Вітамін Д та його сумісність з іншими вітамінами та мінералами

25.01.2023
29.02.2024

Більшість корисних елементів ми отримуємо з їжею. Для підтримки здоров'я людині потрібна різна кількість кожного нутрієнта. При недостатньому вживанні мікро- та макроелементів погіршується загальний стан людини, слабшає імунітет, що зрештою призводить до різних хвороб.

Наше здоров'я залежить від вітамінів, і щоб зрозуміти цей зв'язок, потрібно з'ясувати їхню історію. На початку XX століття були визнані в їжі лише три основні поживні речовини: білок, вуглеводи та жири. Погана санітарія та гігієна вважалися головними причинами всіх болячок. Люди почали дезінфікувати їжу, щоб видалити бактерії перед її вживанням. Рис шліфували разом із зернами, що означало руйнування життєво важливих вітамінів групи В та виникнення їхнього дефіциту. Це призвело до збільшення кількості випадків двох поширених захворювань тієї епохи: пелагри та бері-бері. Стерилізація молока знищила вміст вітаміну С, тому цинга стала загальновідомою проблемою.

Вчені, які намагалися вирішити ці проблеми, почали виявляти, що їжа містить понад три поживні речовини. Таким чином, у 1912 році Казимир Функ запровадив термін “вітамін”. Він також висунув ідею про те, що різні захворювання можна вилікувати за допомогою поживних речовин і протягом наступних кількох десятиліть він та інші вчені визначили різні вітаміни, відомі нам сьогодні.

Так, приводом для вивчення вітаміну Д став рахіт, який був типовим явищем у дітей не одне століття. У 1890-х роках вчені почали шукати конкретні продукти харчування, які могли б запобігти цій хворобі. Такі міркування були засновані на знанні того, що два інших захворювання, цинга та бері-бері, можуть бути попереджені шляхом додавання до раціону певних продуктів.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

У 1921 році доктор Макколлум протестував модифіковане масло печінки тріски на хворих собаках. Воно допомогло вилікувати чотирилапих, тому вчений дійшов висновку, що компонент, який міститься в даному продукті, лікує рахіт. Він назвав його вітаміном Д.

На жаль, заповнити добову норму цього елемента за допомогою їжі практично неможливо. Інше джерело - сонце також не завжди забезпечує достатній його рівень в організмі, особливо в осінньо-зимовий період. Будучи за своєю структурою гормоном, його рецептори знаходяться по всьому тілу та допомагають забезпечити нормальне функціонування цілого організму. Отже, лікарі рекомендують його приймати як дітям, так і дорослим додатково у вигляді добавок у профілактичних чи лікувальних цілях на постійній основі.

Для того, щоб кальциферол приносив максимум користі для здоров'я, необхідно знати про його сумісність з іншими речовинами. Тому в цій статті ми з'ясуємо, з чим вітамін Д не можна приймати, а також, як і з чим його пити для кращого засвоєння.

Поєднання вітамінів та мінералів між собою

Прийом біологічно активних добавок корисний багатьом людям, але є деякі вітаміни та мінерали, які не слід вживати разом. Адже вони можуть перешкоджати засвоєнню один одного або навіть викликати небажані побічні ефекти.

Ознайомитись з нутрієнтами, які конфліктують між собою чи дружать, можна за допомогою таблиці нижче.

 

Перехресна таблиця сумісності поживних речовин

 

 

Вітаміни

Мінерали

 

 

A

B1

B2

B3

B5

B6

B9

B12

C

D

E

K

Fe

Mg

Cu

Ca

P

Zn

Вітаміни

A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мінерали

Fe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- несумісні

 

- сумісні

 

- нейтральні

Пам'ятайте! Приймати добавки рекомендується тільки після здачі аналізів та консультації з вашим лікарем. Високі дози деяких нутрієнтів можуть спричинити погіршення самопочуття. Завдяки правильній комбінації компонентів ви зможете покращити як загальний тонус організму, так і роботу всіх систем та органів.

З чим не можна приймати вітамін Д

Вітамін Д дуже важливий для організму людини. Він сприяє правильному розвитку скелета та формуванню м'язів, попереджає розвиток рахіту та остеопорозу, допомагає зміцнити імунітет, надає підтримку нервовій системі, стимулює обмінні процеси. Відповідно до досліджень, достатня його кількість в організмі знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Так, занадто багато кальциферолу може знизити рівень вітаміну А, а велика кількість ретинолу, у свою чергу, може перешкоджати всмоктуванню, транспортуванню та перетворенню кальциферолу на його активну форму.

