Симптоми передозування вітаміну D3 у дорослих та дітей

21.04.2023
01.04.2024

Звісно, вітамін Д – необхідний нутрієнт для людського організму, при дефіциті якого виникає безліч збоїв. Але окрім нестачі також існує і надлишок сонячного вітаміну D, який називається гіпервітаміноз D. Самостійно такий стан під впливом ультрафіолету трапляється вкрай рідко і є патологією. А ось при надмірному прийомі добавок із холекальциферолом отримати передозування вітаміну Д цілком реально.

Відомий факт, що вітамін Д виробляється в організмі під впливом сонячних променів, що потрапляють на шкіру. Інсоляція – перебування на сонці – забезпечує 80 % потреби організму у вітаміні D. Ще одне джерело нутрієнта (20 % добової потреби) – певні продукти, де він є. Але, на жаль, таких продуктів не так багато, а перебування сучасної людини на сонці (давайте будемо чесними) – відбувається не так вже й часто.

Наприклад, для того, щоб заповнити добову потребу у вітаміні D за допомогою продуктів дорослому, необхідно з'їдати 40 жовтків курячих яєць на день, або 2 кг твердого сиру, або 500-800 г фермерського лосося... Не кожному це під силу, чи не так?

Та й із перебуванням на сонці взагалі біда. Мало того, що в нашій широті не так багато сонячних днів, так ще й через роботу не всі можуть собі дозволити щоденні прогулянки в особливо активний сонячний час – приблизно з 11.00 до 17.00. Та й улітку гуляти на сонці занадто ризиковано: можна отримати, як мінімум, перегрів, а в гіршому випадку – сонячний удар та опіки шкіри.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Це підтверджує і українське дослідження, проведене Інститутом медицини (Institute of Medicine) та Комітету зі створення практичних посібників з ендокринології (Endocrine Practice Guidelines Committee). Відповідно до представленої вченими та медиками статистики в Україні переважна більшість жителів має дефіцит вітаміну D (81,8 %), а нестача холекальциферолу виявлена у 14 % українців віком від 20 до 95 років. Особливо це стосується людей, які проживають у центральній, північній та західній частині нашої країни.

Все перераховане вище в комплексі призводить до того, що настає необхідність прийому препаратів з вітаміном D. І тут кожен фахівець відзначить: неконтрольований прийом холекальциферолу призводить до інтоксикації, тобто надлишку вітаміну Д.

До чого призводить надлишок вітаміну Д?

Картинка: сыпь при передозировке витамина дХоча передозування вітаміну Д трапляється досить рідко, все ж таки наслідки достатньо важкі. Наслідком інтоксикації цим нутрієнтом є велике накопичення кальцію в крові, яку лікарі називають гіперкальціємією.

Справа в тому, що нирки намагаються вивести надлишки нутрієнта з організму, але не справляються з цією роботою. У результаті солі кальцію починають відкладатися в сечоводах та мисках нирок, утворюючи каміння. Якщо нічого не зробити вчасно і не припинити передозування вітаміну Д, відбувається накопичення кальцію на стінках судин, в серці, нирках, легенях, кишечнику, селезінці, через що вони збільшуються в розмірах і перестають виконувати свої функції повноцінно.

Щоб не допустити інтоксикації вітаміном D, слід все ж таки знати, які симптоми можуть на це вказувати, адже у дітей і дорослих симптоматика може бути різною.

Ознаки передозування вітаміну Д у немовлят

Для малюків до року будь-яке передозування небезпечне, а тим більше – передозування препаратами. Маленький організм дуже швидко все засвоює, тому що у нього ще занадто малі жирові відкладення, куди могли б «складатися» надлишки вітаміну Д. Через це нутрієнт накопичується в крові, що викликає гіпервітаміноз.

Картинка: сыпь от передозировки витамина дЗазвичай такий стан виникає внаслідок помилкового дозування «сонячного вітаміну», який призначається немовлятам до року. Справа в тому, що зараз багато виробників додають вітамін Д у дитяче харчування, як корисну добавку для малюків. Холекальциферолом (так називається вітамін D) додатково насичують дитячі молочні продути – суміші, молочко, кефір, йогурт, сир. І якщо добова потреба нутрієнта дитини покривається повністю за рахунок дитячого харчування, грудного вигодовування та достатнього перебування малюка на сонці, додатковий прийом вітаміну Д може спричинити його надлишок.

Головна проблема в тому, що дітки до року не можуть розповісти чи хоча б показати, що у них болить. Тому орієнтуватися можна лише за сукупністю симптомів.

