Вплив вітаміну Д на печінку

30.05.2024
30.05.2024

Болі у животі різного характеру, набряки, втрата апетиту, нудота, хронічна втома — це клінічна картина порушень з боку печінки. Цей орган виконує важливу функцію — бере участь у травленні та кровотворенні, виводить токсини та продукти розпаду з організму. Якщо у вас не діагностували захворювання печінки, але симптоматика є — існує ймовірність дефіциту вітаміну Д.

У пацієнтів із патологіями печінки (жовтяниця, цироз) часто діагностують дефіцит вітаміну Д3. Такий взаємозв'язок пояснюється тим, що печінка бере участь у метаболізмі нутрієнта, і порушення її функцій негативно впливає на поглинання та транспортування холекальциферолу. Ще одним фактором розвитку дефіцитного стану є недоотримання Д3 з раціону, оскільки пацієнти із захворюваннями печінки дотримуються спеціальної дієти.

Також існує і зворотний зв'язок між станом печінки та рівнем вітаміну Д3: його недостатність негативно впливає на стан органу, а у людей з діагностованими захворюваннями призводить до різних ускладнень.

Який вплив вітаміну Д на печінку та які продукти рекомендується вживати для профілактики дефіцитного стану — розглянемо у цій статті.

Симптоми проблем із печінкою

Вітамін D

Сприяє відновленню сил та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 4000
Сприяє відновленню сил та продуктивності

Печінка — це багатофункціональний орган. Вона бере участь у кровотворенні, обмінних процесах та травленні, виконує детоксикаційну (природне виведення токсинів з організму) та екскреторну (виведення з організму кінцевих продуктів обміну та чужорідних речовин) функцію, як депо містить у судинах близько 0,7 л крові. Відповідно будь-які порушення у роботі цього органу негативно відображається на загальному стані організму.

Захворювання печінки протікають латентно, симптоми проявляються рідко, мають слабковиражений характер. Визначити захворювання допоможе діагностика та аналіз “печінкових проб”.

  • Класична клінічна картина патологій печінки:
  • Загальна слабкість, швидка стомлюваність, хронічна втома. Печінка виробляє енергію, яку організм спрямовує на підтримку активності та життєдіяльності.
  • Дерматологічні прояви на шкірі у вигляді висипки.
  • Тяжкість, ниючий біль у правому підребер'ї.
  • Гіркота у роті, зміна смакових відчуттів.
  • Відсутність апетиту, нудота та блювання, пов'язані з інтоксикацією організму.
  • Болісні відчуття в ділянці суглобів, біль у м'язах, набряки м'яких тканин.

При хронічних захворюваннях печінки орган може збільшуватися у розмірі, спостерігається підвищення температури тіла та зміна відтінку шкіри та слизових на жовтуватий.

Що навантажує нашу печінку

Нераціональне харчування, зловживання жирною та солодкою їжею — одна з основних причин захворювань печінки.

До списку шкідливих для здоров'я органу продуктів входять:

  • Алкоголь. У необмежених кількостях чи поганої якості він здатний викликати інтоксикацію, яка є пусковим механізмом для цирозних процесів, гепатиту та жирового гепатозу.
  • Жирна їжа. Фастфуди, висококалорійна та гостра їжа, що містить барвники та консерванти, сіль та тваринні жири — причина ожиріння печінки, на фоні якого розвивається стеатогепатит, фіброз, цироз.
  • Жирні сорти м'яса. До цієї категорії відносять свинину, баранину, м'ясо гусака та качки. Вони у високій концентрації містять жири, які складно перетравлюються організмом.
  • Кислі продукти. Така їжа стимулює рясне виділення жовчі, що негативно відображається на травленні загалом.
  • Копченість. Копчені продукти містять сіль у високій концентрації, а також під час приготування вбирають продукти горіння з небезпечними канцерогенами (стимулюють зростання пухлин).

Ці продукти становлять небезпеку при систематичному їх вживанні, тому важливо мінімізувати їх у раціоні, а в ідеалі виключити повністю.Підвищують ризики захворювань печінки неправильна термічна обробка — рекомендується тушкувати, відварювати, запікати, готувати на пару або в мультиварці. Важливу роль відіграє дотримання температурного режиму та термінів зберігання готових продуктів.

