Як підвищити собі настрій: надійні способи

20.06.2023
06.07.2023

Сварки з близькими, неприємності на роботі, проблеми з грошима – факторів, які здатні викликати депресію або призвести до поганого настрою, дуже багато. Але, що буде далі, залежить тільки від вас. Зануритись в негативні думки, неприємні емоції, образитись на навколишній світ або почати філософські ставитись до всього? Це вирішуєте тільки ви. Далі поговоримо про дієві способи підняти настрій, від чого він взагалі залежить, кому та коли корисно приймати вітаміни.

Ольга постійно відчувала нервове напруження – керівна посада, конфлікти в сім'ї, війна. Жінка зрозуміла, що їй потрібна допомога, коли меланхолія стала перетворюватись на депресію, настрій постійно був пригнічений, не залишилось ресурсу для вирішення поточних задач. Лікар порекомендував почати з вітамінів, особливо Д3 та групи В. Ольга сприйняла пораду скептично, проте зробила аналізи та пройшла курс. Це допомогло: настрій покращився, життя стало більш позитивним та радісним.

Перевірені методи покращення настрою

Для покращення настрою підходять різні заходи, ваше завдання – знайти свій варіант. ТОП порад:

  • Зробіть музичний плейлист, що буде заряджати енергією та позитивом. Обирайте композиції, що подобаються, видаліть всі меланхолічні треки (вони тільки посилюють сумний настрій).
  • Займіться спортом. Іноді це потрібно робити навіть, коли зовсім не хочеться. Фізична активність стимулює продукцію ендорфінів, головне почати.
  • Ставте прості задачі. Нереальні, або просто занадто високі цілі призводять до емоційної та фізичної втоми. Краще буде обмежитись простими задачами та навчитись отримувати радість від їх досягнення.
  • Посміхайтесь. Жарти, анекдоти, комедії, меми, розважальні шоу у цьому допоможуть.
  • Подивіться гарний фільм. Дешевий та доступний всім спосіб підняти собі настрій. Можете піти в кінотеатр або влаштувати сеанс вдома – головне отримувати задоволення від процесу.
  • Тіште себе кожного дня. Це можуть бути дрібниці на кшталт букету квітів, цікавої книги, смачної їжі, виставки сучасного мистецтва.  
  • Регулюйте емоції. Тут потрібно знайти свій спосіб: комусь допомагають прогулянки, комусь медитації, йога чи ванна з сіллю. Розслаблятись потрібно кожного дня, аби дати собі можливість перезавантажитись та відновитись.

Добре піднімає настрій відпочинок – він має бути регулярним та повноцінним. І ще – полюбіть себе. Любов до самого себе виражається в турботливому ставленні, вмінні ставити свої інтереси на перше місце. Такий підхід до життя – кращий засіб від вигорання (особистого та професійного).

Спорт для гарного настрою

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Аби бути в тонусі та на позитиві, потрібно полюбити спорт. Активність корисна для тіла та розуму. Доведено: люди, які регулярно тренуються, майже не страждають на депресивні стани.

Фізична активність покращує здоров'я та самопочуття, підвищує працездатність, дарує енергію та гарний настрій, відволікає розум. Вона сприяє нормалізації синтезу гормонів радості, щастя, протидіє стресам.

Чим корисні домашні улюбленці

Тваринки знижують рівень стресу своїх хазяїв, часто стають головним джерелом радості та бадьорості. Кішки та собаки позитивно впливають на роботу серця, знижують тиск, а ще безмежно люблять своїх господарів.

Спілкування з друзями

Якщо у вас є друзі, приятелі, зустрічайтесь з ними якомога частіше вдома, на вулиці чи в кафе, аби поділитись новинами, просто приємно провести час. Для позитивно настрою потрібна відповідна якість комунікації. Друзів нема? Можна звернутись до психолога.

Як підвищити працездатність

Як можна підняти настрій, коли він на нулі? Спочатку визначте причини проблеми, можливо, потрібно буде звернутись до лікаря. Постійно стресуєте, напружено працюєте? Приділіть увагу саме цим факторам.

Трапляються випадки, коли на перший погляд все в нормі, хронічної втоми нема, але хочеться підняти продуктивність. Спробуйте змінити спосіб життя, звичний підхід до роботи, інших справ.

Найкращі способи підвищити працездатність

Пропонуємо до вашої уваги швидкі та дієві способи покращити настрій та працездатність:

  • Провітрюйте приміщення. Свіже повітря покращує роботу мозку, сприяє відновленню різних систем організму.
  • Познайомтесь з практикою пранаями. Йогічні дихальні вправи корисні для шишкоподібної залози, а вона відповідає за ритми сну та активності.
  • Жуйте жувальну гумку. Оптимально з ментолом – аби активувати роботу мозку та освіжитись.
  • Активно порухайтесь. Можете вийти на прогулянку, пробіжку чи зробити гімнастику на робочому місці.
  • Слідкуйте за раціоном. Кволість та бажання поспати можуть бути наслідком переїдання.
  • Вмийтеся холодною водою. Це дасть заряд енергії, налаштує на роботу.  
  • Послухайте активну музику. Вона має викликати певну відповідь у центрах мозку.
  • Робіть самомасаж. Точки бадьорості та енергії розташовані на мочках вух, між вказівним та великим пальцями, під колінами, ззаду шиї.
  • Увімкніть світло. Циркадні ритми реагують на якість освітлення, тож ви можете обдурити організм.

