Корисний і шкідливий вплив солярію

03.07.2023
16.02.2024

На дворі літо, але бажання чи можливість засмагати на пляжі є не у всіх. Гарна новина – можна вибрати солярій. Сеанси проводяться у будь-яку пору року, їх тривалість та число можна регулювати. Перші апарати з'явилися у 1976 році та майже одразу стали відомі у всьому світі. В солярії можна швидко та рівно засмагнути у будь-яку пору року, підготуватись до відпустки. До того ж, штучна засмага корисніша за звичайну. Деякі клієнти помічають покращення стану шкіри, зменшення висипань. Про шкідливий вплив солярію також можна знайти чимало інформації. Де шукати правду?

Картинка: чем полезно загорать на солнцеМарія давно регулярно відвідувала солярій, але потім припинила сеанси – у ЗМІ почали з'являтися відомості про те, що УФ-випромінювання прискорює старіння шкіри та навіть може викликати онкологію. Проте жінці дуже подобався солярій, і вона вирішила звернутись за консультацією до лікаря. Спеціаліст підкреслив: штучна засмага безпечніша за звичайну, все інше просто питання адекватного підходу. Також сеанси в солярії покращують настрій, активізують продукцію ендорфінів, сприяють посиленню синтезу вітаміну Д, зміцненню кісток та м'язів. Марія поміркувала вирішила придбати новий абонемент.

Шкідливий вплив солярію на організм: що потрібно знати

Засмага, отримана на сонці та в солярії, – це зовсім різні речі. Якщо не забувати про запобіжні заходи та протипоказання, відвідування солярію може бути корисним для здоров'я. Які нюанси є?

Потенційна шкода солярію:

  • Швидке старіння шкіри. Ультрафіолет підсушує епідерміс та сприяє руйнуванню клітин. Але за умови використання якісного УФ-захисту небезпеки немає.
  • Наявність протипоказань. Заборонено відвідувати солярій при наявності деяких серцевих, гінекологічних, ендокринних захворювань. Аби не погіршити поточний стан, проконсультуйтесь з лікарем.
  • Підвищення ризиків онкології. Надмірне захоплення штучною засмагою може підвищити ризики ракових захворювань, особливо меланоми. Якщо на тілі багато родимок, вони мають чималі розміри та постійно збільшуються, засмагати протипоказано.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Картинка: чем полезен загар в солярииЧи ефективний солярій в продукції вітаміну Д? Результат мінімально можливий: адже більшість сучасних апаратів працює з А-випромінюванням, а не В-типом. Такі промені майже не чинять вплив на синтез прогормону Д3. Та невелика кількість речовини, яка утворюється під час сеансу, зберігається максимально протягом 2-4 тижнів.

Як безпечно засмагати у солярії: основні правила

Головний момент – салонна засмага за умови відсутності протипоказань максимально безпечна. Тривалість сеансу потрібно збільшувати поступово. Перший візит займає буквально 2-3 хвилини, наступні можуть складати вже 5-10 хвилин. Графік відвідувань – з інтервалами у 1-2 дні, після 6 сеансів бажано зробити перерву на 2 тижні.

Отримати здорову засмагу

Аби отримати рівний колір шкіри та максимальну користь від відвідування солярію, враховуйте наступні рекомендації:

  • Не поспішайте. Якщо для отримання бажаного результату потрібно 10 сеансів, не треба намагатися зробити все за 2-3. Час знаходження в капсулі збільшується поступово. Якщо шкіра пометно почервоніла, доза УФ була надмірною.
  • Дізнайтесь все про лампи. А саме показники UV та їх ресурс. Якщо ламп багато, вони нові та потужні, сеанс має бути коротким. Рекомендована доза UV-випромінювання залежить від типу шкіри та складає 2.4% для смаглявої й 0.7% для світлої.
  • Придбайте спеціальну захисну косметику для солярію, звичайна не підходить. Замовити її можна в онлайн-магазині чи безпосередньо у студії.
  • Захищайте родимки, татуювання, волосся, груди, очі та інтимні області. З цією метою зручно використовувати лінзи, трусики, шапочки та спеціальні наклейки. На губи нанесіть бальзам із СПФ-фактором. Жінкам після 30 засмагати без ліфу купальника заборонено.
  • Враховуйте тип шкіри при визначенні тривалості сеансу та графіку відвідувань. Вам мають надати професійну консультацію у студії.
  • Змивайте косметику перед сеансом, не використовуйте парфуми та дезодоранти. У складі можуть бути спирти, гормони, барвники, ефіри, що при контакті з УВ викликають пігментацію.
  • Якщо приймаєте лікарські препарати, проконсультуйтесь з лікарем. Наприклад, антибіотики, антидепресанти, гормональні засоби, сечогінні при відвідуванні солярію можуть провокувати пігментацію.
  • Не варто відвідувати солярій та косметолога у один день.

Корисна порада. Після сеансу в солярії можна випити стакан соку з абрикосу, моркви чи манго (робіть фреш). Каротин «зафіксує» засмагу.

