Вітаміни для імунітету

05.05.2022
11.10.2024

Ви постійно відчуваєте слабкість, швидку втому? Вас турбують різні болі невідомого характеру, висипка на шкірі не дає спокою? Це свідчить про низький рівень імунітету.

вітаміни для підняття імунітет фотоІмунна система – це складна система клітин, тканин та органів, які працюють разом для захисту організму від інфекцій та вірусів. Через слабкий імунітет може постраждати будь-яка інша система організму, тому ми повинні його зміцнювати. Зміцнення імунної системи починається з діагностики, а один зі способів – дієві вітаміни для імунітету.

Основні причини дефіциту вітамінів

Гіповітаміноз є різким зниженням рівня того чи іншого нутрієнта в організмі. Цей стан поширений у всьому світі та зустрічається у будь-якому віці, у групі ризику діти, вагітні, люди похилого віку.

Причиною гіповітамінозу може стати неправильне харчування, незбалансований раціон. Монодієти, обмеження чи виключення із меню певних продуктів — найпоширеніша причина дефіцитних станів.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Чинниками розвитку дефіциту вітамінів є:

  • хвороби травного тракту;
  • нестача сонця;
  • період вагітності та лактації;
  • інтенсивне фізичне навантаження;
  • куріння та алкоголь;
  • період відновлення після перенесених захворювань.

Людям, які схильні до гіповітамінозу лікарі радять приймати вітаміни для підтримки імунітету.

Коли важливо зміцнювати імунітет вітамінами

що приймати для імунітету дорослим фотоНеобхідність у вітамінах, які підвищують імунітет, виникає не тільки в сезон застуди та холодів, а й у певні періоди нашого життя, а саме:

  • при плануванні вагітності або під час годування груддю;
  • за дотримання жорсткої дієти;
  • після лікування тривалих хвороб та інфекцій (грип та ін.);
  • при гормональних змінах у жінок;
  • перед мандрівками зі зміною кліматичних зон;
  • при регулярному вживанні спиртних напоїв.

Чинники, що впливають на імунітет

Імунна система - це захисні сили організму, які оберігають його від зовнішніх патогенів, таких як віруси, бактерії та гриби, відповідають за розпізнавання та знищення пошкоджених або старіючих клітин всередині тіла. Люди зі слабким імунітетом уразливі до різних вірусів та інфекцій, важче хворіють і довше одужують.

Імунна система тісно пов'язана зі станом кишкової мікрофлори. Корисні мікроорганізми, що населяють шлунково-кишковий тракт, відіграють ключову роль у підтримці здоров'я кишкової оболонки, процесах травлення та абсорбції поживних речовин.

Вплинути на імунітет можуть кілька чинників, які поділяють на групи. І насамперед це те, що пов'язане з неправильним способом життя:

  • Зловживання алкоголем, курінням та навіть захопленням електронними сигаретами.
  • Робота в умовах, шкідливих для здоров'я (хімічні об'єкти, робота з леткими речовинами, хімічними розчинами та ін.).
  • Непропорційне поєднання відпочинку та роботи.
  • Стресові умови в оточенні чи роботі.
  • Недосипання. Регулярне безсоння або пізнє засинання з ранніми підйомами призводять до хронічних хвороб та збоїв у роботі гормональної системи.
  • Дефіцит в організмі виникає і на фоні незбалансованого харчування.

Наступна група факторів – причини, пов'язані з різноманітними захворюваннями, патологіями, травмами.

До третьої групи відносять неконтрольований або тривалий прийом деяких ліків, наприклад антибіотиків, перенесені хірургічні втручання, наявність кишкових паразитів — гельмінтів.

Для нормальної роботи всіх органів та систем людському організму необхідна група вітамінів для підняття імунітету: людина повинна регулярно отримувати 13 видів вітамінів та 20 мінеральних елементів. Враховуючи складність їхнього одержання виключно з харчових продуктів, виробники пропонують спеціалізовані вітамінні комплекси для підтримки імунітету, які містять усі необхідні елементи.

