Вітамін D і Covid: навіщо потрібно приймати вітамін Д при ковід?

10.01.2023
29.02.2024

Все частіше останнім часом звучить теза про те, що вітамін D незамінний при лікуванні ковід 19. Чи так це насправді і вітамін Д потрібно застосовувати при захворюванні на коронавірусну інфекцію? Давайте розберемося.

Вже кілька років у світі видозмінюється і вирує коронавірус, заражаючи все більше людей на COVID-19. І з кожним місяцем робляться все нові й нові відкриття у боротьбі з пандемією ковідної інфекції, приймаються більш удосконалені системи профілактики та лікування, серед яких вже кілька років точно фігурує і вітамін D. Наприклад, в українських протоколах лікування SARS-Cov-2, як і в британських, фігурує додатковий прийом вітаміну D при ковіді. Чим же холекальциферол це заслужив?

Трохи історії про ковід

Альфа, Дельта, Омікрон… Красиві назви штамів не зовсім хорошого мікроорганізму, що спричинив світову пандемію на кілька років. Кінець 2019 року для всього світу ознаменувався появою унікального вірусу, здатного в короткі терміни інфікувати велику кількість людей, багато з яких після захворювання вмирали. Вірус вперше був виявлений у Китаї у місті Ухань.

Досі вчені, медики та слідчі не дійшли єдиної думки про походження вірусу, який був названий SARS-CoV-2 або, як його найчастіше називають, COVID-19. Одні стверджують, що вірус був завезений на місцевий китайський ринок екзотичних продуктів через м'ясо кажанів. Його розкупили любителі екзотики і потім заразилися коронавірусом, що змутував, ставши здатним заражати людей, і поширили його серед жителів міста. За іншою версією – вірус був створений штучним шляхом у вірусній лабораторії Уханя, яка вивчає саме мутації ковід-вірусу. І нібито саме з цієї лабораторії через порушення техніки безпеки в роботі з мікроорганізмами стався «витік» коронавірусу у зовнішнє середовище.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Який би варіант не був правдою, важливим залишається одне – цей вірус дуже підступний і здатний мутувати у навколишньому середовищі, що призводить до появи нових й нових його штамів. На жаль, вірус ковід здатний «минати» захист імунної системи людини і викликати тяжкі наслідки, аж до смерті.

Навіщо потрібен вітамін D при ковіді?

Відомо, що вітамін Д впливає на роботу імунітету. При цьому він не тільки моделює імунну відповідь на віруси, але й посилює функцію фізичного бар'єру слизових оболонок тіла, які першими стикаються з іноагентами – бактеріями та вірусами, здатними спричинити захворювання, проникаючи через природні бар'єри. І ці функціональні особливості вітаміну D добре працюють і проти ковід.

Звичайно ж, чудодійних лікувальних засобів не існує, і холекальциферол ним точно не є. У той же час на сьогоднішній день існує маса досліджень вчених, які підтверджують, що цей нутрієнт все ж таки має позитивний вплив на перебіг захворювання.

І ось три важливі твердження про взаємозв'язок достатнього рівня вітаміну Д в організмі та перебігу коронавірусу:

  1. Достатній рівень в організмі вітаміну Д сприяє кращій захищеності та опірності Covid;
  2. Тяжкість перебігу захворювання на коронавірус знижується і хвороба проходить легше, зменшується ймовірність розвитку такого ускладнення як «цитокіновий шторм», якщо холекальциферол у нормі (цитокіновий шторм – це атака імунної системи не тільки на коронавірус, а й на власні органи, клітини, тканини);
  3. Постковідний синдром проявляється набагато м'якше, якщо «сонячного» вітаміну в організмі достатньо.

І на додачу: одне з досліджень 2020 року про ковід та вітамін Д показало, що у більше як 80 % госпіталізованих хворих спостерігалася істотна нестача в організмі сонячного нутрієнту. На сьогодні накопичено безліч праць, в яких описуються позитивні сторони того, як вітамін D впливає на ковід.

Чи варто приймати вітамін D для профілактики чи лікування Ковіда?