Фахівці не рекомендують пити вітаміни Д та Е одночасно, оскільки другий порушує засвоєння першого.

У таких випадках правильним буде вживати дані нутрієнти окремо з проміжком не менше двох годин.

Також є цілий перелік ліків, які знижують рівень кальциферолу або зменшують його всмоктування. До таких речовин належать:

  • антациди (лікарські засоби, що нейтралізують соляну кислоту у шлунку);
  • блокатори кальцієвих каналів – препарати, що використовуються для лікування високого кров'яного тиску та захворювань серця;
  • деякі засоби для зниження ваги та рівня холестерину;
  • протисудомні препарати;
  • деякі ліки від туберкульозу та епілепсії;
  • стероїди (преднізолон);
  • мінеральні масла та ін.

Важливо! Якщо ви п'єте ті чи інші ліки, прийом вітаміну Д краще відкласти чи вводити ін'єкційно, щоб уникнути можливих небажаних реакцій, як, наприклад, гіперкальціємію. Вживати одночасно такі препарати потрібно під строгим контролем лікаря та чітко дотримуватись призначених доз.

З якими вітамінами засвоюється і сумісний вітамін D

Багатьох цікавить із чим вітамін Д засвоюється і з якими нутрієнтами його можна поєднувати.

  1. Омега 3

Вітамін Д та омега 3 – гармонійний тандем і тут немає нічого дивного, оскільки перший є жиророзчинним вітаміном, а другий покращує його засвоюваність.

Дослідження, проведене серед літніх американців, показало, що щоденний прийом добавок кальциферолу або комбінації його та риб'ячого жиру омега-3 зменшує ризик розвитку аутоімунних захворювань, причому ефект стає більш вираженим через два роки.

Фахівці часто радять приймати одночасно вітамін Д та омега 3, оскільки вони посилюють дії один одного.

  1. Магній

Наші м'язи містять приблизно 27% магнію, а кістки – 60%, причому цей мінерал бере участь у більш ніж 300 біохімічних реакціях.

Вчені стверджують, що магній підвищує рівень вітаміну D у людей, яким потрібно більше цієї речовини, і знижує рівень у тих, хто має його надлишок в організмі.

Дослідження 2018 року, опубліковане в журналі The American Journal of Clinical Nutrition, демонструє, що без достатньої кількості магнію синтез та метаболізм кальциферолу в організмі порушується. Іншими словами, магній необхідний для перетворення вітаміну D у форму, яку організм може використовувати. Ось чому ваш лікар може порадити поєднувати ці дві добавки.

  1. Аскорбінова кислота

Вітаміни C і D зазвичай зустрічаються разом у полівітамінах. Вони мають взаємодоповнюючі ефекти, а це означає, що їхнє спільне використання може краще підтримати ваше здоров'я. Вони особливо корисні для імунної системи. Немає відомих побічних реакцій при їх спільному прийомі.

Кальциферол краще засвоюється, якщо його приймати з їжею, що містить жири, і бажано у першій половині дня. Якщо речовину випити ввечері, можуть виникнути труднощі із засинанням, оскільки вона здатна впливати на нервову систему.

Незважаючи на сумісність, перш ніж приймати комплекс вітамінів, завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, особливо якщо ви вживаєте ліки від будь-яких захворювань.

Чи можна пити вітамін Д3 без вітаміну К2?

Сьогодні все більше з'являється інформація на просторах інтернету про те, що вітамін Д3 не засвоюється без К2, тому їх потрібно пити разом. Що це – черговий «хайп» фармкомпаній чи науково підтверджений факт? Давайте з'ясуємо.

Менахінон (К2) - це одна з форм жиророзчинного вітаміну К, яка знаходиться в продуктах тваринного походження. Він регулює обмінні процеси, допомагає підтримувати здоров'я кровоносних судин, запобігаючи накопиченню кальцію. Наш організм зазвичай може подбати про це накопичення, але не так, як це повинні робити люди з його дефіцитом.

Чи потрібно вітамін Д3 приймати з К2? Дослідження показують, що ці два нутрієнти доповнюють один одного. Вони діють синергетично, забезпечуючи засвоєння кальцію кістками, а не відкладення їх в артеріях.

