Як вітамін Д впливає на настрій

22.07.2022
23.02.2024

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалось вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій. Бенедикт Спіноза

Настрій - це емоційний стан, який протягом певного проміжку часу впливає на нашу поведінку. Він впливає не лише на поведінку людини, але і на його сприйняття навколишнього світу. За перепади настрою відповідальні різні чинники: фізична активність, сон, харчування, стрес, гормони, сонячні ванни, мікро та макроелементи.

Безліч досліджень довели, що сонячне світло важливе для організму. Адже воно допомагає синтезу такого важливого елемента як вітамін Д, тому в народі його часто називають «сонячним». Саме про нього ми сьогодні поговоримо та з'ясуємо, чи існує зв'язок між вітаміном Д та настроєм.

Що являє собою вітамін D

Вітамін D або кальциферол – це один із ключових нутрієнтів, необхідних для здоров'я людини. Насправді він представляє цілу групу жиророзчинних біологічно активних речовин (D1, D2, D3, D4, D5, D6), кожен із яких виконує окрему роль. Але в природних умовах він потрапляє в організм у формі D2 (ергокальциферол) та у формі D3 (холекальциферол). Перший може надходити з грибами, дріжджами, деякими рослинами (люцерна, кульбаба, петрушка). Другий синтезується в шкірі під впливом УФ-променів сонця, а також міститься в таких продуктах, як скумбрія, тунець, сардини, печиво яловича, яєчний жовток.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Вітамін D допомагає не тільки правильно засвоюватися фосфору та кальцію, але й підтримувати здоров'я нервової та імунної системи, нормалізувати роботу серця та судин, регулювати рівень інсуліну. Він також позитивно впливає на репродуктивну функцію як жінок, так і чоловіків. Його нестача в організмі підвищує ризик розвитку раку (особливо товстої кишки, молочної залози), артеріальної гіпертензії, запальних захворювань кишківника, астми, когнітивних порушень, депресії.

Про вплив вітаміну D на психологічне здоров'я (настрій)

Кальциферол позитивно впливає не лише на фізичне здоров'я. Згідно з великою кількістю досліджень, він також добре впливає на психологічний стан людини. Важливою особливістю цього нутрієнта є здатність впливати на настрій через продукування таких хімічних речовин, як серотонін та дофамін.

Серотонін – гормон, який діє на мозок, впливаючи на низку когнітивних та поведінкових функцій, а саме: настрій, емоції, пізнання. Він також допомагає контролювати агресивність. Його часто називають «гормоном щастя та гарного настрою». Якщо цього елемента достатньо, ми почуваємося щасливішими та спокійнішими, а також більш зібраними та впевненими. Завдяки його високому рівню людина сповнена сил і енергії. Низький вміст серотоніну може призвести до безсоння, тривоги, зниження самооцінки, депресії, апатії.

Дофамін – гормон, відповідальний за мотивацію та винагороду. Він відомий ще як «гормон радості та задоволення». Коли ми почуваємося добре, тому що досягли чогось, це відбувається через сплеск дофаміну в мозку. Ця речовина відіграє велику роль у процесі навчання, збільшуючи працездатність. Недостатня кількість проявляється загальмованістю реакцій, байдужістю до життя. 

Нестача вітаміну D викликає зниження настрою, при цьому тривожність та депресія посилюються в осінньо-зимовий період. Ми потребуємо його додаткового приймання особливо в цю пору року, тому що знижується сонячна активність, і він не виробляється організмом під час прогулянки.

Дослідження показали, що вітамін D може відігравати важливу роль у регулюванні емоційного стану та зниженні ризику депресії.

Огляд 7534 людей показав, що ті, хто відчував негативні емоції та приймали добавки з цією речовиною, помітили покращення симптомів. Відповідно до цього випробування добавки вітаміну D можуть допомогти людям з депресією, у яких також спостерігається його дефіцит.

Дослідження впливу вітаміну Д серед дорослих

Дослідження, проведене Університетом Джорджії, пов'язує його низький рівень із підвищеним ризиком сезонного афективного розладу. За даними, цей тип депресії вражає близько 10% населення США у холодні місяці.

Фахівці вважають, що вітамін Д впливає на настрій як чоловіків, так і жінок.

Згідно з дослідженням, яке проводилося в одній із прибалтійських країн, було виявлено зв'язок між нестачею кальциферолу та погіршенням емоційного стану у чоловіків.

130 здорових учасників чоловічої статі (віковий діапазон 18–26 років) були поділені на підгрупи залежно від концентрації вітаміну Д. Щоб оцінити емоційний статус, застосовували анкету «Профіль емоційного стану» (далі – POMS) та Госпітальну шкалу тривоги та депресії.

Майже половина (45,4%) учасників страждали на дефіцит вітаміну Д. Нижчі концентрації були пов'язані зі значно вищим балом за шкалою опитувальника POMS (Рис. 1). Спостерігалася тенденція до нижчого середнього балу депресії-пригніченості учасників із достатнім його рівнем.

