Дефіцит вітаміну Д у чоловіків - симптоми та профілактика

17.03.2022
19.02.2024

Сьогодні вітамін Д для чоловіків набув високої популярності – комплекси з його вмістом широко рекламуються в ЗМІ та активно рекомендуються багатьма лікарями та фахівцями. Але поряд з модними віяннями затребуваність мікроелемента пояснюється і його очевидною користю для здоров'я чоловіків. Так, як нестача цінної речовини здатна серйозно погіршити самопочуття і призвести до явних дисфункцій внутрішніх органів, про його регулярне поповнення не варто забувати.

Ознаки дефіциту вітаміну D3 у чоловіків

Згідно з результатами досліджень, проведених вченими, найбільше нестача вітаміну Д у чоловіків проявляється у весняні місяці. Також його нестача спостерігається у зрілому та похилому віці – клітини шкіри можуть виробляти недостатню кількість речовини.

При дефіциті вітаміну Д симптоми у чоловіків можуть бути такими:

  • почуття слабкості та підвищеної стомлюваності;
  • надмірна пітливість;
  • безсоння, проблеми з пам'яттю, депресивний настрій;
  • м'язовий біль, крихкість кісток, стоматологічні захворювання;
  • харчові розлади, відсутність апетиту;
  • зниження зору, розвиток гіпертонії.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

У будь-якому віці нестача речовини згубно впливає на сексуальне здоров'я. Можуть виникати проблеми із сексуальним бажанням та ерекцією, збільшуватися період відновлення після акту. Чоловік, який страждає на нестачу цієї речовини, може помічати зникнення мимовільної ерекції в ранковий час – подібні явища вважаються обов'язковими до досягнення чоловіком 45-річного віку.

Найчастіше обмінні порушення зачіпають якість сперми. При аналізі насіннєвої рідини діагностують малорухливість та аномалії у структурі сперматозоїдів. Це виливається в діагнози безпліддя, внаслідок чого сім'ї зазнають величезних труднощів із зачаттям.

Вплив вітаміну D на сексуальне здоров'я чоловіків

За своєю структурою та виконуваними функціями вітамін Д має кардинальні відмінності з іншими групами мікроелементів. Він належить до прогормонів секостероїдного класу, що зумовлює сексуальні функції. Тому і дефіцит вітаміну Д у чоловіків позначається, в першу чергу, на потенції й статевому потягу.

Вітамін бере участь у багатьох найважливіших гормональних реакціях - торкаючись ендокринної системи, речовина впливає на різні обмінні процеси. Тривала нестача вітаміну Д у чоловіків здатна негативно позначитися на здоров'ї кісток та м'язів, кишечнику, нирок, яєчок та простати. Це пояснюється присутністю у всіх внутрішніх органах своєрідних клітин-мішеней, які через гормональні рецептори пов'язані з ендокринною системою. І, надходячи в кров, вітамін Д3 безпосередньо впливає на всі обмінні процеси всередині тіла.

Вплив прогормону відбувається на двох рівнях:

  • генетичному – ефект від концентрації вітаміну проявляється повільно, протягом кількох діб;
  • молекулярно-клітинний – результати відрізняються швидким проявом, ефект може бути помітний протягом декількох хвилин.

Рівень прогормону визначає вироблення найважливіших гормонів – кортизолу, пролактину, інсуліну, тестостерону. Досліджуючи особливості метаболізму тестостерону, вчені виявили пряму залежність між його вмістом та концентрацією вітаміну Д3 в організмі. Згідно з результатами спостережень, низький рівень вітаміну Д у чоловіків супроводжується недостатньою кількістю статевого гормону. В цілому, зниження речовини може характеризуватись сексологічними порушеннями, негативно позначатися на вазі та зростанні, викликати збої у роботі внутрішніх органів.

В організмі елемент представлений у шести формах, проте найбільше значення приділяється вітаміну D3 – тоді як інші вважаються лише його похідними. Він може утворюватися у клітинах шкіри під впливом сонячних променів та надходити з їжею. Цікавий факт, що вітамін не має самостійної активності – потрапляючи в клітини, він проходить двофазовий окисний процес у печінці та нирках.

Природне вироблення вітаміну відбувається шляхом проникнення у клітини шкіри сонячного ультрафіолету. Враховуючи відсутність яскравого сонця в холодні сезони року, варто подбати про надходження речовини за допомогою правильного раціону харчування та якісних добавок.

Дефіцит вітаміну D3 у чоловіків та необхідний рівень

Перевірка рівня вмісту речовини у організмі здійснюється аналізом крові. Нормою для дорослого чоловіка є показник 30-80 нг/мл. Фахівці можуть застосовувати й інші одиниці виміру, проте точно діагностувати патологічну концентрацію прогормона здатний лише лікар, який враховує супутню симптоматику, вік пацієнта та інші його індивідуальні особливості. Для точного визначення стану здоров'я шкала вимірів поділена на кілька складових.

