Вплив вітаміну Д на волосся

11.05.2022
01.04.2024

Всі знають, наскільки важливо отримувати достатню кількість вітаміну Д у ранньому віці для профілактики рахіту. Але він необхідний нам протягом усього нашого життя для підтримки здоров'я кісток та зубів, а також для захисту від широкого спектру різноманітних захворювань, таких як діабет і навіть рак. Дефіцит кальциферолу може спричинити численні проблеми зі здоров'ям, включаючи випадання волосся.

Як ця поживна речовина впливає на стан шевелюри? Давайте розглянемо зв'язок між вітаміном Д і ростом волосся докладніше.

Який вплив вітаміну D3 на волосся

Вітамін Д – це група нутрієнтів, які називаються кальциферолами. Існує більше шести форм цього мікроелемента, найбільш відомі з яких вітаміни D2 (ергокальциферол) та D3 (холекальциферол). Якщо перший надходить в організм тільки з їжею, то другий, крім того, ще утворюється в шкірі при дії ультрафіолету.

Достатня кількість вітаміну Д допомагає організму якісно засвоювати кальцій, який є будівельним матеріалом для волосся. Кальциферол сприятливо впливає на шевелюру. Він допомагає дозріванню та зміцненню волосяних цибулин, налагоджує кровообіг, запобігає випаданню волосся, а також надає їм блиску та шовковистості.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Недостатність даної речовини в організмі може викликати ламкість волосся, їх втрату, прояв лупи. Головне – не нехтувати такими симптомами та звернеться до лікаря для проведення аналізів та призначення правильного лікування.

Нестача вітаміну Д призводить до облисіння.

Волосся властиво постійно оновлюватися, тому втрачаючи до 100 волосків на день - це цілком природний процес. На більш інтенсивне випадання волосся варто звернути увагу та шукати його причини.

Однак існує багато факторів, що впливають на порідіння шевелюри, а саме: гормони, генетика, стрес, зміни способу життя. Вітамін Д стимулює зростання волосяних фолікул, тому сильний його дефіцит може також призвести до часткового або повного облисіння (алопеції).

Згідно з дослідженням, проведеним у 2020 році, кальциферол відіграє ключову роль у стимулюванні імунної системи. Нестача цього мікроелементу може бути пов'язана з багатьма різними типами аутоімунних захворювань, включаючи алопецію ареату. Це дуже поширена форма втрати волосся як серед жінок, так і серед чоловіків. Також відома як точкове облисіння, вона є захворюванням шкіри, що характеризується втратою волосся. Це аутоімунна хвороба, при якому власна захисна система організму атакує деякі клітини, спричиняючи випадання волосся.

Дифузне випадання волосся - це знову ж таки дуже поширене явище, яке відбувається в основному при порушенні циклу росту волосся. Причини можуть бути різними, одна з них - дефіцит вітаміну D.

Дослідження показали, що більшість чоловіків і жінок, які страждають на алопецію або дифузне випадання волосся, мають низький рівень кальциферолу, незалежно від віку та статі. Тому, перш за все, потрібно заповнити його нестачу в організмі.

Які ще вітаміни впливають на випадання волосся?

Незбалансоване харчування або дієти можуть стати причиною поріднення шевелюри, оскільки вони не забезпечують організм необхідними мікроелементами та вітамінами, які так потрібні для здоров'я волосся. До таких корисних речовин належать:

