Вітамін Д без сонця: чи засвоюється вітамін, коли дитина в тіні та використовується SPF-крем?

07.08.2023
02.04.2024

Чи потрібно вітамін D давати дітям влітку, адже перебувати у спеку на сонці для них небезпечно? Чи виробляється вітамін Д без сонця, якщо дитина в закритому одязі, ховається в тіні або її шкіра захищена від опіків за допомогою SPF-кремів? Відповіді на ці важливі батьківські питання ви знайдете у нашому блозі.

Вітамін D – це мікронутрієнт, без якого неможливо уявити повноцінний розвиток та зростання дитини. Вітамін надходить у дитячий організм із продуктами, проте переважно (80 %) – під впливом прямих сонячних променів на шкіру. Але влітку в піковий період дня, який є найбільш сприятливим для засвоєння нутрієнта, дуже спекотно, і ймовірність отримання сонячних опіків та термоудару навіть за 10 хвилин перебування на сонці надто висока.

Не дивно, що мене, як маму, турбує питання про те, чи достатньо вітаміну Д через одяг з рукавами отримує моя дитина, а також при нестачі сонця, перебуваючи в тіні під захистом сонцезахисних кремів. У моїх діях ви швидше за все впізнаєте і себе. Адже одне з головних завдань кожної мами – захист свого чада, що передбачає і захист його шкіри влітку від сонячних опіків та перегріву.

Картинка: витамин д через одеждуМалюк, що страждає від болю, у якого почервоніла шкіра, піднялася температура і турбує блювота – це найменше зло, чим може проявитися бажання, щоб малюк «трохи засмагнув, адже літо!» А що ж казати про немовлят? Їм взагалі не можна перебувати під прямим сонячним промінням у спеку. Не дивно, що ви, як би не було, так само як і я, захищатимете своє дитя та будете намагатися уникнути такої ситуації, намазуючи відкриті ділянки його шкіри СПФ-кремами, надягаючи на нього закритий бавовняний одяг і не даючи дитині в період з 10.00 до 16.30 виходити під пряме сонячне проміння, стежачи, щоб вона знаходилася у тіні.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

І тут постає наступна проблема: як малюк отримає потрібну йому дозу вітаміну D від сонця, адже правильне харчування не покриває добову потребу дитячого організму? «СТОП! – скаже хтось. – А як же рекомендації про те, що вітамін D можна отримати і під час вечірнього, після 16.00 або ранкового – до 10.00 перебування на сонці? Невже щось змінилося і тепер прогулянки з дитиною в цей відносно безпечний сонячний літній час нічого не дають?» Давайте розберемося у цьому докладніше.

Трохи про дефіцит вітаміну Д

Останнім часом нерідко піднімаються питання дефіциту вітаміну Д серед населення планети (у тому числі й дітей) навіть у тих регіонах, які вважаються відносно сонячними. За деякими даними від нестачі цього нутрієнта страждає як мінімум 8-а частина людей Землі, а це приблизно 1 млрд. Але варто враховувати і той фактор, що для багатьох дослідження рівня вітаміну D в крові занадто затратна процедура. Тому кількість людей з дефіцитом Д може бути набагато більшою.

Ще статистика стверджує, що українське населення займає далеко не найкращі місця у цих даних. Відповідно до них 81.8 % українців мають нестачу «сонячного» вітаміну.

Основні причини нестачі вітаміну в Україні:

  1. Низький рівень впливу сонячних променів на українців пов'язаний із географічним розташуванням. Чим далі знаходиться країна від екватора, тим менший потенціал у її мешканців на отримання достатньої кількості сонячних променів.
  2. Фактор, що йде у зв'язці з першим пунктом, – пора року. Взимку сонце знаходиться нижче, а влітку вище, що дозволяє УФ променям краще проходити через шари атмосфери. Та й день влітку майже вдвічі довший, ніж у холодну пору року. Водночас в Україні влітку досить спекотно вдень, що не дозволяє здійснювати променади та «заряджатися» вітаміном як дітям, так і дорослим.
  3. Місце проживання в Україні також відіграє важливу роль. Доведено, що у міських жителів дефіцит вітаміну Д фіксується частіше, тому що забруднене смогом повітря майже не пропускає ультрафіолет, під впливом якого виробляється нутрієнт у шкірі. (Про те, що забруднене повітря впливає на засвоєння вітаміну Д вказує одна історична подія. У 1900 році в Нью-Йорку та Бостоні були зафіксовані спалахи розвитку рахіту серед маленьких дітей. Назвати причину змогли лише через 25 років, після відкриття вітаміну D. Повітря у цих містах у той час було надто забруднене вугільним смогом. У зв'язку з цим УФ-промені не проникали в низькі шари атмосфери міст, відповідно діти не отримували вітамін Д у необхідній кількості, що викликало так звану «епідемію»).
  4. Люди (у тому числі й діти) із зайвою вагою набагато частіше відчувають дефіцит вітаміну D, оскільки він має властивість накопичуватися в жирових відкладеннях, але при цьому не надавати свого позитивного впливу на органи та системи. А діти, які страждають на зайву вагу, і яких на сьогодні в Україні, як стверджує статистика, досить багато, перебувають в особливій групі ризику.