Окрім таких позитивних даних про вплив холекальциферолу на організм людини, існують також дослідження про ковід та вітамін Д, які спростовують викладене вище тією чи іншою мірою. Найчастіше вчені, які їх організували, стверджують, що багато дослідників намагаються пропіаритися на «гарячій» та затребуваній темі й привернути до себе увагу.

Але всупереч цьому в медичних колах все ж таки з'явився заклик використовувати вітамін D для лікування коронавірусу. І до лютого 2021 року понад 200 докторів медицини та професори з 33 країн підписали його, вказуючи рекомендовану добову дозу вітаміну Д дорослим при ковіді. Збір підписів триває й досі.

А нещодавно опубліковані дослідження ізраїльських вчених Медцентру Галілеї, які провели спостереження за більш як 1150 пацієнтами з тяжкою та помірно тяжкою формою коронавірусу протягом року, підтверджують, що дефіцит вітаміну Д в організмі людини негативно впливає на ковід і значно підвищує ризики смертності. При цьому додатковий прийом вітаміну D при ковіді досить ефективний незалежно від штаму вірусу Covid-19.

Чи пити вітамін Д проти Ковід?

Згідно з одним із досліджень іспанських учених, дані яких наведені нижче в таблиці, вітамін Д все ж таки слід призначати пацієнтам з підтвердженим діагнозом ковід. Як видно, відсоток тих, хто потрапив до відділення інтенсивної терапії з пацієнтів, хворих на коронавірус і що мали тяжкий перебіг хвороби, істотно нижчий серед недужих, які отримували як додаткове лікування кальциферол – вітамін Д.


Без лікування кальциферолом (n = 26) З лікуванням кальциферолом (n = 50) Значення p ( 1d712; 2 ) критерій Фішера
Необхідність у відділенні інтенсивної терапії

<0,001
Не вимагають перебування у ВІТ, n (%)
13 (50) 49 (98)
Вимагають перебування у ВІТ, n (%)
13 (50) 1 (2)

Ще в одному з останніх досліджень учених із Великобританії, розміщеному в медичній літературі у жовтні 2022 року, йдеться, що добавки з вітаміном D знижують ризик смертності у пацієнтів із ковідом. Також було помічено, що добавки знижують потребу в інтенсивній терапії та штучній вентиляції легень.

Не варто забувати, що в нашій країні нестача вітаміну D спостерігається у 80% дорослих людей через безліч факторів, таких, наприклад, як погодні умови, коли сонячних днів у році менше 50%, малорухливий спосіб життя (офісна робота або робота в закритих приміщеннях), регулярні стреси, порушення в роботі ШКТ, ожиріння та ін. І все це вже є показаннями до додаткового прийому «сонячного нутрієнта».

Тому можна взяти на озброєння рекомендації, які діють у Великій Британії з 2020 року, де вищими медичними організаціями країни рекомендується прийом у такому ж щоденному дозуванні вітаміну Д при ковіді, яка зазначена в рекомендаціях до виникнення пандемії.

Як визначити нестачу вітаміну Д та необхідність його прийому

Деякі симптоми дефіциту вітаміну D збігаються із симптомами інших проблем в організмі. Тому не дивно, що нестачу цього нутрієнта в організмі легко можна сплутати з якимось захворюванням. Наприклад, регулярна втома, біль у кінцівках, слабкість, часті вірусні захворювання, зокрема і ковід, ламкість волосся й нігтів, сухість шкіри, незвична пітливість, безсоння. Все перераховане також є симптомами авітамінозу D.

Єдино вірний спосіб дізнатися, чи немає дефіциту вітаміну Д в організмі, це аналіз крові на його кількість:

  • До 10 нг/мл вказує на критичну ситуацію з нестачею вітаміну Д в організмі.
  • Менше 30 нг/мл – недостатня кількість вітаміну D.
  • Від 40 до 70 нг/мл – це норма холекальциферолу в крові, яку потрібно регулярно підтримувати у цьому діапазоні.

