Дитина постійно хворіє: поради батькам

12.01.2023
29.02.2024

Часті простуди в дитячому віці – одне з найактуальніших питань серед молодих батьків. Чому малюк тільки одужав, а потім несе новий вірус з садочку за кілька днів? Нежить – це хвороба чи ні? Батьки звертаються до лікарів, спілкуються з іншими батьками на форумах, хвилюються, що з імунітетом дитини щось не те. Розберемо, яких малюків можна вважати часто хворіючими, що робити для зміцнення імунітету, чи потрібна вакцинація.

Формування імунітету дитини – складний та довгий процес. Він відбувається у кілька стадій – перші 4 тижні, 4-6 місяців, до 2 років, від 4 до 6 та з 12 до 15 років. Згідно даних досліджень, імунітет новонародженого вразливий до патогенів. Під час грудного вигодовування малюк отримує не тільки корисні речовини, а ще й антивірусні, антипаразитарні агенти, лейкоцити. Але навіть за кращих обставин імунна система малюка не зріла порівняно з захисними силами дорослого. Її зміцнення відбувається поступово.

Що таке дитячий імунітет простими словами

Імунітет відповідає за захист організму від вірусів, грибків, паразитів, бактерій, мутуючих клітин. Якщо все гаразд зі здоров’ям, можна казати про стабільний характер внутрішнього середовища.

Неспецифічний імунітет є вродженим, він демонструє стійкість до різних захворювань. У малюків перших років життя неспецифічний імунітет формується завдяки молоку матері, його унікальному складу. Тому годувати дитину груддю за можливістю потрібно якомога довше.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим Кідс
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Специфічний імунний захист формується все життя. Мова про пам'ять після контакту з певними патогенами.

Ваша дитина часто хворіє, чи ситуація нормальна?

Українські педіатри відносять до дітей з низьким імунітетом:

  • Немовлят, що хворіють на ОРЗ 4 рази на рік або частіше.
  • Дітей від року до трьох с ОРВІ від 6 разів на рік.
  • Дітлахів 3-5 років при ОРЗ від 5 разів щорічно.
  • Старше 5 років – від 4 вірусів, простуд кожен рік.

Але будь-яка ситуація індивідуальна, враховувати потрібно не тільки частоту захворювань. Якщо дитина хворіє часто, проте швидко та без ускладнень одужує, це одне питання, лягає вдома на 2-3 тижні, потребує лікування антибіотиками – зовсім інше.

Важливо. Вітаміни позитивно впливають на імунітет дитини, покращують засвоєння фосфору, кальцію. Якщо є проблеми з імунітетом, потрібно приймати залізо, селен, вітаміни А, Д, Е, С, Р.

ОРЗ супроводжуються почервонінням горла, нежиттю, кашлем, слабкість, лихоманкою. У діток з групи ризику будуть відмічатись всі симптоми одночасно. Звертайтесь до лікаря за потребою, не займайтесь самолікуванням.

Коли діти хворіють частіше за все

Малюки у віці до 6 років хворіють на ОРЗ по 6-8 раз на рік, і це відносна норма. З вересня по квітень застуди можуть бути щомісячними. Одужати дитина з нормальним імунітетом має за 1-2 тижня. Тобто бути хворим чи просто мати характерні простудні симптоми половину року – це норма.

Малюки, що відвідують садок, хворіють частіше за дітей, які знаходяться вдома і гуляють на майданчику. Постійні секції, гуртки з іншими дітьми підвищують ризики захворіти в кілька разів, якщо дитина не ходить до садка. Але не зволікайте: в школі ті малюки, що не сформували імунітет, почнуть хворіти досить часто. Це природні механізми формування захисних сил.

Корисно знати. Не тільки ОРЗ – показник проблем з імунітетом. Слідкуйте за станом ЖКТ, рівнем загальної енергії, запобігайте стресів.

Простуди можуть траплятись весь рік, але пік приходиться на осінь та зиму. Причина – холодний клімат.

Часті ОРЗ у дитячому віці – ще не ознака низького імунітету. Потрібен час, аби захисна система сформувалась.

Чи можна покращити ситуацію

Заспокойтесь, зрозумійте, що діти хворіють, і це нормально. Додатково зміцнюйте імунітет, аби зменшити кількість епізодів ОРВІ. В цьому допоможуть:

  • Постійні провітрювання.
  • Прогулянки на свіжому повітрі від 2 годин на день.
  • Достатня фізична активність.
  • Збалансоване харчування.

