Вітамін Д для новонароджених

25.05.2022
20.02.2024

Батьки новонародженого малюка насамперед хочуть бачити його здоровим та міцним. Дуже важливо дитині після появи на світ отримувати всі необхідні поживні речовини для зміцнення та розвитку організму. Зрештою, діти ростуть з разючою швидкістю, подвоюючи свою вагу при народженні протягом перших чотирьох-шести місяців життя, і відповідне харчування є ключем до правильного зростання.

Дитина потребує білків, жирів і вуглеводів, а особливо вітамінів, серед яких велику увагу фахівці приділяють кальциферолу. Якщо буде помічатися його нестача в організмі малюка, з'являться ознаки рахіту, захворювання опорно-рухового апарату та нервової системи. Тому педіатри часто призначають вітамін Д для новонародженої дитини.

Основна функція, яку виконує вітамін Д для новонароджених, полягає у формуванні та мінералізації здорових кісток та роботи м'язів, допомагаючи підтримувати баланс кальцію, фосфору, натрію та магнію в організмі.

Якщо діти не отримують достатню кількість кальциферолу, то у них може розвинутись захворювання, відоме як рахіт. Поширеність цієї виснажливої хвороби досягає піку в віці 3-18 місяців і характеризується низькою щільністю кісткової тканини, деформацією кісток, слабкістю та відсутністю тонусу м'язів, а також порушенням росту. Без своєчасного та достатнього лікування вітаміном Д цей стан може мати наслідки на все життя.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим Кідс
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Даний вид мікроелемента необхідний не лише для опорно-рухового апарату, але й для нормального розумового розвитку дитини, формування нервової системи, відновлення зору та міцного імунітету. Він знижує ризик виникнення осередків запалення, покращує обмінні процеси та кровообіг.

Дослідження також показують, що добавки кальциферолу можуть допомогти підтримати здоров'я дихальних шляхів. Було встановлено, що додавання його до раціону немовлят допомагає зменшити хрипи, сприяє нормальній, здоровій роботі дихальних шляхів, а також обмежує частоту виникнення поширених алергій (наприклад, на яйця).

Прийом цього нутрієнта можливий у двох різних формах: Д3 (холекальциферол) та Д2 (ергокальциферолом). Коли батьки запитують, який вітамін Д давати новонародженим, то педіатри рекомендують холекальциферол, тому що він краще засвоюється в організмі, у порівнянні з ергокальциферолом.

Основні джерела вітаміну Д для малюка

Існують різні способи надходження даної речовини в організм. Немовлятам складніше отримати його природним шляхом, тому найкращим варіантом вважається приймання добавок. До головних джерел вітаміну Д для новонародженого входять:

1. Грудне молоко

Молоко матері містить усі необхідні для дитини вітаміни та мікроелементи, проте, як стверджують фахівці, у ньому недостатня кількість вітаміну Д для забезпечення здорових кісток або запобігання рахіту. Причиною цього може бути низький рівень цієї речовини в організмі самої матері, що призводить до зниження його кількості в грудному молоці.

Згідно з дослідженнями, проведеними в США, 90,4% немовлят, що знаходяться на грудному вигодовуванні, відчувають дефіцит вітаміну Д. Так, Американська академія педіатрії радить отримувати його додатково всім немовлятам, навіть якщо мама вживає рекомендовану дозу цього нутрієнта через дієту чи харчові добавки.

2. Сонячне проміння

Наш організм природно виробляє кальциферол, коли шкіра піддається впливу сонячного світла. Але лікарі побоюються дуже частого перебування малюка на сонці, особливо тому, що його шкіра дуже ніжна. Американська академія педіатрії рекомендує повністю обмежити перебування маленьких дітей до 6 місяців під прямими сонячними променями, а при знаходженні на сонці використовувати сонцезахисний крем, носити головні убори та інший захисний одяг, щоб уберегти їх від пошкодження шкіри. Однак не слід покривати дитину сонцезахисним кремом з ніг до голови, натомість його можна наносити на невеликі ділянки тіла, такі як тильна сторона долонь, верхня частина стоп та обличчя.

З огляду на сказане можна зробити висновки, що пряма дія сонячних променів небезпечна для немовлят, а перебування на сонці не є оптимальним джерелом вітаміну D для вашої дитини.

3. Вітамін Д для новонароджених у краплях

Сьогодні придбати препарат з вітаміном Д можна у різних формах, але для немовлят його виробляють у краплях – на водній та на масляній основі. У батьків може виникнути питання: який вітамін Д краще давати новонародженому?

