Вітамін Д для фігури: роль вітаміну Д в обміні жирів та вуглеводів

30.01.2023
29.02.2024

Ожиріння сьогодні є дуже поширеним явищем, яке охоплює третину населення планети. Чи знаєте ви, що надмірна вага – це проблема саме нашого сторіччя? У давнину люди й поняття не мали боротися із зайвими кілограмами, вони були дуже худими, адже важко добувалась їжа і потрібно було постійно рухатися для її пошуку. Згодом огрядні люди вважалися еталоном багатства і впливу, правителів навіть відгодовували, щоб ті одужували. У наші ж дні багато хто відвідує спортзал, сидить на всіляких дієтах, щоб скинути чи не набрати зайвих кілограмів.

Втрата ваги здебільшого пов'язана з добре збалансованою дієтою. Здорове харчування забезпечує правильне функціонування організму та задоволення всіх потреб у поживних речовинах. Навіть якщо час або ресурси обмежені, вітаміни та добавки можуть допомогти поповнити недолік.

У цій статті ми з'ясуємо, яка роль вітаміну Д в обміні речовин і які ще вітаміни важливі при ожирінні.

Найвідоміші незвичайні дієти для схуднення

Перед тим, як перейти до головної теми нашої статті, давайте ознайомимося з кількома дивними дієтами, які вигадала людство, а саме:

  1. Алкогольна ☹

Вітамін D

ПіDтримує міцність кісток та тонус м’язів

дізнатися про Олідетрим 4000
ПіDтримує міцність кісток та тонус м’язів

Існує думка, що вперше її випробував на собі король Англії – Вільгельм Завойовник. Згідно з розповідями, коли правителя не зміг витримати жодного коня, він вирішив замінити їжу на алкоголь. Чи допоміг йому такий спосіб схуднути не відомо, оскільки він невдовзі помер, впавши з коня.

  1. Оцтова ☹

Вважається, що Лорд Байрон був затятим її прихильником. Бажаючи скинути кілька кілограмів і досягти шляхетної блідості, він почав вимочувати їжу в оцті і навіть пити кислоту, розбавляючи водою. Письменника не стало в 36, розтин показав, що його організм був сильно зношений для його віку.

  1. Жувальна 😊

Винахідником є доктор Горас Флетчер, який стверджував, що будь-яку їжу потрібно жувати не менше ніж 32 рази перед тим, як її проковтнути. Така дієта мала популярність серед багатіїв і принесла йому великі гроші.

  1. Сонна ☹

Шанувальником її був сам Елвіс Преслі. Ідея проста – коли ми спимо, то не їмо. Ходять чутки, що співак спав кілька днів, але завдяки снодійним.

У гонитві скинути зайву вагу люди вдаються до різних методів, часто шкодячи своєму організму. Не потрібно експериментувати зі своїм здоров'ям, зверніться до фахівця, який допоможе вирішити вашу проблему.

Як вітамін Д впливає на обмін речовин

Вітамін Д надходить із сонця і, потрапляючи на шкіру, в результаті ланцюжка реакцій перетворюється нирками на активну форму D3 (холекальциферол). Він необхідний для підвищення імунітету, засвоєння кальцію в кістках, підтримки судинно-серцевої системи, поліпшення настрою та зниження стомлюваності.

Однак холекальциферол – це набагато більше, ніж вітамін. Його також вважають гормоном, оскільки він бере участь у ролі месенджера, який повідомляє організм про необхідність засвоєння кальцію.

Вітамін Д впливає на обмін речовин, оскільки бере безпосередню участь у метаболізмі глюкози в організмі. Він допомагає регулювати рівень цукру у крові шляхом вивільнення інсуліну.

У тих, хто зазнає дефіциту вітаміну Д, швидше за все, підвищена резистентність до інсуліну, що призводить до підвищення рівня цукру в крові, змушуючи організм відкладати його у вигляді жиру. Тому достатній рівень вітаміну D пов'язаний з нижчим індексом маси тіла та загальною жировою масою.