Відхилення від норми представлені такими цифрами:

  • менше 20 нг/мл – дефіцит елемента;
  • 20-30 нг/мл – недостатність речовини;
  • 30-60 нг/мл – адекватна норма вітаміну Д у крові у чоловіків;
  • більше 80 нг/мл – небезпечний надлишок, що має токсичну дію.

Недостатність речовини може не супроводжуватися тривожними ознаками, тоді як дефіцит проявляється яскравою симптоматикою – дратівливістю та слабкістю, проблемами з апетитом та інтимним життям. Чоловіки відзначають зниження уваги та низьку працездатність через швидку втому, страждають на сухість шкіри та проблеми з зубами.

Небезпечне перевищення рівня концентрації прогормону загрожує ризиком розвитку гепатиту, сечокам'яної та жовчнокам'яної хвороби, атеросклерозу. При тривалому збереженні токсичного надлишку спостерігаються наслідки передозування, здатного призвести до смерті.

Добова норма вітаміну Д для чоловіків

Визначається добова норма вітаміну Д для чоловіків, виходячи з конкретних показників вмісту прогормону у крові. Для відновлення балансу необхідно пройти відповідні аналізи та проконсультуватися зі спеціалістом.

При прийомі вітамінних комплексів слід орієнтуватися на діагностований рівень концентрації:

  • при дефіциті – від 5 до 10 тисяч МО на добу;
  • при нормальному вмісті – щоденно в межах 500-3000 МО.

За відсутності індивідуальної оцінки стану здоров'я та у прагненні підтримувати добову дозу вітаміну Д для чоловіків без належного відстеження раціону харчування можуть спостерігатися небезпечні ситуації. Так, при дефіциті прогормону його додатковий прийом може бути недостатнім - що пояснюватиме збереження патологічних симптомів. При надмірному надходженні речовини його токсичний вплив може мати смертельний ризик.

Вибираючи вітамін Д і який краще купити дорослому чоловіку, варто придивитися до препарату Олідетрим 2000. Представлений у вигляді м'яких капсул, він має гарну засвоюваність організмом. Великі упаковки препарату, що містять 60 капсул, дозволять пройти двомісячний курс прийому.

Як поповнити вітамін Д в організмі

Відновити норму вітаміну Д у чоловіків можна декількома способами. Лікарі рекомендують частіше відвідувати країни із сонячним кліматом, проводити відпустки на екваторіальних та субекваторіальних курортах. Природні ультрафіолетові промені стимулюють вироблення прогормона у клітинах шкіри, запускаючи специфічні перетворювальні процеси – під впливом певні компоненти холестерину перетворюються на одну з форм прогормона. Подальші окисні реакції протікають у нирках та печінці, після чого вивільняються активні речовини, що заповнюють нестачу елемента в організмі.

Доступ до яскравого сонця є не у всіх - а осінньо-зимовий період його може і не спостерігатися зовсім. Замінити його дію покликаний грамотно спланований раціон. Нормалізувати концентрацію речовини можна, вживаючи такі продукти харчування:

  • жирну рибу – форель, лосось, скумбрію;
  • ікру;
  • молочні продукти із високим відсотком жирності;
  • грецькі горіхи;
  • страви із печінки;
  • яєчні жовтки;
  • гриби.

У приготуванні страв продукти можна піддавати термічній обробці – елемент не руйнується під впливом помірних температур. Деякі продукти проходять стадії збагачення цінними мікроелементами у процесі виробництва. Засвоєння вітаміну відбувається краще при його надходженні в комплексі з іншими групами – А, В та аскорбіновою кислотою.

Ефективним джерелом прогормону є й хороші біологічно активні добавки. Комфортним прийомом відрізняється риб'ячий жир, пропонований у легкорозчинних желатинових капсулах. Однак перед його покупкою варто пройти консультацію у лікаря – надмірне вживання риб'ячого жиру загрожує надлишком речовини, що може мати негативні наслідки для людини.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Протягом багатьох років люди поповнювали нестачу Д3 за допомогою такого продукту, як свиняче сало. Проте в умовах сучасних ферм товари тваринництва не відрізняються достатнім вмістом необхідного вітаміну – при нестачі сонячного світла в організмі тварин також не утворюється важливий елемент, а комбікорми, що застосовуються фермерами, рідко збагачуються додатково вітамінами.

За відсутності можливості частого перебування на сонці нестачу вітаміну Д у чоловіків можна усунути за допомогою препаратів. Їх рекомендують у тих випадках, коли щоденний раціон не відрізняється достатнім вмістом речовини. Такі препарати, як Олідетрим 2000, здатні швидко відновити норму концентрації цінного мікроелемента та усунути неприємні прояви його дефіциту.

На початок сторінки