І ще статистика:

  • 73 % українських вагітних і годуючих мам, незважаючи на те, що дотримуються порад лікарів та додатково приймають мультивітамінні комплекси, все одно мають дефіцит вітаміну D;
  • У 53.3 % українських дітей із бронхіальною астмою було виявлено гіповітаміноз D;
  • У 89 % випадків у дорослих та дітей з частими алергічними реакціями було виявлено брак «сонячного» вітаміну.

Як бачите, факти є досить невтішними, і зовсім не хочеться, щоб у цій статистиці фігурували рідні люди.

Вітамін Д у тіні

Фахівці стверджують: ховаючись з дитиною від сонця, ми, мами, робимо ведмежу послугу, сподіваючись, що можна отримати вітамін д в тіні. Так, ультрафіолетові промені, під впливом яких на шкіру виробляється холекальциферол – вітамін D, можуть давати ефект і крізь тінь.

Картинка: витамин д3 не усваивается без солнцаОднак є один нюанс: сонячні промені можуть принести користь тільки в тому випадку, якщо вони хоч і незначно, але потрапляють на відкриті ділянки шкіри, а час такої інсоляції дитини до 10 років у літню пору займає як мінімум 10-15 хвилин у період з 10.00 до 16:30. При цьому затіненість, яку батьки вважають максимально безпечною для дітей, досить щільна. Тому висновок виникає сам собою – дитина не отримує потрібної кількості вітаміну Д у тіні.

Важливо знати! Прогулянки в сонячну погоду до 10-ї ранку і ввечері після 16.30 теж не дадуть дитині отримати необхідну дозу «сонячного» нутрієнта. У цей час холекальциферол просто не виробляється, тому що ультрафіолетовим променям доводиться долати товстіші шари атмосфери. Перевірити, чи отримуєте ви вітамін Д від сонечка, можна за допомогою нескладного тесту, який називається «shadow test»: якщо довжина тіні від вас у сонячну погоду не довша за ваш зріст, то нутрієнт виробляється в належній кількості.

Британський лікар Керрі Ракстон, член HSIS (The Health and Food Supplements Information Service), зазначає: «Користь вітаміну D для здоров'я кісток та м'язів беззаперечна. Не дивно, що люди щосили намагаються зрозуміти, як отримати достатньо цього нутрієнта. На жаль, у Великій Британії (північні регіони України знаходяться в тій же широті, що і Велика Британія – ред.) сонце сідає раніше, ніж багато хто думає. Тим не менш, тіньовий тест – це швидкий і простий метод визначення рівня засвоюваності вітаміну за довжиною власної тіні. І добавка з вітаміном D – простий спосіб підтримувати високий рівень нутрієнта. Дуже важливо, щоб ми контролювали своє здоров'я за допомогою цього простого способу».

Вітамін Д у похмуру погоду без сонця

А як щодо прогулянок з малюком у похмуру погоду? Чи виробляється вітамін Д без сонця? Тут не все так сумно, як під час ігор у тіні. УФ-промені проникають і крізь хмари. Так, не в такій кількості, як у сонячний день, але все ж таки інсоляція – перебування на сонці – можлива (якщо, звичайно, небо не зовсім затягнуте сірими дощовими хмарами), хоч і доведеться більше часу провести на свіжому повітрі. Та й цього разу є деякі вимоги для прогулянки, які не так вже й легко виконати.

Пам'ятаєте правило, що ультрафіолетові промені мають потрапляти на відкриті ділянки шкіри? Так ось, у нашій широті, як тільки сонечко ховається за хмаринки, відразу стає відчутно прохолодніше. І рідко яка мама випустить дитину погуляти, не подбавши про те, щоб вона одяглася, при цьому ультрафіолету не залишається жодного шансу – одягається кофтинка з рукавами (нехай навіть легка) та закриваються ноги. Отже знову сумнівно, що дитина отримає потрібну норму вітаміну Д.

Вітамін Д через одяг

Деякі вважають, що легкий бавовняний одяг з рукавами та штанцями в сонячний день для дитини обов'язковий. Це правильний крок, якщо ви хочете захистити своє чадо від сонячних опіків, тому що ультрафіолетові промені групи B можуть їх викликати. У той же час ці ж промені є також необхідними для вироблення вітаміну D. А одяг, навіть найнатуральніший та найлегший, перешкоджає цьому, тобто «вітамін Д не проникає через одяг», хоча так говорити неправильно, тому що нутрієнт виробляється в шкірі під впливом УФ-променів.