Вітамін Д для гарної фігури

Вітамін Д:

Ожиріння:

«Вітамін D грає життєво важливу роль у засвоєнні кальцію та зміцненні імунітету»

«Дефіцит вітаміну D< викликає розвиток гіпотиреозу та сприяє ожирінню»

Декілька теорій намагаються пояснити вплив вітаміну D на втрату ваги.

Дослідження показують, що цей нутрієнт потенційно може зменшувати утворення нових жирових клітин в організмі, а також пригнічувати їхнє відкладення, ефективно зменшуючи накопичення жиру. Крім того, він може підвищувати рівень серотоніну – гормону, який впливає на всі процеси, від настрою до регуляції сну. Серотонін відіграє певну роль у контролі апетиту і може підвищувати ситість, знижувати масу тіла та зменшувати споживання калорій.

Нарешті, більш високий рівень вітаміну D може бути пов'язаний із вищим рівнем тестостерону, який може спричинити втрату ваги.

У випробуванні чоловікам протягом року давали добавки вітаміну D або плацебо. Виявили, що у тих, хто приймав добавки, рівень тестостерону підвищився більше, ніж у контрольної групи. Дані показали, що підвищення рівня тестостерону може зменшити кількість жиру в організмі та допомогти підтримувати довгострокову втрату ваги. Це відбувається за рахунок прискорення метаболізму, змушуючи організм спалювати більше калорій після їжі.

Відповідно до рекомендацій для населення Центральної Європи, щоденна доза вітаміну Д для дітей та підлітків з ожирінням становить 1200-2000 МО, а для дорослих та літніх людей – 1600-4000 МО залежно від ступеня ожиріння.

Вибираючи препарати з вітаміном Д, рекомендуємо придивитися до «Олідетрим» від польського виробника «Польфарма». Завдяки його широкій лінійці ви зможете підібрати вітамін Д3 для кожного члена сім'ї. А технологія ViQualPRO'D, що використовується на виробництві, забезпечить оптимальний рівень всмоктування препарату в організм за рахунок додавання чистої фільтрованої олії. Таким способом до ОЛІДЕТРИМ 2000 та 4000 МО додається олія у формі сафлорової. Його вміст покращує не тільки засвоюваність вітаміну Д, але й чинить антиоксидантну та протизапальну дії. Також сафлорова олія рекомендується при дієтах, оскільки позитивно впливає на метаболічну дію.

Роль вітамінів при ожирінні

Коли в нашому раціоні присутні потрібні поживні речовини в необхідній кількості (включаючи калорії), це дозволяє підтримувати суглоби в змазаному стані, обмін речовин і високий рівень енергії. Вітаміни є частиною енергетичного циклу, а також беруть участь у гормональному балансі.

Кожен нутрієнт відіграє життєво важливу роль в обміні речовин і забезпечує правильну передачу сигналів у нашому організмі. Давайте детальніше розглянемо, яка роль вітамінів при ожирінні і що вони роблять у нашому організмі, а також оцінимо їхню ефективність для зменшення жиру на животі.

У таблиці нижче ви побачите яких нутрієнтів найчастіше не вистачає при надмірній вазі.

Назва
Розповсюдження дефіциту при ожирінні, %
Кальциферол (Д) 80-90
Ретинол (А) 17
Вітамін К -
Токоферол (Е) 0
Аскорбінова кислота (С) 35-45
Фолієва кислота (В9) 3-4
Тіамін (В1) 15-29
Піридоксин (В6) до 11
Кобаламін (В12) 3-8

Вітамін А не є специфічною добавкою для схуднення, а скоріше є непрямим помічником у випадку зниження ваги. Він забезпечує підтримку багатьох клітин у органах, що допомагає організму на метаболічному рівні. Його можна порівняти з піт-командою на гонках - гонщик і машина роблять усю роботу, але час від часу їм доводиться зупинятися та обслуговувати машину. Якби не було піт-команди, вони могли б продовжувати гонку якийсь час, але зрештою паливо закінчиться, і машина зламається. Саме так ретинол – це система підтримки, яка допомагає вам дійти до фінішу у втраті ваги.

