Відновлення імунітету після лікування антибіотиками

09.12.2022
29.02.2024

Відновлювати імунітет після прийому антибіотиків потрібно обов’язково, оскільки такі терапевтичні схеми не тільки ефективні, але й дуже агресивні. Вони негативно вливають на природній захист організму. Саме тому приймати антибіотики без об’єктивної на те потреби не можна – їх призначає тільки лікар після огляду, збору анамнезу, лабораторних досліджень. Не експериментуйте зі своїм здоров’ям.

Розробляти та випускати антибіотики активно почали наприкінці 19 сторіччя. Антибіотики (грец. αντι — проти, βιοτικος — життєвий) – органічні речовини, що синтезують мікроорганізми у природніх умовах для захисту від інтервенції інших мікроорганізмів, здатні пригнічувати або вбивати ці мікроби. Більшість антибіотиків отримують з живих грибів та бактерій.

Значний внесок в вивчення теми зробили українські вчені. Вони винайшли ряд активних речовин – аренарін, мікроцид, тощо. Мікроцид виявися найефективнішим способом лікування інфікованих ран, гнійних уражень. Іманін використовують при масштабних, важких опіках, він попереджає рубцювання. 

Антибіотики не чинять вплив безпосередньо на віруси, тому не ефективні в лікуванні вірусних інфекцій. Не потрібно пити препарати занадто часто – організм просто звикне до активних речовин, ліки не будуть працювати. Справа в тому, що бактерії в організмі людини починають мутувати, виникає стійкий до впливу фармацевтичних формул штам. Також антибіотики шкідливо впливають на імунітет людини, органи травлення.
В зоні ризику – літні люди та малі діти. Страждають імунітет, мікрофлора кишечника. Антибіотики вбивають всі мікроорганізми – як шкідливі, так і корисні. Результат – дисбактеріоз, на тлі його з’являються проблеми з травленням, знижується загальний тонус. Гарна новина – самопочуття реально покращити. Розповімо, як можна відновити імунітет після прийому антибіотиків, що для цього потрібно робити.

Як сон впливає на імунітет

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Помітили, що чіпляєте кожен вірус чи інфекцію, постійно хворієте? Почніть з корекції способу життя, особливу увагу зверніть на сон. Без нормального нічного відпочинку хворіти починають більше майже всі. Також сон:

  • Покращує роботу організму в цілому.
  • Зміцнює імунітет.
  • Підвищує рівень енергії, бадьорості.
  • Покращує настрій.

Вчені дослідили: якщо людина спить менше, аніж 6 годин на добу, хворіти вона буде у 6 разів частіше за тих, хто нормально відпочиває.

Норма для дорослого – 7-8 годин, але все індивідуально. Прислухайтесь до себе, орієнтуйтесь на власні потреби, сигнали організму. Не потрібно заганятись – якщо організм тривалий час буде працювати на межі, ви зіткнетесь з хронічною втомою. Навіть довготривалий відпочинок не буде сприяти відновленню, почнуться постійні хвороби, погіршиться настрій, уповільниться робота мозку.

Корисно знати. Під час хвороби у організму обмаль сил. Якщо ви намагаєтесь працювати, прибирати та одночасно одужувати, на все ресурсу не вистачить. Зацікавлені в швидкому одужанні – якомога більше відпочивайте, якщо хочете, то спіть.

Легкі фізичні навантаження та спортивні тренування

У стислий термін покращити імунітет після антибіотиків допоможуть фізичні навантаження. Повертайте їх після перенесеного захворювання обережно – висока температура чинить негативний вплив на м’язи, у тому числі сердечні, тому різки навантаження можуть бути небезпечними. Нема протипоказань у оздоровчої ходьби – можете почати з неї. Якщо не хочете ходити то спортивного клубу чи не маєте змоги регулярно займатись фітнесом, ходіть пішки якомога більше, гуляйте на свіжому повітрі.

Після серйозних захворювань пацієнти скаржаться на задишку. Вона мине значно швидше, якщо давати регулярні фізичні навантаження. Слідкуйте за диханням, виконуйте легкі вправи, робіть розминку. Фахівці ВОЗ рекомендують для прискорення реабілітації робити гімнастику, яка включає:

  •  відштовхування руками від стін;
  •  нахили тулуба;
  •  кругові рухи плечами;
  •  ходьбу на одному місці.

