Роль вітаміну D3 у спорті та бодібілдингу

13.04.2023
03.07.2024

Вітамін Д3 у бодібілдингу активно застосовують з 2000 року. Саме тоді лікарі довели, що спортсмени з дефіцитом речовини у крові демонструють недостатні професійні результати. Додатковий прийом вітаміну Д дозволяв прискорювати розвиток м’язів, підвищувати загальну витривалість, зміцнювати кістки та знижувати ризики отримання травм.

Чим важливий вітамін Д для бодібілдерів

зображення: вітамін д для бодібілдингуВітамін Д – не стандартна вітамінна речовина, а необхідний для здоров’я прогормон. Самостійно роль гормону він не відіграє, але здатен здійснювати певні перетворення завдяки роботі секреторних клітин. Згідно до інформації від лікарів, дослідників, вітамін Д3 на 100% необхідний саме людям, що активно тренуються. Дефіцит речовини призводить до виснаження та нехватки тестостерону. Також вітамін Д відповідає за нормальне засвоєння кальцію, фосфору у тонкому кишечнику.

Чому речовина необхідна бодібілдерам у достатній кількості:

  • Пригнічуються запальні процеси та реакції.
  • Зміцнюється імунітет.
  • Покращується робота щитоподібної залози.
  • Підвищуються тонус, щільність м’язів.
  • Відновлюється метаболізм.

Зображення: вітамін для качківАби вітамін Д3 нормально засвоювався організмом людини, в раціоні повинна бути достатня кількість жирів. Інший момент – бодібілдер має достатньо часу проводити на свіжому повітрі. Якщо ці умови ігноруються, краще буде приймати БАД окремо.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Вітамін Д3 у бодібілдінгу потрібен для підтримки здоров’я, підвищення витривалості під час фізичних навантажень, нормалізації рівня тестостерону, коли не вистачає бадьорості. Отримувати його можна з їжі та БАДів.

Вітамін Д та спорт

Регулярні фізичні навантаження призводять до прискорених витрат корисних речовин. Якщо організм не отримує їх в достатній кількості, порушується обмін кальцію, фосфору, знижується ефективність тренувань, страждає самопочуття. Рецептори речовини знаходяться в клітинах скелету, крові, нирок, печінки. Тому дефіцити вкрай негативно впливають на стан здоров’я в цілому.

Особливо важливий вітамін Д3 для спортсменів, що:

  • тренуються в залі, а не на вулиці;
  • відмовились від споживання м’яса;
  • мало бувають на повітрі;
  • живуть в регіонах з низькою кількістю сонця, нечасто гуляють;
  • мають порушення в роботі ШКТ;
  • постійно використовують засоби з високим СПФ для захисту шкіри;
  • мають високі ризики захворювань опорно-рухової системи.

Добова норма вітаміну Д для людей, що активно тренуються, складає 1000-2000 МО. За необхідності вона може бути збільшена, але тільки лікарем. Якщо не отримуєте достатньо речовини з їжі, почніть прийом біологічно активних добавок.  

Звідки організм бере вітамін Д

зображення: д3 бодібілдингВітаміном D називають одразу дві речовини. Так Д3 організм синтезує під впливом УВ, Д2 можна отримати лише з їжею. Дефіцити обох речовин призводять до анемії, ризиків стресових переломів, зниження імунітету. Тому вітамін Д буде корисний і в спорті, і в звичайному житті.

Для нормалізації стану здоров’я, покращення самопочуття раціон рекомендовано поповнити курячими яйцями (особливо жовтками), скумбрією, жирними сортами оселедця, топленим маслом. У нагоді буде й риб’ячий жир – найкращий виробляється з печінки тріски.

Ознаки гіпо- та гіпервітамінозу

Як ми вже писали вище, вітамін Д спортсменам, бодібілдерам потрібен для енергії, наснаги, нормального гормонального балансу, фосфорного, кальцієвого, сольового обміну. Коли його мало, починається загальний занепад, може розвиватись хронічна втома, знижується імунітет, слабшають кістки.

Але гіпервітаміноз шкідливий не менш за дефіцити. Він викликає сильну спрагу, печію, нудоту, лихоманку. Дізнатись про рівень вітаміну в крові допоможе лабораторний аналіз.

Скільки речовини потрібно приймати спортсменам

Аби мати міцний імунітет, добре самочуття, міцні кістки та м’язи, спортсмену потрібно добре харчуватись. Дефіцит вітаміну Д негативно впливає на здоров’я, погіршує основні показники. Для контролю дозування зручно приймати прогормон у формі БАДу – наприклад, «Олідетрим» від польського виробника «Польфарма». Він виготовляється на сучасних заводах із суровим дотриманням європейських стандартів.

зображення: Доза вітаміну Д3 для спортсменаРекомендована добова норма вітаміну Д для спортсмена залежить від стану здоров’я, віку, ваги, складає від 1000 МО. Капсули «Олідетрим» йдуть у дозуванні 1000, 2000, 4000 МО. Вони економічні, реалізуються в упаковках по 60 штук – тобто на 2 місяці щоденного прийому.

Протипоказання до вживання D3  

Хоча вітамін має велику користь для здоров’я спортсмена, не варто забувати про протипоказання, запобіжні заходи під час його прийому. Вони стосуються печінкової, ниркової недостатності, високого вмісту іонів кальцію в сечі, крові, Д3 у сироватці. Тривала іммобілізація, активна форма туберкульозу, саркоїдоз – відносні протипоказання, потрібна консультація лікаря.

зображення: добова норма вітаміну d для спортсменаНайпростіший спосіб дізнатись, чи вистачає організму вітаміну Д – аналіз 25-OH-D3. Його можна зробити в будь-якій приватній лабораторії.

Вітамін Д «Олідетрим» відповідає потребам організму бодібілдера, спортсмена. Це розробка польської компанії «Польфарма», що створювалась із застосуванням технології ViQualPRO’D. Вона відповідає за якість продукту, його засвоюваність. А якщо вітамін добре засвоюється організмом, результати його прийому будуть чудовими.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
 

Література:

  1. Abrams GD, Feldman D, Safran MR. Effects of Vitamin D on Skeletal Muscle and Athletic Performance. J Am Acad Orthop Surg. 2018 Apr 15;26(8): 278–285.
  2. Dahlquist DT, Dieter BP, Koehle MS. Plausible ergogenic effects of vitamin D on athletic performance and recovery. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Aug 19;12:33.
  3. Owens DJ, Allison R, Close GL. Vitamin D and the Athlete: Current Perspectives and New Challenges. Sports Medicine (Auckland, N.z). 2018;48(Suppl 1): 3–16. doi:10.1007/s40279-017-0841-9.
  4. Monaghan C, McIlvenna LC, Liddle L, Burleigh M, Weller RB, Fernandez BO, Feelisch M, Muggeridge DJ, Easton C. The effects of two different doses of ultraviolet-A light exposure on nitric oxide metabolites and cardiorespiratory outcomes. Eur J Appl Physiol. 2018 May;118(5): 1043–1052.
На початок сторінки