Вітаміни для підлітків різного віку

08.03.2024
08.03.2024

Організм тінейджера, який активно росте і гормонально змінюється, вимагає у цей період дбайливого та уважного ставлення до себе. Саме тому правильно підібране харчування та комплекс вітамінів для підлітків є важливим аспектом гармонійного зростання та розвитку дитини 10-18 років.

Чомусь саме про підлітків в інфопросторі надто мало інформації. Але при цьому запитів на тему, як ростити вже досить «дорослих» дітей, у батьків чимало. І я з цим зіткнулася особисто. Буквально за півроку моя мила і ніжна дитина перетворилася на «дикобраза», до якого неможливо підступитися, а перепади настрою просто грандіозні. Але знайти щось зрозуміле на просторах інтернету про це не так вже й легко. Багато батьків кажуть, те, що відбувається, тимчасово і лише потрібно перетерпіти кілька років, адже виною тому природні гормональні перебудови. Але чи так це насправді? І чи справді нічого не можна з цим вдіяти? Може потрібні якісь особливі вітаміни для підлітків? Я все ж таки постараюся знайти відповіді на свої запитання.

Якщо організм підлітка відчуває нестачу тих чи інших вітамінів, це відразу ж відображається на його загальному стані. Чадо частіше виявляє дратівливість та нервозність по відношенню до оточуючих, у дитини порушується сон, може з'явитися млявість або різкі перепади настрою. Справлятися з високими розумовими та психічними навантаженнями, змінами в організмі, які зараз відбуваються у житті тінейджера, допомагають спеціально підібрані вітаміни.

Важливість вітамінів та мінералів для тінейджерів

Під час активного росту та статевого дозрівання підлітковому організму потрібна особлива підтримка у вигляді додаткових вітамінних нутрієнтів. Комплексна вітамінна допомога особливо необхідна, якщо дитина занадто тривожна, перенапружена додатковими розумовими та фізичними заняттями, неправильно харчується, має збої в режимі дня, недосипає.

Вітамін D

Сприяє засвоєнню кальцію — необхідного при активному рості та фізичних навантаженнях

дізнатися про Олідетрим 1000
Сприяє засвоєнню кальцію — необхідного при активному рості та фізичних навантаженнях

Фахівці стверджують, що вітамінна підтримка підлітку:

  • допомагає при активному рості кісткової тканини;
  • бере участь у розвитку ендокринної системи;
  • стимулює роботу головного мозку, живить та підтримує його функціональність;
  • надає позитивний вплив на роботу нервової та серцево-судинної систем;
  • підтримує та покращує роботу зорової системи;
  • впливає на активність роботи імунітету.

Вітаміни для підлітків

Перелік вітамінів для підлітків не дуже відрізняється від тих вітамінів, які потрібні кожній дитині під час інтенсивного росту.

  • Вітамін А

Вітамін А бере участь у формуванні шкіри, є стимулятором росту тканин і кісток, оскільки являється важливим учасником створення нових клітин. Багато ретинолу (вітаміну А) у яйцях, печінці, м'ясі, рибі, молочці, моркві, гарбузі, перці, зелених листових овочах, персиках, бобових, хурмі, манго.

  • Вітамін В1

Тіамін (вітамін В1) відповідає не лише за гармонійний ріст тінейджера, а й впливає на його пам'ять та м'язовий розвиток, він необхідний для покращення травлення, а також кращої роботи серця, знімає тривожність. Його можна отримати з борошна грубого помелу (хліб), бобових, шпинату, субпродуктів, свинини, яловичини, дріжджів.

  • Вітамін В2

Рибофлавін, він же вітамін В2, допомагає впоратися з безсонням, покращує стан шкіри, волосся та нігтів. Також він потрібний для синтезу білка та виробництва енергії. Надходить до організму з таких продуктів, як насіння, горіхи, печінка, сир, дріжджі, авокадо, чорнослив, зелений горошок.

  • Вітамін С

Аскорбінова кислота необхідна для міцності кісток і зубів, захисту шкірного покриву та загоєння підліткових акне [2], правильного функціонування та росту внутрішніх органів, засвоєння заліза. До того ж, вітамін С є одним із важливих вітамінів для імунітету підліткам, оскільки допомагає в організації його повноцінної роботи та швидкої реакції на віруси і бактерії. Основні джерела аскорбінки – усі види цитрусових, чорна та червона смородина, малина, обліпиха, шипшина, ківі, солодкий болгарський перець, кисла капуста, броколі.

