ВАГІТНІСТЬ. Які вітаміни необхідні при вагітності.

Якщо ви вагітні або плануєте вагітність, ця стаття для вас!
Народження дитини може бути чудовим досвідом, але це також може бути і час невизначеності. У багатьох батьків виникають питання і побоювання у зв'язку

з усіма змінами, які несе з собою вагітність. Оскільки поради дають усі, буває важко зрозуміти, кого слухати. Ось чому так важливо мати точну інформацію! Вона допоможе вам ухвалити правильні рішення про те, як піклуватися про себе до, під час і після вагітності.

Допологове харчування до вагітності

Ваше харчування до і під час вагітності впливає на здоров'я вашої дитини.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашої вагітності

дізнатися про Олідетрим 4000
Вітамін D3 підтримка вашої вагітності

Важливі факти

  1. Щодня їжте різноманітну здорову їжу

Овочі та фрукти, цільнозернові та білкові продукти є частиною здорового харчування під час вагітності та сприяють здоровому харчуванню вас і вашої дитини. Спробуйте зробити половину вашої тарілки овочами та фруктами під час їжі та перекусів. Вибирайте їжу з невеликим додаванням натрію, цукру або насичених жирів або без них. Якщо ви не можете їсти різноманітну їжу через нудоту або блювоту, зверніться до свого медичного працівника

  1. Вітамін Д

Вагітність - важливий етап у житті кожної жінки. Вплив вітаміну Д ще не було повністю оцінено. Відносно недавно фахівці і вчені почали говорити про його ефективність на імунну функцію. Крім участі у фосфорно-кальцієвому обміні, ця речовина відіграє величезну роль у здоров'ї матері та плода. Після народження процес дії вітаміну д не закінчується; мама-годувальниця продовжує залишатися основним ресурсом поживних речовин для малюка.

Здоров'я плода залежить від забезпечення матері "сонячним вітаміном", який передається через плаценту. Його дефіцит широко поширений серед підлітків і жінок репродуктивного віку.

Це важливо знати Правильне харчування може дати вам поживні речовини, необхідні для гарного самопочуття, енергії та підтримки здорової вагітності. Приймайте вітамін Д у необхідному дозуванні, полівітаміни.

  1. Вибирайте продукти зі здоровими жирами замість насичених жирів

Такі продукти, як горіхи, насіння, жирна риба і рослинні олії, містять здорові жири, наприклад омега-3 жирні кислоти. Вам потрібно більше омега-3 жирних кислот, коли ви вагітні, щоб підтримувати ріст мозку і тканин вашої дитини.

  1. Вибирайте рибу з низьким вмістом ртуті

Змінюйте типи риби, які ви їсте, і дотримуйтесь порад Міністерства охорони здоров'я Канади щодо обмеження впливу ртуті в рибі. Зверніться до місцевого, провінційного або територіального уряду за будь-якими порадами щодо місцевої риби.

  1. Щодня їжте трохи більше їжі, ніж зазвичай

У другому і третьому триместрах вам потрібно більше калорій, щоб підтримувати зростання вашої дитини. Вам потрібно лише трохи більше їжі щодня, наприклад, додаткова закуска або невеликий прийом їжі.

  1. Зробіть воду улюбленим напоєм

Під час вагітності важливо пити багато води. Вода переносить поживні речовини до вашого тіла і вашої дитини, яка росте, забирає продукти життєдіяльності вашої дитини і вас, зберігає прохолоду, допомагає запобігти закрепам і контролювати набряки. Зробіть воду легким вибором, маючи при собі багаторазову пляшку з водою. Біле молоко та несолодкі збагачені рослинні напої також є корисними варіантами напоїв.

  1. Зверніть увагу на споживання кофеїну

Багато людей вживають кофеїн під час вагітності. Кофеїн безпечний у невеликих кількостях. Намагайтеся підтримувати споживання кофеїну нижче 300 мг на день, що дорівнює приблизно двом 8-унційним (237 мл) чашкам кави. Оскільки кофеїн також можна знайти в інших напоях і шоколаді, ваша щоденна загальна кількість має включати всі джерела кофеїну. Це охоплює каву, чай (включно з чорним, улуном, білим і зеленим чаєм), безалкогольні напої з кофеїном (наприклад, напої кола) та енергетичні напої, шоколад і трави, як-от гуарана і йерба мате.