Якщо ви професійний спортсмен, просто давно та багато займаєтесь, повертайтесь до тренувань одразу, але будьте пильними, прислухайтеся до свого тіла, його сигналів. Підвищувати навантаження можна тільки поступово. Перші тренування мають бути вдвічі коротшими за звичайні та спокійними.

Важливо. Спорт – гарний спосіб відновити імунітет після антибіотиків, але все одно не треба займатись з останніх сил. Організму після коронавірусу, грипу потрібен час на відновлення – дайте його. Якщо розумієте, що ледь витримуєте тренування, погано себе почуваєте, тимчасово відмовтесь від них. Достатня кількість прогулянок стане адекватною альтернативою без ризиків для здоров’я.

Який спорт в загалі корисний для імунітету? Лікаря радять ковзани, лижі, вільне плавання. Вони динамічні, не одноманітні та дають необхідні навантаження, допомагають зміцнювати організм.

Вітаміни та мінерали для зміцнення імунітету

Відновлення імунітету дорослої людини, дитини після антибіотиків потребує перегляду звичного раціону, прийому певних БАДів. Справа в тому, що імунодефіцитні стани розвиваються на тлі дефіцитів певних мінералів, корисних речовин. З їжею отримувати їх можна, проте розрахувати точну кількість буде неможливо.
Чим відновити імунітет після антибіотиків:

  • Д7. Прогормон, що відіграє значну роль у формування адаптивного та первинного імунітету.
  • А 4, С 5, Е 6. Популярні вітаміни-антиоксиданти, вони ефективні проти вільних радикалів, не дозволяють їм руйнувати клітки.
  • Група В. Вітаміни цієї групи забезпечують умови для нормального функціонування організму, чинять позитивний вплив на клітини імунної системи, приймають участь в формуванні захисних антитіл.
  • Д3. «Сонячний» вітамін, що відповідає за всі процеси організму – від обміну речовин до підтримки імунітету, гормонів, нормального росту. На українському ринку кращий продукт категорії – «Олідетрім» виробництва «Польфарма». Компанія притримується сурових технологій, використовує преміальну, якісну сировину. За рахунок цього холекальциферол добре всмоктується. Є різні дозування: 600 МО для немовлят та дітей до 6 рочків, 1000 МО для дітей 6-14 років, 2000 МО для чоловіків, жінок, підлітків від 14 років. Капсули на 4000 МО рекомендовані жінкам старшим за 45 років для підтримки гормонів, імунітету, зміцнення кісток, як джерело енергії, бадьорості та гарного настрою. Форма випуску – капсули, для немовлят виробник пропонує краплі. Відновленню та зміцненню імунітету після антибіотиків Д3 Олідетрім допомагає ефективно, головне підібрати оптимальні дозування, придбати оригінал.
  • Клітковина. Грубі волокна, на які багаті рослинні продукти, певні крупи, не перетравлюються та не засвоюються, але вони дуже важливі для нормального здоров’я. Клітковину потрібно вживати щоденно – з продуктами або у вигляді висівок.
  • Білки. Головний будівельний матеріал для організму людини. Вони багаті на амінокіслоти та інші корисні речовини. Дефіцит білку негативно впливає на імунний захист.

Корисно знати. Виробники можуть збагачувати продукти харчування вітамінами А, В, Е, Д3, що підвищує їх поживну цінність. Шукайте відповідну інформацію на упаковці.

Приймати БАДи обов’язково чи можна скоригувати раціон харчування, і цього буде достатньо? У продуктах є вітаміни, мікроелементи, проте їх недостатньо, частина руйнується під час термообробки. Якщо хочете швидко відновити імунітет після антибіотиків, краще буде приймати БАДи у рекомендованих дозировках. Додатково введіть до раціону жовток курячого яйця, жирні види риби, масла, горіхи, курагу, печінку, зелень, боби, червоне м'ясо, гречку, твердий сир. Не забувайте про фрукти та овочі, в них багато вітамінів. Не треба смажити страви – приготування на пару, варка, тушіння допоможуть зберегти максимум корисних речовин.

