Розвиток дитячої нервової системи

30.11.2022
29.02.2024

Відмінник з тіками та постійними алергіями, звичайний учень, що боїться вийти до дошки в школі, тривожиться з будь-якого приводу, та маленький агресор-провокатор мають багато спільного. Такі проблеми з поведінкою, контролем емоцій, надмірна сором’язливість з’являються на тлі порушень механізмів регуляції нервової системи.

Причини порушень нервової діяльності дітей

Розвиток нервової системи дитини відбувається у кілька етапів. Сформований мозок – ще не гарантія його нормальної роботи. Якщо у критичні періоди розвитку щось відбувалось не за планом, формування ЦНС порушується. Наслідки можуть бути просто малоприємними або дуже серйозними, мати незворотній характер.

Гарна новина полягає в тому, що сучасна медицина досягла значних успіхів в лікуванні проблем психоневрологічного профілю. Це означає, що стан здоров’я дитини у багатьох випадках реально покращити або взагалі вийти в стійку ремісію. 

Психоневрологи займаються порушеннями в розвитку нервової системи дітей такого характеру:  

  • Внутрішньоутробні патології, наслідки невдалих пологів.
  • Проблемний моторний розвиток.
  • Черепно-мозкові травми.
  • Епілепсія, судомні стани.
  • Порушення сну, пароксизми. 
  • Проблеми мозкового кровообігу у гострій або хронічній формах. 
  • Біль різної етіології.
  • Первинна чи вторинна гідроцефалія. 
  • Захворювання психічної сфери. 
  • Розлади, що виникають на тлі соматичних порушень. 

Вітамін D

ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

Значно помолодшав розсіяний склероз. Пухлини мозку почали з’являтись в тому числі в дитячому віці. Захворювання нервової системи також розвиваються досить часто, стрімко прогресують. Батьки скаржаться на порушення поведінки дітей, складнощі з адаптацією, неврологічні патологічні звички та неадекватні реакції. 

Страждає нервова система дітей шкільного віку, підлітків у наслідок дефіциту вітаміну Д, про це ми вже писали раніше. Детально про влив речовини на ЦНС, інші органи та системи читайте у статті. 

Перинатальні порушення нервової системи

Перинатальний період розвитку є дуже важливим. Поразки ЦНС на цьому етапі призводять до порушень структурних особливостей, функцій головного, спинного мозку. Мова про розвиток, починаючи з 28 тижня вагітності та до завершення першого тижня життя дитини.

Симптоми перинатальних поразок нервової системи проявляються у наслідок:

  • Загострень хронічних патологій вагітної жінки (вони часто розвиваються на тлі порушень обміну речовин).
  • Внутрішньоутробноі інфекції (сифіліс, цитомегаловірус, герпес, тощо).
  • Інтоксикацій.
  • Опромінення.
  • Негативної генетики.
  • Довготривалого зневоднення. 
  • Відсутність нормальної пологової діяльності, стимуляція. 
  • Травм, нейроінфекцій.
  • Стрімких пологів.

В зоні особливого ризику малюки, які народились з обвиванням пуповиною або мають вагу, зріст вище середнього.

Всі перелічені фактори призводять до порушень кровообігу, проблем дихальної системи. Розвиваються енергодефіцити мозку, серця, окремих органів, функціональні системи працюють у умовах поліорганних дефіцитів. Це небезпечно саме серйозними патологічними наслідками.

Пологові травми немовлят призводять до ушкоджень тканин, органів плоду. Зазвичай такі стани виникають на тлі невідповідності еластичності тканин плоду пологовим силами. Інші провокуючі фактори – серцево-судинні захворювання матері, сильний токсикоз під час вагітності, проблеми з метаболізмом, завчасні або пізні пологи. Особливу увагу батьки мають приділяти дітлахам, що народились з гіпоксією.

Вітаміни та мікроелементи, що потрібні під час вагітності для нормального розвитку ЦНС дитини 

Протягом першого триместру у дитини формується нервова система. Етап активного розвитку, максимальної пластичності припадає саме на цей час та перші два роки життя. Значну роль грає повноцінне харчування. У раціоні матері має бути достатньо цинку, заліза, йоду, жирних кислот, білку, холіну, фолатів, вітамінів А та групи В.

Від харчування жінки залежить розвиток плоду. Достатня кількість вітамінів, мінералів дає ресурс для коректного формування ЦНС, мозку. Тож раціон вагітної жінки – це дуже важливий момент. Якщо не впевнені, що отримуєте необхідне з їжею, почніть приймати вітамінні комплекси.