Для зміцнення імунітету передбачені спеціалізовані вітамінні комплекси, розроблені з урахуванням потреб різних груп населення: жінок, дітей, чоловіків і людей похилого віку, вагітних і жінок, що годують. Призначені ці вітаміни для покращення загального стану, вони сприяють підвищенню рівня лімфоцитів, лейкоцитів, нейтрофілів та макрофагів, тим самим стимулюючи опірність організму до інфекцій.

Головні вітаміни для підвищення імунітету

Чи підвищує імунітет вітамін D? Вченими доведено, що вітамін Д відповідає за імунітет, оскільки клітини імунної системи мають у своїх структурах холекальциферол. «Сонячний нутрієнт» сприяє не лише підвищенню захисних сил організму, а й регулює роботу всіх систем, знижуючи ризик простудних і вірусних захворювань. У теплу пору року в організмі він синтезується під впливом ультрафіолету, тому взимку може розвиватися недостатність. Не даремно саме в холодну пору року всі віруси та бактерії активізуються, а організм з легкістю піддається вірусним атакам.

Також позитивно впливає на імунітет:

  • відмова від шкідливих звичок;
  • міцний та здоровий сон;
  • фізична активність;
  • збалансоване харчування;
  • вітаміни для поліпшення загального стану.

фото чим підвищити імунітет вітаміниВітаміни для зміцнення імунітету містяться у м'ясі, молоці, рибі. Але більшість корисних речовин все-таки у свіжих овочах і фруктах, через їх нестачу взимку люди стикаються з авітамінозом.

При плануванні свого харчування важливо враховувати, що після термічної обробки продукти втрачають значну кількість поживних речовин. Щоб зберегти потрібні мікроелементи у рослинних продуктах, радять їх консервувати чи заморожувати для подальшого вживання.

Фахівці стверджують, що навіть при збалансованому та правильному харчуванні отримати достатньо необхідних вітамінів для підвищення імунітету складно. Тільки консультація лікаря та здавання аналізів може визначити випадки авітамінозу, що дозволить підібрати препарат із відповідним нутрієнтом.

Які вітаміни для зміцнення рекомендується приймати, розглянемо нижче:

Вітамін D3

Крім ключової функції – регуляції засвоєння кальцію та фосфору, вітамін Д підвищує імунітет, являючись однією з найважливіших і потужних поживних речовин для підтримки захисних сил. Фахівці також стверджують, що достатня кількість в організмі знижує ризик розвитку таких захворювань, як рак, діабет, розсіяний склероз.

Вчені постійно вивчають вітамін Д: його роль для імунітету доведена дослідженням, проведеним у 2019 році. У ході дослідження 11321 учасників систематично приймали D3, що значно знизило ризик респіраторних інфекцій у людей з його дефіцитом та знизило ризик інфекцій у людей з достатнім його рівнем.

Який вітамін Д необхідний імунітету?

Холекальциферол переважно синтезується у шкірі під впливом сонячних променів, і лише невелика частина надходить із їжею. Високий його вміст в жирних сортах риби (тунець, сардини, скумбрія, печінка тріски), також він присутній в яйцях (жовтках), молочних продуктах.

В осінньо-зимовий період, коли сонця мало і воно не таке активне, наш організм відчуває брак цієї речовини. Тому лікарі рекомендують додатково приймати Д3 для підвищення імунітету.

Який вітамін Д краще купити дорослому для імунітету?

При виборі добавок радимо звернути увагу на препарат Олідетрим. Він представлений широкою лінійкою та дає можливість підібрати дозування та форму для всіх членів сім'ї: 600 МО для малюків у вигляді крапель, 1000 і 2000 ME для дітей та дорослих у вигляді м'яких капсул.

Ретинол або вітамін А

чим підвищити імунітет у період менопаузи фотоРетинол – жиророзчинний вітамін, який зміцнює імунну систему, забезпечуючи стійкість організму до інфекцій, особливо респіраторних. Він підтримує захисні властивості шкіри та слизових оболонок, що є щитом від бактерій. Покращує зір, активізує ріст волосся, прискорює регенерацію шкіри та уповільнює процес її старіння. Фахівці називають ще одну важливу функцію речовини – це нормалізація роботи репродуктивної системи як жіночої, так і чоловічої.