  • Вітамін D

Прогормональний вітамін Д потрібен дитячому організму для правильного росту і міцності кісток. Але це не єдині «зони відповідальності» кальциферолу. Нутрієнт також необхідний для повноцінної роботи головного мозку, впливає на пам'ять та увагу. А ще він потрібен для правильного розвитку та функціонування ендокринних залоз, органів ШКТ, нервової, серцево-судинної та імунної систем, формування м'язової тканини. Дослідники відзначають, що нестача вітаміну D у підлітків може спричинити біль у суглобах та м'язах ніг, стати причиною появи судом [1], виникнення цукрового діабету, зайвої ваги, викликати тривожність, підвищену стомлюваність, порушити сон.

Головним джерелом вітаміну Д є сонячне проміння. Саме під впливом ультрафіолету на відкриті ділянки шкіри в організмі виробляється ця речовина. Однак уявити сучасного підлітка, що гуляє на вулиці, досить-таки складно. Та й із сонячними днями наші широти не надто балують. Залишається надія на отримання нутрієнту з продуктів харчування (це жирна риба, печінка, молочні продукти, яєчний жовток, лісові гриби). Але й тут є підступність – з перерахованих продуктів людський організм може заповнити лише 20 % необхідної кількості вітаміну D. Тому сподіватися варто  лише на прийом добавок із цією речовиною.

Одним із варіантів являється препарат із вітаміном D для підлітків – «Олідетрим 1000». Саме така доза вітаміну Д для підлітків призначається для щоденного прийому. Основні переваги добавки – це формула «Олідетрим» з додаванням фільтрованої олії, завдяки якій вона швидше і краще засвоюється, відсутність барвників та підсолоджувачів у своєму складі.

Чи дійсно потрібні вітаміни підліткам?

Чомусь багато батьків вважають, що вітаміни підлітку ні до чого, якщо він добре харчується, достатньо відпочиває, не втомлюється, зрідка хворіє. Однак сьогодні навіть правильно організоване харчування не гарантує отримання всіх важливих нутрієнтів для організму, який росте. Адже невідомо точно, де і як вирощені ті чи інші продукти, в яких умовах вони зберігалися, як транспортувалися і що додано як підсилювач смаку.

Також немає гарантії, що дитина достатньо часу проводить на свіжому повітрі, займається фізичною активністю, а не сидить у телефоні або планшеті.

Ще нестачу вітамінів у дитини 11-18 років можуть спричинити і стреси. Насамперед це щоденні стреси, які виникають не лише внаслідок стандартних для пубертатного віку переживань, а й через українську дійсність, яка оточує нас сьогодні. Постійне перебування у такому стані викликає не тільки безсоння, втому, тривожність, а й руйнацію низки важливих вітамінів.

Принципи вибору вітамінів

Так, колись комплекси вітамінів найчастіше були створені синтетичним шляхом, і дійсно вважати їх корисними було складно. Зараз синтетичні вітаміни залишилися тільки у монопрепаратах, таких як вітамін Е або аскорбінова кислота... Вони зазвичай призначаються для загального зміцнення організму.

Сучасні хороші вітаміни для підлітків виробляються з біологічно активних речовин, тобто вони – натуральні, тому й засвоюються набагато швидше та краще. При цьому дитячому організму не потрібно витрачати свої ресурси на витягування необхідних нутрієнтів із продуктів. Ще один плюс таких вітамінів: вони вкрай рідко викликають непереносимість.

На жаль, ідеальних вітамінів для підлітків, які підходять абсолютно всім, немає. Підбір вітамінного комплексу здійснюється з урахуванням віку чада (ранній підлітковий вік – 10-14 років, пізній підлітковий вік – 15-19 років) та його статі – дівчаткам і хлопчикам потрібне різне дозування вітамінів.

Важливо! Намагаючись вибрати найкращі вітаміни для свого підлітка, все ж таки не варто забувати і головне правило – спочатку консультація з лікарем і здача аналізу крові. Завдяки цьому можна підібрати оптимальні вітаміни для дитини, які враховують індивідуальну нестачу того чи іншого нутрієнту. І не забувайте, що є вітаміни, які не можна приймати одночасно.

