Чи є дієві варіанти відстрочити менопаузу?

01.02.2023
29.02.2024

Уникнути гормональних вікових змін неможливо, але є дієві способи подовжити молодість, відстрочити менопаузу. Хочете якомога довше лишатись здоровою, молодою та повною сил? Розкажемо, як це зробити та відтягнути клімакс.

В країнах Європи середнім віком наступу менопаузи вважають період 45-55 років. Якщо клімакс починається пізніше, його називають пізнім, у більш ранньому віці – раннім. Приблизно третина життя кожної жінки – це клімактеричний період. Аби пройти його нормально, позбавити себе від численних негативних симптомів, лікарі радять проходити гормональну терапію. Подовжити дітородний вік не вийде, проте підвищити якість життя та покращити самопочуття реально. До речі, ГЗТ майже вдвічі знижує ризики появи остеопорозу та розвитку серцево-судинних патологій.

Що таке клімакс, коли його чекати

Клімакс – нормальний фізіологічний етап для жіночного організму. Для нього характерне поступове загасання функцій репродуктивної системи. Тривалість клімактеричного періоду складає кілька років, це пременопауза, безпосередньо клімакс та постменопауза. Чи можна відтягнути клімакс? Лікарі впевнені, що так, але багато залежить від образу життя, генетики та своєчасності звертання за медичною допомогою у разі потреби.

На початку менопаузи знижується рівень естрогену, прогестерону, відбуваються приливи, настрій стає нестабільним, може тривожити прискорене серцебиття. Через кілька років проходить остання менструація та починається менопауза. Характерні особливості цього періоду в житті жінки:

  • Зміни у фігурі, часто набір ваги.
  • Сухість слизових.
  • Зниження тургору, еластичності шкіри, поява зморшок.
  • Поява дефіциту кальцію.
  • Хвороби серця та судин.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

Менопауза в середньому триває близько року, за цей час репродуктивна функція загасає, починається постменопауза. Симптоматика поглиблюється, жінка починає скаржитись на депресивні настрої, безсоння, депресії, мігрені, порушення пам'ять та зниження концентрації уваги.

Відстрочити клімакс реально. Для цього достатньо приділяти увагу своєму здоров’ю та прислухатись до порад лікарів.

Ознаки менопаузи

З фізіологічної точки зору життя жінки складається з таких етапів:

  • Репродуктивний – ранній, середній та пізній. Для останнього періоду характерне зниження вірогідності зачаття, падіння резерву яйцеклітин, сильні гормональні зміни.
  • Менопаузальний перехід – поступово знижуються антральні фолікули, падає інгібін В, ФСГ.
  • Менопауза – в середньому починається після 45 років.
  • Періменопауза – період менопаузального переходу, завершується приблизно через рік після останньої менструації. 

Періменопауза поступово переходить у форму постменопаузи, цей період триває близько 8 років, іноді менше. Починаються процеси соматичного старіння, вони чинять негативний вплив на стан жінки, її самопочуття. Знижується якість інтимного життя, страждає самопочуття в цілому, падає рівень енергії. Можуть з’являтись сексуальні дисфункції, прискорено набиратись вага. У деяких випадках прогресують серцево-судинні патології, діабет, змінюється гемостаз.

Зупинити клімакс взагалі нереально, проте можна уповільнити старіння. Це дозволить жити повноцінним, радісним життям без серйозних проблем зі здоров’ям. Що потрібно робити саме у вашому випадку, може сказати тільки лікар.

Корисно знати. Усі процеси в організмі жінки, що відбуваються між першою та останньою менструаціями, максимально передбачувані. Тому керувати «програмою» можна.   

Профілактика дає непогані результати за умови грамотного підбору та своєчасного звернення до лікаря. Те, що ви можете зробити вже зараз – відкоригувати спосіб життя. Проте для більш серйозних задач потрібна консультація фахівця.

Як відтягнути менопаузу та зупинити ранній клімакс

Посунути клімакс, аби залишатись молодою, красивою та здоровою максимальний час, реально. Допоможуть у цьому наступні поради.

Відмова від шкідливих звичок

Алкоголь, паління, токсичні стосунки, харчування пустою їжею – це та багато іншого руйнують нас зсередини. Почніть поступово коригувати спосіб життя. Пам’ятайте, що пасивне паління теж дуже шкідливе.

Незбалансована дієта

Ми – це те, що ми їмо. На практиці скоригувати раціон буває корисно 9 людям із 10. Звертайтесь за рекомендаціями до фахівців, якщо хочете дійсно кардинально змінити раціон харчування.

Почати можна з принципів здорового способу життя – відмовтесь від шкідливих продуктів, мінімізуйте цукор та сіль в щоденному раціоні, перестаньте вживати продукти індустріальної обробки та їсти ночами. Слідкуйте за балансом вуглеводів, жирів, білків, аби організм отримував все необхідне. Ці прості принципи реально працюють.