В результаті майже у половини чоловіків, які брали участь у дослідженні, в зимовий час виявлено дефіцит кальциферолу. Низька його концентрація пов'язана із погіршенням емоційного стану.

 вплив вітаміну д на настрій

Дослідження показують, що жінки більш схильні до депресії, ніж чоловіки. Жінки у віці до сорока років у чотири рази частіше страждають на сезонний афективний розлад, ніж чоловіки.

Післяпологова депресія є поширеним розладом, на який страждають 10–15% жінок у післяпологовому періоді, і він може мати негативні наслідки як для матері, так і для новонародженого. Нещодавні дослідження довели, що дефіцит вітаміну Д у середині вагітності може бути фактором, що впливає на розвиток післяпологової депресії.

Результати дослідження, яке проводилося на 120 жінках, показали, що рівень сироваткового вітаміну D був значно нижчим у пацієнток із післяпологовою депресією, а у пацієнток із вираженим дефіцитом цієї речовини вдвічі частіше виникала післяпологова депресія (Рис. 2). Для збору даних використовувалися соціально-демографічний опитувальник і шкала депресії Бека, а для вимірювання 25(ОН) D – метод ELISA.

 вітамін д та настрій

Пригнічений стан властивий жінкам у період менопаузи, коли недостатність кальциферолу відчувається особливо гостро. Вчені виявили, що низький рівень цієї речовини може бути одним із факторів розвитку тривожно-депресивних розладів у період початкового етапу клімаксу.

Висновки

Вітамін Д необхідний для підтримки нашого психологічного стану. Він сприяє покращенню настрою, підвищенню життєвих сил та задоволення. При його нестачі як жінки, так і чоловіки відчувають емоційну нестабільність. Фахівці рекомендують додаткове вживання цього нутрієнта для стабілізації настрою в осінньо-зимовий період, а також зниження симптомів депресії.

При виборі дієтичних добавок із вітаміном Д, радимо звернути увагу на препарат Олідетрим від польської компанії «Польфарма», яка працює на українському ринку з вітаміном D3 з 1996 року. У його лінійці ви зможете підібрати дозування для кожного члена сім'ї: 600, 1000, 2000 чи 4000 МО. Він виробляється у формі масляного розчину для малюків та у формі м'яких капсул для дітей та дорослих. Продукт не містить барвників та тваринних жирів, добре засвоюється.

Вітамін D

Сприяє відновленню сил та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 4000
Сприяє відновленню сил та продуктивності

Література:

  1. Rathish Nair, Arun Maseeh. Vitamin D: The “sunshine” vitamin. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr-Jun; 3(2): 118–126. doi: 10.4103 /0976-500X.95506.
  2. Peterlik, M. & Cross, H. S. Vitamin D and calcium deficits predispose for multiple chronic diseases. Eur. J. Clin. Invest. 35, 290–304 (2005).
  3. Lansdowne, A. T. & Provost, S. C. Vitamin D3 enhances mood in healthy subjects during winter. Psychopharmacology (Berl). 135, 319–23 (1998).
  4. Ying-Chih Cheng, Yu-Chen Huang, Wei-Lieh Huang. The effect of vitamin D supplement on negative emotions: A systematic review and meta-analysis. Depress Anxiety. 2020 Jun;37(6):549-564. doi: 10.1002/da.23025.
  5. Sari Eka Pratiwi, Fitri Sukmawati. Vitamin D and serotonin’s role in neuropsychiatric disorders. Raheema. Vol 7, No 1 (2020). http://jurnaliainpontianak.or.id/index.php/raheema/article/view/1797/0 
  6. Rafael Franco, Irene Reyes-Resina, Gemma Navarro. Dopamine in Health and Disease: Much More Than a Neurotransmitter. Biomedicines. 2021 Jan 22;9(2):109. doi: 10.3390/biomedicines9020109.
  7. Lašaite, L., Gailyte, I., Puzinas, P., Preikša, R. T. & Kazanavičius, G. Vitamin D deficiency is related to worse emotional state. Cent. Eur. J. Med. 6, 558–566 (2011).
  8. Kornstein, S., & Sloan, D. (2003). Gender differences in depression and response to antidepressant treatment. Psychiatric Clinics of North America, 26, 581-594.
  9. Gaines, S. (2005). The saddest season. Minnesota Medicine, 88, 25-32.
  10. Michael J Berridge. Vitamin D and Depression: Cellular and Regulatory Mechanisms. Pharmacol Rev. 2017 Apr;69(2):80-92. doi: 10.1124/pr.116.013227.
  11. Parvin Abedi, Maryam Bovayri, Ahmad Fakhri, Shayesteh Jahanfar. The Relationship Between Vitamin D and Postpartum Depression in Reproductive-Aged Iranian Women. J Med Life. 2018 Oct-Dec; 11(4): 286–292. doi: 10.25122/jml-2018-0038.
На початок сторінки