Як знизити втому при стресі за допомогою вітаміну Д

23.06.2022
20.02.2024

Кожна людина іноді відчуває стрес. Він є відповідною реакцією організму на різні подразники. Викликати його може все: від повсякденних обов'язків, таких як робота та сім'я, до серйозних життєвих подій, таких як новий діагноз, війна чи смерть близької людини. У миттєвих, короткострокових ситуаціях стрес може бути корисним для здоров'я. В таких випадках його називають еустресом. Він може допомогти нам впоратися з потенційно серйозними ситуаціями, розвивати фізичну та емоційну витривалість. Наш організм реагує на стрес викидом гормонів, які пришвидшують серцебиття і дихання, а також готують м'язи до дій у відповідь.

Однак якщо наша реакція на напругу не припиняється і рівень стресу залишається підвищеним набагато довше, ніж це необхідно для виживання, це може негативно вплинути на наше здоров'я. У такому значенні, він відомий як дистрес, який виснажує нервову систему і руйнує організм. Внаслідок чого можуть розвинутись такі хвороби, як: депресія, неврози, гіпертонія, бронхіальна астма, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, псоріаз.

Часто причиною знесилення може стати шкідлива їжа, нерегулярне харчування або нестача поживних речовин. Як стверджують фахівці, для того, щоб почуватися добре, потрібен повноцінний сон, невеликі фізичні навантаження, збалансований раціон. Чимало людей приймають спеціальні вітаміни, щоб позбутися втомлюваності та нервової напруги.

Основні вітаміни від втоми та стресу

Наша нервова система піддається постійним емоційним або психологічним потрясінням, внаслідок чого може дати збій та викликати такі стани, як: безсоння, апатія, депресія. Правильно підібравши вітаміни при нервовій напрузі, стресі та втомі, ми зможемо підвищити свою працездатність, стресостійкість, розумову діяльність, настрій. До таких елементів відносяться:

Вітамін D

Сприяє покращенню розумової діяльності

дізнатися про Олідетрим 4000
Сприяє покращенню розумової діяльності

Вітамін Д – це один із небагатьох вітамінів, який працює як гормон, регулюючи весь обмін речовин в організмі. Він забезпечує нормальне зростання та розвиток кісток і м'язів, активізує роботу гормональної системи, зміцнює імунітет, контролює рівень цукру в крові, підтримує роботу головного мозку, перешкоджає розвитку новоутворень, усуває ознаки сезонної депресії, підвищує працездатність, допомагає налагодити здоровий сон та покращити настрій.

За даними, низький рівень вітаміну Д може призводити до втоми та загальної слабкості. У проведеному дослідженні з'ясувалося, що 77% учасників із хронічною втомою зазнавали дефіциту цієї речовини. Щойно його рівень було приведено у норму, симптоми втоми значно знизилися.

В огляді, опублікованому в журналі Nutrients, вчені виявили, що у людей, які приймали добавки вітаміну Д, спостерігалося поліпшення симптомів при депресії, а ефект приймання добавок був порівняний з ефектом від приймання антидепресантів.

Тіамін (В1) підтримує здоров'я нервової системи, добре впливає на нормальний обмін речовин – процес перетворення їжі в енергію. Згідно з дослідженнями, він відіграє важливу роль у регулюванні рівня цукру в крові, тим самим знижуючи дратівливість, занепокоєння та тривогу.

Рибофлавін (В2) бере участь у побудові нервових клітин, покращуючи роботу центральної нервової системи. Він сприяє перетворенню їжі на енергію, а його недостатність позначається на загальному самопочутті, викликаючи млявість і слабкість.

Нікотинова кислота (В3) бере участь у клітинному обміні, налагоджує роботу нервової системи, підвищує працездатність. Часто використовується для лікування функціональних порушень ЦНС та мігрені.

Пантотенова кислота (В5) стимулює активність головного мозку, покращує пам'ять та концентрацію уваги, бере участь у синтезі гормонів, які необхідні при боротьбі зі стресом.

Фолієва кислота (В9) допомагає засвоєнню інших сполук групи В, бере участь у синтезі «гормону радості» – серотоніну. При його дефіциті виникають неврози, посилюється тривожність.

Кобаламін (B12) допомагає роботі та розвитку мозку, покращуючи кровообіг та забезпечуючи поживними речовинами. Бере участь у виробленні мелатоніну та серотоніну, необхідних для настрою та сну.

L-триптофан – це амінокислота, яка сприяє виробленню серотоніну. Тому при зниженні його рівня, спостерігаються перепади настрою, навіть депресія. Нестача його в організмі може спричинити неврологічні хвороби, хронічне безсоння.

Магній сприяє боротьбі зі втомою, збільшуючи здатність організму виробляти аденозинтрифосфат – молекулу, яку наші клітини використовують як паливо, коли їм потрібна негайна енергія. Він знижує збудливість центральної нервової системи, позитивно впливає на роботу серця.

Вітамін С відомий своїми корисними властивостями для імунітету завдяки високому вмісту антиоксидантів, але також покращує настрій і знижує тривожність, керуючи рівнем кортизолу. Аскорбінова кислота нейтралізує вільні радикали в тілі людини, які утворюються у великій кількості під час стресу.

Які вітаміни вибрати при стресі та втомі

Біоактивні добавки дуже популярні сьогодні у всьому світі, а їхня різноманітність на ринку ускладнює вибір покупця. Підбираючи вітаміни для зняття стресу, тривоги та втоми, потрібно брати до уваги багато факторів, у тому числі:

  • додаткові корисні властивості на організм;
  • склад (моно, комбінований, натуральний тощо);
  • дозування;
  • форму (капсули, таблетки, розчини);
  • частоту та період вживання;
  • допоміжні речовини;
  • побічні ефекти;
  • сумісність з іншими препаратами;
  • наявність в аптеках.