Багатьом людям допомагає аромотерапія. Для настрою та бадьорості корисні ефіри м'яти, евкаліпту, розмарину або кавові зерна. Якщо дуже хочеться спати, подрімайте протягом 15 хвилин. Довше не потрібно – бо починається стадія глибокого сну, після якої дуже важко прокинутись. 

Вітамін D для вашого настрою

Лікарі все частіше стали рекомендувати пацієнтам вітамінотерапію для покращення настрою та бадьорості. Дефіцит активних речовин підвищує ризики розвитку хронічної втоми, депресії та прогресування цілого переліку захворювань. На настрій безпосередній вплив чинить вітамін Д. Його дефіцити зустрічаються часто, призводять до депресивніх станів, розладів сну, поведінки, поганого настрою. В зоні особливого ризику жінки.

Вітамін Д підтримує нервову систему, регулює настрій. Прогормон присутній у більшості тканин організму людини, у тому числи в окремих частинах мозку, що відповідають за когнітивні функції. На тлі дефіцитів:

  • Знижується стійкість до стресів.
  • Страждає пам'ять.
  • Виникають труднощі з концентрацією уваги, здатністю обробляти інформацію.

Вітамін Д3 знижує рівень гормону стресу кортизолу. Якщо останнього багато, порушується сон, турбує постійна безпричинна тривога. Також вітамін Д сприяє підвищенню рівня дофаміна, серотоніна, які відповідають за позитивні емоції. Друга назва серотоніну – гормон щастя, він долає тривожність, покращує настрій. Дофамін – гормон задоволення та головний мотиватор.

Корисно знати. Роздратованість, постійно поганий настрій, хронічна втома – привід зробити аналізи на вітамін Д. Лікування дефіцитів призволить до помітного покращення самопочуття.

У жінок потреба в прогормоні набагато вища, ніж у чоловіків. Це зумовлюється особливостями гормональної системи. Вітамін Д3 позитивно впливає на стан репродуктивної, опорно-рухової, нервової систем під час менопаузи. Контролювати рівень прогормону потрібно під час вагітності, на тлі його дефіциту може порушуватись розвиток дитини.

Впливають на настрій також вітаміни групи В. Від них залежить здатність мислити, навчатись, пам'ять, засвоєння інформації, концентрація уваги та навіть відпочинок:

  • В1 – дає енергію, зміцнює нерви та м'язи. Якщо його мало, страждають у тому числі пам'ять, нейрони.
  • В2 – відповідає за стан шкіри, бадьорість, ясність розуму. На тлі дефіцитів хронічна втома, депресія – нормальні явища.
  • В6 – балансує емоції. Речовина підтримує оптимальний вміст дофаміну та серотоніну, значно покращує настрій.
  • В9 та В12 – працюють в комплексі, нормалізують роботу нейромедіаторів нервової системи, покращують синтез гормонів щастя та задоволення. Також ці вітаміни відповідають за відновлення мієліну – нервової оболонки.

Якщо шукаєте перевірений вітамін для підтримки нервової системи, покращення стану при депресії, тривожних станах, зверніть увагу на препарат «Олідетрим». Польський бренд використовує в роботі технологію ViQualPRO’D TM. Вона передбачає ретельну фільтрацію олії, створення продукту, що має високу засвоюваність та ефективність.

Всі переваги вітаміну Д3:

  • зміцнення імунітету;
  • покращення всмоктування кальцію;
  • підвищення рівня енергії;
  • відновлення пам'яті, когнітивних здібностей;
  • нормалізація роботи гормональної системи;
  • позитивний вплив на весь організм.

Компанія «Польфарма» приділяє максимальну увагу якості та ефективності свого продукту. Вітамін Д «Олідетрим» можна приймати для профілактики хронічної втоми, депресії, поганого настрою та в комплексному лікуванні цих станів. Дитяче профілактичне дозування складає 600-1000 МО на добу, для дорослих норма буде 1000-4000 МО в залежності від віку, стану здоров'я, рівня вітаміну Д3 в крові (бажано здати аналіз).

Дослідження та рекомендації

Д3 – ефективний вітамін для покращення настрою. Дослідження демонструють: його дефіцити призводять до проблем з працездатністю у підлітків [1] та дорослих. Останніми роками цікавість до прогормону з боку медичної спільноти тільки підвищується. І це зрозуміло: вітамін Д3 впливає на різні функції, системи організму, регулює роботу ЦНС. Його дефіцити підвищують ризики метаболічних порушень в кістках, розвитку серцево-судинних, аутоімунних, онкологічних захворювань. Головне для нас – нестача вітаміну Д3 погіршує настрій, знижує працездатність та призводить до комплексних психоемоційних порушень.

Висновки

Для підтримки гарного настрою організму потрібна достатня кількість вітамінів та мікроелементів. Допоможуть турбота про себе, позитивний настрій, опанування ефективних технік протидії стресам. Помітно покращує самопочуття прийом вітамінів групи В та Д. Препарат Д3 з відмінною засвоюваністю та високою ефективністю – «Олідетрим». Раніше він був у продажу тільки в Польщі, тепер доступний і в Україні.

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

Література

  1. Пушкарьов К., Каусова Г., Берлізова Ю., Васильченко Н., Кайрат Г. Дефіцит вітаміну D як фактор, що знижує працездатність // Медицина (Алмати). –2018. - №2 (188). – С. 34-38.
  2. Jorde R, Kubiak J. No improvement in depressive symptoms by vitamin D supplementation: Results from a randomised controlled trial. Journal of Nutrition Science 2018;7:1-7.
  3. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
  4. Simon AE, Ahrens KA. Adherence to vitamin D intake guidelines in the United States. Pediatrics 2020;145:e20193574.
На початок сторінки