Аналіз на вітамін D — 25(OH)D: детально про основне

29.12.2022
29.02.2024

Вітамін Д є однією з найважливіших речовин в організмі людини. Він відповідає за підтримку здоров’я у дітей та дорослих, покращує роботу гормональної системи, попереджає рахіт в ранньому віці, зміцнює кістки під час менопаузи у жінок. Якщо було визначено дефіцит вітаміну Д, підбирають відповідні препарати. Питання у тому, як зрозуміти, що щось взагалі не так?

Ламкі нігті, пітливість, слабкі м’язи, порушення сну, відчуття постійної втоми вказують на дефіцит вітаміну Д. якщо у вас є мінімально три симптоми, звертайтесь до лікаря да здавайте аналіз. Дізнатись про концентрацію речовини у крові ви зможете в будь-якій лабораторії (державній чи приватній). Згідно результатів досліджень, на дефіцит вітаміну Д страждає від 50% всіх людей. Найбільше проблема виражена в Америці, Азії, Африці, Європі. В зоні ризику – літні люди.

Розберем, який аналіз на вміст вітаміну Д потрібно здавати, з якою метою роблять скринінги. Рекомендації актуальні для дітей та дорослих.

Чому потрібно стежити за вмістом вітаміну Д в організмі

Мова не про одну речовину, а про цілий комплекс сполучень. Біологічна роль вітаміну Д різноманітна, він чинить вплив на всі органи та системи нашого тіла. Розуміти це повинен кожен, хто дбає про своє здоров’я.  

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Корисна інформація. Лабораторні показники 25(ОН)D оцінюють в нанограмах на мілілітр.   Норма – це 30-70 нг/мл. Якщо показник 10-20 нг/мл, є ризики появи дефіцитів, при 5-10нг/мл вони вже точно є. При 5 нг/мл можна казати про тяжкі дефіцити.

Рецептори вітаміну Д під час досліджень виявили в різних клітинах тканин та органів.  

Вплив на імунітет

Перевіряти вітамін Д потрібно, аби розуміти стан імунної системи. Саме ця речовина відповідає за стимуляцію синтезу антимікробних пептидів – їх ще називають ендогенними антибіотиками. Речовини активні проти широкого спектру бактерій та вірусів. За рахунок цього забезпечується надійний захист від інфекцій органів дихання, підвищується опір організму до збудників різних захворювань.

Після пандемії про вплив вітаміну Д на імунітет стали говорити ще більше, аніж раніше. Все тому, що речовина помітно покращує стан легенів, чинить терапевтичну та профілактичну дію – в залежності від дозування.

Важливо. Сильніше за все вітамін D впливає на гіпокам – найактивнішу зону мозку. Дефіцит речовини призводить до клінічної депресії, може викликати навіть шизофренію. Гарна новина полягає в тому, що процес має зворотній характер, стан може успішно коригуватись.

Безпосередня участь вітаміну Д у процесах імунної регуляції обумовлює високу роль речовини у програмах профілактики аутоімунних захворювань, алергій, бронхіальної астми та інших серйозних захворювань.

Зміцнення кісток

Вітамін Д чинить безпосередній вплив на стан кісток. Він є основним будівним матеріалом для опорно-рухової системи, відповідає за нормальне засвоєння кальцію та фосфору у тонкому кишечнику. У цьому і полягає основа функція вітаміну Д, який ще називають кальциферол.

До речі, відкрили речовину як головний рецепт проти рахіту. Дослідники у 20-х роках минулого сторіччя прийшли до висновку: якщо давати риб’ячий жир собакам, вони не страждають на рахіт. Спочатку дослідники вирішили, що такий ефект дає вживання вітаміну А. Проте аналізи та наступні дослідження показали, що причина саме в кальциферолі. Про порушення мінералізації кісток можна детально почитати в роботі Larry E. Johnson, MD, PhD, University of Arkansas for Medical Sciences.

Немовлята протягом першого року життя потребують додаткового джерела вітаміну Д. Останній визначає темпи розвитку скелету, утворює нормальні умови для росту. Якщо є дефіцити, будуть страждати зуби та кістки. Літнім пацієнтам достатня кількість вітаміну Д у раціоні дозволяє підтримувати оптимальну щільність тканин, мінімізує ризики остеопорозу, переломів.

Позитивний вплив на серце та судини

Від вмісту вітаміну Д в організмі залежить стан серцевих м’язів, стінок судин. Кальциферол відповідає за покращення показників артеріального тиску, знижує смертність від інфарктів, інсультів. Його рекомендовано вживати у складі комплексної терапії.

Чи достатньо приймати тільки вітамін Д для підтримки судин та серця? Ні, його буде замало. Проте саме вітамін Д помітно знижує ризики розвитку, прогресування цих захворювань.

Захист від цукрового діабету

Кальциферол приймає безпосередню участь в процесах метаболізму вуглеводів. Він підтримує бета-клітини підшлункової залози під час продукції інсуліну, підвищує чутливість тканин до даного елементу. Це підтримує оптимальний вміст глюкози в крові, сприяє мінімізації ризиків розвитку цукрового діабету.

Корисно знати. Дослідження демонструють зв'язок між стрімким набором ваги та дефіцитом кальциферолу. Без вітаміну Д процес схуднення протікає повільно.

На сьогодні досліджень за напрямком достатньо. Прийом вітаміну Д є важливою складовою профілактики цукрового діабету трьох типів.

