Як підтримувати нервову систему дитини за допомогою вітаміну Д

11.07.2022
26.02.2024

Будь-які зміни в житті дитини можуть позначитися на її самопочутті та поведінці, оскільки психіка дітей, незалежно від віку, дуже чутлива та вразлива. Перевтома, зайва нервозність, отримання великого обсягу нової інформації та вражень – все це відбивається на його настрої, самопочутті та сні. Щоб уникнути надмірної дратівливості та імпульсивності у поведінці, покращити розумову активність, відновити нервові клітини, батьки зобов'язані знати як зміцнити нервову систему дитини. Насамперед потрібно стежити за харчуванням свого чада: воно має бути збалансованим та містити корисні нутрієнти. На жаль, діти часто відмовляються від корисних продуктів, віддаючи перевагу напівфабрикатам, солодощам та газованим напоям. Тому лікарі рекомендують включати до раціону дитини спеціальні мікроелементи, серед яких важливим не тільки для нервів, але і для здоров'я в цілому є вітамін Д.

Що таке нервова система та яку роль вона відіграє у житті дитини?

Нервова система - це сукупність взаємозалежних нервових структур, які об'єднують усі частини організму в одне ціле та регулюють його роботу. Вона складається з нервів, головного та спинного мозку. Завдяки спільній роботі цих частин ваше чадо може думати, вчитися, говорити та відчувати емоції. Вони також допомагають контролювати такі функції, як рух, відчуття, дихання і серцебиття.

Нервова система майбутнього малюка починає формуватися ще в утробі матері. На момент народження всі її відділи вже розвинені, але ще недосконалі за своєю функціональною діяльністю. До появи на світ у плода формуються більшість природних безумовних рефлексів.

Розвиток нервової системи продовжується і після народження малюка. Фахівці виділяють наступні критичні етапи, на які батьки повинні звернути особливу увагу, щоб зміцнити нервову систему дитини:

Вітамін D

ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

У період новонародженості дитина готова до взаємодії з навколишнім середовищем, здатна бачити, чути, нюхати, відчувати смак. Розвиток цих форм взаємодії тісно пов'язане з дозріванням центральної нервової системи, що дає можливість сприймати і переробляти інформацію, формувати пам'ять.

У віці 1-5 років закладаються основи психічної діяльності, відбувається підготовка до самостійного ходіння, мовної діяльності. Сприйняття різних подразників, контакт з навколишнім світом мають на цьому етапі велике значення.

У дитини 6-10 років добре розвинені моторика та мова. Вона вміє аналізувати ситуацію, але ще не має достатньої самокритики та самоконтролю, у неї не вироблена здатність до тривалої концентрації. У цей період закінчується диференціювання клітин мозку та встановлення зв'язків між ними.

11-16 років - це пубертатний період, у якому відбувається психологічна перебудова, вироблення волі, відповідальності, прагнення до самостійності, критичного ставлення до себе.

Остаточне формування нервової системи завершується до 20 років.

Що таке вітамін Д і яка його роль у здоров'ї дитини

Вітамін Д або кальциферол – це ціла група біологічно активних сполук, серед яких корисні для людини лише дві:

  • Ергокальциферол (форма D2) – надходить в організм із продуктами рослинного походження (зернові, гриби, деякі овочі). Він здатний накопичуватися та погано виводиться з організму.
  •  Холекальциферол (форма D3) – синтезується у шкірі під впливом сонячних променів певного спектру, а також міститься у продуктах тваринного походження (жирна риба, яйце, вершкове масло). Ця форма набагато краще засвоюється і є менш токсичною при передозуванні у порівнянні з D2. У статті ми розглянемо дії саме холекальциферолу, як найактивнішої та найефективнішої форми вітаміну Д, яка служить не просто вітаміном, а й стероїдним гормоном, що регулює безліч процесів у тілі людини.

Вітамін Д сприяє покращенню роботи нервової системи завдяки нейропротекторній та антиоксидантній дії. Находячись у відділах мозку, які відповідають за когнітивні функції, цей мікроелемент позитивно впливає на пам'ять та мовлення, критичне мислення, продуктивність, здатність до засвоєння інформації.

Згідно з дослідженнями, холекальциферол знижує вироблення кортизолу, відомого як «гормон стресу». Тим самим полегшує стан при стресі, депресії, тривожних розладах у дітей. Також він підвищує рівень серотоніну та дофаміну, які викликають позитивні емоції, впливають на мотивацію, задоволення, гарний настрій.

