Яких вітамінів не вистачає при постійній втомі та сонливості

26.05.2022
29.02.2024

Часом кожен із нас – чи то студент, чи то батько, чи то керівник – відчуває втому, яка заважає навчанню, роботі, не дає радіти життю. Це природно, якщо після відпочинку (нічного сну, вихідних) наші сили та працездатність відновлюються. Коли ж відчуття втоми чи слабкості нас не залишає деякий час, нам варто звернути увагу на своє здоров'я.

Про що говорить постійна втома та сонливість

Сонливість та хронічна втома можуть бути спричинені різними факторами, такими як: неправильне харчування, відсутність фізичної активності, стрес або недостатній сон. Постійна стомлюваність часто виникає через брак вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин в організмі.

Хронічне знесилення може бути пов'язане з наступними захворюваннями:

  • анемія – виникає через низький рівень гемоглобіну, який перешкоджає надходженню кисню до тканин організму в достатній кількості, що в результаті викликає млявість та виснаження;
  • авітаміноз – нестача вітамінів, як правило, відчувається в зимовий період і на початку весни, коли організм вимагає поповнення запасів корисних речовин;
  • серцево-судинні хвороби – серце не може забезпечити транспортування достатньої кількості крові в органи та тканини, через що з'являється стомлюваність, порушення пам'яті, біль у руках та ногах;
  • цукровий діабет – необґрунтована втома є одним із основних симптомів розвитку недуги, серед яких також постійна спрага, часті походи в туалет, свербіж;
  • рак – пухлина, що збільшується всередині, вимагає багато енергії, викликаючи тим самим постійну втому;
  • порушення у роботі щитовидної залози – призводить до дисбалансу в організмі, всі процеси сповільнюються, а людина почувається розбитою, хочеться постійно спати;
  • інфекція сечовивідних шляхів – у деяких випадках стомлюваність може бути єдиним симптомом хвороби;
  • депресія - психічний розлад, що провокує виникнення сонливості, небажання вставати з ліжка.

Тригерами перевтоми можуть стати зміни атмосферного тиску, магнітні бурі, температурні перепади, сонячна активність.

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

Якщо ви відчуваєте підвищену втому і сонливість, проконсультуйтеся з фахівцем, щоб унеможливити серйозну медичну причину.

Основні вітаміни від втоми та сонливості

Вітаміни та мінерали незамінні для правильного функціонування всіх систем в організмі людини. Недостатня кількість поживних елементів може призвести до проблем зі здоров'ям. Згідно з дослідженням, мікронутрієнти допомагають нам не лише у боротьбі з патологічною втомою, а й покращують розумові здібності. Давайте розглянемо докладніше, які вітаміни та мінерали нам потрібні при швидкій стомлюваності та сонливості:

Вітамін групи В

Дана група вітамінів, що включає тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (В3), піридоксин (В6), фолат (В9), ціанокобаламін (В12) та пантотенову кислоту (В5), допомагає організму перетворювати споживану їжу на енергію. Без достатньої кількості кожного з вітамінів групи В цей процес стає неефективним, тим самим викликаючи втому.

Вітаміни B12 та В9 беруть участь у створенні червоних кров'яних тілець, які переносять кисень по всьому організму. Дефіцит будь-якої з цих поживних речовин може призвести до анемії - нестачу червоних кров'яних тілець. Втома є основним симптомом анемії.

Вітамін С або аскорбінова кислота

Цей антиоксидант допомагає зміцнити імунітет та підвищити опірність організму. Він стимулює вироблення серотоніну, який регулює настрій, цикли сну, бореться з депресією та хронічною втомою. Велика кількість вітаміну С знаходиться в шипшині, солодкому перці, ківі, брюссельській капусті.

Вітамін Д

Кальциферол необхідний нам не тільки для зміцнення кісток та м'язів, а також для інших важливих функцій організму. Він бере участь у роботі імунної системи, контролює рівень кисню в крові, знижує ризик серцевих захворювань. Прийом вітаміну Д при цукровому діабеті також знижує ризик його виникнення. Перші симптоми гіповітамінозу D включають: втому, загальну слабкість, часті застуди, безсоння, зниження пам'яті, біль у кістках і суглобах.

Поповнити нестачу цього нутрієнта можна декількома способами: із сонячного світла, їжі, добавок. Через географічне розташування нашої країни сонячних днів на рік не так багато, а перелік продуктів, що його містять, обмежений, то оптимальний варіант отримувати необхідну кількість кальциферолу – це добавки.

