Які вітаміни краще приймати при менопаузі?

25.08.2022
29.02.2024

Репродуктивне здоров'я жінки зазнає багато змін протягом життя, починаючи з першої менструації, в період дітонародження й аж до клімаксу.

Менопауза – це природний та неминучий біологічний процес, який супроводжується складною гормональною трансформацією та цілим рядом досить неприємних симптомів. У цей період більшість жінок відчуває такі ознаки, як припливи жару, посилене серцебиття, сильне потовиділення, затуманення свідомості, емоційна нестабільність. Фахівці стверджують, що завдяки коректному підходу до зміни цього стану можна полегшити симптоматику або навіть прибрати.

У цій статті ви дізнаєтеся докладніше про стадії та ознаки клімаксу, а також вияснимо, які вітаміни корисні при менопаузі.

Основні стадії клімаксу

Клімактеричний період поділяють на три важливих етапи:

  • Пременопауза починається приблизно за 4-8 років до менопаузи. Деякі жінки помічають її у 40 років, а інші – вже у 30 років.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

Коли ви вступите в цей етап, то, швидше за все, звернете увагу на зміни у місячних чи перепадах настрою. Відбувається це тому, що рівень естрогену і прогестерону в організмі починає природним чином знижуватися. Оскільки яєчники виробляють менше цих гормонів, організм адаптується. По суті це зворотна ситуація, яка сталася з вашими гормонами в підлітковому віці.

  • Менопауза – певний проміжок часу, коли припиняються менструації й це означає, що ви більше не здатні мати дітей (завагітніти). Ця фаза триває лише рік, а середній вік її настання - близько 51 рік. У декого цей процес починається у 40 років, у поодиноких випадках її ознаки виявляються і раніше, а у когось – лише до 60 років.

Неможливо дізнатися точний вік настання цієї стадії, доки вона не настане, але генетика відіграє важливу роль. Ви можете отримати загальне уявлення про те, коли чекати на менопаузу, ґрунтуючись на досвіді мами або бабусі.

Певні медичні стани та фактори також можуть впливати на строки наближення менопаузи. Наприклад, якщо у когось є аутоімунні захворювання або видалені яєчники, симптоми почнуть виявлятися негайно.

  • Постменопауза настає, коли після останньої менструації минуло 12 місяців. Цей етап означає закінчення репродуктивного періоду, і ви перебуватимете в цій стадії до кінця життя.

Ви продовжуватимете відчувати симптоми менопаузи протягом 2-7 років після останнього менструального циклу, але потім ознаки часто стають слабшими або повністю зникають.

Жінки в постменопаузі схильні до підвищеного ризику розвитку захворювань серця та остеопорозу.

Ступені тяжкості клімаксу та ознаки

Кожна жінка переживає клімакс по-своєму. Його симптоми можуть сильно вплинути на ваш побут, включаючи відносини, роботу, соціальне та сімейне життя. У всіх вони проявляються по-різному.

"Від чого це залежить?" - запитаєте ви.

По-перше, кожен організм є унікальним і має свої особливості. По-друге, потрібно враховувати фактори, які можуть впливати на виникнення ознак та їх інтенсивність, а саме:

  • спадковість;
  • куріння;
  • постійні стресові ситуації;
  • захворювання репродуктивної системи;
  • інші хронічні хвороби.

Більшість жінок, що наближаються до менопаузи, починають відчувати деякі з багатьох так званих вазомоторних симптомів. Найпоширеніший з них - припливи жару, раптове відчуття тепла, що поширюється по верхній частині тіла, часто з почервонінням та потовиділенням.

В основному фахівці виділяють три фази інтенсивності клімаксу:

Ступінь Кількість «припливів» на добу
легка менше ніж 10
середня від 10 до 20
тяжка понад 20

При тяжких стадіях можуть виникати:

  • збільшення ваги;
  • прискорене серцебиття;
  • депресія;
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • проблеми із пам'яттю;
  • непритомність.

Найкращі вітаміни для жінок у період менопаузи

Гормональні зміни в клімактеричний період призводять до погіршення стану шкіри, випадання волосся та зубів, ламкості кісток та нігтів.

Одним з ефективних методів усунення ознак клімаксу, а також для покращення стану здоров'я вважається гормональне лікування. Багато експертів радять пити вітаміни, які не викликають звикання, однак допомагають позбутися неприємних проявів.

Вибираючи добавку або полівітамін, беріть до уваги такі фактори:

Цільове призначення. Оскільки більшість продуктів розроблено для лікування конкретних проблем, пов'язаних з менопаузою, враховуйте свої потреби у здоров'ї та шукайте добавку, яка містить інгредієнти, спрямовані на усунення симптомів.