Кальциферол є жиророзчинним вітаміном, отже у воді не розчиняється. Для того щоб зробити його на водній основі, потрібно додати допоміжні компоненти, такі як консерванти і стабілізатори, що, в свою чергу, можуть викликати алергічні реакції. Педіатри призначають водні розчини малюкам із вираженими захворюваннями підшлункової залози та кишечника.

Масляні розчини вважаються найбезпечнішими з огляду складу, тому що містять лише масло та вітамін Д, що добре засвоюється організмом.

Магазини та аптеки пропонують великий вибір засобів із цим мікроелементом. Рекомендуємо звернути увагу на препарат європейського виробника Олідетрим Кідс 600 МО. Він представлений у вигляді крапель на масляній основі, у складі якого відсутні алергенні компоненти та спирти. Одна його крапля містить добову дозу вітаміну Д3, а нейтральний смак та запах добре сприймається дитиною. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем.

Дозування вітаміну Д для новонароджених

На сьогодні немає єдиної думки щодо оптимальних рівнів 25(OH)D у сироватці крові, і різні організації та установи мають власні визначення статусу вітаміну Д та рекомендації щодо його профілактичного застосування. Американське ендокринне товариство та більшість досліджень останніх років визначають рівень 25(OH) D у сироватці крові наступним чином:

  • вище 30 нг/мл (75 нмоль/л) – норма;
  • 21 - 29 нг/мл (50,1-74,9 нмоль/л) – недостатність;
  • нижче 20 нг/мл (50 нмоль/л) - дефіцит.

Профілактичні дози кальциферолу, необхідні для запобігання розвитку фізичних ознак його дефіциту, у рекомендаціях різних країн різняться і іноді переглядаються. Якщо у Німеччині, Італії, Північній Америці, а також Всесвітній організації охорони здоров'я рекомендоване дозування для немовлят становить 400 МО на день, то у Франції – 1000 МО. Педіатричне товариство Канади проводить різницю між зимовими та літніми місяцями і рекомендує давати немовлятам щодня 800 МО у зимовий період, коли діти отримують менше сонячного світла. Максимальна щоденна доза вітаміну Д, яка не має ризику побічних явищ для здорових малюків становить 1000 МО.

Відповідно до протоколу лікування та профілактики рахіту у дітей МОЗ України, рекомендована добова доза для доношених здорових дітей становить 500 МО, для недоношених дітей – від 500 до 2000 МО залежно від гестаційного віку.

Перед тим, як почати давати дитині додатково вітамін Д, потрібно проконсультуватися з педіатром. Після огляду та проведених аналізів лікар зможе призначити правильне дозування малюкові.

Симптоми передозування

Як стверджують фахівці, передозування вітаміну Д у новонароджених зустрічається не часто і лише у випадках самолікування. Інтоксикація цією речовиною поступово розвивається при хронічному його зловживанні. При його надлишку виявляються наступні симптоми:

  • втрата апетиту;
  • закреп;
  • блювання;
  • порушення сну;
  • надмірна спрага;
  • сухість шкіри;
  • м'язова слабкість;
  • судоми;
  • дратівливість;
  • втома.

При прояві подібних симптомів слід негайно припинити його вживання та звернутися до лікаря. Надзвичайно високий рівень кальциферолу може призвести до таких серйозних захворювань, як ниркова недостатність чи аритмія.

Приймання профілактичних доз не призводить до надлишку вітаміну Д. Але батьки повинні пам'ятати, що не потрібно займатися самолікуванням і лише педіатр може визначити необхідність додаткового введення цієї речовини в раціон малюка.

Вітамін D

ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

Література:

  1. Ultraviolet light: a hazard to children. American Academy of Pediatrics Committee on Environmental Health. Pediatrics. 1999;104(2 pt 1):328–333.
  2. Goltzman D. Histochem Cell Biol. 2018. 149(4): p. 305-312.
  3. Golden NH, Abrams SA. (2014). Committee on Nutrition Optimizing bone health in children and adolescents. Pediatrics. 134 (4): e1229e1243.
  4. Протокол лікування та профілактики рахіту у дітей. МОЗ України, 2005.
  5. https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=87206
  6. Maria G. Vogiatzi,  Elka Jacobson-Dickman,  Mark D. DeBoer. Vitamin D supplementation and risk of toxicity in pediatrics: a review of current literature. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 99, Issue 4, 1 April 2014, Pages 1132–1141.  https://academic.oup.com/jcem/article/99/4/1132/2537181?login=false
На початок сторінки