Передозування вітаміну D у немовлят проявляється:

  • поганим сном;
  • безпричинним плачем ночами;
  • відмовою від їжі;
  • спрагою;
  • рясним сечовипусканням;
  • різкою втратою ваги;
  • проблемами у роботі ШКТ – здуття, чергування проносів та запорів, раптові відрижки та блювання.

Якщо вчасно не звернути увагу на ці симптоми у немовляти при гострій стадії надлишку вітаміну Д, гіпервітаміноз може стати хронічним, що призводить до виникнення пієлонефриту, раннього закриття тім’ячка та зрощування швів черепа.

Симптоми передозування вітаміну D у дітей

Картинка: симптомы передозировки витамина д у ребенкаФахівці відзначають 2 форми надлишку вітаміну Д – гостра та хронічна, і про них згадувалося вище. Перша фаза гіпервітамінозу дається взнаки протягом перших 2-10 тижнів реакції організму на інтоксикацію холекальциферолом. Крім перерахованих симптомів, які можна помітити у немовляти в цій фазі, у малюків від року та дітей старшого віку виділяються й такі ознаки, як млявість, блідість шкіри, головний біль та біль у животі.

У хронічну стадію передозування вітаміном Д переходить протягом 2-х місяців. Дитина може почати страждати від безсоння, порушення апетиту. Вона може почати скаржитися на біль у спині та кінцівках.

Ознаки надлишку вітаміну Д у жінок та чоловіків

Дорослі також можуть страждати від інтоксикації холекальциферолом. Часто це відбувається несвідомо. Наприклад, тривале поєднання прийому різних вітамінних комплексів без урахування наявності в них вітаміну Д. Також це може статися внаслідок помилок у дозуванні при виробництві насичених вітаміном продуктів. У медичній літературі є кілька описаних випадків, коли молоді люди потрапляли до лікарів з гіперкаліціємією внаслідок отруєння несертифікованими спортивними білковими добавками, в яких добова норма вітаміну Д була перевищена у сотню разів. При цьому в складі самого продукту наявність нутрієнта не згадувалося.

Картинка: симптомы передозировки витамина д у грудничкаСаме тому дуже важливо регулярно проводити лабораторний аналіз крові на вміст у ній вітаміну Д – 25(OH)D. Докладніше про це можна прочитати у нашій публікації: «Аналіз на вітамін D – 25(OH)D: детально про основне».

У дорослих симптоми передозування вітаміном D не дуже відрізняються від проявів у дітей. Це нудота, блювання, головний біль, запаморочення й сплутаність свідомості, біль у суглобах, судоми, важкість дихання, аритмія – порушення серцевого ритму, набряклість, втома, дратівливість, слабкість.

При виявленні у себе подібних симптомів потрібно відразу припинити прийом добавок і продуктів, у складі яких є вітамін Д, та звернутися до лікаря.

Як уникнути передозування вітаміну D?

Щоб не відбулося передозування вітаміну D і прийом добавки приніс лише користь, необхідно обов'язково контролювати кількість добового споживання холекальциферолу. Рекомендована спеціалістами норма – це 600-800 МО. Максимально допустимий рівень прийому – 4000 МО на добу для тих, хто має дефіцит вітаміну Д. Не слід займатися самолікуванням і самостійно, без попередньої консультації з фахівцем, приймати будь-які добавки.

Лікар підбирає дозування з огляду на вік, стать, супутні захворювання, спосіб життя кожного пацієнта індивідуально. Однак все ж таки найбільш інформативним у процесі призначення додаткового прийому добавки є аналіз крові на рівень вітаміну Д – 25(ОН)D.

Картинка: переизбыток витамина д у новорожденногоЩоб рівень вітаміну Д був у нормі, слід дотримуватися здорового способу життя, уникати стресів, правильно харчуватися, наповнюючи меню продуктами, що містять цей нутрієнт, регулярно гуляти у сонячну погоду. Але будемо відвертими – ці рекомендації ідеальні, але не для українців, особливо зараз. Тому без додаткового прийому добавок із вітаміном Д не обійтися. Як це правильно робити, можна прочитати у нашому блозі.

Скільки вітаміну Д потрібно дітям та дорослим?

Рекомендована добова доза холекальциферолу для дорослих – 600 МО, а для людей пенсійного віку (від 70 років) – 800 МО. Якщо спостерігається дефіцит вітаміну в крові нижче 30 нг/мл, ендокринологи рекомендують щодня вживати 1500-2000 МО.

