Вітамін Д для планування вагітності

03.10.2022
29.02.2024

Жінка, плануючи вагітність, по-особливому починає ставитись до свого здоров'я. Медичне обстеження, правильне харчування, помірні фізичні навантаження мають сприятливий вплив на зачаття, перебіг вагітності, розвиток плоду, пологів. Особливу увагу майбутня мама приділяє поповненню нестачі вітамінів в організмі.

У цій статті ми з'ясуємо, яку роль відіграє саме вітамін Д при плануванні вагітності, чи сприяє він зачаттю, чим небезпечний його дефіцит, скільки даного нутрієнта потрібно вживати та в яких випадках його прийом протипоказаний.

Але, перш ніж перейти безпосередньо до цих питань, пропонуємо пройти невелике тестування.

 

Тест: чи готова ти стати мамою?

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

1. У тебе є постійний партнер?

a) я заміжня;

b) є молода людина;

c) ні.

2. Як часто ти ходиш до гінеколога?

a) 2 рази на рік;

b) коли щось турбує;

c) важко згадати свій останній візит.

3. Чому почала замислюватися про дитину?

a) хочеться бачити своє маленьке продовження;

b) підштовхують близькі;

c) час «біжить», я не молодшаю.

4. Які почуття у тебе викликають матусі з візками?

a) розчулюють;

b) відчуваю байдужість;

c) дратують.

5. Як ти ставишся до домашніх улюбленців?

a) завжди мріяла про маленького друга;

b) це дуже клопітно;

c) ніколи не розуміла, навіщо заводити домашніх тварин.

6. Твоя подруга повідомила, що чекає на малюка. Ти:

a) зрадієш за неї;

b) переживаєш, що тепер ваші розмови будуть лише про підгузки та дитяче харчування;

c) вважаєш, що це – помилка, адже дитина являє собою суцільний клопіт.

7. Що для тебе означає вагітність?

a) особливий період, який прикрашає дівчат та жінок;

b) ще один етап у житті, який потрібно просто пережити;

c) час токсикозу, розтяжок та зайвої ваги.

8. Як ти дивишся на те, що за 9 місяців доведеться набрати кілька зайвих кілограмів?

a) нормально, адже це невід'ємна частина цього процесу;

b) мене не тішить така перспектива;

c) краще скористаюся послугами сурогатної матері.

9. Чи готова ти завжди бути з малюком після пологів?

a) не бачу жодних проблем;

b) розраховую на допомогу рідних;

c) няня займатиметься дитиною, а я своїми справами.

Тепер перевір і підрахуй свої відповіді: а – 10 балів, b – 5 та c – 0.

Сума балів Результати
0-25 Ти явно ще не готова стати матір'ю. Тобі потрібно більше часу, щоб розібратися у своїх бажаннях та розставити пріоритети.
30-55 Ти іноді замислюєшся про народження дитини. Але, можливо, не варто поспішати, адже хотіти та бути готовим – це різні речі. Може ти зазнаєш тиску з боку чоловіка, не бійся поговорити з ним на цю тему. Це допоможе прояснити усі нюанси.
60-90 Ти маєш чітке розуміння того, що таке материнство і як протікає вагітність. Ти усвідомлюєш, що поява малюка змінить твоє життя і це тебе зовсім не лякає. Головне пам'ятай, що до вагітності потрібно підготуватися заздалегідь.

Вплив вітаміну Д на зачаття

Жиророзчинний вітамін Д, або кальциферол, синтезується в шкірі під дією ультрафіолетових променів, а також надходить до організму з деякими продуктами харчування. Основна його функція – це участь в обміні кальцію та фосфору, які необхідні для здоров'я кісток та інших систем організму. Ці мінерали особливо важливі при вагітності, оскільки сприяють формуванню опорно-рухового апарату та нервової системи плода.

Вітамін Д є стероїдним гормоном, рецептори якого виявлені по всьому тілу, включаючи більшість репродуктивних органів, таких як яєчники, матка, плацента, гіпоталамус і гіпофіз.

Сьогодні науково доведено, що ця речовина впливає на зачаття та перебіг здорової вагітності. Для жінок, які планують вагітність, він допомагає:

  • підвищити імунітет;
  • нормалізувати сон;
  • зміцнити серцево-судинну систему;
  • налагодити менструальний цикл;
  • запобігти відсутності овуляції;
  • регулювати транспортування кальцію до плаценти;
  • підвищити ймовірність приєднання ембріона до стінки матки.

Декілька досліджень показали, що у жінок з нормальним рівнем кальциферолу ймовірність завагітніти в результаті ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) у чотири рази вище порівняно з тими, хто відчуває його нестачу.

Дефіцит вітаміну Д при плануванні вагітності

Близько половини населення нашої планети відчуває дефіцит вітаміну Д. Люди, які не проводять достатньо часу на сонці, більш схильні до його нестачі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ми повинні піддавати обличчя і руки сонячному світлу близько 30 хвилин на день (уникаючи при цьому сонячних опіків). Звісно, це не завжди можливо з декількох причин.

По-перше, наш напружений спосіб життя та сучасне робоче середовище часто означають, що ми знаходимося більше часу у приміщенні. А коли ми буваємо на відкритому повітрі, то прикриваємось одягом або наносимо сонцезахисний крем, тим самим зменшуємо кількість вітаміну Д, яке може засвоїти наша шкіра.