Необхідні вітаміни для тінейджерів

Вітамінні комплекси для підлітків створені для того, щоб спрямовано вирішити ті чи інші проблеми. Розрізняють такі варіанти:

Які вітаміни у складі? Яка мета вітамінів у препараті? Дія
Вітамін А, вітаміни групи В, вітамін D Для росту Перелічені вітаміни сприяють утворенню та росту кісткової тканини підлітків, покращують стан волосся та справляються з деякими підлітковими шкірними проблемами, пом'якшують регулярні перепади настрою, допомагають легше переносити фізичні та психічні навантаження.
Вітаміни групи В, D, Е, P Для роботи мозку Добірка допомагає впоратися із забудькуватістю та розсіяністю, прибрати тривожність та проблемами із засинанням, різкими перепадами настрою, адже все це дійсно сильно псує життя підлітка.
Вітаміни D, А, Е, С, Н (В7) Від прищів У комплексі із загальним доглядом за шкірою зникають юнацькі прищі (акне), почервоніння шкіри, надмірна жирність чи сухість.
Вітаміни А, D, Е, С, вітаміни групи В у комплексі з селеном та кальцієм При підвищених фізичних навантаженнях Якщо дитина займається спортом або ж навантажує себе фізичною активністю, її організм потребує певних вітамінів, які допомагають зміцненню імунітету, прискорюють відновлення м'язів після тренування, сприяють швидкому відновленню енергії, підвищують витривалість, покращують самопочуття.

Які вітаміни потрібні підлітку?

Вище вже було сказано, що в різний віковий період потрібні різні дозування вітамінів.

  1. Лікарі стверджують, що дитині 10-13 років слід пропонувати вітамінні добавки, у яких є вітамін Д та вітамін С (роздільно). Ці вітаміни сприяють підвищенню опірності організму вірусам та застудам, зміцнюють кістки, допомагають формуванню скелета.
  2. Підлітків у віці 14 років через активну перебудову організму часто турбують проблеми зі шкірою, різкі перепади настрою, починається активний ріст тощо. Тому акцент робиться на прийомі таких вітамінів як А, Е, D, групи В.
  3. З 15 до 19 років мозок чада потребує особливої підтримки, адже саме в цей період проходять атестації та іспити після закінчення школи та вступу до ВНЗ, зміна звичної обстановки, нові знайомства. У цей період потрібні вітаміни для зміцнення нервової та серцево-судинної систем, імунітету, покращення роботи мозку. Це вітаміни D, PP, Е, фолієва кислота, В5, В7, В12.

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що додатковий прийом вітамінів особливо потрібен дітям підліткового віку, адже саме в цей час відбувається активний ріст скелета та м'язів, дозрівання статевої сфери, ендокринної та нервової систем. Плюс підвищені навантаження під час навчання та в деяких дітей активні заняття спортом... Але треба пам'ятати, що за допомогою добавок до організму тінейджера має надходити не більше 50 % необхідних вітамінів на добу, решта 50 % – з їжею.

Важливо! Лікарі зазначають, що при виборі вітамінів для дівчаток та для хлопчиків підліткового віку важливо звертати увагу на їхній склад. Вони повинні мати максимально натуральні складові і відповідати світовим вимогам до вітамінів для дітей. У складі не повинно бути штучних барвників, підсолоджувачів та ароматизаторів.

Дозування вітамінів для підлітків 14-18 років

Вітамін Дівчинка 14-18 років Хлопчик 14-18 років
А (ретинол) 700 мкг (2333 МО) 900 мкг (3000 МО)
В1 (тіамін) 1.0 мг 1.2 мг
B2 (рибофлавін або лактофлавін) 1.0 мг 1.3 мг
В3 (нікотинова кислота, ніацин, РР) 14 мг 16 мг
В5 (пантотенова кислота) 5 мг 5 мг
B6 (піридоксин) 1.2 мг 1.3 мг
В7 (біотин) 25 мкг 25 мкг
В9 (фолієва кислота) 400 мкг 400 мкг
B12 (цианкобаламін) 2.4 мкг 2.4 мкг
С (аскорбінова кислота) 65 мг 75 мг
D (кальциферол) 25 мкг (1000 МО)* 25  мкг (1000 МО)*
Е (токоферол) 15 мг (22.5 МО) 15 мг (22.5 МО)
К (група хінонів) 75 мкг 75 мкг

* Норма прийому вітаміну Д для підлітків розраховується, виходячи з аналізу на концентрацію 25-гідроксивітаміну D [25(OH)D] у сироватці крові. Зазвичай такий аналіз призначає педіатр. Залежно від того, який рівень дефіциту кальциферолу спостерігається у дитини підліткового віку, призначається добове дозування прийому добавки.