Дозування. Крім кількості інгредієнтів, що входять до складу, зверніть увагу на те, скільки капсул вам потрібно приймати щодня.

Бюджет. Обов'язково оцініть свій бюджет та перевірте ціну за порцію, щоб знайти добавку, що відповідає вашим потребам.

Нарешті, перш ніж використовувати будь-які добавки, порадьтеся з лікарем.

Комплекс основних вітамінів та мінералів при менопаузі

Відомо, що деякі мікроелементи особливо необхідні жінкам при клімаксі: одні допомагають зменшити щоденні симптоми, інші, як кальциферол, зменшують ймовірність розвитку серйозніших проблем, викликаних зниженням рівня естрогену.

Давайте розглянемо, які потрібно пити вітаміни та мінерали при менопаузі:

  • Вітамін Д допомагає підтримувати рівень кальцію та фосфору, які є важливими для здоров'я кісток та зубів. Без достатньої його кількості жінки наражаються на більший ризик розвитку остеопорозу та інших дегенеративних захворювань. Він сприяє активації захисної функції організму, підтримуючи імунітет та знижуючи ризик інфекцій.

Ще однією важливою особливістю даного елемента є його здатність впливати на настрій через продукування серотоніну – гормону, який відповідає за позитивні емоції. Багато жінок зрілого віку страждають на підвищену тривожність, паніку та депресію, тому збільшення споживання вітаміну Д може стати корисним буфером для вашого емоційного здоров'я.

Низький рівень кальциферолу значно збільшує ризик порушення сну та знижує його тривалість, що призводить до загальної втоми.

Експерти пов'язують його дефіцит із хворобами серця, розсіяним склерозом, раком молочної залози — всі вони частіше виникають із віком.

З огляду на вищесказане, жінкам слід приймати добавки з вітаміном Д в цей період. Особливо варто звертати увагу на дозування, саме Олідетрим 4000 допоможе залишатися сильними, здоровими й позитивними.

  • Токоферол є антиоксидантним та протизапальним засобом, який нейтралізує вільні радикали та захищає клітини від руйнування. Він нормалізує роботу сальних залоз, уберігає шкіру від УФ-променів, покращує структуру волосся.
  • Піридоксин необхідний організму як кофактор для вироблення серотоніну, що регулює настрій. Він сприяє підвищенню стресостійкості та концентрації, запобігає різноманітним нервовим розладам, бере участь у виробленні кров'яних тілець.
  • Фолієва кислота, згідно з дослідженнями, допоможе стабілізувати ваше загальне самопочуття, ліквідувати всю симптоматику та знизити інтенсивність головного болю. Вона сприяє прискоренню метаболізму в тканинах та нормалізації роботи серця.
  • Ціанокобаламін незамінний для здоров'я нервів, запобігає когнітивним порушенням, покращує обмін речовин.
  • Вітамін С відіграє важливу роль у синтезі колагену, запобігаючи старінню шкіри, а також допомагає регулювати температуру та полегшити припливи жару під час менопаузи. Його антиоксидантні властивості сприяють запобіганню серцево-судинним захворюванням, які найчастіше зустрічаються в цей період.
  • Ретинол необхідний для підтримки імунітету і зору, нормалізації кровотоку. Він допомагає зміцнити загальне здоров'я та запобігти деяким хворобам.
  • Кальцій потрібний для підтримки кісткової маси, профілактики та лікування остеопорозу. У період менопаузи організм гірше утримує кальцій із харчових джерел, тому експерти рекомендують вживати його додатково. Тут докладно описано про профілактику остеопорозу під час менопаузи.
  • Магній відомий своєю заспокійливою дією і може полегшити такі симптоми, як дратівливість, занепокоєння та безсоння. Ще він допомагає стабілізувати тонус м'язів.
  • Цинк необхідний для створення, зростання, підтримки та балансу гормонів. Також було доведено, що підвищення його рівня покращує настрій.

Приймати ту чи іншу речовину самостійно не рекомендується. Правильним рішенням буде – звернутися до лікаря за консультацією. Він підбере для вас монопрепарат або вітамінний комплекс виходячи з ваших аналізів і симптомів.

Роль вітаміну Д при менопаузі

Вітамін Д, а саме форма Д3 важлива для всіх, але жінки зрілого віку повинні бути особливо впевнені, що отримують його в достатній кількості. Адже він може відігравати певну роль у пом'якшенні деяких симптомів та проблем клімаксу.

