Дефіцит вітаміну Д та синдром полікістозних яєчників (СПКЯ): чи є взаємозв'язок?

15.01.2024
15.01.2024

Із синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ), згідно зі статистикою, стикається кожна 10-та жінка. І найнебезпечніше, що з них 70 % тих, хто міг би стати мамою, але через цю проблему мати дітей не виходить. А ще фахівці стверджують, що кількість виявлених випадків «полікістозу» серед підлітків та жінок репродуктивного віку з кожним роком все більше й більше, і виною тому брак вітаміну Д та ожиріння. Чи це так насправді? Спробуємо розібратися.

Вітамін Д необхідний не тільки для зміцнення скелета та зубів за рахунок своєї властивості у допомозі засвоєння кальцію та фосфору. Вже доведено, що цей нутрієнт відіграє важливу роль у формуванні та відновленні нервової системи, роботи внутрішніх органів, допомоги в організації імунного захисту організму тощо. Але, окрім цього, у вітаміну є ще й інші властивості.

Кальциферол, він же вітамін D, часто називають прогормоном через його специфічний вплив на клітини організму. Виявляється, в клітинах є рецептори до нього, які схожі на рецептори, що сприймають гормональні речовини, які продукуються організмом. Завдяки цьому «сонячний нутрієнт» допомагає організму у профілактиці виникнення такої хвороби як цукровий діабет, а також ожиріння, серцево-судинних захворювань тощо.

Але особливо важливим є нормальний рівень вітаміну D для жінок. Він впливає на роботу репродуктивної системи. Доведено це було за рахунок виявлення рецепторів до нього у тканинах плаценти, ендометрію та яєчників.

Що таке синдром полікістозних яєчників?

Синдром полікістозних яєчників, або як це захворювання часто зашифровують фахівці — СПКЯ, виникає внаслідок ендокринного збою, що призводить до порушень роботи відразу кількох органів:

  • яєчники втрачають свою функціональність, через що овуляція або стає нерегулярною, або зовсім припиняється;
  • підшлункова залоза починає активно продукувати інсулін;
  • кора надниркових залоз збільшує кількість вироблення андрогенів – речовин, з яких яєчники синтезують гормон естроген.

Вітамін D

Допомагає зміцненню імунної системи

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає зміцненню імунної системи

Також порушується робота гіпоталамуса та гіпофіза. І все в комплексі призводить до того, що навколо яєчників формуються так звані «намиста» із дрібних кіст, які виявляються під час ультразвукового дослідження.

Чим загрожує СПКЯ?

Деякі дівчата та жінки не досить серйозно сприймають такий діагноз як синдром полікістозу яєчників. Особливо, якщо перебувають у тому віці, коли ще рано думати про народження дитини або вже перебувають на шляху до менопаузи. Але в той же час розплачується за цей діагноз організм не тільки безпліддям. Також СПКЯ може супроводжуватися:

  • перериванням вагітності та загрозою передчасних пологів;
  • гіперплазією ендометрію, тобто надмірним розростанням слизової тканини матки, що може стати причиною утворення пухлин;
  • появою злоякісних пухлин у молочних залозах, яєчниках, матці;
  • виникненням проблем із серцево-судинною системою (високі ризики появи гіпертонії, атеросклерозу, тромбофлебіту, інсульту, інфаркту);
  • збоями у роботі підшлункової залози, що призводить до діагностування цукрового діабету 2-го типу;
  • набором зайвої ваги, ожирінням.

Як бачите, недбале ставлення до свого жіночого здоров'я загрожує занадто неприємним «букетом» захворювань, які можна попередити.

Причини СПКЯ

Як ми писали вище, основними причинами розвитку синдрому полікістозних яєчників є гормональний збій. Однак сам собою він не відбувається. Незважаючи на те, що причини СПКЯ досі до кінця не виявлені, все ж таки фахівці виділяють відразу кілька найважливіших.

  1. Однією з основних причин лікарі називають зниження чутливості жирової та м'язової тканин до інсуліну. Або підвищення чутливості до цього гормону саме тканин яєчників. Це сприяє підвищенню вироблення естрогенів та викликає утворення в яєчниках надмірної кількості фолікулів.
  2. Також СПКЯ може виникнути через патології, що розвиваються в яєчниках. Такі патології часто переростають у хронічну форму і можуть викликати утворення дрібних кіст навколо яєчників.
  3. Ще однією причиною називають проблеми в роботі надниркових залоз, що викликає надто активне вироблення андрогенів. Відповідно яєчникам доводиться його переробляти в естроген у більших кількостях, ніж потрібно організму.

Але це не все. Окрім перерахованого важливий також психоемоційний стан жінки. Постійний стрес, нервозність, депресивний стан можуть спричинити порушення в роботі внутрішніх органів, що призводить до гормонального збою.

