Міцний імунітет – гарне самопочуття цілий рік

14.12.2022
19.04.2024

Хороша робота імунітету - це важлива складова функціонування людського організму в плані його здоров'я, швидкої реакції на віруси та бактерії, що оточують нас скрізь, стійкості до несприятливих факторів. Але чи існує спосіб зміцнення імунної системи в холоди, щоб менше хворіти та наражатись на шкідливі агенти і застуди?

Фахівці називають один важливий фактор, здатний підірвати імунітет та здоров'я. Це зміни в погодних умовах: різке похолодання та вогкість викликають справжній стрес у імунної системи та знижують її стійкість до дії вірусів. Щоб не стати жертвою грипу, ГРЗ чи ГРВІ, існують способи, що допомагають зміцнити імунну систему.

Людський організм має унікальну особливість – вроджене вміння захищати себе від хвороб. Ця здатність організму називається імунною системою. Її основна функція – це розпізнати ворожі небезпечні для функціонування організму клітини та вжити всіх можливих заходів, щоб захистити людину. Саме тому наше завдання зробити все для того, щоб не стався збій у роботі імунітету. І, звичайно ж, основою основ у даному випадку є профілактика, адже вона набагато дешевша за лікування, чи не так?

До речі, у далекі часи теж існували свої засоби щодо зміцнення імунітету, але вони були досить дивними. Наприклад, настій з листя чистотілу часто застосовувався для підвищення життєвого тонусу та захисту від хвороб. Тільки навряд чи він допомагав, тому що сьогодні відомо, що складові цієї рослини здатні зруйнувати печінку, якщо приймати їх усередину. А самі цілющі властивості чистотілу ефективні лише при зовнішньому застосуванні: для загоєння ран та захворювань шкіри.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Так що краще вибрати сучасні перевірені способи, доведені медициною, які допоможуть ваш підняти ваш імунітет, при цьому інші органи та системи точно не постраждають.

6 симптомів зниженого імунітету у дорослих

Визначити неполадки в роботі захисної системи організму не так і складно, адже він моментально починає сигналізувати про те, що відбувається щось екстраординарне і людині потрібно вжити заходів. Симптомами слабкості імунітету є:

  1. Часті застуди. Так-так, ви можете сказати, що «це 100% симптом неправильної роботи імунної системи, і тут навіть до ворожки не ходи, відразу стає зрозуміло: настав час щось вирішувати...» Але ми непросто так поставили цей пункт першим. Справа в тому, що кількість перенесених застудних та вірусних захворювань за рік є важливим показником. Так імунологи стверджують, що якщо ви хворієте частіше 4-х разів на рік, то потрібно зайнятися відновленням імунної системи і почати приймати відповідні вітаміни.
  2. Випадіння волосся, проблеми зі шкірою, ламкість нігтів теж можуть стати сигналом про те, що імунітет потребує додаткової підтримки.
  3. Неприємні відчуття в кінцівках: поколювання або оніміння рук і ніг, що виникають регулярно, при цьому причиною є зовсім не незручна поза, вказують на те, що настав час зміцнювати імунітет.
  4. Регулярна втома, знесилення разом із безсонням, що викликає постійне недосипання і сонливість… Ця трійця з групою підтримки завжди супроводжує неполадки в роботі імунної системи і заважають насолоджуватися життям на 100%.
  5. Так звані «емоційні гойдалки», які відчуває буквально кожен другий сьогодні, коли настрій скаче від стану «все бісить» до раптового «та пішло воно все…», говорять не про те, що потрібно терміново приймати заспокійливі або бігти на консультацію до психолога. Це сигнал, що настав час вирішити питання, як зміцнити імунітет дорослому.
  6. Різке збільшення ваги або раптове схуднення без особливих причин – при цьому режим харчування та спосіб життя не змінювався, а сантиметри в стегнах та на талії вказують, що щось не так? Це симптом збою у роботі захисних сил організму.

До речі, відомий факт, що жінки захворювання переносять стійкіше, ніж чоловіки, тому немає нічого дивного в тому, що у чоловіка перераховані вище симптоми виявляються яскравіше, ніж у представниць слабкої статі. Тому про те, як підняти імунітет чоловікові, теж слід подбати як слід.