Згідно з останніми дослідженнями, з'ясувалося, що холекальциферол у комплексі з гормональною терапією значно зменшує рівень тривожності та депресії. Для правильного вибору дозувань потрібно враховувати вік та гормональний стан пацієнток. Вчені також довели, що жінки, які перебувають у клімактеричному періоді, потребують вищих доз цього нутрієнта.

Дуже важливо отримувати необхідну кількість вітаміну Д3 при клімаксі, адже його дефіцит спричиняє ризик розвитку остеопорозу, цукрового діабету, ожиріння, захворювань серцево-судинної та нервової систем. Дізнатись більше про його нестачу в період менопаузи ви можете тут.

Для зручного та надійного отримання вітаміну Д3 у цей особливий період життя вам слід включити до свого раціону добавки. Препарат Олідетрим 4000 дозволить жінкам 45+ підтримувати нормальний рівень холекальциферолу цілий рік. Перед застосуванням проконсультуйтеся зі своїм лікарем. 

Як покращити стан при клімаксі іншими способами?

Щоб краще почуватися у цей період, слід:

  • пити багато води;
  • відмовитися від алкоголю та куріння;
  • знизити вживання гострої їжі та кофеїну;
  • уникати стресових ситуацій;
  • налагодити режим дня, включаючи повноцінний сон.

Також фахівці радять робити регулярні, але помірні фізичні навантаження, щоб наситити організм киснем та покращити кровотік, а також зміцнити м'язи та суглоби. Це можуть бути танці, пілатес, плавання, велопрогулянки, йога. Не забувайте більше рухатися, влаштовуйте вечірні прогулянки.

Масаж допоможе зняти дискомфорт у тілі, зміцнити здоров'я та покращити зовнішній вигляд, а дихальна гімнастика, у свою чергу, дозволить контролювати психоемоційний стан.

Пам'ятайте: не потрібно зациклюватися на даному стані та замикатися у собі! Радійте життю, подорожуйте, вивчайте мови, робіть те, що приносить вам задоволення!

Бережіть себе та будьте здорові!

Вітамін D

Допомагає зміцненню імунної системи

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає зміцненню імунної системи

Література:

  1. Paweł Milart, Ewa Woźniakowska, Wojciech Wrona. Selected vitamins and quality of life in menopausal women. Prz Menopauzalny. 2018 Dec; 17(4): 175–179. doi: 10.5114/pm.2018.81742.
  2. Paul Lips, Natasja M van Schoor. The effect of vitamin D on bone and osteoporosis. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2011 Aug;25(4):585-91. doi:10.1016/j.beem.2011.05.002.
  3. S Ziaei, A Kazemnejad, M Zareai. The effect of vitamin E on hot flashes in menopausal women. Gynecol Obstet Invest. 2007;64(4):204-7. doi: 10.1159/000106491. Epub 2007 Jul 30.
  4. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E
  5. Anna-leila Williams, Anne Cotter, Alyse Sabina, Christine Girard, Jonathan Goodman, David L Katz. The role for vitamin B-6 as treatment for depression: a systematic review. Family Practice, Volume 22, Issue 5, October 2005, Pages 532–537.
  6. Sherief S Gaweesh, Mohamed M M Abdel-Gawad, Ahmed M Nagaty, Ayman A A Ewies. Folic acid supplementation may cure hot flushes in postmenopausal women: a prospective cohort study. Gynecol Endocrinol. 2010 Sep;26(9):658-62. doi: 10.3109/09513591003686288.
  7. Soheila Bani, Shirin Hasanpour, Leila Farzad Rik, Hadi Hasankhani, Seiedeh Hajar Sharami. The Effect of Folic Acid on Menopausal Hot Flashes: A Randomized Clinical Trial. J Caring Sci. 2013 Jun; 2(2): 131–140.
  8. Karla A. Lomagno, Feifei Hu, Lynn J. Riddell, Alison O. Booth, Ewa A. Szymlek-Gay, Caryl A. Nowson, Linda K. Byrne. Increasing Iron and Zinc in Pre-Menopausal Women and Its Effects on Mood and Cognition: A Systematic Review. Nutrients. 2014 Nov; 6(11): 5117–5141.
  9. Bener. A., Saleh N., Low vitamin D, and bone mineral density with depressive symptoms burden in menopausal and postmenopausal women. Journal of Mid-life Health. 2015;6(3):108.
  10. Jaeyoung Min, Hagyeong Jo, Youn-Jee Chung, Jae Yen Song, Min Jeong Kim, Mee-Ran Kim. Vitamin D and the Immune System in Menopause: A Review. J Menopausal Med. 2021 Dec; 27(3): 109–114. doi: 10.6118/jmm.21011.
На початок сторінки