Які вітаміни приймати підліткам під час спортивних тренувань

29.08.2023
20.01.2024

Вітаміни забезпечують необхідну підтримку організму під час значних навантажень. Якщо корисних речовин не вистачає, підвищуються ризики хронічних захворювань та виснаження. Важливо приймати добавки дітям, які постійно займаються спортом.

Зображення: вітаміни для підлітків які займаються спортомСин Аліни давно ходить на футбол. Останнім часом жінка почала помічати, що дитина часто хворіє, скаржиться на поганий настрій та загальний занепад. Аліна звернулась до лікаря, той порекомендував приймати вітаміни, особливу увагу приділяти вітаміну Д3. Вже протягом перших місяців ситуація значно покращилась.

Які вітаміни потрібні підліткам під час тренувань

Організму дитини особливо потрібні вітаміни та мікроелементи для нормального зростання та розвитку. Під час значних фізичних навантажень потрібно приймати:

  • вітамін Д. У підлітковому віці відбуваються серйозні зміни в роботі нервової та ендокринної систем. Тіло швидко змінюється та росте під впливом статевих гормонів та речовин, що виробляє щитоподібна залоза. Змінюється тиск, ритм серцевих скорочень. Приймання вітаміну Д сприяє покращенню пам'яті та концентрації уваги, підвищує рівень енергії та продуктивність, чинить протидію стресам, втомі та напрузі, покращує тонус м'язів [1] й зміцнює імунітет [2];
  • вітамін А. Корисний для волосся, шкіри та нігтів, покращує засвоєння кальцію, фосфору, відповідає за нормальну реакцію м'язів та зв'язок на нервові імпульси;
  • вітамін Е. Регулює процеси регенерації тканин, запальні реакції та знижує шкідливий вплив вільних радикалів;
  • вітаміни групи В. Беруть безпосередню участь у метаболізмі, пришвидшують загоєння розривів, мікро ушкоджень м'язів, прискорюють запасання кисню клітинах, підтримують нормальний синтез гормонів;
  • вітамін С. Його достатній рівень покращує стійкість до вірусних та інфекційних захворювань. Також аскорбінова кислота позитивно впливає на м'язи, суглоби, покращує синтез колагену – білкової сполуки, що впливає на пружність шкіри.

Шукаєте вітамін Д для підлітків, які активно тренуються? Зверніть увагу на «Олідетрим». Вітамін польського виробника «Польфарма» виготовляється з використанням технології ViQualPRO’D (ВіквалпроДі), на фінальному етапі додається очищена фіальтрована олія. Це допомагає оптимально засвоюватися організмом дитини жиророзчинного вітаміну Д3, дає помітні результати.

Ознаки вітамінодефіциту

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

вітаміни для підлітків які займаються спортомВітаміни підліткам під час фізичних навантажень приймати обов'язково. На тлі дефіциту значно погіршується загальний стан та самопочуття. Також у підлітковому віці постійно змінюється рівень гормонів, а вітамін Д підтримує гормональну систему. В результаті дефіциту речовини дитина починає швидко втомлюватись. Небезпечна нестача вітамінів групи В: вона призводить до накопичення токсичних речовин та порушення метаболізму. Якщо діагностовано дефіцит аскорбінової кислоти, дитина буде часто хворіти, скаржитись на біль у суглобах та м'язах.

Інші симптоми вітамінодефіциту:

  • сонливість;
  • низький рівень енергії;
  • роздратованість;
  • слабкі м'язи;
  • тривале відновлення після тренувань.

Спортивні вітаміни для підлітків: користь

Вітаміни для підлітків при високих фізичних навантаженнях чинять всебічний корисний вплив, а саме:

  • підвищують захисні сили організму;
  • покращують самопочуття;
  • пригнічують запалення;
  • відновлюють рівень енергії після тренувань;
  • підвищують загальний тонус;
  • дають необхідні речовини для розвитку.

Якщо дитина-спортсмен має хронічні дефіцити корисних речовин, вона буде втомлюватись та часто хворіти. Тому батькам потрібно приділяти високу увагу харчуванню підлітків та давати за необхідністю вітамін Д [4].

Вітаміни для спортсменів

За умови збалансованого раціону вітаміни для спорту підліток буде отримувати з їжі.

Речовина Продукти
Вітамін Д Слива, банан, груша, абрикос, яйця, жирні види риби
Вітамін А Волоський горіх, печінка, риб'ячий жир, перепелині яйця
Вітамін Е Жовтки курячих яєць, шпинат, морква, арахіс, квасоля, макарони
Вітамін С Томати, лимони, червоний перець, петрушка, печінка, яблука, хрін
Вітаміни групи В Висівки, горіхи, помідори, пшениця
Кальцій Молоко, яйця, риба, халва, кунжут, мак
Селен М'ясо та печінка

Де міститься вітамін Д для спортсменів

Вітаміну Д багато у молочних продуктах, грибах, рибі та яйцях. Вміст на 100 г продукту представлено у таблиці.