Як бачите, більшість симптомів неполадок у роботі імунітету зовсім не асоціюється із цим. Не дивно, що багато хто з нас часто займається невиправданим лікуванням, тоді як потрібно просто вирішити, чим зміцнювати імунітет.

Чинники, що впливають на імунітет

До того, щоб імунна система почала збоїти та виражати свій протест симптомами неполадок у її роботі, повинні призвести деякі події чи фактори. Давайте розберемо, що впливає на зниження імунітету у людини.

Вплинути на імунітет можуть кілька чинників, які поділяють на групи. І насамперед це те, що пов'язане з неправильним способом життя:

  • Зловживання алкоголем, куріння та навіть захоплення електронними цигарками. Тут навіть пояснювати нічого не треба.
  • Робота в умовах, які вважаються шкідливими для здоров'я (хімічні об'єкти, наприклад, або робота, пов'язана з летючими речовинами, хімічними розчинами тощо).
  • Непропорційне поєднання відпочинку та роботи. Робота без належних вихідних, коли немає часу навіть на перезавантаження, є небезпечною для здоров'я.
  • Стресові умови в оточенні чи роботі. Стреси негативно впливають як на нервову систему, так і на роботу всіх органів та систем.
  • Недосипання. Регулярні безсоння або пізні укладання в ліжко з ранніми підйомами призводять до того, що організм не доотримує не тільки необхідний час на відпочинок, а й відбувається збій в роботі гормональної системи.
  • Дефіцит вітамінів в організмі за рахунок незбалансованого харчування, та ін.

Наступна група факторів – причини, пов'язані з різними захворюваннями, патологіями, травмами. Порушення у роботі органів та систем (хвороби печінки, нирок, кишківника тощо).

І до третьої групи відносять не контрольоване або тривале вживання деяких ліків, наприклад антибіотиків, перенесені хірургічні втручання, наявність кишкових паразитів – гельмінтів.

Всі ці фактори не тільки шкідливо впливають на організм, але й впливають на роботу імунної системи, викликаючи часті застуди і вірусні захворювання. Тому кожному потрібно знати, що зміцнює імунітет.

Як зміцнити імунітет дорослому

Ми вже розібрали, що може порушити роботу раніше стійкої опірності організму, тепер настав час дізнатися, що потрібно зробити, щоб зміцнити імунітет дорослому. Однак не варто сподіватися на якусь універсальну пігулку, яку можна прийняти, щоб захисна система запрацювала на повну. На жаль, багато імунозміцнювальних препаратів не пройшли належних досліджень і найчастіше діють як плацебо – ліки, що працюють за рахунок сили самонавіювання. Тож для того, щоб відновити імунітет, доведеться попрацювати та внести корективи у свій спосіб життя.

  1. Відмова від шкідливих звичок для зміцнення імунної системи

Якщо організм регулярно отруюється тютюновим димом, алкоголем, наркотичними чи лікарськими засобами, складно очікувати від нього належної роботи внутрішніх органів та систем, адже йому завжди доводиться працювати, щоб виводити шкідливі речовини і токсини. Не дивно, що внаслідок цього органи зношуються та старіють раніше, що призводить до послаблення імунітету. До речі, навіть якщо ви самі не курите, але регулярно «займаєтеся пасивним курінням», то ви теж у групі ризику, тому що отримуєте не менше шкідливих речовин, вдихаючи забруднене повітря, ніж курці, що оточують вас.До речі, бездумне вживання ліків без призначення лікарів також призводить до послаблення імунної системи. Якщо ви змушені пройти потужну терапію ліками, постарайтеся посилити дії, спрямовані на зміцнення імунітету.

  1. Міцний та здоровий сон важливий для імунітету

Незважаючи на розбіжності в різних дослідженнях про вироблення основних гормонів людини, всі вони єдині в тому, що найціннішим часом для сну є період із 22.00 до 24.00. Саме в цей час гормони максимально активні і їм потрібний спокійний стан вашого організму, що поринув у цілющий сон. Тому потрібно відмовитися від «улюблених вечірніх занять», таких як захоплення гаджетами в пізніший час або перегляду телевізора. До того ж з 23.00 до 01.00 виробляється гормон молодості – мелатонін. Отже, якщо ви постараєтеся змінити свою звичку і відмовитеся від пізніх укладань у ліжко, то тільки виграєте, як у плані хорошої роботи імунної системи, так і в «омолодженні» організму.