Вітамін С підтримує імунітет, запобігає застуді, і це всі знають. Він також бере участь у виробництві колагену – білка, який підтримує пружність та молодість шкіри. А ще це важливий антиоксидант, який нейтралізує хворі клітини, що завдають шкоди організму. Насправді ті, хто має достатній його рівень, спалюють на 30% більше жиру під час фізичних вправ, таких як швидка ходьба, аквааеробіка та їзда на велосипеді. У тих, хто відчуває дефіцит цього елемента, цілком можливо, спостерігається небажання втрачати жир.

Люди, які страждають на ожиріння в цілому, як правило, важче справляються з регулюванням жирових відкладень на клітинному рівні. Оптимальна кількість аскорбінової кислоти у поєднанні з фізичними вправами сприяє ефективному спалюванню жиру.

Вітаміни групи В, також відомі як "комплекс В", беруть безпосередню участь в енергетичному обміні і називаються ферментами. Це означає, що вони безпосередньо беруть участь у процесах розщеплення жирів, вуглеводів та білків в організмі для одержання палива. Сучасні дослідження показують, що нестача кобаламіну пов'язана з ожирінням та надмірною вагою. Дослідження на щурах показали значне зниження маси тіла та жиру після прийому вітамінів групи В протягом дванадцяти тижнів. Однак існують суперечливі дані про те, чи може добавка цих вітамінів допомогти у втраті жиру через обмежені дослідження на людях.

Висновки

Якщо після декількох місяців фізичних вправ і зміни раціону харчування ви бачите відмінні результати, але потім настає період плато, можливо, вам варто звернутися до лікаря та дієтолога, щоб переконатися, що ваше фізичне здоров'я в нормі. Гормональний дисбаланс та порушення часто пов'язані з проблемами з вагою.

У той же час психічне здоров'я та фактори навколишнього середовища, такі як стрес на роботі або в сім'ї, також можуть відігравати роль у втраті ваги. Фізичні вправи важливі, але не менш важливий відпочинок. Достатній сон і боротьба зі стресом – два найважливіші фактори підтримки здорової ваги.

Число, яке з'являється, коли ви встаєте на ваги, не говорить про ваше здоров'я загалом і не відображає вашої цінності як особистості. Досягнення певного рівня фізичної підготовки має багато переваг, і ви можете бути в хорошій фізичній формі, але мати жир.

Однак незалежно від того, на якому етапі шляху до зниження ваги ви знаходитесь, потрібно отримувати всі необхідні поживні речовини, щоби прожити довге і здорове життя. Також не забувайте, що для фігури важливим є вітамін Д, тому тримайте його рівень під контролем.


Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Література:

  1. S Pilz, S Frisch, H Koertke, J Kuhn, J Dreier, B Obermayer-Pietsch, E Wehr, A Zittermann. Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men. Horm Metab Res. 2011 Mar;43(3):223-5. doi: 10.1055/s-0030-1269854.
  2. Rhonda P Patrick, Bruce N Ames. Vitamin D hormone regulates serotonin synthesis. FASEB J. 2014 Jun;28(6):2398-413. doi: 10.1096/fj.13-246546.
  3. Методические рекомендации по лечению и профилактике дефицита витамина D у населения стран Центральной Европы: рекомендуемые дозы препаратов витамина D для здоровой популяции и групп риска. Международный эндокринологический журнал 7 (71) 2015: 113-119.
  4. Olga P. Garcia. Effect of vitamin A deficiency on the immune response in obesity. Proc Nutr Soc. 2012 May;71(2):290-7. doi: 10.1017/S0029665112000079.
  5. Diego Fernando Garcia-Diaz, Patricia Lopez-Legarrea, Pablo Quintero, Jose Alfredo Martinez. Vitamin C in the treatment and/or prevention of obesity. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2014;60(6):367-79. doi: 10.3177/jnsv.60.367.

На початок сторінки