Вітамін Д3 вийшов за рамки регулятора скелетного гомеостазу — формування та зростання кісткової тканини. Множинними дослідженнями визначено, як вітамін Д впливає на печінку та пов'язаний із захворюваннями органу, а також має терапевтичний потенціал при лікуванні патологій, покращує відповідь на лікування та демонструє профілактичні дії щодо ускладнень. (1)

Оптимальний рівень Д3 в організмі — 25 нг/мл. Основні джерела холекальциферолу:

  • УФ-промені — Д3 синтезується шкірою під впливом сонця;
  • продукти харчування — риба жирних сортів, яєчні жовтки, гриби та печінка;
  • вітаміни та лікарські засоби (у високих дозах), БАДи, що містять вітамін Д, наприклад, вітамін Д Олідетрим.

Джерелом холекальциферолу можуть бути продукти штучно збагачені нутрієнтом. На них потрібно звернути увагу людям із патологіями печінки, які дотримуються лікувальної дієти.

Не засвоюється вітамін D: причини

Збалансований раціон, сонячні ванни, добавки не можуть гарантувати оптимальний рівень Д3 в організмі, якщо є захворювання ШКТ або печінки. Щоб підвищити біодоступність (засвоєння) холекальциферолу, рекомендується:

  • Звернутися до фахівця для діагностики стану, здачі аналізів та проходження інструментального обстеження.
  • Пройти комплексну програму очищення організму. Вона допоможе вивести токсини та шлаки, прискорити обмінні процеси, покращити травлення та знизити вагу, прискорити відтік лімфи та кровотік.
  • Відкоригувати спосіб життя: збільшити фізичну активність, відрегулювати питний режим та раціон.
  • Пройти лікування органів ШКТ та печінки.

Програми детоксикації рекомендується проводити 1-2 десь у рік залежно стану організму.

Вітамін Д3 при цирозі печінки

Ключова регуляторна роль вітаміну Д3 - засвоєння та розподіл кальцію в кістковій тканині. На підставі останніх досліджень (2) встановлено, що Д3 бере участь у зростанні та розподілі клітин печінки, усуває запалення, активує місцевий імунітет органу, протистоїть фіброзу (рубцювання). Ці якості відіграють важливу роль у розвитку та лікуванні хронічних захворювань печінки, у тому числі й цирозу.

Дослідження(3) взаємозв'язку дефіциту вітаміну Д та цирозу демонструє, що дефіцит вітаміну Д3 посилює пошкодження печінки, сприяючи окислювальному стресу, що впливає на механізми виживання паренхіматозних клітин печінки. Паренхіматозні клітини формують структуру печінки та забезпечують її правильне функціонування. Терапевтична відповідь на введення перорального холекальциферолу у пацієнтів з алкогольним цирозом вища, ніж у пацієнтів із цирозом вірусного походження.

Як почистити печінку

Гепатопротектори — речовини, які допомагають очищати печінку, відновлювати її структуру та функціональність:

  • Органічні — настоянки, відвари та готові аптечні препарати на основі листя артишоку, кореня солодки, екстракту розторопші. Ці рослини активізують синтез жовчі.
  • Тваринні — гідролізат печінки великої рогатої худоби, свиней.
  • Есенційні фосфоліпіди, джерелом яких є соєві боби, арахіс, куряче філе, тріска, яйця. Фосфоліпіди відновлюють мембрани печінкових клітин.
  • Жовчогінні засоби стимулюють вироблення жовчі та її відтік, а разом із нею виводяться перероблені печінкою речовини.
  • Амінокислоти — сприяють детоксикації, усувають запальні процеси, активізують виведення жовчі та регенерацію печінки.

Препарати, що впливають на печінку, можна приймати після консультації лікаря, щоб унеможливити небажані реакції та ускладнення.

