Нервовість і дратівливість у період менопаузи: як собі допомогти?

14.02.2023
29.02.2024

Такий період гормональної перебудови організму як клімакс переживає практично кожна жінка. Зазвичай у цей час «вилазять» такі неприємні прояви, як погане самопочуття, так звані «припливи», що проявляються раптовими нападами жару чи, навпаки, лихоманкою, головний біль, безсоння. Також відзначаються зайва нервозність або дратівливість при клімаксі, які виводять з себе найбільше. Чи можна якось із цим впоратися? Чи можна чимось собі допомогти?

Особисто мені знайомий цей стан нервозності та дратівливості при клімаксі, коли без будь-якої причини зриваюся на близьких або тих, хто взагалі на подібне не заслуговує. А іноді навіть ментально знущаюся над собою. Бісити може абсолютно все, навіть те, що раніше здавалося нейтральним. Книжка лежить не тим боком, невимита чоловіком чашка, не застелене сином ліжко, дочка не зателефонувала вчасно, ледь помітний прищик на лобі, улюблені штани почали давити… І все, вуаля, нервове сіпання, забезпечене.

Так, головний біль, «припливи» та інші прояви такого стандартного явища, як клімакс, теж мене супроводжують. Але більше хвилює, як позбутися дратівливості та нервозності при клімаксі. Для деяких, як, наприклад, мене, такі симптоми можуть стати проблемою, яка значно псує не лише моє життя, а й життя моїх близьких. Саме тому мені довелося шукати лікування дратівливості при клімаксі. Своїм досвідом я хочу поділитися, може, щось із цього допоможе і вам.

З чим пов'язана знервованість при клімаксі? Природні фактори

Згідно з дослідженнями, від психоемоційних розладів страждає більше половини жінок періоду менопаузи – приблизно 60 %. Це проявляється у вигляді неконтрольованої нервозності та дратівливості при клімаксі, а іноді до цього додається надмірна плаксивість. Виникає подібний стан через гормональну перебудову організму.

Вітамін D

ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

дізнатися про Олідетрим 4000
ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

Через пригнічення роботи яєчників знижується вироблення гормону естрогену, а це, своєю чергою, впливає на кількість вироблення гормону гарного настрою – серотоніну. Окрім настрою серотонін також впливає на якість сну (адже ви помітили, що останнім часом зі сном просто біда?), терморегуляцію (причина надмірної пітливості), обмін у жировій тканині (тепер зрозуміло, звідки зайві кг), загострення хронічних захворювань тощо.

Здавалося б, відповідь лежить на поверхні: збалансуйте гормональний фон, і все стане як раніше. Але! Кожен грамотний фахівець скаже: як раніше вже не буде, тому що менопауза – це природна перебудова організму, і тут важливо адаптуватися, прийняти свій новий стан. Однак зробити це не так вже й легко, особливо якщо клімакс проходить з не зовсім приємними симптомами, які перераховані вище.

Дратівливість при клімаксі у жінок: соціальні причини

Крім фізичних причин появи нервозності під час клімаксу можуть бути також соціально-побутовими. Тим, у кого не все гаразд із особистим життям, є фінансові труднощі, та й у соціальній сфері відчувають нереалізованість, слід очікувати цих неприємних супутників менопаузи. Також на появу зайвої дратівливості при менопаузі впливає низька самооцінка, рутинна робота, яка не приносить задоволення, відсутність хобі та друзів, яким можна довіряти.

У той же час вчені помітили, що у жінок, які мають сім'ю, кілька дітей і у яких все гаразд із зайнятістю, потреба у лікуванні нервозності та дратівливості при клімаксі практично не виникає. Тому, щоб уникнути цих неприємних симптомів, слід насамперед зайнятися своєю соціальною складовою, а можливо навіть відвідати психолога.

Нервовість та дратівливість під час менопаузи: вплив соцмереж

Зараз багато хто орієнтується на популярних блогерів або представників шоу-бізнесу та стандарти, які вони нав'язують. І, на жаль, часто лідери думок популяризують тривалу молодість, на яку нібито має рівнятися кожна жінка. Коли ми бачимо себе не такими красивими, стрункими, витривалими і сильними, як представниця прекрасної статі нашого віку на картинці, ми починаємо критикувати себе, з'являється тривога і страх перед швидким наближенням старості, може навіть виникнути депресія.