Дієта під час вагітності

Майбутня мати має проаналізувати звичний раціон харчування, почати вживати достатньо продуктів, що багаті вітамінами, мікроелементами, клітковиною. Дуже корисні прогулянки на свіжому повітрі, помірна фізична активність. Це дасть плоду достатній об’єм кисню для розвитку. Вагітній жінці треба уникати перевтоми, відмовитись від великих фізичних навантажень, займатись тим, що дарує радість та позитивні емоції. 

Також на розвиток ЦНС впливаю кількість білку в раціоні майбутньої мами. Краще за все білкові сполуки засвоюються разом с вітаміном С – куштуйте пісне м'ясо, курку без шкіри з овочами, зеленню. Не забувайте, що тривала варка знищує значну кількість поживних речовин.

Жиророзчинні вітаміни нормально засвоюються у комбінації з жирами. Якщо не впевнені, що будете регулярно куштувати моркву, буряк з маслом чи сметаною, придбайте відповідні БАДи. 

Користь вітаміну Д

Вагітність – один з головних факторів ризику дефіциту вітаміну Д. Організм майбутньої мами працює за двох, частину поживних речовин віддає дитині. У звичайному житті за умов дефіцитів ми починаємо хворіти, виникає проблема хронічної втоми. Під час вагітності ситуація гірша – ви ризикуєте власним здоров’ям та якістю життя майбутньої дитини.

Недостатнє вживання вітаміну Д під час вагітності викликає загрозу передчасних пологів, розвитку гестаційного діабету. Також даний фактор може провокувати плацентарну недостатність, прееклампсію, бактеріальні вагінози. У жінок з нормальним рівнем вітаміну Д показники позитивні за більшістю параметрів. 

Важливо. Е відомості досліджень: майбутні мами, які приймали 4000 МО холекальциферолу на добу, майже не страждають на гестаційний цукровий діабет. 

На дефіцит вітаміну Д під час вагітності вказують запори, спрага, поганий апетит, сплутана свідомість, атаксія, нудота. Проблема у тому, що аналогічні симптоми турбують жінку на тлі токсикозу, тож вона ігнорує проблемний стан, чекає, поки ситуація виправиться. Будьте уважними до себе: краще зайвий раз виказати занепокоєння та відвідати лікаря, аніж створювати негативні умови для розвитку малюка. 

Детально про вітамін Д під час вагітності ви можете дізнатись за посиланням. Майбутнім мамам призначають різні дозування – 1000, 2000, 4000 МО, іноді більше (але тільки за рекомендацією лікаря та на підставі даних лабораторних досліджень). Звичайно, для жінки важливі якість препарату, його засвоювання. В Україні одним з кращих продуктів є «Олідетрім» польського виробника «Польфарма».

У продажу ви знайдете дозування від 600 МО для немовлят, 1000 і 2000 МО для дітей, підлітків, дорослих, 4000 МО для пацієнтів з особливими потребами (це як раз вагітні, жінки 45+, люди з певними хронічними захворюваннями). Компанія «Польфарма» використовує на виробництві технологію ViQualPRO’D, що передбачає суворий контроль якості кінцевого продукту. Він стосується температурного режиму, якості матеріалів, етапності технологічного процесу. Під час виробництва вживається чисте фільтроване масло, що сприяє максимальному засвоєнню вітаміну Д3 організмом дорослого чи дитини. Ви отримуєте 100% впевненість в якості.

Пам’ятка батькам для своєчасної діагностики та попередження серйозних порушень у розвитку ЦНС дитини

Розвиток нервової системи дітей та підлітків починається під час вагітності. Задача матері – створити повноцінні умови для росту, розвитку, попередження порушень з боку ЦНС. 

З метою контролю нервової системи немовлят та дітей дошкільного, шкільного віку потрібно проходити обов’язкову регулярну диспансеризацію. Огляди педіатра дозволять своєчасно виявити можливі проблеми та почати працювати над їх усуненням. Не забувайте про універсальні поради щодо адекватного фізичного виховання (закалювання, масаж, гімнастика), раціонального годування.

Про способи зміцнення нервової системи дитини ми раніше писали у блозі. Не забувайте про прості поради, вони ефективніші, аніж може здаватись. Для підтримки рівня вітамінів для здоров’я, розвитку дитини потрібно давати вітамін Д з перших днів життя. 

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Література:

  1. Creo AL, Thacher TD, Pettifor JM, Strand MA, Ficsher PR. Nutritional rickets around the world: An update. Paediatr Int Child Health 2017;37:84-98. 
  2. Taylor CL, Thomas PR, Aloia JF, Millard PS. Questions about vitamin D for primary care practice: Input from an NIH conference. Am J Med 2015;128:1167-70.
  3. Rockwell M, Kraak V, Hulver M, Epling J. Clinical management of low vitamin D: A scoping review of physicians’ practices. Nutrients 2018 Apr 16;10(4). pii: E493. doi: 10.3390/nu10040493.


На початок сторінки