Чи може вітамін Д впливати на зниження тривожних станів?

29.06.2022
01.04.2024

Тривога властива всім людям і це нормально, адже саме таким способом наш організм відповідає на стресові ситуації та події навколо. Якщо людина перебуває у стані тривоги протягом тривалого часу, вона відчуває страх, напругу, занепокоєння і дискомфорт, якість життя стає нижче, виникають різні захворювання нервовому ґрунті. Тому дуже важливо не допускати надмірного впливу тривоги на наше життя.

Експерти стверджують, що часто стан депресії та тривоги пов'язаний із нестачею поживних речовин. Які ж вітаміни нам потрібні для зняття стресу та тривоги? Однією з таких речовин є вітамін Д. Про нього ми сьогодні поговоримо та з'ясуємо, як його дефіцит впливає на тривожні стани.

Дефіцит вітаміну Д призводить до депресії, втоми та тривоги.

Вітамін Д – це не тільки жиророзчинний вітамін, а й гормон, який, окрім регуляції кальцій-фосфорного балансу, виконує низку інших важливих функцій в організмі: від зміцнення імунної системи до пригнічення росту ракових клітин. Найчастіше, говорячи про вітамін Д, мають на увазі одну з його біологічно активних речовин - холекальциферол (вітамін Д3). Він синтезується під дією ультрафіолетових променів у шкірі, а також надходить до організму з їжею тваринного походження.

Нестача вітаміну Д – це поширене явище, яке спостерігається близько в 1 млрд людей у всьому світі. Його дефіцит може спричинити безліч проблем зі здоров'ям, включаючи погіршення стану кісткової тканини, цукровий діабет, хвороби серця, втому, депресію, ожиріння і навіть рак.

Вітамін D

ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

дізнатися про Олідетрим 4000
ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

Яка роль вітаміну Д при депресії та тривозі? Давайте подивимося на дослідження.

Дослідження 2014 року, опубліковане в журналі Medical Hypotheses, показало, що низький рівень вітаміну Д може сприяти розвитку сезонного афективного розладу (САР-вид депресії, який зазвичай виникає в сезони з більш коротким періодом сонячного світла та холоднішими днями).Було доведено, що цей нутрієнт впливає на кількість серотоніну та дофаміну (гормонів щастя та гарного настрою), що виробляються у центральній нервовій системі. Зниження рівня даного елемента означає зменшення вироблення цих гормонів.

Ефективність вітаміну Д у профілактиці, лікуванні чи усуненні симптомів помірних та тяжких афективних розладів не доведена. Однак у легких випадках сезонної депресії добавки холекальциферола показали свою ефективність як у лікуванні та профілактиці, так і у покращенні повсякденного настрою, стомлюваності та інших симптомів.

Опубліковано безліч робіт про те, як пов'язані вітамін Д та депресія, а також доведено, що багато людей з усіма типами депресії, а не тільки з САР, відчувають його дефіцит.

Зокрема, ряд досліджень показав, що низька його кількість під час вагітності пов'язана з післяпологовою депресією, яка виникає протягом кількох днів, тижнів та місяців після пологів.

Аналогічним чином, дослідники виявили можливий зв'язок між депресією та нестачею холекальциферолу у людей з подагрою, хронічними травмами спинного мозку, інсультом та розсіяним склерозом.

У деяких невеликих високоякісних дослідженнях було зазначено, що різні групи людей після початку прийому добавок вітаміну Д покращують симптоми депресії. Дослідження, проведені Національним ендокринним товариством США, продемонстрували, що пацієнтки, які страждають на депресію, повідомляли про полегшення стану і навіть зникнення симптомів після приймання вітаміну Д.

Існує також тісний зв'язок між дефіцитом вітаміну Д та тривогою. Численні дослідження показують, що його нехватка в організмі може збільшити занепокоєння.

В дослідженні одним учасникам з дефіцитом вітаміну Д давали добавки протягом шести місяців. Експерти використали тест під назвою "Шкала оцінки тривожності Гамільтона-14", щоб оцінити рівень їх тривожності. Інші учасники не отримували жодних його добавок. Зрештою, добавки з цим елементом значно допомогли зменшити симптоми тривоги у групі, на відміну тої, яка їх не приймала.

На відміну від більш очевидних причин, таких як стрес, депресія та безсоння, дефіцит вітаміну Д часто не беруть до уваги як потенційну причину втоми.

У дослідженні, опублікованому в North American Journal of Medical Sciences, у 77% із 174 дорослих, у яких спостерігалася втома, також було виявлено низький рівень вітаміну Д. Після лікування цим нутрієнтом протягом 5 тижнів їх симптоми стомлюваності значно покращилися, про що свідчать результати порівняння їх опитувальників з метою оцінки втоми до і після лікування.

Заповнити потребу в даному елементі можна за допомогою сонця, продуктів харчування та дієтичних добавок.