Оскільки в організмі ретинол не виробляється самостійно, отримати його можна з продуктів харчування або харчових добавок. Його джерелами є морква, гарбуз, болгарський перець, шпинат, броколі, манго, персик, абрикос, продукти тваринного походження (яйця, сир та ін.).

Вітаміни групи В

Дана група вітамінів для підвищення імунітету включає вісім компонентів, що грають в організмі людини унікальну роль. Їхньою загальною функцією є зміцнення нервової системи. Ці речовини допомагають подолати стреси, депресії, які погано впливають на імунну систему та її зміцнення.

Вони містяться в таких продуктах, як цвітна капуста, вівсянка, гречка, яйця, молоко, йогурт, горіхи, хлібні вироби грубого помелу та субпродукти (печінка, нирки).

Вітамін Е

Вітамін Е (токоферол) є сильним антиоксидантом, який підвищує імунітет та захищає клітини організму від раннього старіння. Згідно з дослідженнями, токоферол зменшує в'язкість крові, запобігаючи утворенню тромбів. Для жінок він важливий тим, що нормалізує репродуктивну здатність, а чоловікам – гормональний фон.

Токоферол присутній у багатьох продуктах харчування, але у високій концентрації міститься в олії (рослинній та вершковій), проростках та насінні овочів, мигдалі.

Вітамін С

Вітамін С (аскорбінова кислота) – важлива поживна речовина для зміцнення імунної системи. Фахівці радять приймати аскорбінову кислоту для профілактики простудних захворювань, використання її при грипі знижує ризик розвитку ускладнень – пневмонії та легеневих інфекцій.

Вітамін С необхідний для зростання, розвитку та відновлення всіх тканин організму, засвоєння заліза, утворення колагену, загоєння ран, підтримки кісток та зубів. Як антиоксидант, захищає від пошкоджень, викликаних шкідливими молекулами (вільними радикалами), токсичними хімічними речовинами.

Найкращі джерела нутрієнта – смородина, гуава, шипшина, обліпиха, ківі, полуниця, цитрусові, зелень.

Як зміцнити імунітет дорослому

Зміцнення імунної системи потребує комплексного підходу. Лікарі рекомендують вітамін Д підвищення імунітету поєднувати з іншими заходами:

  1. Відмова від шкідливих звичок для зміцнення імунної системи

Якщо організм регулярно отруюється тютюновим димом, алкоголем, наркотичними чи лікарськими засобами, йому завжди доводиться витрачати ресурси на виведення шкідливих речовин і токсинів. Внаслідок цього органи зношуються і старіють передчасно, це призводить до послаблення імунітету. Негативно впливає на імунітет пасивне куріння. При тривалій або інтенсивній медикаментозній терапії необхідно приділити більше уваги зміцненню імунітету.

  1. Міцний та здоровий сон важливий для імунітету

Найціннішим і найпродуктивнішим часом для засипання є період з 22:00 до 00:00. У цей час активно виробляється мелатонін – гормон, який регулює добові ритми організму, роблячи сон спокійним та глибоким.

Перед сном рекомендується відмовитися від усього, що здатне викликати активну реакцію ЦНС: перегляд фільмів, новин, комп'ютерних ігор, відвідування соцмереж. Корисними будуть прогулянки, вправи на дихання, медитація, прослуховування класичної музики або звуків природи – шуму м'якого прибою, спів птахів, дзюрчання струмка.

  1. Фізична активність для здоров'я

Фізична активність відіграє ключову роль у підтримці здоров'я та імунітету. Регулярні вправи допомагають зміцнити серцево-судинну систему, знижують ризик розвитку багатьох хронічних захворювань, гормональних порушень та ожиріння, сприяють нормалізації сну та підвищують загальну життєву енергію. Важливо знаходити час для щоденної активності, хай то прогулянки, заняття у спортзалі, плавання чи велоспорт.