Інші моменти

Кальциферол також чинить вплив на:

  • Стан м’язів.
  • Рівень енергії та бадьорості.
  • Стан репродуктивної системи.
  • Когнітивні процеси.
  • Темпи старіння, особливо під впливом УФ.

А ви знали? У віці після 55 років продукція Д3 шкірою падає в чотири рази. Тому потреба в прийомі речовини додаткового зростає.

Регулярні скринінги на вміст вітаміну Д дозволять вам своєчасно виявляти дефіцити та вживати необхідні заходи. Речовина корисна багатьом, а особливо літнім людям та малюкам.

Коли назначають тест на вітамін Д

Лікар направить вас на тест вмісту вітаміну Д при характерних симптомах дефіциту. Мова про:

  • Постійні інфекційні захворювання.
  • Біль у хребті та кістках.
  • Проблеми з зубами, яснами.
  • Депресивні стани.
  • Довготривале загоєння ран.
  • Випадіння, ламкість волосся.
  • Переломи, що трапляються досить часто.
  • Біль у м’язах.
  • Остеопороз.
  • Сухість шкіри.
  • Рахіт.
  • Безпліддя.

Також потрібно робити аналізи при значних ризиках дефіциту вітаміну Д – вони виникають на тлі остеопорозу, інших захворювань кісток, ожиріння, низької фізичної активності. Малюки на грудному вигодовуванні автоматично потрапляють до зони ризику, тому педіатри рекомендують давати їм кальциферол у краплях.

Гіпервітаміноз шкідливий, як і низький рівень вітаміну Д. Передозування викликає нудоту, блювання, дерматити, мігрені. Якщо ви довго будете приймати надто високу кількість вітаміну Д, збільшиться вміст кальцію в організмі, а це небезпечно.

Як називається аналіз на вітамін D  

D 25-OH вітамін D – головний метаболіт речовини, що міститься у крові. Синтез відбувається в печінці, біологічна активність помірна, транспортування йде разом з білками. Мала кількість 25(OH)D гідроксилюється у нирках до утворення метаболіту 1,25(OH)D – він стимулює всмоктування кальцію стінками кишечника та запускає реабсорбцію фосфору, кальцію нирками.

Показник 25(OH)D – головний індикатор статусу вітаміну Д в організмі людини.

Що покаже аналіз 25(OH)D на вміст вітаміну Д

Якщо за результатами лабораторних досліджень було виявлено дефіцит вітаміну Д, можна казати про:

  • Недостатнє вживання речовини з їжею.
  • Малу кількість сонця у регіоні вашого проживання.
  • Проблеми зі всмоктуванням.
  • Нефротичний синдром, що супроводжується прискореною втратою рідини та білку.
  • Патології печінки.

Не рідкість – дефіцити на тлі прийому певних препаратів – наприклад, с фенітоїном. Вирішити проблему можна в результате усунення першопричини, коригування дієти та прийому БАДів.

До передозування призводить прийом надмірної кількості вітаміну Д у різних формах. Стан зустрічається нечасто, проте ризики є. Зупиніть прийом, і показники знизяться.  

Де можна перевірити кількість вітаміну D у крові

Аналізи на Д3 можна здати в будь-якому діагностичному центрі або приватній лабораторії. Дізнайтесь, де беруть проби на сироватку 25-OH-D, підготуйтесь згідно регламенту (можна знайти інформацію самостійно чи звернутись за консультацією до центру діагностики, лабораторії, лікаря).

Термін готовності результатів називається під час здачі тесту. Аналіз користується попитом, тож зробити його можна у більшості лабораторій. Вартість залежить від регіону та політики конкретного закладу.

Якщо було виявлено дефіцити вітаміну Д, починайте корекцію. Перевірений препарат – Олідетрим, він є одним з найвідоміших на ринку України. Виробник – польська компанія «Польфарма». У продажу доступні дозування для малюків першого року життя та до 6 років, від 6 до 14 років, дорослих, людей старше 45. В роботі компанія використовує технологію ViQualPRO’D (ВіКвалПРОДі), що забезпечує суворий виробничий контроль та високу засвоюваність.

ЧЕК-ЛИСТ

Перевірте у себе основні симптоми дефіциту Д:

  • Постійна втома, що не минає після тривалого відпочинку.
  • Регулярна біль у м’язах.
  • Випадіння волосся.
  • Постійні віруси.
  • Біль у кістках.
  • Депресія або інші психоемоційні розлади.

Якщо є 2-3 симптоми та більше, зверніться до лікаря чи здайте аналіз самостійно без направлення.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Література:

  1. Keum N, Lee DH, Greenwood DC, Manson JE, Giovannucci E. Vitamin D supplementation and total cancer incidence and mortality: A meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Oncol 2019;30:733-43. [PubMed abstract]
  2. И. Скрипникова, М. Мягкова, О. Косматова. Вплив вітаміну D та кальцію на серце, судини. Питання безпеки, 2020;23(3):140‑148.
  3. Galior K, Grebe S, Singh R. Development of vitamin D toxicity from overcorrection of vitamin D deficiency: A review of case reports. Nutrients 2018, 10, 953.
  4. Bjelakovic G, Gluud LL, Nikolova D, Whitfield K, Krstic G, Wetterslev J, Gluud C. Vitamin D supplementation for prevention of cancer in adults. Cochrane Database Syst Rev 2014; 23(6):CD007469. doi: 10.1002/14651858.CD007469.pub2. [PubMed abstract]
  5. Manson JE, Cook NR, Lee I-M, Christen W, Bassuk S, Mora S, et al. Vitamin D supplements and prevention of cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med 2019:380:33-44.



На початок сторінки