Вітаміни для здоров’я нігтів

25.04.2023
29.05.2024

Нігті демонструють стан здоров’я людини, дефіцити, хронічні захворювання. Якщо пластина деформується, стає тонкою, ламкою, скоріше за все, в раціоні не вистачає певних вітамінів, мінералів. Не забувайте й про контакт з агресивними хімічними речовинами, побутовою хімією. Коли миєте посуд, прибираєте, прете, не завадить використовувати захисні гумові чи латексні рукавички.

Розповімо про вітаміни та мінерали, які потрібні для здоров’я та міцності нігтів. Їх можна отримувати з їжі або відповідних добавок. Дієтологи, нутріціологи впевнені – забезпечити організм всім необхідним завдяки корекції щоденного раціону реально. Потрібно тільки відмовитись від продуктів з пустими калоріями та стежити за балансом білків, жирів, вуглеводів.

Вітаміни для відновлення нігтів: які потрібні

Основні вітаміни для зміцнення нігтів – А, Е, К, Д3, групи В. Також потрібні білки, мінерали. Аби нігті отримували достатню кількість поживних речовин, почніть вживати у достатній кількості моркву, зелені овочі, пшоно, морську рибу, молочку.

Нормально харчуєтесь, проте нігті почали ламатися, а волосся випадати? Значить, мінералів та вітамінів у раціоні не вистачає. Спочатку організм спрямовує речовини на потреби внутрішніх органів, кісток, суглобів, тільки потім – на волосся та шкіру. Аби покращити ситуацію, можна почати приймати аптечні комплекси. У продажу вистачає спеціалізованих продуктів для волосся, шкіри, нігтів з достатнім вмістом кальцію, кремнію, вітамінів Д, Е, В12.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Важливо знати. Найкращі результати можна отримати, якщо використовувати вітаміни зовнішньо та внутрішньо. Оберіть дієвий вітамінний комплекс, пошукайте гелі, лаки для зміцнення нігтів.

Нігтьові пластини – індикатор стану здоров’я в цілому. Якщо стан нігтів різко помітно погіршився, шукайте причини. Зазвичай це бідна дієта, хронічні хвороби, шкідливі звички. Вітаміни для нігтів дадуть хороші швидкі результати.  

Вітамін D для нігтів

Дефіцит кальциферолу в організмі призводить до ламкості, витончення нігтів, уповільнення їх росту. Від вітаміну Д залежить також стан кісток, зубів, м’язів, ясен. Речовина чинить вплив на імунітет, серце та судини, мозок, попереджає деменцію (особливо ранню). Вітамін є жиророзчинним, приймає участь у різних процесах в організмі.

Вітамін D відповідає за нормальне засвоєння кальцію. Мікроелемент безпосередньо визначає міцність нігтів. Якщо кальцію та вітаміну Д мало, починаються проблеми з витонченням, ламкістю. Організм людини здатен самостійно синтезувати вітамін Д під впливом сонця, отримує його з м’якого та твердого сиру, морепродуктів, яєць.

Аби отримати швидкі результати, стежити за дозуванням речовини, зручно приймати добавки. Наприклад, вітамін Д «Олідетрим» польського виробника «Польфарма» має високий рівень засвоюваності завдяки використанню технології ViQualPRO’D. Речовина доступна в різному дозуванні для дітей та дорослих – це 1000, 2000, 4000 МО.

Яку роль грає вітамін A

За станом, зовнішнім виглядом нігтів легко зрозуміти, яких саме вітамінів не вистачає організму. Якщо групи В, то уповільниться ріст, з’явиться ребристість, цинку та вітаміну С – почнуть загинатись кінчики, підуть характерні білі плями. Також пластини деформуються, змінюють колір, ламаються в результаті дефіциту нікотинової кислоти, селену, фтору, кремнію, заліза.

Дуже важливий для гарного манікюру ретинол. Вітамін А відноситься до жиророзчинних, приймає участь в метаболічних процесах, зміцнює імунітет, допомагає при запаленнях. Якщо його недостатньо, волосся ламається, нігті стають тонкими та слабкими, шкіра висихає. Внутрішньо для помітного ефекту достатньо приймати 0.5 мг ретинолу на добу. Можете придбати олійні капсули в аптеці та втирати їх в нігті. Ефект стане помітним швидко – у перші тижні регулярних процедур.

Вітамін В12 для нігтів

Вітамін В12 та залізо приймають участь у процесах формування червоних кров’яних тілець, впливають на метаболізм. На тлі дефіцитів на нігтях з’являються вертикальні смуги, пластини витончуються, деформуються. Головна ознака дефіциту речовини – синюватий відтінок.