Якщо ви є затятою шанувальницею «фітоняшок» і зіркових красунь 45+, варто критичніше ставитися до їх публікацій. Часто за красивою картинкою й текстом, що надихає, стоїть така ж жінка, як і ви, яка має такі ж вікові прояви та соціальні проблеми, про які не говорить вголос. Просто вона має більше часу на заняття собою, є арсенал косметологів, масажистів, тренерів та засобів, а ще – вміння добре обробити фото та красиво написати текст. З цього слід зробити висновок: якщо не можете обійтися без соцмереж, постарайтеся знайти «подруг»-блогерів із подібними до ваших параметрами та віком, які розповідають про реальні проблеми та перебудову жіночого організму в цей час, а також діляться способами боротьби з ними. Тоді на одну причину для зайвої дратівливості при клімаксі поменшає.

Дратівливість при клімаксі: як позбутися доступними способами?

Перепади настрою та нервозність при клімаксі терпіти в жодному разі не потрібно, адже це значно впливає на ментальне здоров'я та може призвести до такого тяжкого стану як депресія. Тому слід шукати способи, які допоможуть гармонізувати свій стан та стати спокійнішим.

У перелік засобів для лікування дратівливості при клімаксі у жінок входять різні вправи на розслаблення тіла та перемикання уваги. Це східні практики, вправи йоги, медитація, пранаяма – дихальна гімнастика, відвідування басейну, улюблені багатьма та корисні SPA-процедури, релакс-масажі (тайський, стоунтерапія, іспанський, балійський, ароматичний та ін.) тощо.

Також впоратися із дратівливістю можна за допомогою дій, на які можна переключити увагу:

  • Заняття спортом. Вчені довели, що фізичні навантаження допомагають впоратися з нервозністю та тривожністю;
  • Піші прогулянки. Щоденна прогулянка перед сном допомагає розслабитися та покращує сон;
  • Хобі (до речі, воно крім заспокоєння, може принести додатковий дохід) – малювання, ліплення, в'язання, шиття, вишивка, макраме, плетіння, створення біжутерії та ін.
  • Прослуховування музики або звуків природи: спів птахів, шум прибою, дощу або вітру в лісі також допомагають заспокоїтись, налаштуватися на позитивний лад.

Й так, насамперед слід відмовитися від шкідливих звичок, таких як вживання алкоголю, куріння, захоплення солодощами.

Потрібно підбирати ті способи переключення уваги та боротьби з нервозністю, які працюють саме у вас, адже всі ми, дівчатка, з різними характерами. І те, що може комусь зайти, як то кажуть, на ура, іншому категорично не підходить та нервує ще більше. Наприклад, я знайшла своє заспокоєння у вишивці, повністю поринаю роботу з різнокольорових ниток, а ось мою подругу таке хобі надмірно дратує.

Харчування при розвитку нервозності та дратівливості в період клімаксу

В одній із публікацій на відомому дослідно-медичному порталі говориться, що зняти дратівливість при клімаксі у жінок можна лише відкоригувавши дієту. У ході спостереження за жінками з різних країн світу з'ясувалося, що у тих представниць прекрасної статі, які у пременопаузальному та менопаузальному періоді харчуються згідно з принципами середземноморської дієти, негативні психологічні прояви бувають вкрай рідко.

Що являє собою середземноморська дієта? Це багато овочів та фруктів (особливо маслин та оливок), зелені, риби та морепродуктів, цільнозернових продуктів, круп, оливкової олії, незначної кількості молочних продуктів. Ще кілька особливостей цього виду харчування – це зменшення кількості солі та покращення смаку страв за рахунок трав та спецій (базилик, орегано, розмарин, материнка, коріандр, чебрець, шавлія та ін.).

Із всіх страв середземноморської кухні хочу виділити свої улюблені:

  1. Запечена у фользі риба;
  2. Паста із твердих сортів пшениці з морепродуктами;
  3. Паелья;
  4.  Грецький салат та салат табуле;
  5. Усі різновиди твердих і м'яких сирів (взагалі й дня не уявляю без них);
  6. Вершковий рибний суп;
  7. Різноманітні омлети із овочами.

Для любителів солодкого теж можу порадити кілька рецептів. Важливо при їх приготуванні не використовувати багато цукру. Це запечені на грилі фрукти, меренга, безе, морозиво з фруктами, сир без борошна і т. д..

Важливо пам'ятати: харчування в період менопаузи має бути не на останньому місці і слід віддавати перевагу здоровим та різноманітним продуктам. Правильне харчування – це не тільки потрібна умова для збереження свого фізичного здоров'я, а й необхідна допомога ментальному стану організму, що усуває психоемоційні розлади.

Як зняти дратівливість при клімаксі лікарськими засобами?