Деякі трав'яні чаї, такі як ромашковий, небезпечно пити під час вагітності. Відмовтеся від чаю з алое, мати-й-мачухи, ялівцю, копія, кори крушини, живокосту, оману, оману, сассафрасу, качиного кореня, лобелії, кропиви дводомної і листя сени. Також уникайте чайного гриба. Інші трав'яні чаї, такі як цедра цитрусових, імбир, цедра апельсина і шипшина, вважаються безпечними в помірних дозах (дві-три чашки на день).

  1. Здорове харчування - це більше, ніж продукти, які ви їсте

Уважність до своїх харчових звичок також важлива під час вагітності і може допомогти вам зробити вибір більш здорової їжі. Знайдіть час для їжі та обмежте відволікання під час їжі. Плануйте своє харчування та перекуси. Включайте культуру, харчові традиції та смакові переваги як частину здорового харчування

ВАГІТНІСТЬ У ЛІТНІЙ ПЕРІОД

Статус вітаміну Д і сезон нерозривно пов'язані.

Сонячне світло безпосередньо впливає на отримання вітаміну д. Питання: чи можна засмагати під час вагітності? Відповідь - так, засмагати можна! Сонце допомагає нам синтезувати вітамін д3, необхідний для здорового розвитку дитини і для зміцнення кісток матері. Але обережність під час вагітності не завадить.

У цей період шкіра особливо чутлива, і гормональні зміни спричиняють збільшення вироблення меланіну, відповідального за темнішу пігментацію шкіри. Вагітні жінки схильні до так званої "маски вагітності" - темних плям на обличчі та на тілі. Важливо захищати шкіру сонцезахисними кремами з високим коефіцієнтом (краще 50 SPF) і не наражати себе на вплив сонця в найспекотніші години.

Чи впливає сонце на дитину? Сонце не зашкодить малюкові, але завжди краще прикритися вологою тканиною або цілісним костюмом. Амніотична рідина також відповідає за підтримання постійної температури для росту дитини, тому прикриття живота запобігає перегріванню тіла або тепловим ударам.

ДЕФІЦИТ ВІТАМІНУ D У ВАГІТНИХ

Дефіцит вітаміну д під час вагітності широко поширений. Його дія під час вагітності життєво важлива для росту і розвитку плода, оскільки він збільшує потребу в кальції для розвитку росту кісток плода. Він також відіграє роль у поліпшенні засвоєння кальцію в шлунково-кишковому тракті. Обмежений вплив сонячного світла і вживання їжі під час вагітності можуть призвести до нестачі кальцію в організмі плода і матері. Ці фактори впливають на розвиток і мінералізацію кісток плода і можуть чинити несприятливий вплив на результати вагітності.

Прийом добавок вітаміну д під час вагітності знижує ризик:

  • прееклампсії та гестаційного діабету
  • народження дитини з низькою масою тіла
  • сильної кровотечі після народження дитини
  • передчасних пологів до 37 тижнів

Згідно з результатами досліджень, спостерігається зниження ризиків передчасних пологів, інфекцій при прийомі вітаміну Д у дозуванні 4000 МО у комплексній терапії. Але для кожної жінки лікар визначає дозування, виходячи з її аналізу на вітамін Д

ОЗНАКИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ Д

Деякі дослідження пов'язують його з високим ризиком ускладнень вагітності. При цьому симптоми можуть бути непомітними. Низка різних ознак:

Нудота

Нудота

Підвищена спрага та сечовипускання

Підвищена спрага та сечовипускання

Поганий апетит

Поганий апетит

Запор

Запор

Слабке місце

Слабке місце

Сплутаність свідомості

Сплутаність свідомості

Атаксія

Атаксія

Це також можуть бути нормальні симптоми, пов'язані з вагітністю. Не зайвою буде консультація лікаря щодо вживання кількості вітаміну д не тільки в період, а й під час планування вагітності.

ДОБОВА НОРМА ВІТАМІНУ Д ВАГІТНИМ

Яка норма вітаміну D під час вагітності? Чи потрібно здавати аналіз?

ЯК МОЖНА ВИМІРЯТИ СПОЖИВАННЯ ВІТАМІНУ D У МІЖНАРОДНИХ ОДИНИЦЯХ (МЕ)?

За даними різних організацій, рекомендована добова доза під час вагітності 600 МО на день із допустимим верхнім рівнем 4000 МО на день (кількість вітаміну D виражається в міжнародних одиницях МО або мкг - мікрограмах (2,5 мкг = 100 МО).

