Нічого не хочу робити. Чому, як знайти вихід?

01.02.2023
29.02.2024

Періоди меланхолії, апатії періодично трапляються у кожного – це нормально. Звичні заняття не дають відчуття радості, ні на що не вистачає сил. Психологи кажуть про такі періоди, що людина не в ресурсі. Чому, що робити?

Проблема «нічого не хочу, тільки лежати» не така вже й рідка. Вона виникає на тлі хронічної втоми, довготривалих стресів, конфліктів вдома та на роботі. Якщо мова про тимчасову втому, достатньо добре відпочити, та все мине. Проте при звичайній депресії ні сон, ні відпустка не допомагають – потрібна підтримка психотерапевта, в деяких випадках прийом певних препаратів. Головне не запускати – сама по собі проблема не вирішиться.

Коли людина постійно втомлена, не хоче нічого робити, потрібно підтвердити або виключити синдром хронічної втоми. Він виникає на тлі значних фізичних, емоційних навантажень протягом кількох місяців й більше. Також подібні стани називають вигоранням. Мозок страждає від надмірних навантажень, стрес стає хворобливим хронічним станом. Результат – нічого не хочеться робити, тільки лежати, відпочинок не допомагає.

Чому ми втрачаємо мотивацію діяти

Що робити, якщо я нічого не хочу робити? Причин занепаду чимало, ви маєте визначити свої, аби досягти стійкого покращення ситуації.

Надмірні очікування

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

Низька самооцінка – серйозний стресовий фактор. Інша сторона проблеми – надмірні очікування від себе. Людина хоче все й одразу або зовсім нічого. Поступово зникає відчуття цінності життя тут і зараз.

Знайомий стан, коли потрібно встигнути все одразу? Маєте звичку ставити невиконувані цілі? Так можна швидко вигоріти, а там вже повний комплекс симптомів – депресія, погане самопочуття, нічого не хочу робити.

Лікарі нагадують: простіше та вірніше не заганяти себе у кут, планувати відпочинок, турботливо ставитись до здоров’я, власних потреб. Лікування депресії потребує чимало часу. Може, не потрібно прагнути до ідеальних результатів та п’ятирічки за три роки?

Відчуття безпеки

Абсолютне не бажання щось робити може бути симптомом безпорадності. Якщо людина не відчуває себе в безпеці, ігнорує потреби, почуття, емоції, організм починає чинити супротив, як вміє. Образи, злість, страхи, розчарування заважають йти вперед. А природня цікавість просто нівелюється, коли не задовольняються базові потреби людини.

Втрата інтересу до життя – нормальний наслідок стресу, постійних конфліктів дома, на роботі, нестачі грошей. Яке тут бажання активності, коли й додому йти не хочеться?

Бажання все встигнути

Життя на високих обертах тільки ззовні виглядає привабливо, в реальності його складно витримати. Постійні плани, активності, хобі, зустрічі з друзями можуть призвести до повного занепаду. Звичка жити на повну, викладатись на 200% може «подарувати» вигорання та хронічну втому.

Мені погано, нічого не хочу робити – поширена скарга пацієнтів психотерапевту. Часто для збереження здоров’я та підтримки стабільного внутрішнього стану достатньо обмежити соціальні контакти. Якщо постійні зустрічі, балачки не задовольняють, як раніше, потрібно зробити паузу. Інші корисні навички – казати «Ні» та вміти чесно розставляти пріоритети.

Помітне зниження загальної активності – дієвий для багатьох інструмент відновитись та повернути бажання жити, щось робити. Якщо є звичка робити забагато, можливо, саме час щось змінити.

Спосіб життя

При небажанні щось робити, хронічній втомі потрібен комплексний підхід. Передивіться звичний спосіб життя, знайдіть шкідливі звички, замініть їх на корисні. Потрібно мінімізувати рівень стресу, за необхідністю змінити місце проживання, роботу, сусідів, партнера, припинити спілкуватись з родичами. Якщо певні фактори псують життя, ситуація потребує уваги. Не можна нічого зробити прямо зараз? Завжди є можливість змінити власне ставлення до всього, що відбувається.

Що робити, якщо дуже погано, нічого не хочеться? Перегляньте раціон харчування. Якщо він не збалансований, не дає потрібної кількості вітамінів, мінералів, бажано почати приймати окремі комплекси. Якісна, правильно підібрана добавка допоможе швидко покращити загальний стан, настрій та самопочуття. Прояви авітамінозу особливо часто турбують взимку, на початку весни.

Краще профілактично підтримати себе, аніж потім страждати та лікуватись.

Проблеми зі здоров’ям завжди чинять негативний вплив на самопочуття. Нічого не хочеться робити вже певний час? Пройдіть комплексне обстеження. 

Що ж робити, якщо нічого не хочеш робити

Погано, нічого не хочу робити, все дратує – знайомий багатьом людям стан. Важливо розуміти, що універсальних для всіх порад не існує, але певні моменти виділити можна.

Збалансоване харчування

Кожен мінерал, вітамін у нашому тілі грає певну роль. На тлі хронічних дефіцитів майже завжди розвивається занепад сил. Апатія, не бажання щось робити можуть бути наслідками нестачі тіаміну, вітамінів С, В, Д3.