Серед різноманітності засобів з цим мікроелементом, рекомендуємо звернути увагу на препарат польського виробника Олідетрим. У його лінійці ви зможете підібрати вітамін Д для кожного члена сім'ї з урахуванням дозування, яке вам потрібне: 600, 1000, 2000 або 4000 МО. За демократичну ціну ви отримаєте продукт європейської якості.

Залізо

Цей мікроелемент відповідає за транспортування кисню в крові, налагоджує обмін речовин, запобігає анемії. Його нестача викликає слабкість, сонливість, блідість шкіри і тьмяність волосся. Підтримувати рівень заліза в нормі можна додаючи до свого раціону морську капусту, сушені яблука, чорнослив, червоне м'ясо, печінку.

Магній

Магній – це хімічний елемент, який використовується кожним органом тіла, особливо мозком, м'язами скелета та серцем. Він відіграє важливу роль у боротьбі з втомою, а також у підтримці нормальної діяльності нервової системи. Ознаками нестачі магнію є загальна втома, безсоння, нудота та запаморочення. Його можна знайти у зелених листових овочах, бобових, горіхах.

Калій

Калій є одним із основних електролітів, необхідних нашому організму. Він потрібний для правильного функціонування серця та системи кровообігу, покращує роботу головного мозку, бере участь у скороченні м'язів. До симптомів дефіциту калію відноситься нервозність, швидка перевтома, слабкість, набряклість ніг, аритмія, запаморочення. Найкращий спосіб отримати достатню кількість цієї речовини – додати у свій раціон такі продукти, як сушена курага та чорнослив, сочевиця, банан, броколі.

Цинк

Цей мінерал допомагає у виробництві ДНК, зростанні та розподілі клітин, покращує стан шкіри та підтримує нашу ендокринну, нервову та імунну системи у здоровому стані. Нестача цинку в організмі може проявлятися депресією, швидкою стомлюваністю, випаданням волосся, зниженням апетиту, сонливістю, порушенням смаку та нюху, сухістю шкіри. У великих кількостях цей мікроелемент міститься в устрицях, яловичині, насінні гарбуза, льону, кунжуту, шпинаті, темному шоколаді.

Перед тим як почати приймати добавки, поговоріть зі своїм лікарем, оскільки можливе передозування деяких вітамінів та мінералів.

Що робити, щоб не було постійної втоми

Лікування хронічної втоми залежить від причини її виникнення. Деякі методи лікування станів, що викликають втому, включають ліки, антибіотики, вітаміни та фізичні вправи. Поліпшити своє самопочуття можна, якщо:

  • налагодити повноцінний сон (щонайменше 8 годин);
  • займатися спортом;
  • зменшити стрес (все те, що допомагає вам розслабитись: музика, йога, читання, проведення часу з друзями);
  • гуляти на свіжому повітрі;
  • стежити за харчуванням (їсти 4-5 разів на день невеликими порціями, пити більше води);
  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • знизити вживання кофеїну.

Як знизити стомлюваність на психологічному рівні

Страх, смуток, переживання – емоції, що впливають на наш загальний стан здоров'я та призводять до вигоряння. Можливими психологічними причинами втоми можуть бути:

  • постійна розумова напруга;
  • відсутність відпочинку;
  • ненормований робочий графік;
  • підвищена вимога до себе;
  • невдалі стосунки;
  • конфліктні ситуації у сім'ї, на роботі;
  • події у житті, що викликають негативні емоції.

Емоційна напруга накопичується поступово, і щоб розв’язати цю проблему, потрібно зрозуміти, через що вона виникає.

Не займайтеся самолікуванням, якщо ви відчуваєте постійну втому, перше, що ви повинні зробити, це звернутися до лікаря. Він ретельно збере анамнез, проведе медичний огляд та зробить необхідні аналізи, щоб визначити причину вашої слабкості.

Вітамін D

Допомагає покращити настрій та сон

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає покращити настрій та сон

Література:

  1. Anne-Laure Tardy, Etienne Pouteau, Daniel Marquez, Cansu Yilmaz, Andrew Scholey. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020 Jan; 12(1):228. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/
  2. Satyajeet Roy, Anthony Sherma, Mary Joan Monary-Sparks, Olga Schweiker, Krystal Hunter. Correction of Low Vitamin D Improves Fatigue: Effect of Correction of Low Vitamin D in Fatigue Study. N Am J Med Sci. 2014 Aug; 6(8): 396–402. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158648/
  3. Kevin Johnson and Maryam Sattari. Vitamin D deficiency and fatigue: an unusual presentation. Springerplus. 2015; 4: 584. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4628075/
  4. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-b
  5. https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/self-help-tips-to-fight-fatigue/


На початок сторінки