Він життєво необхідний для дітей, оскільки підтримує роботу вродженого та набутого імунітету, беручи участь в утворенні та активації імунних клітин, які виявляють та усувають мікробів у нашій крові та тканинах. Тим самим холекальциферол захищає організм від інфекцій та вірусів, знижує ризик виникнення цукрового діабету, розсіяного склерозу та інших аутоімунних захворювань.

Цей нутрієнт контролює всмоктування та накопичення кальцію та фосфору в організмі. Це забезпечує правильний ріст та формування кісткового скелета дитини, і тим самим запобігає розвиток рахіту. Він зберігає здоров'я зубів, розвиває м'язи, покращує зір.

Холекальциферол покращує функціонування щитовидної залози, тим самим знижуючи виникнення у дітей таких хвороб як зоб, гіпотиреоз або тиреотоксикоз. Цей гормон забезпечує нормальне згортання крові, контроль артеріального тиску та регуляцію серцевих скорочень.

Причини розвитку гіповітамінозу Д у дитини

Дефіцит вітаміну Д означає, що організм не отримує його достатньої кількості для підтримки здоров'я. Найбільш поширеними причинами гіповітамінозу Д у дитини є:

  • відсутність у раціоні продуктів, що містять цей мікроелемент (низька його кількість у грудному молоці, алергія на молочний білок);
  • недостатня інсоляція (нечасте перебування на свіжому повітрі, атмосферне забруднення, хмарність, обмежена кількість сонячних днів, час доби);
  • використання сонцезахисного крему;
  • застосування деяких лікарських засобів (протигрибкові, протисудомні);
  • погане всмоктування цього гормону в кишечнику;
  • порушення обміну вітаміну Д у нирках та печінці при їх захворюваннях;
  • ожиріння.

Ознаки нестачі вітаміну Д у дітей

Імунна система – це механізм, який захищає наш організм від вірусів та бактерій. Він формується з перших днів життя та розвивається протягом усього періоду дитинства. Імунітет дуже важливий для дитини, оскільки організм активно росте і будь-які захворювання заважають його нормальному розвитку. Якщо батьки помічають, що їх чадо часто хворіє на застуду або грип, то причиною зниженого імунітету може бути низький рівень вітаміну Д, який впливає на вироблення антимікробних речовин. Згідно з науковими даними, дефіцит цього гормону в організмі дітей пов'язують із розвитком астми, туберкульозу, тяжкого бронхіту.

Нервова система закладається ще в утробі матері, але після народження вона інтенсивно розвивається. Перші роки життя важливі для формування мозку маленької людини. Малюк має навчитися рухатися, сприймати те, що відбувається навколо нього, говорити. Як стверджують фахівці, вітамін Д відіграє важливу роль у захисті нервової системи дитини та відповідає за її настрій. Він допомагає зменшити запалення та захистити нервові клітини від пошкоджень. Цей нутрієнт регулює рівень кальцію в крові, який сприяє нервовій системі працювати справно та безперервно. При його нестачі у малюків спостерігається:

  • млявість; 
  • поверхневий сон; 
  • тривожність; 
  • плаксивість.

Добре сформована кістково-м'язова система є однією з основних умов розвитку дитини. Перші роки дуже критичні для формування кісток, оскільки вони досить м'які та пластичні у цей період. Тому педіатри часто призначають вітамін Д. Він допомагає підтримувати оптимальний рівень кальцію та фосфору в організмі, що призводить до міцності кісткової тканини. Постійна його нестача у дітей раннього віку може призвести до рахіту, а у підлітків – до остеопорозу (ламкості кісток) або до остеомаляції (їх деформації). У малюків дефіцит холекальциферолу проявляється:

  • пізнім закриттям тім’ячка;
  • затримкою з прорізанням зубів;
  • зниженням тонусу м'язів;
  • відставанням у рості.

Дошкільнята та школярі часто відчувають занепокоєння через адаптацію в дитячому садку, школі, нового розпорядку дня. У підлітків через статеве дозрівання та збільшення різних навантажень, як розумових та емоційних, так і фізичних, швидко витрачається вітамін Д. При його нестачі у дітей у цьому періоді спостерігаються:

  • перепади настрою; 
  • швидка втома під час навчання; 
  • проблеми з концентрацією уваги; 
  • дратівливість; 
  • зниження стресостійкості; 
  • поганий сон; 
  • біль у кістках і м'язах; 
  • головний біль;
  • часті інфекційні захворювання.