  • Вітамін А, що міститься у шпинаті, жирних сортах риби, яйцях та солодкій картоплі, сприяє росту волосся, допомагаючи залозам шкіри голови виробляти шкірне сало. Але занадто велика його кількість може призвести до порідіння волосся через надмірну стимуляцію волосяних фолікулів, що прискорюють фазу росту, в результаті чого волосся стоншується і випадає. Тому приймати добавки вітаміну А слід лише за рекомендацією лікаря.
  • Вітамін В3 налагоджує кровообіг шкірного покриву голови та волосяних цибулин. Він знаходиться в таких продуктах, як авокадо, спаржа, мигдаль, петрушка.
  • Вітамін В5 бере участь у ліпідному обміні речовин, відновленні клітин та прискоренні росту волосся. Його можна знайти в часнику, капусті, селери.
  • Вітамін В6 містить компонент, який регулює функцію тестостерону, який негативно впливає на ріст шевелюри та призводить до її випадання, зменшуючи розмір волосяних цибулин. Недостатність цієї речовини може бути причиною появи лупи. Харчові джерела цього нутрієнта включають м'ясо птиці, креветки, насіння, шпинат, сочевицю, банани.
  • Вітамін В7, відомий як біотин, сприяє виробленню кератину, який допомагає зміцнити волосся, одночасно зменшуючи будь-які пошкодження фолікулів. Дослідження проведене серед 541 жінки в 2016 році показало, що біотинові добавки можуть бути корисними для росту волосся у людей з нестачею цієї речовини. Він міститься в м'ясі, грибах, капусті та горіхах.
  • Вітамін В12 або ціанкобаламін покращує кровообіг і живлення фолікулів волосся, що знижує їх втрату. Він присутній у яловичині, лососі, сардинах, молоці, йогурті та твердому сирі.
  • Вітамін Е допомагає стимулювати волосяні цибулин, посилюючи кровообіг у шкірі голови та навколо неї. Він також сприяє збереженню вологи у шкірі голови та обмежити її сухість, створюючи захисний бар'єр на її поверхні. Цим нутрієнтом багаті рослинні олії, горіхи та зелені листові овочі.

Робимо маски власного виготовлення з вітаміном Д

На сьогоднішній день існує достатньо косметичних засобів для волосся, у складі яких є кальциферол. Їх легко можна купити в аптеках або замовити у косметичних інтернет-магазинах. Але найчастіше ціни на них високі, тому ми пропонуємо вам приготувати маску для волосся із цим нутрієнтом у домашніх умовах. Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • вітамін Д (в ампулах) – 1 шт.;
  • касторове масло – 50 гр.;
  • яєчні жовтки – 3 шт.

Змішуємо кальциферол з касторовою олією і наносимо на коріння волосся та шкіру голови, втираючи масажними рухами. Через 20-30 хвилин змиваємо цю суміш великою кількістю води, потім змащуємо жовтками пасма по всій довжині і знову змиваємо. Процедуру робимо 2-3 рази на тиждень протягом кількох місяців.

Зробити в домашніх умовах маску можна також завдяки кефіру (150-200мл.) і масляному розчину вітаміну Д (15-20 крапель). З'єднуємо ці інгредієнти і розподіляємо рівномірно по пасмах, потім змиваємо водою, використовуючи шампунь.

Експерти радять додавати також різноманітні рослинні олії, адже вони добре впливають на стан волосся. Застосовуючи такі маски регулярно позбавить нас проблем пов'язаних з волоссям.

Олідетрим – вітамін D3, з користю для волосся

Якщо причиною випадання волосся є дефіцит вітаміну Д, то вам можуть допомогти добавки холекальциферолу. Серед різноманітності біологічно активних добавок із вітаміном D3, що представлені на фармацевтичному ринку, рекомендуємо звернути увагу на препарат європейського виробника "Польфарма" - Олідетрим. Він представлений у різних дозуваннях, що дає можливість підібрати його як дитині, так і дорослій людині: 600, 1000, 2000 та 4000 МО. Його м'які желатинові капсули для дорослих сприяють швидкому засвоєнню.

Для підтримки рівня холекальциферолу в організмі рекомендована доза для дорослих становить 2000 МО на добу, а для лікування дефіциту – 4000 МО, але лікар може призначити дозування і вище. Капсула Олідетрим містить добову дозу вітаміну D3, що дуже зручно у використанні. Даний препарат допоможе відновити рівень кальциферолу, що призведе до зміцнення волосся, а також до поліпшення їхнього стану в цілому.

Щодо доцільності прийому добавок, проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Будьте здорові!

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Література:

  1. Hind M. Almohanna, Azhar A. Ahmed, John P. Tsatalis, and Antonella Tosti. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar; 9(1): 51-70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/#CR24
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318403#b-vitamins
  3. https://www.medestheticsmag.com/research/skin-care/news/21927697/review-vitamin-ds-role-in-hair-loss
  4. https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/hair-loss-causes-two-common-25635213
На початок сторінки