Кальциферол дозволяє організму засвоювати кальцій з кишківника, а менахінон допомагає доставити цей мінерал у кістки, зуби та м'язи. Проблеми можуть виникнути, якщо кальцій накопичується в неправильних місцях, що робить роботу К2 дуже важливою.

Рекомендується вітамін Д3 приймати з К2 людям, у яких часті переломи, біль у суглобах, каміння у нирках, серцево-судинні порушення.

Згідно з даними, оптимальні концентрації цих елементів у правильному балансі покращують мінералізацію кісток, підвищують їх щільність і можуть знизити ризик переломів. На сьогоднішній день немає вагомих доказів того, що для засвоєння вітаміну Д в організмі потрібен менахінон.

Чому кальцій потрібно приймати з вітаміном D

Кальцій (Са) – макроелемент, необхідний для багатьох функцій організму, особливо формування та підтримки кісток. Він дозволяє крові згортатись, а м'язам скорочуватися.

Дев'яносто дев'ять відсотків запасів Са в організмі міститься в зубах та кістках.

Як відомо, основною функцією вітаміну D є регуляція засвоєння кальцію, його концентрації в крові та надходження у кісткову тканину та зуби. Він допомагає цьому мінералу всмоктуватись у кишківнику, а ниркам вивести його. Через низький рівень кальциферолу неможливо сформувати адекватну кількість його гормону – кальцитріолу. Це, своєю чергою, призводить до недостатнього засвоєння кальцію з їжі.

Доведено, що дефіцит цих двох речовин є фактором ризику остеопорозу. Рекомендується комбінований прийом кальцію та кальциферолу для профілактики та лікування цього захворювання у жінок під час або після клімаксу. Докладніше про нестачу вітаміну Д під час менопаузи ви можете почитати тут.

Вітамін Д потрібно приймати з кальцієм і для того, щоб допомогти м'язам засвоювати цей мінерал та добре працювати. Якщо ваші м'язи не отримують достатньо цього макроелемента, то можливі судоми, біль чи почуття слабкості. Досягнення адекватного рівня кальциферолу допомагає запобігти цим проблемам.

Перш ніж почати приймати такі нутрієнти, розкажіть лікареві про всі ліки, які ви приймаєте, включаючи безрецептурні препарати, трави та таблетки. Також розкажіть про всі свої поточні медичні проблеми.

Фахівці рекомендують вживати вітамін Д у вигляді монопрепарату, оскільки у складі вітамінно-мінеральних комплексів його кількості найчастіше недостатньо для того, щоб забезпечити денну норму.

Серед препаратів холекальциферолу, які представлені на ринку нашої країни, радимо звернути увагу на продуктову лінійку вітаміну Д3 Олідетрим від європейського виробника «Польфарма» (Польща). Він випускається в різних дозуваннях та формах випуску:

  • у каплях для найменших – 600 МО;
  • у капсулах для дітей та підлітків – 1000 МО, для дорослих – 2000 та 4000 МО.

Перевага цього продукту над іншими – це впроваджена у виробництво вітаміну Д3 система ViQualPRO'D. Ця технологія має на увазі строгий багаторівневий підхід, де дотримується етапність, температура, якість матеріалів. На одному з етапів виробництва додається чисте фільтроване масло, завдяки якій Олідетрим добре всмоктується в організмі, забезпечуючи необхідну кількість вітаміну Д3.

Бережіть себе та будьте здорові!

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література:

  1. Katarzyna Maresz. Proper Calcium Use: Vitamin K2 as a Promoter of Bone and Cardiovascular Health. Integr Med (Encinitas). 2015 Feb; 14(1): 34–39.
  2. Cynthia M. Rohde, Margaret Manatt, Margaret Clagett-Dame, Hector F. DeLuca. Vitamin A Antagonizes the Action of Vitamin D in Rats. The Journal of Nutrition, Volume 129, Issue 12, December 1999, Pages 2246–2250.
  3. Jill Hahn, Nancy R Cook, Erik K Alexander, Sonia Friedman, Joseph Walter, Vadim Bubes, Gregory Kotler, I-Min Lee, JoAnn E Manson, Karen H Costenbader. Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial. BMJ 2022; 376.
  4. John F Aloia, Ruban Dhaliwal, Albert Shieh, Mageda Mikhail, Melissa Fazzari, Louis Ragolia, Steven A Abrams. Vitamin D supplementation increases calcium absorption without a threshold effect. Am J Clin Nutr. 2014 Mar;99(3):624-31.
  5. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy274
На початок сторінки