Цікаво знати! Різка зміна клімату може стати причиною появи синдрому полікістозу яєчників.

Симптоми захворювання

Поставити остаточний діагноз може лише фахівець. І робить він це на основі тих, симптомів, про які говорить пацієнтка, і додаткового обстеження, що включає певні аналізи та маніпуляції.

У синдрому полікістозу яєчників такі симптоми:

  • менструальний цикл стає нерегулярним, мізерним або місячні стають затяжними;
  • виникнення болю внизу живота, в паху та попереку, який може бути спочатку періодичним, а потім, якщо вчасно не звернути увагу і не почати діагностування, переростає в постійний (деякі сприймають такий біль, як симптом ПМС, тому ігнорують його);
  • у жінок дітородного віку можуть бути проблеми із зачаттям;
  • через підвищення продукування естрогенів посилюється робота сальних залоз, що призводить до надмірної жирності волосся і шкіри;
  • раптові вугрові висипання на обличчі повинні насторожити, особливо якщо ви не в підлітковому віці;
  • ріст «зайвого» волосся на обличчі та тілі теж свідчить про гормональний збій.

Відзначивши ці симптоми, лікар може попередньо поставити діагноз «синдром полікістозу яєчників». Однак для його підтвердження знадобляться додаткові обстеження, які включають ультразвукове дослідження та аналіз крові.

За допомогою УЗД лікар побачить яєчники та утворення на них, зможе виявити товщину слизової матки. Кров покаже наскільки висока в ній концентрація естрогенів, андрогенів та інсуліну.

Брак вітаміну Д при полікістозі, чи є зв'язок?

Нещодавні дослідження показали, що вітамін D відіграє важливу роль у здоров'ї репродуктивної системи жінки. Це з'ясувалося під час обстежень пацієнток із встановленим діагнозом СПКЯ: у 70,3 % обстежуваних виявили недостатність вітаміну Д на рівні нижче 20 нг/мл, а у 90 % — менше 30 нг/мл[6].

Вчені вважають, що вітамін Д займає важливе місце у повноцінній роботі яєчників, впливаючи на розвиток фолікулів та роботу жіночої гормональної системи, беручи участь у виробленні потрібної кількості андрогенів.

До того ж, дефіцит вітаміну Д може стати причиною гіперінсулінемії, яка теж є причиною розвитку синдрому полікістозу яєчників. Цей висновок виник тому, що були виявлені рецептори вітаміну D у клітинах скелетних м'язів та підшлункової залози. Також у геномі людського інсуліну присутні елементи, чутливі до цього вітаміну.

Дефіцит вітаміну Д та ожиріння у жінок

Ще один невтішний факт — серед жінок із СПКЯ багато представниць, які мають зайву вагу. Згідно зі статистикою приблизно 70-80 % з них страждають на ожиріння.

Якщо скласти разом викладене вище і ці дані, це підтверджує, що люди з надмірною вагою найчастіше відчувають дефіцит вітаміну D. Незважаючи на те, що в жировій тканині накопичується велика кількість нутрієнта, він залишається ніби «замороженим», незатребуваним. У результаті органи та системи організму не отримують необхідну кількість вітаміну Д, що і призводить до збоїв у їх роботі. Наприклад, виникає інсулінорезистентність у жінок із синдромом полікістозу яєчників.

У ході досліджень виявилося, що у жінок з полікістозом порушення чутливості до інсуліну в комплексі з ожирінням має надто тяжкі наслідки. Зайві кіло можуть стати не тільки провокуючим чинником, а й посилити розвиток полікістозу. При цьому і синдром полікістозу яєчників також може призвести до ожиріння.

У зв'язку з цим, щоб знизити ризик виникнення цукрового діабету 2-го типу та появи низької чутливості до інсуліну, жінкам із підтвердженим діагнозом СПКЯ рекомендується додатковий прийом вітаміну Д.

Користь вітаміну Д при СПКЯ

Про те, що додатковий прийом вітаміну Д при полікістозі яєчників, — ефективне рішення, було доведено в ході додаткового дослідження, у ході якого пацієнток із СПКЯ розділили на 3 групи у випадковому порядку. Одна група щодня протягом 3 місяців отримувала вітамін D у дозуванні 4000 МО, друга — 1000 МО, а третя — плацебо. У результаті виявилося, що рівні естрогенів і андрогенів у тих пацієнток, які отримували високу дозу нутрієнта, значно знизилися.

До того ж подібна терапія, яка була описана в іншому дослідженні, позитивно вплинула на відновлення менструального циклу та регулярність овуляції, зниження рівня глюкози у крові, мала антиоксидантну дію.

Саме тому фахівці у комплексі із загальним лікуванням синдрому полікістозу яєчників застосовують і добавки з холекальциферолом. Додатковий прийом вітаміну Д сприяє покращенню гормонального фону, зниженню інсулінорезистентності [7].