  1. Харчування на варті міцного імунітету

Продуктивність та здоров'я нашого тіла залежать від харчування.

  • Основу раціону повинні складати овочі та фрукти – свіжі, на пару, зварені, запечені. Особливу цінність для зміцнення імунної системи мають продукти з максимальним вмістом вітаміну С: мандарини, апельсини, лимони, ківі, обліпиха, калина, смородина, шипшина, солодкий болгарський перець, броколі, петрушка, цибуля, часник.
  • Важливі для імунітету та розвитку молочні продукти – йогурт, сметана, молоко, молочний сир, твердий сир та ін.
  • Джерело якісного білка - не дуже жирні сорти м'яса та риби: м'ясо курки, індички, кролика, телятини, річкова та морська риба. Відмовлятися від жирів абсолютно не можна, адже вони відіграють важливу роль у засвоєнні деяких мікроелементів. При нестачі жирів у раціоні починає страждати шкіра (виглядає тьмяною та сухою) та нігті, печінка, порушується робота деяких залоз.
  • Отримати вітамін Д для підвищення імунітету можна з морепродуктів, вершкового масла, скумбрії, лосося, яєчних жовтків, риб'ячого жиру.
  • Вуглеводи – джерело енергії. У пріоритеті цільнозернові каші: гречка, овес, рис, булгур, перловка, пшенична та ячмінна крупи, пшоно та ін.
  • Цілісна клітковина потрібна для правильної роботи травного тракту: включайте в раціон хліб або хлібці із борошна грубого помелу.

Рекомендується виключити зі свого меню жирні, смажені, копчені, занадто солоні або солодкі страви, а солодощі замінити більш корисними десертами на основі сухофруктів та меду, чорного шоколаду з високим вмістом какао, різних видів горіхів.

  1. Регулярний прийом вітамінів

Навіть максимально збалансований раціон не здатний задовольнити всі потреби організму в нутрієнтах, тому організм потребує додаткових джерел. У зимовий час при недостатньому контакті з сонцем високі ризики розвитку недостатності холекальциферолу. Дізнайтеся у свого сімейного лікаря, як приймати вітамін Д для імунітету, який краще і в якому дозуванні він необхідний.

Коли важливо зміцнювати імунітет вітамінами

При зниженні імунітету організм стає вразливим до вірусів та інфекцій, ознаками стану дефіциту є:

  1. Часті застуди. Кількість перенесених простудних та вірусних захворювань протягом року є важливим показником. Імунологи стверджують, що рецидив частіше 4-х разів на рік є прямим показанням приймати вітаміни для слабкого імунітету.
  2. Випадіння волосся, проблеми зі шкірою, ламкість нігтів.
  3. Неприємні відчуття в кінцівках: поколювання або оніміння рук та ніг, що виникають регулярно.
  4. Хронічна втома, занепад сил, розбитість разом із безсонням, що викликає постійне недосипання і сонливість.
  5. Психоемоційна нестійкість, дратівливість, схильність до депресії.
  6. Різке збільшення ваги чи раптове схуднення без особливих причин.

Зміцнення імунітету — це комплексний підхід: раціональне збалансоване харчування, фізична активність, відмова від шкідливих звичок, мінерали та вітаміни для відновлення організму. Особливу увагу рекомендується звертати на вітамін Д - для підвищення імунітету він відіграє важливу роль. Важливо визначити своє дозування: зверніться до лікаря, щоб дізнатися як вітамін Д впливає імунітет та яка оптимальна доза у вашому випадку.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325292#_noHeaderPrefixedContent
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
  3. Anitra C. Carr and Silvia Maggini. Vitamin C and Immune Function. 
  4. Nicola Maruotti and Francesco Paolo Cantatore. Vitamin D and the Immune System. The Journal of Rheumatology March 2010, 37 (3) 491-495. 
  5. https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1776/vitaminna-nedostatnist
На початок сторінки