По-друге, в Україні сонце взимку недостатньо сильне, щоб забезпечити нас кальциферолом, якого ми потребуємо. Крім того, холодні зими в нашій країні не зовсім підходять для того, щоб піддавати свою голу шкіру 30-хвилинному впливу сонця!

Ознаки нестачі вітаміну Д включають:

  • м'язові судоми;
  • біль у кістках та спині;
  • ламкість нігтів та волосся;
  • втрату апетиту;
  • діарею;
  • проблеми зі сном;
  • зниження емоційного фону;
  • суху шкіру.

Вчені пов'язують дефіцит кальциферолу під час вагітності з підвищеним ризиком передчасних пологів, народженням маловагових дітей, гестаційного діабету, прееклампсії (дуже високого кров'яного тиску під час вагітності) та бактеріального вагінозу.

Своєчасне лікування дозволить усунути негативні реакції.

Необхідне дозування вітаміну Д при плануванні вагітності

Нормальний рівень вітаміну Д позитивно впливає не лише на фертильність, а й підвищує шанси на протікання здорової вагітності.

Згідно з рекомендаціями, що діють у Центральній Європі, жінки, які планують завагітніти, повинні почати або продовжувати пити вітамін Д у дозах 800-2000 МО. З другого триместру рекомендоване його дозування становить 1500-2000 МО. Максимально допустима межа його концентрації в організмі – 4000 МО.

Призначити оптимальну дозу цієї речовини лікар зможе лише після того, як пацієнтка здасть аналіз для визначення концентрації 25(OH)D у сироватці крові.

У Європі затверджено такі діагностичні критерії його рівня:

Рівень 25(OH)D у крові, нг/мл Статус
нижче 20 дефіцит, що потребує медикаментозної терапії
21-30 недостатність
31-50 оптимальний
51-100 високий
понад 100 небезпечний

Для жінки репродуктивного віку норма становить понад 30 нг/мл.

Продовження вживання вітаміну Д під час вагітності є корисним як для мами, так і для дитини. Дослідження показали, що прийом 2000-4000 МО цього нутрієнта безпечний та ефективний для досягнення нормального його рівня у вагітних жінок та запобігання D-дефіциту у новонароджених.

Вибираючи вітамін Д при плануванні вагітності, рекомендуємо звернути увагу на препарат Олідетрим 2000. Він випускається у вигляді м'яких капсул, не містить шкідливих хімічних домішок, має гарну засвоюваність організмом. Препарат можна придбати у великих упаковках – 60 капсул. Вказаної кількості достатньо для того, щоб пройти двомісячний курс прийому.

В якому випадку протипоказаний до прийому вітаміну Д при вагітності

Вітамін Д при вагітності є важливим як для майбутньої мами, так і для плода.

Однак існують деякі протипоказання щодо вживання цієї речовини, одна з яких – гіпервітаміноз Д. 

При надлишку кальциферолу в організмі можуть спостерігатися такі симптоми, як:

  • головний біль;
  • спазми в суглобах та м'язах;
  • розлади ШКТ;
  • зниження ваги;
  • ниркова недостатність;
  • безсоння;
  • збільшення печінки та селезінки;
  • підвищення артеріального тиску;
  • аритмія.

Щоб точно визначити інтоксикацію даною речовиною, потрібно здати аналіз крові на вітамін Д.

Також не на користь дана речовина особам, які мають індивідуальну непереносимість або проблеми з жовчним міхуром, серцем, нирками (сечокам'яна хвороба), щитовидною залозою (гіпотиреоз), шлунково-кишковим трактом (порушення мікрофлори, виразка).

Пам'ятай, що приймати той чи інший нутрієнт при вагітності потрібно строго за призначенням лікаря. Він проведе поглиблене обстеження та допоможе підібрати правильне дозування.

Плануй вагітність правильно, адже це допоможе уникнути ускладнень та народити здорового малюка!

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Література:

  1. Stefan Pilz, Armin Zittermann, Rima Obeid, Andreas Hahn, Pawel Pludowski, Christian Trummer, Elisabeth Lerchbaum, Faustino R. Pérez-López, Spyridon N. Karras, and Winfried März. The Role of Vitamin D in Fertility and during Pregnancy and Lactation: A Review of Clinical Data. Int J Environ Res Public Health. 2018 Oct; 15(10): 2241. doi: 10.3390/ijerph15102241.
  2. Giovanna Muscogiuri, Barbara Altieri, Cristina de Angelis, Stefano Palomba, Rosario Pivonello, Annamaria Colao, Francesco Orio. Shedding new light on female fertility: The role of vitamin D. Rev Endocr Metab Disord. 2017 Sep;18(3):273-283. doi: 10.1007/s11154-017-9407-2.
  3. Halloran, B. P. & Deluca, H. F. Effect of Vitamin D Deficiency on Fertility and Reproductive Capacity in the Female Rat. J. Nutr. 110, 1573–1580 (2018).
  4. Методичні рекомендації з лікування та профілактики дефіциту вітаміну Д у населення країн Центральної Європи: рекомендовані дози препаратів вітаміну D для здорової популяції та груп ризику. Міжнародний ендокринологічний журнал 7 (71) 2015: 113-119.
На початок сторінки