Температура повітря в квартирі в ідеалі має бути 19-20 градусів, не більше.

Корисно знати. Здорова дитина – не та, що не хворіє взагалі. Важливо нормально фізично, психологічно, емоційно розвиватись, запобігати стресів. Якщо малюк рухливий, у гарному настрої, має хороший апетит, все в порядку.

Можете переглянути режим дня та звичний раціон. Для здоров’я потрібно багато клітковини, білка, складних вуглеводів. Шкідливу їжу за раціону краще прибрати. Слідкуйте, аби дитина нормально спала та відпочивала, регулярно займалась спортом.

Важлива спокійна атмосфера в сім’ї. Постійні скандали, конфлікти значно погіршують ситуацію, негативно вливають на стан здоров’я дитини. Будьте чутливими, давайте підтримку та допомогу, коли вони дійсно потрібні.

Слідкуйте за гігієною, якщо виникають проблеми, звертайтесь до лікаря. Самолікування – вірний шлях до втрати часу та погіршення ситуації. Якщо малюк хворіє, зверніться до лікаря за діагностикою та призначенням.

Зниження імунітету в дитячому віці може відбуватись на тлі дисбактеріозу, авітамінозу. Стан потрібно коригувати. Давайте малюку чи школяру вітамін Д – він виключить ризики розвитку рахіту, підтримає імунітет та здоров’я в цілому. Особливо важливо зміцнення імунітету дитини восени та взимку, коли мало сонця і необхідне стимулювання захисних функцій організму. Один з кращих препаратів на ринку – Д3 Олідетрим Кідс.

Що потрібно знати про вакцинацію

Вакцинація захищає від інфекцій, вірусів, з якими ми стикаємося щоденно. Шляхів зараження багато, при низькому імунітеті організм дитини не зможе нормально боротись з хворобою.

Вакцина містить мінімум антигенів – часткових або повних. Вони допомагають ідентифікувати серйозні захворювання та долати їх. За умови адекватної підготовки ризики від вакцинації мінімально можливі.

Корисно знати. Народні рецепти також допомагають зміцнювати імунітет. Почніть давати дитині продукти з каротином – гарбуз, печінку, моркву, яйця.

В державних та приватних медичних закладах до вакцинації треба буде відвідати педіатра.

Коли треба телефонувати у швидку

Звичайна простуда потребує спокою, нормального питного режиму. Якщо температура тіла висока, дайте дитині жарознижувальний засіб. Консультація педіатра обов’язкова.

У швидку телефонуйте при наступних станах:

  • судоми;
  • порушення свідомості;
  • проблеми з координацією;
  • важке дихання;
  • температура тіла 40 градусів та більше, яка нічим не збивається;
  • висипання насиченого кольору;
  • біль в животі, мігрень;
  • відмова пити, сильна нудота.

Якщо присутній хоч один з вказаних симптомів, не втрачайте час. Своєчасна допомога врятує здоров’я або навіть життя.

Що ви можете зробити вже сьогодні, аби покращити ситуацію, це почати давати дитині вітамін Д. Не перевищуйте рекомендовані дозування, це може викликати побічні реакції. Перевірений препарат на українському ринку – Олідетрим польського виробника «Польфарма». В продажу є дозування для немовлят, діток від року до шести, старше шести років, дорослих. У виробництві компанія дотримується технології ViQualPRO’D (ВіКвалПРОДі), що забезпечує максимальне засвоєння Д3 та високу якість продукту.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Література:

  1. Майкл Мюррей. Нові дослідження вказують на важливість вітаміну Д для імунної системи. 2022.
  2. Джордан Т., Сиука Д., Ротовник Н.К., Пфайфер М. COVID-19 та вітамін Д: огляд. 2022.
  3. Пигарова Е. А., Поваляєва А. А., Дзеранова Л. К., Рожинська Л. Я. Роль вітаміну D у профілактиці та лікуванні рахіту у дітей // Consilium Medicum. Педіатрія. (Дод.). 2019; 03: 40–45.
  4. Мартино Адріан Р., Джоліфф Девід А. та ін. Вітамін Д у профілактиці гострих інфекцій дихальних шляхів: систематичний огляд, метааналіз 2017.
  5. Уолш Д.Б., Маккартні Д.М., Лерд Э., МакКерролл К. Низький рівень вітаміну D та COVID-19. 2022.
На початок сторінки