Симптоми тривожності, які може полегшити вітамін Д

Існують різні види тривоги. Деякі люди можуть відчувати занепокоєння у соціальному середовищі, тоді як інші відчуватимуть це постійно без причини. Загальні симптоми тривожності при дефіциті вітаміну Д включають:

  • прискорене серцебиття;
  • полохливість;
  • відчуття занепокоєння та напруження;
  • почуття слабкості чи втоми;
  • часте дихання (гіпервентиляція);
  • проблеми із шлунково-кишковим трактом;
  • головні болі;
  • біль у м'язах;
  • тремтіння;
  • потовиділення;
  • проблеми із концентрацією уваги;
  • нездатність стримати сльози;
  • труднощі зі сном (наприклад, із засинанням).

Ці почуття тривоги та паніки заважають повсякденній діяльності, їх важко контролювати, вони непропорційні реальній небезпеці та можуть тривати довгий час. Ознаки можуть виявитися ще в дитинстві або в підлітковому віці та продовжуватись у дорослому житті.

Вітаміни безпечно працюють при тривозі та стресі порівняно з транквілізаторами або антидепресантами, які мають побічні ефекти. Фахівці радять для полегшення цих симптомів приймати вітамін Д у комплексній терапії. Щоб уникнути нестачі холекальциферолу в організмі, бажано перевіряти його рівень кожні півроку.

Як позбутися тривожності

Для нормалізації підвищеної тривожності є різні техніки. Вплинути на стривожений стан можна у різний спосіб.

Фахівці радять робити регулярно хоч якісь мінімальні фізичні вправи. Адже коли ми тренуємось, у роботу включаються не лише м'язи, а й гормони, які позитивно впливають на наш емоційний стан.

Згідно з дослідженнями, проведеними в Китаї та Японії, піші прогулянки на свіжому повітрі (особливо в лісі) мають терапевтичний вплив на такі системи, як імунна, дихальна, серцево-судинна, знижують рівень тривоги та допомагають розслабитися.

Недосипання може посилити тривожність. Дорослій людині потрібно 7-9 годин сну для нормального самопочуття. Важливо дотримуватись регулярного графіка: лягати ввечері та прокидатися вранці у певний час. Експерти радять почитати книгу перед сном, адже читання сприяє швидкому засинанню.

Правильне, збалансоване харчування позитивно впливає на наше психічне здоров'я, а уникаючи вживання кофеїну, цукру, алкогольних напоїв та покриваючи нестачу таких вітамінів як вітамін Д, ми зможемо полегшити ознаки тривоги.

Лікарі рекомендують приймати добавки вітаміну Д не лише у разі його дефіциту, а й у профілактичних цілях як дітям, так і дорослим. На ринку серед БАДів із вітаміном Д добре себе зарекомендував продукт європейської якості Олідетрим, польського виробника “Польфарма”. Він випускається для дітей у дозуванні 600 МО у формі масляних крапель, для підлітків та дорослих – 1000, 2000 та 4000 МО у формі м'яких желатинових капсул. Цей препарат не містить тваринних жирів і добре засвоюється організмом.

Олідетрим доступний у багатьох аптеках міст нашої країни, перевірити його наявність ви можете за допомогою кнопки "Де купити?" на нашому сайті.

Бережіть себе та будьте здорові!

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Література:

  1. Sok Kuan Wong, Kok-Yong Chin, Soelaiman Ima-Nirwana. Vitamin D and Depression: The Evidence from an Indirect Clue to Treatment Strategy. Curr Drug Targets. 2018;19(8):888-897. doi: 10.2174/1389450118666170913161030.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914205/  
  2. Melika Fallah, Gholamreza Askari, Zatollah Asemi. Is Vitamin D Status Associated with Depression, Anxiety and Sleep Quality in Pregnancy: A Systematic Review. Adv Biomed Res. 2020 Jul 27;9:32. doi:10.4103/abr.abr_188_19.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33072644/ 
  3. B Han, Y Lyu, H Sun, Y Wei, J He. Low serum levels of vitamin D are associated with post-stroke depression. Eur J Neurol. 2015 Sep;22(9):1269-74. doi: 10.1111/ene.12607.   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25438665/ 
  4. Qiang Zhou, Yi-Chuan Shao, Zheng-Qi Gan, Li-Shu Fang. Lower vitamin D levels are associated with depression in patients with gout. Neuropsychiatr Dis Treat. 2019 Jan 14;15:227-231. doi: 10.2147/NDT.S193114. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30679908/ 
  5. Parker GB, Brotchie H, Graham RK. Vitamin D and depression. J Affect Disord. 2017 Jan 15;208:56-61. doi: 10.1016/j.jad.2016.08.082. Epub 2016 Oct 11. PMID: 27750060.
  6. Satyajeet Roy, Anthony Sherman, Mary Joan Monari-Sparks, Olga Schweiker, and Krystal Hunter. Correction of Low Vitamin D Improves Fatigue: Effect of Correction of Low Vitamin D in Fatigue Study (EViDiF Study). N Am J Med Sci. 2014 Aug; 6(8): 396–402. doi: 10.4103/1947-2714.139291.
На початок сторінки