Продукт Кількість у 100 г
Молоко коров'яче 0.6 мкг
Молоко козине 0.5 мкг
Вершки 0.8-0.12 мкг (в залежності від жирності)
Жир печінки тріски 250 мкг
Сметана 30% 0.15 мкг
Скумбрія 25 мкг
Майтаке (гриби) 28 мкг
Червона ікра 12 мкг
Горбуша 13 мкг
Лисички 5 мкг
Жовток курячого яйця 5 мкг

Норми приймання

вітаміни для підлітків та спортуДля визначення вмісту вітаміну Д у крові, оцінки дефіцитів роблять аналіз на 25[OH]D. Рекомендовані національною медичною академією показники складають 40-80 нг/мл, Спільноти ендокринологів – вже 30-100 нг/мл.

Рекомендації щодо дозування з урахуванням поточного рівня вітаміну Д в організмі ви можете знайти на сайті Олідетрим у розділі «Про препарат».

Переваги вітаміну D

Вітамін Д для підлітків, що займаються спортом, корисний наступними властивостями [1]:

  • відповідає за нормальне засвоєння кальцію та зміцнює кістки;
  • підтримує роботу м'язів;
  • покращує пам'ять та підвищує концентрацію уваги;
  • попереджає розвиток серцево-судинних захворювань;
  • є дієвою профілактикою сколіозу;
  • знижує ризики розвитку діабету 2 типу.

Вітамін Д3 швидко витрачається, тому для відновлення запасів підлітку рекомендовано приймати «Олідетрим» 1000 МО (добова доза вітаміну Д для дітей та підлітків від 7 до 14 років) у капсулах.

Вимоги до раціону харчування підлітка-спортсмена

вітаміни для підлітків при фізичних навантаженняхВ залежності від рівня активності та інтенсивності фізичних навантажень добова калорійність раціону може складати 1800-3200 калорій. Потрібно стежити за балансом вуглеводів, жирів та білків. Спортсменам особливо важливо вживати достатню кількість білку – головного будівельного матеріалу для м'язів. Відкоригуйте питний режим.

Приблизний раціон харчування:

  • Сніданок. Сир, омлет чи варені яйця, овочевий салат, молочна каша.
  • Другий сніданок. Будь-які фрукти.
  • Обід. Овочевий суп, м'ясо та гарнір, компот, салат.
  • Полудень. Компорт та фрукти
  • Вечері. Овочі, м'ясо та гарнір.

Перед сном можна випити стакан кефіру.

Помилки у харчуванні підлітка

Надмірна калорійність раціону, особливо за рахунок жирів тваринного походження та вуглеводів, не несе ніякої користі. Важливо щоденно вживати достатню кількість фруктів та овочів. Оптимально робити 4-6 прийомів їжі.

Рекомендації

вітамін д3 для м'язівВітамін Д відповідає за нормальну роботу нервової, імунної та гормональної систем, забезпечує нормальне засвоєння кальцію та міцність кісток. Олійна формула гарантує високий рівень засвоюваності [3]. Вітамін Д «Олідетрим» містить чисту фільтровану олію, тому ефективність приймання буде максимальною. Рекомендовані дозування для дітей – 600 та 1000 МО. За рекомендацією лікаря їх можна буде підвищити.

Висновки

Підліткам для нормального розвитку потрібні вітаміни й мікроелементи. Якщо дитина активно тренується, потреба в певних речовинах додаткового зростає. Симптоми дефіцитів:

  • загальная слабкість,
  • втома,
  • погіршення самопочуття,
  • поганий настрій,
  • метаболічні порушення,
  • низький рівень енергії.

Особливо важливо контролювати вміст вітамінів Д, А, С, групи В, Е. Тому потрібно збалансовано харчуватись та приймати вітамін Д додатково, якщо виникне така потреба.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Джерела

  1. Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review.Chiang CM, Ismaeel A, Griffis RB, Weems S. J Strength Cond Res. 2017 Feb;31(2):566-574. doi: 10.1519/JSC.0000000000001518.
  2. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Martineau AR, Jolliffe DA. Health Technol Assess. 2019 Jan;23(2):1-44. doi: 10.3310/hta23020.
  3. Vitamin D and mental health in children and adolescents. Föcker M, Antel J, Ring S, Hahn D, Kanal Ö, Öztürk D, Hebebrand J, Libuda L. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2017 Sep;26(9):1043-1066. doi: 10.1007/s00787-017-0949-3. Epub 2017 Feb 8.
  4. Vitamin D and Vitamin D-Binding Protein in Health and Disease. Delrue C, Speeckaert MM. Int J Mol Sci. 2023 Feb 28;24(5):4642. doi: 10.3390/ijms24054642.
На початок сторінки