У зв'язку з цим фактом фахівці часто згадують дослідження 2017 року, які проводилися в Азії, де багато сонячних днів. Виявилося, що мешканці Пакистану, ОАЕ та інших сусідніх країн мають високий рівень дефіциту вітаміну D. Чому? Через традиційний довгий одяг, який хоч і з натуральних тканин, але повністю закриває тіло, а у жінок – навіть обличчя.

Чи можна отримати вітамін D від сонячного світла через вікно?

На жаль, і цей варіант не працює як у літню, так і в зимову пору року, тому що ультрафіолетові промені блокуються склом. Прозорість шибки становить 330 нанометрів. А хвиля ультрафіолету B, під впливом якого виробляється вітамін Д у шкірі, – 315-280 нанометрів. Тобто УФ-В промені проникнути крізь звичайні вікна не можуть. У результаті від сидіння у сонячну погоду за склом не буде ні користі, ні шкоди.

Сонцезахисний крем та вітамін Д

У сонячні літні дні фахівці рекомендують використання SPF-кремів, щоб захистити шкіру не тільки від сонячних опіків, а й від виникнення меланоми – раку шкіри. І якщо для дорослих пропонують вибирати креми та косметику з індексом захисту від 15 до 30, то для дітей та людей з чутливою шкірою фактор захисту має становити 40-50+.

Це, звичайно, правильна рекомендація, але в гонитві за здоровою шкірою людство зіткнулося з іншою проблемою – при використанні сонцезахисного крему виник дефіцит вітаміну Д. Виявляється, чим вищий захист SPF-крему, тим менше ультрафіолетових променів потрапляє на шкіру. І це вияснилося нещодавно, у 2017 році під час дослідження рівня «сонячного» вітаміну у австралійців.

Картинка: усваивается ли витамин д без солнцаУ зв'язку з високим ризиком розвитку меланоми австралійському населенню рекомендувалося використання кремів з ультрафіолетовим захистом. Це призвело до того, що люди захопилися захисною косметикою, а результатом став гіповітаміноз D. Він був виявлений майже у 80 % австралійців, які взяли участь у дослідженні. Щоправда, 2022 року було проведено повторне дослідження. І воно виявило, що у людей, які використовували сонцезахисну косметику «з розумом», дефіциту вітаміну Д не спостерігалося. Але до цього числа не входили діти, шкіра яких більш чутлива і сприйнятлива до сонячного опромінення. Для дітей використання влітку SPF-кремів із захистом нижче 40 не рекомендовано педіатрами у всьому світі.

Факт! Сонцезахисний крем із SPF-30 блокує 97% ультрафіолетових променів групи B.

Зі сказаного вище можна зробити висновок: при використанні сонцезахисних кремів з високими захисними властивостями потрібно обов'язково пам'ятати про насичення дитини вітаміном D. До речі, хорошим варіантом може стати препарат Олідетрим Кідс 600 для дітей від народження до 6 років та Олідетрим 1000 – дітям підліткового віку.

Вітамін Д засвоюється без сонця, чи не так?

Мікронутрієнт, крім того, що виробляється в шкірі під впливом сонячних променів (холекальциферол), також потрапляє в організм і з їжею. З продуктами харчування до нас надходить дві його форми: вітамін D3 (холекальциферол) та вітамін D2 (ергокальциферол). Вітамін Д3 в продуктах переважно знаходиться в печінці тріски та жирних видах риб. Вітамін Д2 – у молочних продуктах, курячому жовтку та грибах.

Деякі можуть зазначити, що у зв'язку з цим зовсім не обов'язково постійно бувати на сонці, адже можна легко компенсувати нестачу нутрієнта за допомогою їжі. Але це не так. Щоб компенсувати нестачу «сонячного» вітаміну, доведеться з'їдати щодня майже кілограм жирної риби або 40 яєць, наприклад. Саме тому казати, що вітамін Д засвоюється без сонця, буде невірно.Докладніше про всю групу вітаміну D і в яких продуктах міститься нутрієнт можна прочитати у статті «Що таке вітамін Д: користь та норми прийому».

Скільки потрібно бути на сонці, щоб отримати необхідну дозу вітаміну Д?

У пошуках відповіді на це питання, вчені багатьох країн дійшли висновку: для отримання добової норми вітаміну D у 2000 МО людям, які проживають у сонячних регіонах, що знаходяться ближче до екватора, потрібно знаходитися на сонці у липні приблизно 10-15 хвилин. Більш тривале перебування на сонці може призвести до отримання сонячних опіків. У зимовий час під прямим сонячним промінням потрібно бути не менше 2.5 годин. У квітні та жовтні потрібно перебувати на сонці не менше 30 хвилин.