Використання низьких доз, що містяться в більшості препаратів кальцію для вагітних (100-800), не виправдане для пацієнтів із симптомами дефіциту. У будь-якому разі потрібна консультація лікаря.

ВАЖЛИВІСТЬ ВІТАМІНУ ДЛЯ ПЛОДА І ПЕРШИХ РОКІВ ЖИТТЯ ДИТИНИ

Вітамін D має низку широких властивостей, важливих під час вагітності: зміцнює імунітет, допомагає засвоювати необхідну кількість кальцію і фосфатів, допомагає розвитку кісток, зубів, нирок, серця і нервової системи вашої дитини.

НАПРИКЛАД, ВПЛИВ ВІТАМІНУ Д3 НА РІСТ ПЛОДА ТА НЕОНАТАЛЬНІ АНТРОПОМОРФНІ ЗАХОДИ

Його достатній рівень у харчуванні під час вагітності важливий для розвитку скелета плода, формування зубної емалі і, можливо, загального росту і розвитку. В одному з досліджень було виявлено значний зв'язок між концентрацією вітаміну Д:

  • у пуповині та окружністю голови в постнатальному віці від 3 до 6 місяців
  • ширший діаметр заднього тім'ячка в новонароджених від матерів із дефіцитом (який визначається рівнем 25(OH)D < 34,9 нмоль/л або ~14 нг/мл) порівняно з новонародженими, матері яких його не мали

АБО ВПЛИВ НА ІМУННУ ФУНКЦІЮ НОВОНАРОДЖЕНИХ І НЕМОВЛЯТ

Відомі широкі властивості вітаміну Д включно з впливом на імунітет.

Після народження дитині знадобиться добавка (зазвичай грудне молоко не забезпечує дитину достатньою кількістю вітаміну). Вітамін Д важливий для новонароджених, оскільки його нестача може призвести до підвищеного ризику рахіту. Немовлятам не рекомендується перебувати на сонці - добавки допоможуть запобігти дефіциту. Найкраще поговорити зі своїм лікарем.

ХАРЧУВАННЯ ТА ХАРЧОВІ ДОБАВКИ З ВІТАМІНОМ Д ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

За допомогою чого можна отримати вітамін д? Відомо кілька джерел, як-от сонячне світло, продукти харчування та добавки. Асортимент продуктів, що містять вітамін д3, досить вузький: деякі види риб, жовток, рослинні олії, яловича печінка або продукти, збагачені вітаміном д. До того ж у кожному з продуктів обмежена кількість самого вітаміну д3. Тому отримання його добової дози проблематичне. У зв'язку з чим багато хто звертається до добавок.

ПРИЙОМ ДОБАВОК ВІТАМІНУ D

Як приймати вітамін д? Мультивітамінні добавки для вагітних зазвичай містять лише 200-400 МО. Ця доза занадто низька для лікування дефіциту. Фактично, деякі організації охорони здоров'я пропонують використовувати щонайменше 400 на день, а загальне середнє споживання має бути в межах 1000-2000 на день із продуктів харчування і добавок. У багатьох випадках рекомендуються дози 2000 і 4000. Але вагітній жінці потрібна консультація лікаря.

Під час вибору добавок вагітна жінка особливу увагу приділяє компанії-виробнику, країні, де був випущений продукт, популярності бренду, рекомендації лікаря. Який якісний вітамін д купити вагітній жінці в Україні та де?

Якщо говорити про продукт, в Україні широкий вибір добавок. Категорія Д3 поповнюється новими продуктами, але ми говоримо про якість і безпеку для жінки і плода, тому тут важлива довіра до бренду. На ринку України довіру споживачів і фахівців, включаючи педіатрів, гінекологів, завоював вітамін Д3 Олідетрим відомої польської компанії "Польфарма". Під час виробництва бренду дотримуються суворої технології ViQualPRO'D, яка відповідає за оптимальне засвоєння продукту та ефективність прийому. "Олідетрим" представлений у різних дозуваннях. Вагітним часто рекомендують 4000 МО (міжнародних одиниць) у формі капсул, але потрібно консультуватися з лікарем і бажано здати тест на рівень вітаміну Д3. "Капсула" Олідетрим 4000 відрізняється біодоступністю, добре засвоюється організмом. Крім цього, компанія подбала про вигідну ціну і випустила великі упаковки №60, яких вистачить на 2 місяці (залежно від рекомендованої добової дози).

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ
На початок сторінки