На жаль, чарівної пігулки для того, щоб зняти неприємні симптоми клімаксу, немає. Тому у підборі лікарських засобів потрібно підходити комплексно з огляду на індивідуальні особливості кожної жінки. Одним із відомих способів боротьби з такими станами є замісна гормональна терапія. Незважаючи на те, що препарати з гормоноподібними речовинами дають ефект досить швидко, усі вони мають значні «побочки»: від утворення тромбів у судинах до залежного від цих ліків стану та навіть розвитку пухлин. Саме тому такі препарати повинні призначатися лікарем, прийматися лише під його контролем й з урахуванням різних факторів.

Деякі невропатологи можуть призначати заспокійливі засоби на основі рослин, але, на жаль, проблему нервозності і дратівливості при клімаксі такі ліки не вирішують. Рослинні препарати лише можуть трохи знизити тривожність та позитивно вплинути на сон. Потрібно комплексно підходити до пошуку ефективних методів боротьби з нервозністю.

Роль вітаміну D у профілактиці нервозності при клімаксі

Які засоби ще використовуються для зниження нервозності при менопаузі? Лікарі рекомендують додатковий прийом вітамінів із мінералами. Особливу увагу слід звернути на вітамін Д.

Відповідний рівень вітаміну Д в організмі допомагає зберігати необхідну кількість таких мікроелементів, як кальцій та фосфор. Якщо їх в організмі недостатньо, виникають проблеми як ламкість кісток, остеопороз, псуються зуби. До того ж «сонячний» нутрієнт сприяє покращенню роботи імунітету, нервової та серцево-судинної систем.

Ще один аргумент на користь додаткового прийому холекальциферолу – позитивний вплив на роботу нервової системи, що сприяє зниженню тривожності та депресивного стану. Відповідно – покращується якість сну (адже підвищену дратівливість може викликати і регулярне безсоння).

Також, якщо вітаміну Д в організмі достатньо, то і гормон серотонін виробляється в належній кількості, а в період клімаксу, як я писала вище, саме брак цього «гормону гарного настрою» викликає депресивні розлади та зайву нервозність.

Тому в період клімаксу варто звернути увагу на препарати з вітаміном Д у складі. Особливо на вітамін D3 «Олідетрим». Цей препарат випускається польською фармацевтичною компанією «Польфарма» у готовому дозуванні 4000 для жінок 45+. До того ж компанія використовує технологію ViQualPRO'D, що дозволяє холекальциферолу засвоюватися набагато краще за рахунок того, що в процесі виробництва капсул з дозуванням додається очищена фільтрована олія.

Як бачите, дратівливість та нервозність при клімаксі – це етап, який проходять майже всі жінки у цьому періоді. Але при цьому не обов'язково, щоб від цього страждали ви самі, близькі та люди, які вас оточують. Достатньо підібрати ті способи боротьби з таким станом, які підходять саме вам, і тоді ваш психоемоційний стан збалансується, а життя заграє новими барвами.

Вітамін D

Допомагає покращити настрій та сон

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає покращити настрій та сон

Джерела:

  1. Психоемоційні порушення при клімактеричному синдромі. Фундаментальні дослідження // Cтолярова У.В., Хворостухіна Н.Ф. – 2013. – № 9 (часть 1) – С. 202-206.
  2. Деякі питання корекції психоемоційних розладів, пов'язаних із клімаксом // Дикевич Е.А. РМЖ, .2007, №28
  3. Менопауза РМЖ, // Древаль А.В. 2018, №1.
  4. Вправи та якість життя у жінок з симптомами менопаузи: систематичний огляд та метааналіз рандомізованих контрольованих досліджень // Ті Май Нгуєн, Тхі Тхань Тоан До, Тхо Нхі Тран, Джін Хі Кім, 16.09.2020 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32993147/
  5. The Mediterranean diet and menopausal health: An EMAS position statement // Antonio Cano, Skye Marshall, Irene Zolfaroli, Johannes Bitzer, Iuliana Ceausu, Peter Chedraui, Fatih Durmusoglu, Risto Erkkola, Dimitrios G Goulis, Angelica Lindén Hirschberg, Ludwig Kiesel, Patrice Lopes, Amos Pines, Mick van Trotsenburg, Irene Lambrinoudaki, Margaret Rees, 2020 Jul 15 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32682573/
  6. Physical activity, exercise, and mental disorders: it is time to move on // Felipe Barreto Schuch, Davy Vancampfort, 2021 Apr 21, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33890431/


На початок сторінки