Користь солярію для чоловіків та жінок полягає в покращенні настрою та отриманні красивої рівної засмаги. Головне не забувати про протипоказання та не впадати в залежність від процедур. Якщо говорити конкретно про синтез вітаміну Д3, то ефект буде мінімальним. Сучасні солярії випромінюють промені А-типу, які майже не стимулюють продукцію речовини.

Протипоказання

Аби засмагати в солярії без шкоди для здоров'я, треба враховувати протипоказання:

  • періоди гормональної терапії;
  • захворювання щитоподібної залози;
  • артеріальна гіпертонія, порушення кровообігу;
  • алергія на УВ;
  • схильність до гіперпігментації;
  • розацеа.

Протягом місяця після лікування шкіри, особливо з використанням кислот, відвідувати солярій заборонено. Обмеження за віком також є – не рекомендовано отримувати штучну засмагу до 18 років (винятки можливі, але за направленням лікаря – наприклад, для комплексного лікування псоріазу, екземи). На час менструації сеанс краще буде відтермінувати.

Чи корисний вертикальний солярій?

Вертикальні солярії мають певні переваги перед горизонтальними конструкціями. Це:

  • Максимальна гігієнічність – клієнт під час процедури стоїть, а не лежить, тому не буде зайвих контактів з поверхнями капсули.
  • Потужні лампи – як наслідок, економія часу, помітні результати.
  • Можливість займати зручне положення.

Картинка: чем отличается загар в солярии от загара на солнцеВертикальний солярій має вигляд капсули для отримання засмаги стоячи. Він корисний при захворюваннях суглобів, варикозі, сезонних депресіях, дозволяє отримати рівну засмагу. Кількість процедур – не більше двох на тиждень.

Солярій та вагітність

Під час вагітності відвідувати солярій не бажано. Під час засмаги активно виробляється меланін, може виникати гіперпігментація. Гормональні зміни в організмі майбутньої мами тільки посилюють пігментні плями.

У першому триместрі солярій взагалі небезпечний. Якщо є проблеми з імунітетом, сеанси штучної засмаги тільки погіршать ситуацію.

Чи можна отримати вітамін Д в солярії?

Ультрафіолетове випромінювання сприяє синтезу вітаміну Д, але це стосується переважно природних, а не штучних променів. Якусь користь від сеансу в солярії ви тримаєте, але результату буде недостатньо для нормалізації рівня вітаміну Д.

Картинка: чем отличается загар в солярии от естественногоРечовина регулює роботу різних органів та систем. Вона нормалізує гормональні показники, засвоєння кальцію, підвищує міцність кісток, покращує імунітет, роботу щитоподібної залози, дарує бадьорість та енергію. Прогормон потрібен дітям, дорослим та літнім людям. Отримувати його можна з продуктів харчування (Д3 багато в твердих сирах, печінці тріски, жирних сортах риби, риб'ячому жирі, чорній ікрі, яєчних жовтках, козиному молоці та деяких інших продуктах) чи біологічно активних добавок. Дозування залежить від індивідуальних потреб організму – діти приймають 600-1000 МО на добу, дорослі 1000, 2000, 4000 МО. Також організм самостійно синтезує прогормон під час тривалих прогулянок у сонячну погоду.

Висновки

Для нормалізації рівня вітаміну Д найбезпечнішим варіантом буде прийом добавок моновітаміну Д3. Препарат Д3 «Олідетрим» рекомендують різні фахівці: педіатри, гінекологи, ендокринологи. Протягом багатьох років «Олідетрим» займає перші позиції в Україні серед інших вітамінів Д3. Польський виробник компанія «Польфарма» у роботі керується суворми Європейськими стандартами. Для високої засвоюваності у виробництві використовується технологія ViQualPRO’D з додаванням чистої фільтрованої олії, що гарантує високі результати від прийому препарату. А солярій скоріш допоможе отримати рівну засмагу та отримати гарний настрій, ніж вирішити питання з дефіцитами Д3. У будь-якому випадку захоплюватись сеансами штучної засмаги не варто.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Використані джерела

  1. Brooks SPJ, Sempos CT. The importance of 25-hydroxyvitamin D assay standardization and the Vitamin D Standardization Program. Journal of AOAC International 2017;100:1223-4.
  2. Taylor CL, Sempos CT, Davis CD, Brannon PM. Vitamin D: moving forward to address emerging science. Nutrients 2017, 9, 1308; doi:10.3390/mu9121308.
  3. Norman AW, Henry HH. Vitamin D. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition, 10th ed. Washington DC: Wiley-Blackwell, 2012.
  4. Davis CD, Dwyer JT. The ‘sunshine vitamin’: benefits beyond bone? J Natl Cancer Inst 99:1563-5.
  5. Simon AE, Ahrens KA. Adherence to vitamin D intake guidelines in the United States. Pediatrics 2020;145:e20193574.
На початок сторінки