А ось мешканцям Іспанії (середня Європа) взимку рекомендується бути під впливом сонячних променів не менше 342 хвилин, а влітку, щоб уникнути еритеми (запалення шкіри через опік) – не більше 20 хвилин.

Вчені відзначають, що продукування вітаміну D на різних ділянках шкіри відбувається по-різному – на відкритих ділянках виробляється більше нутрієнта. Також враховується вік, постава, кількість одягу, тип шкіри та ін. Наприклад, у дітей вітамін Д синтезується на 33 % ефективніше, ніж у їхніх батьків за тих самих умов.

Норми перебування на сонці для дітей

Ніхто не сперечається, що влітку дітям потрібно гуляти на вулиці. І не тільки з фізичної точки зору, а й для отримання вітаміну Д. Старшим дошкільнятам та школярам до 10 років можна перебувати під відкритими сонячними променями з відкритими руками та ногами в період з 10.00 до 11.30 або з 15.30 до 16.30 приблизно по 15 хвилин. Це за умови, що достатньо сонячних днів та температура повітря не перевищує 30 градусів.

Картинка: нужно ли давать витамин д3 летомМаленьким дітям і малюкам до року прямі сонячні промені взагалі протипоказані, а надлишок сонячного світла може спричинити негативні наслідки у вигляді опіків шкіри та термічних ударів. «Винна» дитяча фізіологія. Шкіра маленьких дітей дуже тонка і в ній майже немає меланоцитів, які необхідні для вироблення захисного пігменту меланіну. Це може призвести до шкірних запалень, появи пухирів і навіть викликати рак шкіри, оскільки дитяча імунна система недостатньо розвинена та не в змозі відновити пошкодження, спричинені УФ-променями.

З дошкільнятами все більш-менш зрозуміло, оскільки вони саме в цей час найчастіше на прогулянці в дитячому садку. Однак якщо це міський дитячий садок, де гарантія, що повітря не забруднене і УФ-промені проникають крізь смог в потрібній кількості. А ось зі старшими дітьми, як би сумно це не звучало, організувати прогулянку у вказаний час досить проблематично. Адже батькам, які працюють, проконтролювати їх складно. Та й повальне захоплення дітьми гаджетами виключати не варто.

Поповнити нестачу вітаміну Д у дітей у літню пору можна лише за допомогою додаткового прийому нутрієнта. З цим завданням чудово справляється європейський препарат Олідетрим, виготовлений фармкомпанією «Польфарма». Для дітей від народження до 6 років є Олідетрим Кідс 600 МО у вигляді масляного розчину. Для дітей молодшого шкільного віку підійдеОлідетрим 1000 МО, який виготовляється у вигляді м'яких желатинових капсул. У складі цих дієтичних добавок немає штучних барвників чи підсолоджувачів, які б нашкодили дитині, немає цукру.

Про необхідне дозування вітаміну Д для дітей можна прочитати тут.

Висновок

Влітку дітям обов'язково потрібно бувати на свіжому повітрі для того, щоб не тільки «заряджатися сонечком», а й отримувати вітамін Д, оскільки з їжею покрити повну потребу організму в нутрієнті практично нереально. У той же час необхідно захищати дитячу шкіру від впливу прямих сонячних променів, тому що вони можуть спричинити сонячні опіки та рак шкіри. Єдине правильне рішення компенсації нестачі вироблення вітаміну D у дітей у літню пору є додатковий прийом холекальциферолу.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

Використана література

  1. Вітамін D — гормон, народжений сонцем // Р. Редькін, канд. фарм. наук, Н. Орловецька, канд. фарм. наук, О. Данькевич, канд. фарм. наук // Національний фармацевтичний університет, Харків // https://dspace.nuph.edu.ua/bitstream/123456789/16031/1/%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%20D.pdf
  2. Дефіцит вітаміну D у населення України та фактори ризику його розвитку // Поворознюк В.В., Балацька Н.І. //2013 // http://www.mif-ua.com/archive/article/34626
  3. Sunscreen photoprotection and vitamin D status // T Passeron, R Bouillon, V Callender, T Cestari, T L Diepgen, A C Green, J C van der Pols, B A Bernard, F Ly, F Bernerd, L Marrot, M Nielsen, M Verschoore, N G Jablonski, A R Young // 2019 Nov // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31069788/
  4. The effect of sunscreen on vitamin D: a review // R E Neale, S R Khan, R M Lucas, M Waterhouse, D C Whiteman, C M Olsen // 2019 Nov // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945275/
  5. Simple shadow test signals when vitamin D becomes a concern // Dr Carrie Ruxton // 2017 // https://www.hsis.org/wp-content/uploads/2017/11/Vitamin-D.pdf
На початок сторінки