Ефективна боротьба зі стресами

Змінюйте оточення, роботу, місце проживання, інші чинники, якщо маєте змогу це робити. Така можливість відсутня? Попрацюйте з власним баченням світу, це також буває дуже корисним. Комусь допомагають йога, іншим людям вітаміни (наприклад, Д3, В, цинк, магній), спортивні тренування, хобі. Знайдіть свій спосіб.

Адекватні фізичні навантаження

Вони не мають нічого спільного з професійним спортом. Займайтесь у своє задоволення – це важливо. Головне – почати рухатись, а далі справа піде. Уникайте надмірних навантажень, вони також стресують організм.

Нормальний відпочинок

Аби завжди зберігати красу, молодість, здоров’я, відстрочити клімакс, потрібно висипатись та регулярно робити вихідні. Якщо вам вдається нормально відпочивати раз-два на місяць, про яке здоров’я можна говорити? На певний час ресурсу організму вистачить, але потім він не витримає. Результат – передчасне старіння та той самий клімакс.

Інші поради

Розробляти профілактичні стратегії відстрочення клімаксу має досвідчений фахівець. Він поспілкується з жінкою, розробить адекватну терапевтичну програму з урахуванням генетичного, соматичного анамнезу, отриманих факторів ризику. Ефективність заходів значно зросте, якщо оцінювати молекулярні та генетичні ризики конкретних пацієнтів.

Попереджаємо: див не буває, як і пігулок від менопаузи. Потрібен комплекс заходів, що підвищить якість життя та допоможе підтримувати досягнені параметри на адекватному рівні. Хороші результати дає гормональна терапія. Вона має бути індивідуальною, враховувати вік, стан здоров’я, стиль життя. Відмова від шкідливих звичок буде корисною для всіх.

Окремого лікування потребують проблеми з обміном речовин, остеопороз, серцеві та судинні хвороби, депресивні стани. Важливо виключити зміни в тканинах, клітинах, тому кожні півроку потрібно відвідувати гінеколога, робити УЗД. В комплексі це покращить самопочуття та посуне клімакс.  

Якщо помітно знизилась якість інтимного життя, допоможе гормональна терапія. Місцево зручно використовувати лубриканти.  

Вітаміни та мінерали корисні для жінок

Відстрочити клімакс допомагають фізичні навантаження, правильне харчування, постійний інтелектуальний розвиток, підвищення стійкості до стресів, прийом вітамінів. Під час менопаузи рекомендовано вживати:

  • Червону конюшину. Джерело фітоестрогену, що зменшує негативні прояви менопаузи.
  • Дикий ямс. Натуральний естроген, він позитивно впливає на роботу репродуктивної системи.
  • Дягель. Трав’яниста багаторічна пряна культура з приємним ароматом. Вона мінімізує неприємні симптоми під час приливів, підтримує репродуктивну систему.
  • Шавлію. Допомагає під час приливів, підвищує рівень естрогену.
  • Боби сої. Містять чимало антиоксидантів натурального походження, стимулюють метаболізм, знижують шкідливий холестерин, покращують гормональні показники.
  • Пустирник. Тонізує нервову систему, знімає напругу, допомагає при дратівливість та нервозності при клімаксі.

Зверніть увагу на вітаміни В, С, Е, Л-карнітин, Л-теанін, цинк, залізо, коензім Q-10. Також незамінний вітамін Д3 при клімаксі. Він покращує засвоєння кальцію, зміцнює кістки, нормалізує настрій та сон, допомагає в лікуванні депресій та запобіганні ранньому клімаксу.

Що можна зробити, аби посунути клімакс? Організм жінки в період менопаузи потребує дбайливого ставлення та особливої підтримки. Використання дієвих  засобів, як, наприклад, БАДів може бути ефективним при негативних проявах клімаксу та мінімізувати характерну симптоматику. Це допоможе нормально минути складний період. Головне обирати якісні продукти. 

Під час клімаксу корисно приймати вітамін D3 «Олідетрим». Жінкам після 45 років підходять дозування по 2000 та 4000 МО. Вітамін Д3 рекомендовано вживати під час серйозних гормональних змін, з метою підтримки нервової системи, стану при припливах, покращення настрою, зміцнення кісток та м’язів. Польська корпорація «Польфарма» системно та комплексно підходить до реалізації виробничного процесу, використовує технологію ViQualPRO’D TM (ВіКвалПРОДі). Споживач може розраховувати на багатоетапний контроль якості, використання екологічно чистої, фільтрованої речовини. Сафлорова олія в капсулах «Олідетрим» допомагає знижувати шкідливий холестерин, чинить протизапальну, антиоксидантну дію. Також вона корисна під час дієт, чинить позитивний вплив на метаболізм. Компанія «Польфарма» забезпечує якість свого продукту та його ефективність. 

Вітамін D

Допомагає покращити настрій та сон

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає покращити настрій та сон

Література:

  1. Jones G. Vitamin D. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease, 11th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2014.
  2. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76. [PubMed abstract]
  3. Bouillon R. Comparative analysis of nutritional guidelines for vitamin D. Nat Rev Endocrinol 2017;13:466-79. [PubMed abstract]
  4. Jin, J. Vitamin D and calcium supplements for preventing fractures. JAMA 2018;319:1630.
На початок сторінки