Як впоратись з дитячими істериками

10.07.2023
10.07.2023

Істерики в дитячому віці вважаються варіантом норми. Якщо одна дитина може влаштовувати справжні шоу час від часу, то інша готова доводити світові свої бажання в різній формі цілими днями. Для батьків такі періоди життя та розвитку їхньої дитини стають справжнім випробуванням.

Маша відповідально готувалась до батьківства – читала книжки, відвідувала курси. Але до деяких речей життя її точно не готувало – коліки та прорізання зубів виявились квіточками в порівнянні з кризою 2-3 років. Молода мати вирішила звернутись до педіатра, невролога,  дитячого психолога та склала власний перелік методів заспокоєння малюка та полегшення власного життя. Звісно, істерики нікуди не поділись, але розуміння, як правильно, реагувати на емоційні сплески дитини та що робити значно покращило ситуацію .

Що таке істерика

Істерика у дитини стає наслідком емоційного збудження, що супроводжується насиченим в емоційному плані мовленням, часом театралізованими жестами, сльозами, криками. До подібних проявів більш за всіх схильні чутливі, збудливі, творчі, демонстративні люди. Тобто можна сказати про особливості нервової системи конкретного типу та етапи її формування.

Дитячі істерики стають особливо активними у певні періоди життя. Кризові етапи можуть мати різну тривалість, зазвичай наповнені значущими змінами, занепокоєнням, нестабільністю.

Види та причини істерик у дітей

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

У віці 2-4 років істерики у дітей трапляються:

  • Перед сном. Можливо, дитина недостатньо втомлена або навпаки перевтомилася. Малюки в цьому віці люблять перевіряти кордони батьків. Запропонуйте дитині почитати, полежати разом, розкажіть казку.
  • Під час їжі. Відмова від здорового харчування – нормальна поведінка малюка. Намагайтесь готувати ті страви, які він любить, робіть цікаве оформлення – в інтернеті багато ідей.  Варто прибрати перекуси – дитина наїсться смачного і кашу вже точно не захоче.
  • У магазині. Зазвичай дитина влаштовує істерику, аби отримати своє, навіть якщо це п’яте морозиво за день. Краще за все буде просто покинути торгове приміщення, щоб не йти на поводу у дитини.
  • Перед іншими людьми. Будь-які концерти в присутності інших людей в розумінні дитини максимально ефектніші та яскравіші.
  • Через різкі зміни. У такому випадку дитина не маніпулює, а відчуває справжній стрес у зв'язку з різкими змінами у житті. Малюку потрібен час, щоб адаптуватись до них.
  • Просто так. У віці до 4 років такі істерики теж не рідкість. Ще хвилину тому все було нормально, а тепер малюк влаштував справжню виставу. Для незрілої дитячої психіки це звична поведінка, батькам залишається з розумінням ставитись і до різких змін, і до безпричинного плачу.

Причини дитячих істерик

Вікові кризи у дітей супроводжуються нескінченними вимогами до оточуючих та активними проявами негативу. Дитина намагається зруйнувати правила сім’ї, проявляє норовливість, впертість у відстоюванні своїх інтересів.

Часто істерика – це просто показник перехідного віку, але можуть викликати таку поведінку й інші причини:

  • Дефіцит уваги. Ймовірно, малюк не вміє виражати емоції у більш здоровий спосіб. Вони накопичуються та виливаються в істерію.
  • Фізичний дискомфорт. Впевніться, що дитина не голодна або, наприклад, не хоче пити.
  • Перевтома. Після активних ігор, шумних свят, тривалих прогулянок діти можуть впадати в істерику.
  • Надмірне опікування. Тиск з боку батьків призводить до того, що емоції рано чи пізно виходять назовні.
  • Проблеми з однолітками.  Малюки погано розмовляють, що ускладнює спілкування з однолітками. Часто істерики та конфлікти стають основним способом спілкування.
  • Непослідовність батьків. Коли мама з татом чи бабусею діють незлагоджено, дитина розуміє – можна продавити свої інтереси. А в цій справі всі способи гарні.

Етапи істерики

Зазвичай істерика у дитини проходить кілька етапів:

  • Крик. Дитина плаче, репетує та не реагує на світ навколо.
  • Рухливість та збудженість. Малюк тупає ніжками, кидає предмети, може почати битись головою в стіну.
  • Втома. Після виходу енергії починається етап емоційного спустошення. Крик змінюється на тихі схлипування.

На останній стадії істерики з малюком можна розмовляти – про те, що сталось, його та ваші почуття. Звинувачувати дитину не потрібно – це призведе тільки до деструктивного почуття сорому та посилення агресії.

Як припинити дитячі істерики та капризи

У дитини почалась істерика? Психологи та лікарі радять:

  • Не залишайте дитину на самоті, це може бути небезпечно.
  • Якщо емоційну реакцію викликала заборона чогось, не треба прогинатись та давати дитині те, що вона хоче. В перспективі це тільки погіршить ситуацію.
  • Малюк хоче на руки? Візьміть його, обійміть, погладьте, скажіть, що любите – тактильного контакту буває досить, щоб зупинити істерику.
  • Не варто піднімати дитину з підлоги, силоміць брати на руки – це тільки посилить супротив та негатив.