Корисні продукти для печінки

Збалансований раціон — запорука здорової печінки та гарного стану організму в цілому. Для профілактики захворювань органу рекомендується вживати:

  • овочі — буряк, морква, гарбуз, всі сорти капусти;
  • фрукти — яблука та груші, банани, авокадо, цитрусові;
  • сухофрукти та горіхи — родзинки, крагу, фініки, фруктову пастилу, волоські горіхи, кеш'ю та мигдаль;
  • мед;
  • молочні продукти — сир, йогурт, молоко, які також містять Д3;
  • м'ясо — кролятину, яловичину, курку;
  • бобові;
  • олії холодного віджиму — оливкова, кунжутна, лляна, обліпихова.

Користь вітамінів

Від стану та функціональності печінки залежить робота інших систем та органів — насамперед серцево-судинної, сечовидільної та нервової системи. На здоров'я печінки впливає багато факторів — харчування, шкідливі звички, екологія, і орган потребує підтримки та очищення. Вітаміни для печінки потрібно приймати з профілактичною метою і при вже діагностованих захворюваннях. Комплекс нутрієнтів, підібраний лікарем, нормалізує функції органу, виведе токсини та шлаки. Таке очищення покращує обмінні процеси та кровообіг, сприяє зниженню ваги та зміцненню захисних сил організму.

Дослідження та рекомендації

Вітамін Д3 синтезується шкірою та згодом метаболізується (перетворюється в результаті реакцій) до 25OHD3 у печінці та здійснює свої біологічні функції. Вплив вітаміну Д на печінку доведено науково. Наприклад, одне з досліджень(4) явно демонструє, що перинатальний дефіцит вітаміну Д негативно відображається на формуванні печінки у плода, а також є причиною пізнішого розвитку печінкових патологій. У підлітковому і зрілому віці дефіцит Д3 може спровокувати патологічні зміни в:

  • паренхіматозних клітинах, які відповідають за структуру печінки;
  • ендотеліальних клітинах, що впливають на відновлення органу;
  • дендритних клітин, які розпізнають та знищують патогени (чужорідні клітини).

При патологіях печінки вітамін D у вигляді добавок може позитивно вплинути на стан органу, покращити відповідь на терапію у поєднанні з дієтою №5, основними принципами якої є:

  • часті дробові прийоми їжі;
  • ранній сніданок та перекус перед сном;
  • добова доза білка 1,2-1,5 г на кг ваги, якщо є потреба — до раціону вводиться протеїн;
  • добова доза жирів та вуглеводів встановлюється індивідуально, перевага надається рослинним жирам;
  • добова доза солі — не більше 5 г.

Раціон людей із захворюваннями печінки доповнюється препаратами з вітаміном Д, наприклад, Олідетрим Д3 у капсулах забезпечить добову дозу холекальциферолу.

Висновок: прості поради

Здоровий збалансований раціон — запорука гарного самопочуття, високої розумової та фізичної продуктивності. Дієтологи та нутриціологи не рекомендують суворо обмежувати себе в їжі, але дотримуватись основних принципів здорового харчування:

  • відварювати, запікати, тушкувати, готувати на грилі;
  • дотримуватись правил і термінів зберігання готових продуктів;
  • вживати достатньо овочів та фруктів;
  • не пропускати сніданки та не переїдати на ніч;
  • відмовитися від шкідливих та швидких перекусів.

Для здоров'я печінки важливо дотримуватись водного режиму, вести активний спосіб життя та приймати призначені лікарем вітаміни.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Використовувана література

  1. Vitamin D and the Liver-Correlation or Cause? Jeremy T Keane, Harendran Elangovan, Rebecca A Stokes, Jenny E Gunton
  2. D-livering the message: the importance of vitamin D status in chronic liver disease Matthew T Kitson, Stuart K Roberts
  3. Correlations of Serum Vitamin D Level with Markers of Oxidative Stress and Apoptosis in Liver Cirrhosis Mihnea Marian Pomacu, Diana Maria Trașcă, Vlad Pădureanu
  4. Vitamin D Deficiency During Development Permanently Alters Liver Cell Composition and Function Kassidy Lundy, John F Greally, Grace Essilfie-Bondzie
На початок сторінки