Речовина Добова потреба Симптоми дефіциту Продукти
Вітамін С 90 мг Постійні хвороби, хронічна втома Солодкий перець, червоні ягоді, лимон, шипшина
В1 1.5 мг Депресія, сонливість, дратливість, проблеми з концентрацією уваги Горіхи, овес, ржаний хліб, дріжджі
В6 2 мг Нудота, судоми, апатія М'ясо, горіхи, яйця, боби
В12 3 мкг Зниження загального тонусу, безсилля Яловичина, печінка, риба, молочні продукти
Д3 3-4 тис. МО Слабкість, біль у м’язах та кістках, постійні застуди Курячий жовток, тверді сири, масло, ікра

Погано, нічого не хочу робити, апатія – це ті стани, коли лікарі дуже радять почати прийом вітаміну Д. Наприклад, препарат польського виробництва «Олідетрим» підтримає організм, швидко покращить самопочуття, підвищить загальний тонус. Д3 потрібен для гормональної системи, кісток, впливає майже на всі органи. Тож дефіцит холекальциферолу дуже небезпечний.

Зробіть розклад

Деяким людям добре допомагає щоденний розклад. Чіткий графік продемонструє, що так коли потрібно робити. Це покращить рівень організованості.

Кожну хвилину прораховувати не потрібно, що бажано планувати:

  • ранкові ритуали;
  • приготування їжі;
  • домашні справи;
  • роботу;
  • сон;
  • зустрічі з друзями, тощо.

Варто завжди пам’ятати про реальність цілей та не намагатись зробити все одразу. Це особливо важлива порада для тих людей, які вже страждають від нестачі сил, стану загального занепаду. Подумайте, що можна зробити вже сьогодні, аби покращити ситуацію.

Буває, що нічого не хочеться робити, адже справа велика та складна. Все одно не вийде – може подумати людина та взагалі не починати. Прагнення робити все ідеально дуже заважає в житті. Чому? Тому що ідеального в принципі не існує.

Якщо робота дуже «велика та страшна», поділіть її на малі частини. Кожна має бути простою та зрозумілою. Це допоможе позбавитись від прокрастинації.

Робити потрошку – це нормально, гірше не робити взагалі. Тим паче, що багатьом людям підходить принцип поступовості.  

Зміна картинки

Скарги типу «нічого не хочу робити» часто виникають, коли все страшенно дістало. Можна спробувати змінити картинку навколо себе. Мова про відпустку, переїзд чи банальний косметичний ремонт. А там і настрій з’явиться.   

Якщо можете собі дозволити, сплануйте подорож в іншу країну. Грошей не так багато, а створити настрій хочеться? Нові шпалери теж непогано допомагають додати нових фарб.

Музика або книга

Прослуховування приємної музики, перегляд кінофільмів відволікають та дарують нові емоції. Подорож на дивані – та річ, що може дозволити собі кожен. Просто оберіть те, що подобається.

Якщо не знаєте, що послухати чи подивитись, пошукайте поради на профільних форумах.  

Не тримайте все в собі

Відмова від демонстрації емоцій – різновид самозради. Так, ми не завжди дуже добрі та милі, але це нормально.

Ті люди, що звикли бути сильними, позитивними, мають складнощі у побудові прямого чесного діалогу. Вони не можуть розповісти про проблеми, носять все в собі. З часом це призводить до негативних наслідків. Турбота до себе дуже важлива. Вона підвищує якість життя та позбавляє багатьох проблем.

Висновки

Хронічна втома виникає не за один день, тому так важливо уважно ставитись до себе, одразу реагувати на тривожні сигнали, достатньо відпочивати, не перенавантажуватись, нормально харчуватись. Якщо апатія вже є, турбує не перший тиждень, та ситуація не покращується, зверніться до лікаря. Зазвичай допомагають корекція раціону, способу життя, хобі, розвиток корисний звичок.

Не забувайте про те, що від якості харчування, раціону залежить дуже багато. Отримувати корисні речовини у повному обсязі з продуктів буває нелегко. Для швидкого покращення ситуації рекомендовано вживати біологічно активні добавки до їжі. Вітамін Д3 підтримає організм при хронічній втомі, апатії, прискорить відновлення нервової системи. Якщо відчуваєте втому, знесиленість, дратливість, почніть приймати його в рекомендованих дозуваннях. «Олідетрим» польського виробника «Польфарма» доступний для дітей, дорослих різного віку. Бренд використовує в роботі сурові стандарти якості ViQualPRO’D TM (ВіКвалПРОДі).

ViQualPRO’D TM – багатоетапна технологія виробництва вітаміну D3 ОЛІДЕТРІМ, яка передбачає  використання при виготовленні капсул сафлорової чистої фільтрованої олії, яка покращує засвоєння речовини, чинить антиоксиданту, протизапальну дію. Сафлорова олія дуже корисна при дієтах, позитивно впливає на метаболізм. Компанія «Польфарма» забезпечує максимальну якість продукту та рівень його ефективності.

Вітамін D

Сприяє покращенню розумової діяльності

дізнатися про Олідетрим 4000
Сприяє покращенню розумової діяльності

Література:

  1. Singh P, Trivedi N. Tanning beds and hypervitaminosis D: A case report. Ann Intern Med 2014;160:810-1.
  2. Jorde R, Sollid ST, Svartberg J, Schirmer H, Joakimsen RM, Njolstad I, et al. Vitamin D 20 000 IU per week for five years does not prevent progression from prediabetes to diabetes. J Clin Endocrinol Metab 2016;101:1647-55.
  3. Munger K, Hongell K, Aivo J, Soilu-Hanninen M, Surcel H-M, Ascherio A. 25-hydroxyvitamin D deficiency and risk of MS among women in the Finnish Maternity Cohort. Neurology 2017;89: 1578-83.
  4. Shea MK, Fielding RA, Dawson-Hughes B. The effect of vitamin D supplementation on lower-extremity power and function in older adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2019;109:369-79.
На початок сторінки