Якщо ви відчуваєте потребу в додаткових біологічних активних речовинах, зверніться за консультацією до свого лікаря. Він допоможе вам підібрати правильний нутрієнт, враховуючи ваш спосіб життя, загальний стан здоров'я, вікові потреби.

Кому необхідні вітаміни при стресах та втомі

Всі ми відчуваємо втому і нервову напругу тією чи іншою мірою, але є цілі категорії людей, які найчастіше перебувають у стресових ситуаціях і потребують спеціальних вітамінів. Цей перелік складають:

  • школярі під час контрольних робіт та іспитів, студенти протягом сесії;
  • спортсмени, професійні танцюристи;
  • люди інтелектуальної праці;
  • особи старше 45 років;
  • пацієнти після складних операцій чи тяжких захворювань у період відновлення;
  • люди, які вживають лише рослинну їжу або дотримуються жорстких дієт;
  • курці.

Згідно з рейтингом, який регулярно складають дослідницькі компанії, до найстресовіших професій відносяться: пожежники, пілоти, радіо та телеведучі, вчителі, медики, соціальні працівники, шахтарі, диспетчери «Швидкої допомоги», організатори свят та авіадиспетчери.

Вітамін Д при нервовій напрузі, стресі та втомі

Вітамін Д впливає не лише на наші фізіологічні процеси, а й на психоемоційний стан. Згідно з дослідженнями, його рецептори розташовані в зонах головного мозку, які відповідають за пізнавальні здібності, такі як планування, концентрація уваги, здатність розставляти пріоритети, формування спогадів. Нестача цього елемента може призвести до зниження стресостійкості, відчуття розбитості або навіть запустити механізм розвитку депресії.

Також доведено, що він впливає на вироблення серотоніну та дофаміну – гормонів, відповідальних за мотивацію, відчуття щастя та гарного настрою. При його дефіциті виникає дратівливість, стомлюваність, занепад сил.

Дослідження встановили зв'язок між рівнем вітаміну Д та депресією, стверджуючи, що приймання його добавок може допомогти у лікуванні цього стану. Також може бути зв'язок між дефіцитом даного елемента і тривожними розладами. Дослідження 2017 показало, що приймання добавок вітаміну Д допоміг поліпшити стан як депресії, так і тривоги у жінок з діабетом 2 типу. Але, як заявляють вчені, потрібні подальші вивчення цього зв'язку.

Вітамін Д міститься в таких продуктах, як: жирна риба (лосось і тунець), риб'ячий жир, молоко, яєчні жовтки та збагачені сухі сніданки. Але повністю покрити потребу організму у цьому елементі за допомогою їжі неможливо.

Отримати достатню кількість вітаміну Д від сонця реально, але лише у певний час дня та у літній період. Деякі дослідники вважають, що від 5 до 30 хвилин перебування на сонці з 10 ранку до 3 години дня, принаймні, два рази на тиждень, без нанесення сонцезахисного крему, буде достатньо. Однак не існує реальних рекомендацій щодо кількості часу, який слід проводити на сонці, оскільки сонячне опромінення також підвищує ризик розвитку раку шкіри.

У зв'язку з цим, експерти рекомендують приймати добавки для підтримки нормального рівня вітаміну Д. Ми, у свою чергу, радимо звернути увагу на препарат європейської якості Олідетрим. Він випускається як для малюків у вигляді масляних крапель у дозуванні 600 МО, так і для дітей та підлітків у вигляді м'яких капсул – 1000 МО, а також для дорослих у вигляді капсул – 2000 та 4000 МО. Продукція відрізняється високою ефективністю, швидкою засвоюваністю, безпечним складом, оскільки не містить барвників.

Ви можете знайти дані добавки в більшості аптек нашої країни або перевірити наявність у нас на сайті, скориставшись кнопкою «Де купити?».

Будьте здорові!

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

Література:

  1. Simon Spedding. Vitamin D and Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis Comparing Studies with and without Biological Flaws. Nutrients. 2014 Apr; 6(4): 1501-1518. doi: 10.3390/nu6041501.
  2. Satyajeet Roy, Anthony Sherman, Mary Joan Monari-Sparks, Olga Schweiker, Krystal Hunter. Correction of Low Vitamin D Improves Fatigue: Effect of Correction of Low Vitamin D on Fatigue Study (EViDiF Study). N Am J Med Sci. 2014 Aug; 6(8): 396-402. doi: 10.4103/1947-2714.139291.
  3. Sang-Yeon Suh, Woo Kyung Bae, Hong-Yup Ahn, Sung-Eun Choi, Gyou-Chul Jung, Chang Hwan Yeom. Intravenous Vitamin C administration reduces fatigue in office workers: a double-blind randomized controlled trial. Nutr J. 2012 Jan 20. doi: 10.1186/1475-2891-11-7.
  4. Anne-Laure Tardy, Etienne Pouteau, Daniel Marquez, Cansu Yilmaz and Andrew Scholey. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020 Jan; 12(1):228. doi: 10.3390/nu12010228.
  5. Jennifer S Buell, Bess Dawson-Hughes. Vitamin D and neurocognitive dysfunction: preventing “D”ecline? Mol Aspects Med. 2008Dec;29(6):415-22. doi: 10.1016/j.mam.2008.05.001.
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908269/
На початок сторінки