Щоб Морфей якнайшвидше відвідав вас, а різні думки не витягували з напівсну, внесіть корективи у ваш режим перед сном. Перший ритуал – за дві години до сну відмова від усього, що здатне викликати надмірно активну реакцію, як організму, так і думок: перегляду фільмів, новин, комп'ютерних ігор, відвідування улюблених соцмереж. Друга – обов'язкова прогулянка за годину перед сном. Добре заспокоїтися і налаштуватися на «сонний лад» допомагають вправи на дихання, медитація, прослуховування класичної музики або звуків природи – шуму м'якого прибою, спів птахів, дзюрчання струмка.

  1. Фізична активність для здоров'я

Багато хто вірить у те, що фізична активність – це панацея від усіх хвороб та відмінне зміцнення імунної системи. Так, певною мірою це правда. Однак пам'ятайте, що надмірні заняття спортом призводять до виснаження, тому потрібно знати міру та свій рівень навантаження. Комусь потрібно добре попрацювати в залі, для іншого – відповідним навантаженням є саме піша прогулянка, а деяким показані заняття йогою, які окрім вправ на розтяжку та гнучкість ще й сприяють заспокоєнню. Підібрати оптимальний варіант активності допоможе ваш сімейний лікар.

  1. Харчування на варті міцного імунітету

«Ми те, що ми їмо». Ви чули цю фразу, мабуть, неодноразово. Найцікавіше, що її приписують багатьом давнім мудрецям та вченим, але незважаючи на це, вона досі актуальна та вказує на здоров'я нашого тіла, яке безпосередньо залежить від харчування. Щоб бути здоровим, достатньо виключити їх свого меню жирні, смажені, копчені, надто солоні або солодкі страви, а також продукти, у складі яких є трансжири.

Основу продуктів, що наповнюють вашу тарілку здорового харчування, повинні становити овочі та фрукти, як свіжі, так і приготовані природним способом (на пару, зварені або запечені). Особлива цінність для зміцнення імунної системи – це фрукти, овочі та ягоди з максимальним вмістом вітаміну С: мандарини, апельсини, лимони, ківі, обліпиха, калина, смородина, шипшина, солодкий болгарський перець, броколі, петрушка, цибуля, часник.

Крім фруктів і овочів у харчуванні повинні бути присутніми молочні продукти – йогурт, сметана, молоко, сир, твердий сир та ін. та морська риба. Відмовлятися від жирів повністю не можна, адже вони відіграють важливу роль у засвоєнні деяких вітамінів та мікроелементів. При нестачі жирів у раціоні починає страждати шкіра (виглядає тьмяною та сухою) та нігті, печінка, порушується

робота деяких залоз. І не забуваємо про важливий для імунітету вітамін D, який знаходиться в морепродуктах, вершковому маслі, скумбрії, лососі, яєчному жовтку, риб'ячому жирі і т.д..

Вуглеводи – важлива частина харчування, що дарує нашому організму енергію. Їхнім джерелом є злаки. Це цільнозернові каші: гречка, овес, рис, булгур, перловка, пшенична та ячмінна крупи, пшоно. Цілісна клітковина потрібна для правильної роботи травного тракту. Тому в раціоні також має бути хліб або хлібці з борошна грубого помелу.

А солодкі цукровмісткі страви можна замінити на не менш смачні, але корисніші десерти на основі сухофруктів та меду, чорного шоколаду з високим вмістом какао, різних видів горіхів.