Особливо важливим є аналіз крові на кількість «сонячного» нутрієнта при захворюванні на коронавірус, адже між вітаміном Д і ковід є прямий зв'язок, який підтверджений численними дослідженнями. До речі, за деякими джерелами стверджується, що самих досліджень вже близько 1 500, і на сьогоднішній день це одне з наймасштабніших вивчень взаємозв'язку між вітаміном D і

Covid-19 за досить короткий час – 3 роки.

Рекомендована доза вітаміну D при Covid

«Сонячний» нутрієнт цілком доступний в аптеках України. Він може бути у вигляді крапель, капсул або пігулок. Також вітамін Д можна вибрати у відповідному до віку та статі дозуванні. Найбільш підходящим для засвоєння організмом людини є саме холекальциферол – вітамін D3, й інформація про нього та дозування зазвичай вказується на упаковці з препаратом.

Говорити про те, що існує якась певна норма вітаміну Д при ковіді, буде некоректно. Доза вітаміну Д при ковіді все ж таки залишається стандартною. А все тому, що надлишок холекальциферолу теж небезпечний для організму, як і дефіцит, та здатний спричинити незворотні процеси.

Американська асоціація клінічних ендокринологів у своїх рекомендаціях вказує таке дозування вітаміну Д при ковід:

  • Діти – 1000 МО;
  • Дорослі – 2000 МО;
  • Люди з надмірною вагою та ожирінням – у 2-3 рази більше рекомендованої дози, яка вираховується сімейним лікарем згідно з їхньою вагою.

Також слід пам'ятати, що окремо підібране дозування вітаміну Д потрібне підліткам, майбутнім мамам, жінкам у менопаузі та людям пенсійного віку.

В Україні часто використовується препарат із вітаміном D3 «Олідетрим» від компанії Польфарма, розташованої в Польщі. Олідетрим D3 для підтримки всього організму випускається в різних дозах для різних груп населення: від зручної форми крапельок для малюків до капсул з олійним розчином для підлітків та дорослих.

Ще одна перевага вітаміну Д від Олідетрим – це технологія ViQualPRO’D, за допомогою якої створюється препарат. ViQualPRO'D – система виробництва оптимально засвоюваної форми холекальциферолу людським організмом. Вона базується на тому, що на одному з етапів виробництва додається чиста фільтрована олія, яка допомагає засвоюватися жиророзчинному вітаміну в організмі.

Виходячи з усього вищесказаного можна зробити висновок, що взаємозв'язок між достатньою кількістю вітаміну D в організмі і ковідом все ж таки існує. Оскільки брак цього нутрієнту спостерігається у кожного 8-го жителя України, то додатковий прийом добавок з вітаміном Д є не просто рекомендацією для українців, а й обов'язковою умовою профілактики розвитку різних ускладнень і важких станів при Covid-19.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Джерела:

  1. «Vitamin D regulation of the immune system and its implications for COVID-19: A mini review» Linda Bui, Zahra Zhu, Stephanie Hawkins, Alonso Cortez-Resendiz, and Alfredo Bellon; https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20503121211014073;
  2. «Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study», Marta Entrenas Castilloa, Luis Manuel Entrenas Costa, José Manuel Vaquero Barriosa, Juan Francisco Alcalá Díaz, José López Miranda, Roger Bouillon, José Manuel Quesada Gomez. 2020 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764/?oRef=mixi
  3. «Pre-infection 25-hydroxyvitamin D3 levels and association with severity of COVID-19 illness», Amiel A. Dror, Nicole Morozov, Amani Daoud, Yoav Namir, Orly Yakir, Yair Shachar, Mark Lifshitz, Ella Segal, Lior Fisher, Matti Mizrachi, Netanel Eisenbach, Doaa Rayan, Maayan Gruber, Amir Bashkin, Edward Kaykov, Masad Barhoum, Michael Edelstein, Eyal Sela. 2022 https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0263069
  4. «Does vitamin D supplementation reduce COVID-19 severity?», K Shah, V P Varna, U Sharma, D Mavalankar. 2022 Oct 25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166850/
  5.  Клінічне ведення пацієнтів з COVID-19, «жива» клінічна настанова, Україна. https://www.dec.gov.ua/wp-content/uploads/2022/08/2022_08_24_kn_covid-19_.pdf
На початок сторінки