Чи можна вилікувати синдром полікістозних яєчників?

Фахівці кажуть, що повністю вилікуватись від синдрому полікістозу яєчників не можна, але водночас зупинити розвиток хвороби та покращити свій стан можливо. Так, це не швидкий процес і доведеться запастися терпінням. Але він цілком реальний. Для цього потрібно пройти курс лікування, який включає зміну способу життя і харчування, медикаментозне лікування, прийом вітамінів.

Що мається на увазі під зміною способу життя? Відмова від куріння та алкоголю, обов'язкові регулярні фізичні навантаження та прогулянки на свіжому повітрі.

У харчуванні слід віддати перевагу мінімально обробленим продуктам: овочі, листові овочі та фрукти, злаки, бобові. Обов'язково в меню мають бути жирна риба та м'ясо, рослинні жири (оливкова та соняшникова олії), горіхи, насіння. Під забороною складновуглеводні продукти: солодощі та випічка. Харчування має бути дробовим, 5-6 разів на день, та регулярним.

Медикаментозне лікування підбирає лікар. Це гормональні препарати та антагоністи (препарати, що знижують вироблення певних гормонів), а також ліки для зниження рівня цукру в крові.

Важливо знати! Іноді потрібне хірургічне втручання, яке допоможе швидше вирішити проблему та впоратися із запущеним варіантом синдрому полікістозу яєчників.

До прийому препаратів та корекції способу життя, також необхідний додатковий прийом вітамінів. Це вітаміни групи В і вітамін Д, які позитивно впливають на репродуктивну систему жінки.

Дозування при лікуванні полікістозу

Дівчатам та жінкам із діагностованим синдромом полікістозу яєчників рекомендований прийом вітаміну Д у високих дозах. Згідно з підтвердженими дослідницькими даними, це не менше 4000 МО на день. І тривалість прийому становить щонайменше 12 тижнів. Проте слід враховувати, що Україна перебуває у тій смузі, коли сонячних днів у році не так і багато, тому прийом вітаміну D може бути тривалим [7].

Одними з добавок із холекальциферолом – вітаміном Д – для прийому є препарат «Олідетрим», який випускається польською компанією Польфарма. Нутрієнт виготовляється в капсулах, що мають добове дозування 2000 і 4000 МО. Щоб вітамін D краще та швидше засвоювався організмом, на одному з етапів виробництва додається сафлорова олія. До того ж, «Олідетрим» має ту форму вітаміну D, яка потрібна жіночому організму при СПКЯ.

Профілактика СПКЯ

Щоб вас не турбував синдром полікістозу яєчників, слід дотримуватися не таких вже й складних правил. Це обов'язкові профілактичні огляди у гінеколога раз на рік, своєчасне лікування всіх захворювань, у тому числі й застудних та респіраторних, не приймати самостійно без контролю лікаря гормональні препарати (гормональні контрацептиви також), вести здоровий спосіб життя правильно харчуючись та регулярно займаючись фізичними навантаженнями, контролювати масу тіла, виключити за можливості стреси.

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

Література, що використовувалась

  1. Синдром полікістозних яєчників // 28 червня 2023 г // https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/polycystic-ovary-syndrome
  2. Vitamin D and polycystic ovary syndrome // Wen-Ling Lee, Fa-Kung Lee, Peng-Hui Wang // November 2022 // https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1028455922002662?via%3Dihub
  3. Vitamin D and Polycystic Ovary Syndrome: a Narrative Review // Yang Mu, Dan Cheng, Tai-Lang Yin, Jing Yang // 2021 Aug // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33113105/
  4. PCOS and vitamin D: a clinical appraisal // Radmila Sparic, Mladen Andjic, Daniele Vergara, Andrea Morciano, Ottavia D'Oria, Giorgio Maria Baldini, Antonio Malvasi, Andrea Tinelli // 2023 Sep // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37747553/
  5. Effects of vitamin D supplementation in women with polycystic ovary syndrome: a review // Daniela Menichini, Fabio Facchinetti // 2020 Jan // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31187648/
  6. Вітамін D – невід'ємний елемент комплексної терапії синдрому полікістозних яєчників // Анастасія Романова // Тематичний номер «Акушерство, Гінекологія, Репродуктологія» № 3 (39) 2020 // https://health-ua.com/article/62088-vitamin-D-neotemlemyj-element-kompleksnoj-terapii-sindroma-polikistoznyh-ya
  7. Effect of Two Different Doses of Vitamin D Supplementation on Metabolic Profiles of Insulin-Resistant Patients with Polycystic Ovary Syndrome // Mehri Jamilian, Fatemeh Foroozanfard, Elham Rahmani, Maesoomeh Talebi, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi// 2017 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29186759/
На початок сторінки