Якщо батьки спостерігають у дитини хоч якісь ознаки, перелічені вище, слід звернутися до лікаря для консультації.

Як зміцнювати нервову систему дитини

Необхідно дбати про нервову систему від народження, адже, як стверджують експерти, вона є найуразливішою серед усіх систем у дитячому організмі. Дитина схильна до стресів, не менше дорослого. Навіть малюки можуть відчувати на тлі фізіологічних змін (прорізування зубів) або неприродних зовнішніх умов (розлука з мамою, переїзд) нервові перенапруги, що супроводжуються плаксивістю, вибагливістю в їжі та тривожністю. Діти 3-5 років схильні до різних інфекційних захворювань, а підлітки при навантаженні в школі відчувають постійну стомлюваність.

У таких випадках батьки повинні розпізнати тривожну поведінку дитини та допомогти їй впоратися з цим. Зміцнити нерви допоможе повноцінний сон, прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване харчування.

Підтримати нервову систему дитини можливо і завдяки додатковому прийманні вітаміну Д, який має протизапальні властивості, а також сприяє зміцненню імунітету та зниженню тривоги, підвищує продуктивність під час навчання, налагоджує сон.

Відповідно до методичних рекомендацій з лікування та профілактики дефіциту вітаміну Д у населення країн Центральної Європи, рекомендована добова доза холекальциферолу для малюків (0-12 міс.) становить 400-600 МО (10-15 мкг) для запобігання розвитку рахіту, для дітей 18 років – 600-1000 МО (15-25 мкг) відповідно до маси тіла, для дітей та підлітків з ожирінням – 1200-2000 МО (30-50 мкг) залежно від ступеня ожиріння. Батькам потрібно враховувати, що це загальні рекомендації, і тільки лікар зможе призначити точне дозування з урахуванням результатів аналізів та віку дитини.

Для дітей першого року життя вітамін Д є важливим як із профілактичної, так і лікувальної точки зору. Педіатри впевнено пропонують холекальциферол, представлений в Україні у вигляді харчових добавок, керуючись якістю, безпекою, постійною наявністю в аптеках. Одним із таких засобів вважається ціла продуктова лінійка Олідетрим для всієї сім'ї з різними дозами, включаючи спеціально розроблені для дітей Олідетрим Кідс 600 МО (з народження до 6 років) та Олідетрим 1000 МО (з 6 до 14 років).

Олідетрим Кідс 600 МО випускається у формі масляних крапель у флаконі зі зручним дозатором. Одна крапля містить добову дозу холекальциферолу, що практично у використанні. Олідетрим 1000 МО виготовляється у формі м'яких желатинових капсул. Ці добавки не містять барвників та консервантів, добре засвоюються.

Дані препарати представлені в багатьох аптеках України. Перевірити їх наявність ви можете скориставшись на нашому сайті кнопкою «Де купити?» або кнопкою «Замовити online».

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Література:

  1. Rafiu Ariganjoye. Pediatric Hypovitaminosis D: Molecular Perspectives and Clinical Implications. Glob Pediatr Health. 2017 Jan 18;4:2333794X16685504. doi: 10.1177/2333794X16685504. PMID: 28229097 PMCID: PMC5308534.
  2. Bouillon R. Vitamin D: From photosynthesis, metabolism and action to clinical applications. In: Endocrinology, 3rd Edition. Philadelphia: W.B. Saunders Co., 2001. 10009-1028. doi: 10.10388/nrendo.2017.31.
  3. Heaney R.P., Recker R.R., Grote J. et al. Vitamin D(3) is more potent than vitamin D(2) in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2011; 96 (3): E447-52.
  4. An-Sofie Vanherwegen, Conny Gysemans, Chantal Mathiue. Regulation of Immune Function by Vitamin D and Its Use in Diseases of Immunity. Endocrinol Metab Clin North Am. 2017 Dec;46(4):1061-1094. DOI: 10.1016/j.ecl.2017.07.010.
  5. Esposito S, Lelii M. Vitamin D and respiratory tract infections in childhood. BMC Infectious Diseases. 2015;15(1).
На початок сторінки