Важливість вітаміну Д для підлітків: дослідження

Ви, напевно, звернули увагу, що в таблиці з переліченими вітамінними комплексами для підліткового віку, яка подана вище, у всіх поєднаннях вітамінів є один і той же нутрієнт? Це вітамін D. Чому? Тому що ця жиророзчинна речовина бере участь у багатьох процесах, що відбуваються в людському організмі. І особливо вітамін Д потрібен організму, що росте.

Згідно з дослідженнями ірландських, британських та датських вчених, з усіх вікових груп саме у дітей віком 14-18 років спостерігається максимальний дефіцит «сонячного» нутрієнта [4]. І ось основні причини чому таке відбувається:

  • Тінейджери, на відміну від дітей молодшого віку, багато часу проводять у приміщенні, адже їх складніше «вигнати» на вулицю, тому у них не так багато шансів отримати холекальциферол (вітамін Д) від перебування на сонці.
  • У північній півкулі (у якій, до речі, знаходиться й Україна) надто мало сонячних днів, через це період отримання вітаміну Д триває лише кілька місяців. На жаль, цей нутрієнт не має властивості накопичення на тривалий час і необхідне його регулярне надходження до організму.
  • Активний ріст вимагає великих витрат організму, у тому числі й активного вироблення кальцію та фосфору, які необхідні для цього процесу. А безпосереднім учасником цього є вітамін D.
  • Також не варто забувати і про харчування підлітків. Назвати його повноцінним досить важко. Адже джерелами кальциферолу, окрім дії сонячних променів на шкіру, є такі продукти, як жовтки яєць, молоко, сир, твердий сир, вершкове масло, жирні види риб, лісові гриби. Важко уявити тінейджера, який ці продукти вживає щодня. До речі, нагадуємо, що за допомогою продуктів добову норму вітаміну Д можна заповнити лише на 20 %.

З перерахованого вище можна зробити висновок: підліткам додатковий прийом вітаміну D дуже необхідний.

Висновок

Правильно підібрані вітаміни відіграють важливу роль у повноцінному фізичному розвитку підліткового віку. Такі добавки допомагають правильному формуванню скелета, кісткової та м'язової мас, сприяють зміцненню імунітету та нервової системи, покращують роботу мозку та загальний психічний стан, благотворно впливають на роботу внутрішніх органів та їх ріст. При нестачі вітамінів організм відчуває дефіцит, який згодом може «вилізти» захворюваннями та порушеннями у розвитку дитини.

Вітамін D

ПіDтримка всього організму, працездатності та відновлення сил

дізнатися про Олідетрим 2000
ПіDтримка всього організму, працездатності та відновлення сил
 

Джерела

  • Vitamin D deficiency in adolescents // Ashraf T. Soliman, Vincenzo De Sanctis, Rania Elalaily, Said Bedair and Islam Kassem // Indian J Endocrinol Metab // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266875/
  • The Roles of Vitamin C in Skin Health // Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr, and Margreet C. M. Vissers // Nutrients. 2017 Aug // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659
  • Estimation of the dietary requirement for vitamin D in adolescents aged 14-18 y: a dose-response, double-blind, randomized placebo-controlled trial // Taryn J Smith, Laura Tripkovic, Camilla T Damsgaard // Am J Clin Nutr // 2016 Nov // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27655438/
  • Study reveals high levels of vitamin D inadequacy in UK adolescents // University of Surrey // October 18, 2016 // https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161018093831.htm
  • Vitamin D Deficiency in Children and Adolescents: Role of Puberty and Obesity on Vitamin D Status // Hedyeh Saneifard, Marjan Shakiba, […], and Aida Fallahzadeh // May 26, 2021 // https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/11786388211018726?icid=int.sj-full-text.similar-articles.7
  • Вітамін D у різні періоди дитинства:  що знаємо, що треба пам’ятати і що забули // Л.В. Квашніна // 25.12.2017 // https://health-ua.com/article/32672-vtamn-D-urzn-perodi-ditinstva-sho-znamo-sho-treba-pamyatati--sho-zabuli
На початок сторінки