Кричати у відповідь, тим паче, вдаватись до фізичного впливу – найгірше, що можуть зробити батьки. Якщо мама чи тато розуміє, що ресурсу вже не залишилось, краще буде ненадовго вийти з кімнати та перезавантажитись.

Під час істерики малюк батьків не чує, тому щось казати про совість просто немає сенсу. Що робити:

  • Спробуйте змінити фокус уваги, обійняти, відволікти.
  • Істерика почалась як спроба дитини отримати своє? Не йдіть на поводу.
  • Якщо припадки трапляються постійно, складіть перелік ситуацій, що викликають у дитини бурхливу реакцію та намагайтесь їх уникати.  Всі гострі кути згладити не вийде, проте основні можливості прибрати варто.
  • Може допомогти зміна звичної тактики поведінки – запропонуйте дитині обрати білу майку чи синю, яблуко чи банан. Для вас суттєвої різниці немає, а для малюка є.

Важливо давати дитині достатньо позитивної уваги – не коли вона істерить, а в цілому. Це може знизити вірогідність емоційного напруження. Якщо плануються суттєві зміни, пов'язані з початком відвідування садка, школи, пошуком нової няні – істерики будуть, потрібен час на адаптацію. У дітей адаптивні властивості організму не розвинені або дуже слабкі. Починайте готувати малюка до змін заздалегідь та спокійно ставтеся до його незадоволення.

Вітамін Д при дитячих істериках

Головною причиною істерик у дитячому віці є морфологічна незрілість центральної нервової системи та особливості її функціонування. У віці 3-4 років у дитячої психіки слабкі адаптивні можливості, нестабільні неврологічні реакції, можлива недиференційована відповідь на подразники, швидке виснаження. Іноді істерики в дитячому віці стимулюють вітамінодефіцити. Так нестача вітаміну Д викликає депресивні настрої, може провокувати тривогу у дітей та підлітків. На тлі дефіциту прогормону, що регулює роботу ЦНС, малюки та школярі частіше демонструють конфліктну поведінку, агресію. Причина полягає ще й в тому, що вітамін Д приймає безпосередню участь у синтезі дофаміну, серотоніну.

Якщо рівень серотоніну низький, погіршується настрій, дитина відчуває тривогу, швидко втомлюється. Нестача дофаміну призводить до постійної втоми, порушень сну, викликає тривожні, депресивні стани, підвищує ризики діабету та ожиріння.

Негативний вплив на емоційний стан дитини чинить низький рівень білку, що транспортує вітамін Д3. Якщо його мало, можуть виникати нервові розлади, примхливість, тривожність, агресивність, турбує поганий настрій.

Поповнення дефіциту вітаміну Д вирішує ці проблеми.

Рекомендації

Важлива функція вітаміну Д – регулювання метаболізму фосфатів, кальцію (речовини, що відповідають за нормальну мінералізацію кісток). Якщо його недостатньо, страждають нирки, кісткова система, кишківник, паращитовидні залози, ЦНС. Приймає вітамін Д3 участь в формуванні імунної відповіді, визначає продукцію лімфокінів. Також він покращує функціонування нервової системи, відновлює сон, стабілізує емоційний стан.

Вітамін Д3 «Олідетрим» рекомендовано до вживання у якості дієтичної добавки для:

  • покращення настрою;
  • зниження нервової напруги, роздратованості;
  • підвищення концентрації уваги та пам’яті;
  • позитивних думок;
  • нормалізації сну;
  • підвищення адаптивних властивостей організму до різних факторів.

Почитати про інші властивості вітаміну Д ви можете в огляді виробника «Олідетрим». Якщо дитина проходить кризовий етап свого розвитку, адаптується до змін, негативні прояви у поведінці неминучі. Для покращення ситуації корисно приймати вітамін Д – самостійно або в комбінації з вітамінами групи В. Рекомендоване добове дозування «Олідетрим»600 або 1000 МО.

Висновки

Дитячі істерики – ще те випробування для батьків. Допоможе розуміння причин такої поведінки, зміна власного сприйняття, створення єдиної тактики дій для всіх членів родини. В окремих випадках корисно буде приймати вітаміни – наприклад, Д3 й групи В. До старту курсу зробіть аналізи, аби виключити чи підтвердити дефіцити, пройти комплексне обстеження.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

Джерела

  1. Journal of Nutrition / Vitamin D Deficiency in Middle Childhood Is Related to Behavior Problems in Adolescence. 2020.
  2. The New York Times / Vitamin D During Pregnancy May Improve Dental Health of Babies. 2019.
  3. ScienceDaily / Low levels of vitamin D in elementary school could spell trouble in adolescence. 2019.
  4. JAMA Network / Association of High-Dose Vitamin D Supplementation During Pregnancy With the Risk of Enamel Defects in Offspring. 2019.
На початок сторінки