  1. Регулярний прийом вітамінів

На жаль, не кожен з нас може похвалитися тим, що у нього все гаразд із надходженням потрібних для організму вітамінів та мікроелементів. Навіть найбільш збалансований раціон не здатний задовольнити всі потреби організму і чогось не вистачатиме. А якщо це холодна пора року, то ми потребуємо додаткового прийому препаратів з вітамінами, які допомагають вирішити питання, як підняти імунітет у дорослих. Особливо це стосується вітаміну D, який синтезується в організмі під впливом сонячних променів. На жаль, майже 8 місяців на рік сонечка в нашій країні досить мало, а з продуктами, що його містять, в наш організм холекальциферол надходить у занадто маленькому дозуванні, не здатному покрити всі його потреби. Тому найкращим виходом є додатковий прийом вітаміну Д.

Чи підвищує імунітет вітамін D?

Виявляється, не дарма саме в холодну пору року всі віруси та бактерії активізуються, а наші організми легко піддаються на їх провокації та атаки. Справа в тому, що для успішної роботи імунітету потрібен вітамін Д, який у теплу пору року в наших організмах виробляється під впливом ультрафіолету. Це було виявлено під час досліджень. В них повідомляється, що клітини імунної системи мають у структурах холекальциферол – вітамін D3. «Сонячний нутрієнт» сприяє не тільки підвищенню захисних сил організму, а й регулює роботу всіх систем, знижуючи ризик захворювань на простудні та вірусні захворювання.

Звичайно ж, можна стверджувати, що ви достатньо часу проводите на свіжому повітрі, тому нестачі вітаміну Д у вашому організмі, швидше за все, немає... У той же час поспішимо вас засмутити, цей нутрієнт виробляється в організмі тільки в тому випадку, якщо сонячні промені потрапляють на незахищену одягом шкіру і при цьому тінь від людини не довша за її зріст. А в холодну пору року, коли кут променів від  сонця стосовно Землі змінюється, цього досягти практично неможливо. До того ж, кількість холекальциферолу, яка є в продуктах, явно недостатня для потреб дорослого організму. Що робити? Приймати додаткові комплекси, в яких чітко прораховано потрібне дозування вітаміну Д, і при цьому воно знаходиться в зручній формі, що легко засвоюється, наприклад, в капсулах.

Одним із відповідних препаратів є вітамін D3 Олідетрим від відомого європейського бренду та виробника препаратів з вітаміном D3 «Польфарма». Ця компанія виробляє вітамін D, використовуючи спеціальну технологію – систему ViQualPRO'D. Суть її в тому, що на одному з етапів виробництва додається чиста фільтрована олія, яка сприяє хорошій засвоюваності вітаміну Д в організмі.

Отже, і дорослий, і дитина незалежно від статі отримує необхідну кількість вітаміну D3.

І на завершення хочеться дати ще одну важливу пораду щодо підтримки імунної системи. Намагайтеся частіше перебувати в хорошому настрої і знаходити навколо себе щось надихаюче. Адже чудовий настрій – це запорука міцного здоров'я. Дотримуватись цієї поради ще й потрібно тому, що вона підтверджена науковими фактами. Вчені стверджують, що оптимісти мало того, що менше хворіють, то ще й одужують швидше, і живуть довше.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Джерела:

  1. Physiology, Immune Response, Angel A. Justiz Vaillant; Sarah Sabir; Arif Jan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539801/
  2. On maternity and the stronger immune response in women. Evan Mitchell, Andrea L. Graham, Francisco Úbeda & Geoff Wild https://www.nature.com/articles/s41467-022-32569-6
  3. Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Shailja Chambial, Shailendra Dwivedi, Kamla Kant Shukla, Placheril J. John, and Praveen Sharma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/
  4. The Extraordinary Importance of Sleep. Susan L. Worley, 2018 Dec; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281147/
  5. Vitamins D2 and D3 Have Overlapping But Different Effects on the Human Immune System Revealed Through Analysis of the Blood Transcriptome. Louise R. Durrant, Giselda Bucca, Andrew Hesketh, Carla Möller-Levet, Laura Tripkovic, Huihai Wu, Kathryn H. Hart, John C. Mathers, Ruan M. Elliott, Susan A. Lanham-New and Colin P. Smith; Front. Immunol., 24 February 2022, Sec. Nutritional Immunology https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.790444/full
  6. Optimism lengthens life, study finds, T.H. Chan School of Public Health. June 8, 2022 https://news.harvard.edu/gazette/story/2022/06/optimism-lengthens-life-study-finds/
На початок сторінки