Народні засоби для зміцнення імунітету

Відновити імунітет дитини чи дорослого після антибіотиків допомагають народні рецепти. Позитивний вплив на захисні сили чинять лук, часник, прянощі (особливо кориця, імбир). Корисними будуть пробіотики – у вигляді капсул чи у складі молочних продуктів. Покращують самопочуття мед, сухофрукти, шипшина, обліпиха, лимони.

Зверніть увагу на трави – ромашку, ехінацею, нагідки, глід, листя малини, смородини, звіробій. Їх можна вживати у вигляді відварів, настоїв. Почніть вживати Омегу-3 в капсулах або риб’ячий жир – вони корисні для всіх, небажані ефекти не викликають.

Корисна порада. Якщо влаштовуєте собі сеанси ароматерапії, для швидкого одужання використовуйте масла сосни, орегано, піхти, розмарину, чайного дерева, евкаліпту. Робіть аромамедальони чи придбайте спеціальну лампу.

Слідкуйте за раціоном – у ньому мають бути різні корисні речовини. Від дієт відмовтесь – головна задача покращити самопочуття та стан здоров’я, а не схуднути. Небезпечно обмежувати білок – це призводить до порушення імунної відповіді, дефіциту вітамінів В12, білків, заліза.

Відновлення імунітету дитини після антибіотиків

Відновлення імунітету дитини після антибіотиків – досить складний, довгий процес. Головне своєчасно приймати міри – це зупинить прогресування дисбактеріозу та захистить від вірусів у майбутньому.

Лікарі радять вживати якого більше молочних продуктів – вони багаті на корисну флору. Якщо дитина не їсть сир, відмовляється від йогуртів та кефірів, можна давати їй біфідобактерії у капсулах. Обирайте зручний для себе варіант. Скоригуйте раціон, перейдіть на дієтичне харчування. Легкі страви, крупи з грубими волокнами прискорять відновлення природньої флори. Про жирне, спеції, смажене краще забути. Замініть шкідливі перекуси на відвар шипшини (він має приємний смак, подобається діткам), хліб з висівками, горішки, сухофрукти.

Відмінний природний імуномодулятор – бджолиний пилок. Але будьте уважні: продукт може викликати реакцію. Зробіть аналізи чи почніть з невеликої кількості пилку, підвищуйте її поступово. Якщо є змога, відправтесь на море. Кілька тижнів відпустки достатньо, аби відновити імунітет дитини після антибіотиків. Частіше гуляйте на свіжому повітрі.

Малюкам допомагає масаж ніжок. Хай дитина бігає по піску, гальці, можете придбати спеціальний ортопедичний килимок. Стимуляція активних точок на ступнях – гарний спосіб покращити імунітет. Є дієві медикаментозні методи для зміцнення опорних сил організму.

Для відновлення імунітету після антибіотиків дитині треба давати вітамін Д. Він підвищить опір організму, покращить самопочуття, відновить нормальну концентрацію уваги (це корисно у навчанні). Якщо шукаєте перевірений вітамін Д для імунітету дітям, зверніть увагу на «Олідетрім Кідс». БАД розробляється для малюків від народження до 6 років, не містить барвників, враховує потреби конкретної вікової групи.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Література:

  1. Hudson L, Anderson A, Corbett A et al. Gleaning Insights from Fecal Microbiota Transplantation and Probiotic Studies for the Rational Design of Combination Microbial Therapies. Clin Microbiol Rev 2017 ; 30(1):191-231
  2. Дисбіоз кишечнику: клініка, діагностика, шляхи корекції / М. В. Патратій [та ін.]. — Чернівці: БДМУ, 2016. — 116 с. : табл. — Бібліогр.: с. 99—116 (225 назв). — ISBN 966-697-168
  3. DOI: https://doi.org/10.34883/PI.2020.8.2.013. УДК 615.33.065:616-036.3:613.25, Абатуров А.Е., Нікуліна А.А.Ю, Дніпропетровська медакадемія, Дніпро, Україна
  4. Norman AW, Henry HH. Vitamin D. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition, 10th ed. Washington DC: Wiley-Blackwell, 2012.
  5. Taylor CL, Rosen CJ, Dwyer JT. Considerations in dietetic counseling for vitamin D. J Acad Nutr Diet 2019;119:901-9. [PubMed abstract]


На початок сторінки