Приймати речовину можна у вигляді капсул, таблеток або робити ін’єкції. Багаті вітаміном В12 сир тофу, яйця, лосось, форель, печінка, молюски. Почніть вживати їх щоденно, аби забути про дефіцити.

Вітаміни групи В та здорові нігті

Вітаміни групи В потрібні для міцності, правильного росту нігтів, відповідають за нормальний синтез кератину. Їх багато в крупах, бобах, бананах, хлібах грубого помелу, динях, молочних продуктах. Вітамін В2 потрібен для нормального живлення фолікул волосся, матрикса нігтя, функціонування щитоподібної залози. Добова потреба для дорослої людини – 1.8 мг.

В5 відновлює ліпідний баланс, білково-вуглеводний обмін, зміцнює пластини, В6 активізує процеси росту, насичує вологу. Нікотинова кислота потрібна для активізації капілярного кровотоку – її достатня кількість в раціоні запускає прискорену регенерацію нігтів.

Біотин чи вітамін В7 підвищує щільність, міцність нігтів, позитивно впливає на процеси синтезу еластину, колагену. За умови довгострокового прийому речовина надає нігтям блиск.

Приймати різні вітаміни групи В одночасно не бажано – краще буде запланувати окремі курси для кожного. Якщо збалансувати раціон, достатню кількість вітаміну В можна отримувати зі звичайними продуктами.

Чи потрібен нігтям вітамін С?

При сильному розшаруванні нігтів можна говорити про дефіцит вітаміну С. Проблему вирішить достатня кількість овочів, фруктів, цитрусів в щоденному раціоні. Аскорбінова кислота не тільки корисна сама по собі, але й приймає безпосередню участь у синтезі амінокислоти колагену. Вона відповідає за міцність, швидкий ріст нігтів.

Самостійно організм людини вітамін С не виробляє зовсім, але може отримувати його з продуктів харчування чи добавок.

Чим корисний вітамін Е для нігтів

Вітамін Е – відомий антиоксидант. Він захищає нігті від вільних радикалів, насичує їх вологою, регенерує самі пластини та шкіру кутикул. Найефективніші форми токоферолу, за свідченням лікарів, – гамма та дельта.

Також вітамін Е ефективний проти вірусів, бактерій. Він розширює судини, вирівнює рельєф. Ваші нігті стануть міцними, здоровими та красивими.

Як правильно приймати вітаміни для зміцнення нігтів

Аби відновити, зміцнити нігті, прискорити їх ріст, отримати здоровий блиск, потрібно точно виявити дефіцити. Їх продемонструє лабораторний аналіз. Друга порада – приймате речовини не одразу всі, а по черзі. Якщо вирішите комбінувати певні добавки, дізнайтесь, чи нормально вони комбінуються одна з одною.

Прийом має бути регулярним – пара капсул просто не дасть результатів. Також не перевищуйте рекомендоване дозування – це призводить до побічних ефектів. Вітаміни для нігтів приймають з лікувальною та терапевтичною метою.

Курсова вітамінотерапія – дієвий запобіжний захід, спосіб зміцнити нігті. Обирайте якісні продукти та пам’ятайте – гіпервітаміноз шкідливий, як і дефіцит корисних речовин.

Ламкість, розшарування, деформації, білі плями на нігтях зазвичай виникають на тлі дефіцитів мінералів та вітамінів. Прийом речовин разом з їжею чи у вигляді добавок дозволить покращити ситуацію. Особливо корисний для нігтів вітамін Д3. Він прискорює процеси росту, зміцнює пластину, допомагає нормально засвоювати кальцій. Якщо шукаєте перевірену добавку на українському ринку, зверніть увагу на вітамін «Олідетрим» від компанії «Польфарма». Він корисний для дітей, дорослих, дозування різне. У виробництві використовується технологія ViQualPRO’D TM, що забезпечує максимально ефективне засвоєння продукту.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

Література

  1. The Diagnosis and Treatment of Nail Disorders. Ncbi.
  2. Malihi Z, Lawes CMM, Wu Z, Huang Y, Waayer D, Toop L, et al. Monthly high-dose vitamin D supplementation does not increase kidney stone risk or serum calcium: Results from a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2019.
  3. Bioconversion of dietary provitamin A carotenoids to vitamin A in humans1,2,3,4,5. Ncbi.
  4. Hind M. Almohanna, Azhar A. Ahmed, John P. Tsatalis, and Antonella Tosti. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar; 9(1): 51-70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/#CR24.
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318403#b-vitamins.
  6. Sempos CT, Binkley N. 25-hydroxyvitamin D assay standardisation and vitamin D guidelines paralysis. Public Health Nutrition 2020.
  7. Caroline E. Childs, Philip C. Calder, Elizabeth A. Miles. Diet and Immune Function //Nutrients. – 2019.
На початок сторінки