinical Medcine, volume 7, issue 9, сентябрь 2018, с. 258.


На початок сторінки