Небезпека дефіциту вітаміну Д для дітей не перебільшена. Доведений факт, що нестача нутрієнта призводить до затримки росту та розвитку малюка, виникнення у нього такого захворювання як рахіт. На жаль, незважаючи на сучасний прогрес, доступ до інформації та лікарів, згідно зі статистикою від 12 до 14 % дітей раннього віку мають гіповітаміноз D.

Для профілактики розвитку подібних станів рекомендована доза для дітей наведена нижче у таблиці.

Вік дитини Дозування
Від народження до року 400-600 МО/добу
Від року до 6 років 600-1000 МО/добу
Від 6 років до 14 років 1000-1500 МО/добу
Від 14 до 16 років 1500-2000 МО/добу
Для передчасно народжених дітей 600-1000 МО/добу

Також відрізняються рекомендації і для дітей, які мають проблеми із зайвою вагою. Їм лікарі пропонують дозу 1200-2000 МО. У разі виявлення значного дефіциту вітаміну Д у дитини лікар може збільшити дозування.

Діагностика та лікування надлишку (гіпервітамінозу) вітаміну D

Вище вже було сказано, що ігнорувати симптоми гіпервітамінозу Д у жодному разі не можна, оскільки це може призвести до серйозних проблем у роботі внутрішніх органів. Саме тому слід відразу звернутися до лікаря, який проведе обстеження. Що воно собою являє? Лікар спочатку проводить загальний огляд пацієнта та призначає додаткові дослідження. Це аналіз крові та сечі, рентген кісток.

При виявленні надлишку вітаміну Д призначається спеціальна дієта, в якій виключаються продукти, що містять цей нутрієнт: молочні продукти, жирна риба, яйця. Також скасовується прийом додаткових добавок із холекальциферолом. У важких випадках можуть бути призначені гормональні препарати та введення за допомогою крапельниць спеціальних ліків, які виводять надлишки кальцію з організму.

Напевно, ви вже чули відому цитату середньовічного лікаря Парацельса: «Все – отрута, й усе – ліки; те й інше визначає лише дозування». Тому не варто забувати, що істина знаходиться посередині, і займатися самостійним призначенням препаратів у жодному разі не можна.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Джерела:

  1. Risk of hypervitaminosis D from prolonged feeding of high vitamin D premature infant formula // Yasushi Nako, Takeshi Tomomasa, Akihiro Morikawa // 2004 Aug// https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15310310/
  2. Effect of vitamin D supplementation on non-skeletal disorders: A systematic review of meta-analyses and randomised trials. // Autier P, Mullie P, Macacu A, et al: Manson JE, Cook NR, Lee IM, et al // Lancet Diabetes Endocrinol 5 (12):986–1004, 2017 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29102433/  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30415629/
  3. Vitamin D screening and supplementation in community-dwelling adults: Common questions and answers // Michael L LeFevre, Nicholas M LeFevre // 2018 Feb https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29671532/
  4. Effect of Long-term Vitamin D3 Supplementation vs Placebo on Risk of Depression or Clinically Relevant Depressive Symptoms and on Change in Mood Scores: A Randomized Clinical Trial // Olivia I Okereke, Charles F Reynolds, David Mischoulon, Grace Chang, Chirag M Vyas, Nancy R Cook, Alison Weinberg, Vadim Bubes, Trisha Copeland, Georgina Friedenberg, I-Min Lee, Julie E Buring, JoAnn E Manson // 2020 Aug // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32749491/
  5. Vitamin D Supplementation and Cardiovascular Disease Risks in More Than 83 000 Individuals in 21 Randomized Clinical Trials: A Meta-analysis // Mahmoud Barbarawi, Babikir Kheiri, Yazan Zayed, Owais Barbarawi, Harsukh Dhillon, Bakr Swaid, Anitha Yelangi, Saira Sundus // 2019 Aug // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31215980/
  6. Vitamin D and calcium for the prevention of fracture: A systematic review and meta-analysis // Pang Yao, Derrick Bennett, Marion Mafham, Xu Lin, Zhengming Chen, Jane Armitage, Robert Clarke // 2019 Dec // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31860103/
  7. Vitamin D toxicity from an unusual and unexpected source: a report of 2 cases // Carolina Silva, Angela W S Fung, Vanessa Masson, Katrina Assen // 2022 Aug // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36030768/
  8. Дефіцит вітаміну D у населення України та фактори ризику його розвитку // Поворознюк В.В., Балацька Н.І. //2013 // http://www.mif-ua.com/archive/article/34626
На початок сторінки