Випадає волосся: яких вітамінів та мікроелементів не вистачає

25.04.2023
01.04.2024

Волосся одним з перших реагує на нестачу вітамінів та мікроелементів в організмі. Воно відразу ж втрачає свою красу й блиск, починає посилено випадати, стає тьмяним, ламким, може з'явитися лупа. Давайте розберемося, яких же вітамінів і мікроелементів не вистачає нашому організму, якщо випадає волосся.

Від стану волосся прямо пропорційно залежить і наш настрій. Погодьтеся, адже складно радіти життю й насолоджуватися кожним днем на повну, якщо скрізь вам трапляється ваше волосся, що випало: в їжі, яку ви готуєте своїй сім'ї, на підлозі, в ліжку та на одязі... Досить неприваблива картина, правда? Якщо у вас так само, тоді настав час задуматися вам про те, яких вітамінів і мікроелементів не вистачає вашому організму, коли випадає волосся.

До речі, багато хто помилково вважає, що у них випадіння волосся, виявивши вранці на своєму гребінці більше 10 волосин. Насправді починати переживати з приводу випадіння волосся слід, якщо його більше 150 на день. Так, порахувати кожну волосинку, що випала за добу, досить складно. Але є невеликий домашній тест, який може пройти кожен й визначити собі, коли варто турбуватися.

Отже, візьміть невелике пасмо волосся, затисніть його між пальцями однієї руки біля коріння і проведіть вниз до кінчиків. Скільки волосся залишилося між пальцями, коли пасмо закінчилося? До 10 волосинок – це норма. Якщо більше 10, час почати піклуватися про свій спосіб життя, харчування, здоров'я.

Що впливає на ріст та якість волосся?

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

Зображення: чи допомагає кальцій від випадіння волоссяОкрім правильного харчування на ріст та стан волосся впливають ще й інші фактори. До того ж найчастіше вони комбінуються між собою і виділити лише одну причину випадіння волосся досить складно. Тому доводиться боротися одразу з кількома. Отже, основні причини випадіння волосся:

  • Генетична спадковість. Якщо у бабусі волосся не відрізнялося особливою густотою, а у вас дуже схоже за структурою до неї, то сподіватися, що регулярне зістригання кінчиків і різні маски якось вплинуть на пишність шевелюри все ж таки не варто.
  • Вік. З віком волосся стає тоншим, особливо це проявляється у тих жінок, які занадто захоплювалися фарбуванням волосся в світлі тони або кардинально змінювали колір.
  • Стан гормональної системи. Будь-які збої у роботі різних залоз організму можуть призвести до випадіння волосся. Наприклад, одним із симптомів неполадок у щитовидній залозі є саме випадання волосся. До речі, поява лисин у чоловіків теж пов'язана з гормонами – наявністю великої кількості тестостерону та дигідротестостерону (і, звісно, плюс генетика).
  • Сезонність. Так-так, у людей, як і у тварин, восени та навесні підвищується кількість хутра, що випадає. Ой, вибачте, волосся, що випадає.
  • Травми. Забиття й травми шкіри голови можуть сповільнити ріст волосся і навіть викликати його випадіння. До речі, забій, який проявився лише так званою «шишкою» теж може викликати випадіння волосся.
  • Екологія та клімат. Вченими доведено, що у людей, які живуть у забруднених міських умовах і у спекотних країнах із сухим кліматом, надто часто пошкоджується структура білків волосся, через що вони стоншуються й стають ламкими, починають випадати.
  • Стресові стани. Відомо, що короткочасний стрес корисний організму, оскільки запускає приховані резерви та підвищує стійкість імунної та нервової систем. Однак, якщо стрес тривалий, організм виснажується, руйнуються корисні речовини, страждають органи та системи. І першими на подібне реагує саме волосся, стаючи ламким та тьмяним.
  • Загальний стан здоров'я. Деякі перенесені вірусні інфекції можуть призвести до випадіння волосся, наприклад, коронавірус. Також випадіння волосся може стати наслідком прийому лікарських засобів при тяжких захворюваннях.
  • Дієта. Трихологи – лікарі, які займаються здоров'ям волосся – відзначають, що у людей, що довго сидять на жорстких дієтах, завжди виникають проблеми з волоссям, так як в їхні організми через неправильне харчування не надходять в належній кількості вітаміни й мінерали.

Незважаючи на те, що волосся за структурою складається в основному з ороговілих клітин і білків, волосяні фолікули для забезпечення нормального росту постійно потребують поживних речовин. Мозок людини влаштований так, що при порушенні надходження необхідних вітамінів та мінералів до організму, він усі запаси необхідних нутрієнтів направляє у внутрішні органи, намагаючись забезпечити їхню безперебійну роботу. При цьому насичення корисними речовинами волосся обмежується, тому саме коси першими страждають від нестачі вітамінів та мінералів.

Вплив вітамінів на ріст волосся: думка фахівців

Людське волосся складається з кореня і стрижня, який покритий кератиновими лусочками – ороговілими клітинами. Корінь волосся росте у волосяному фолікулі під шкірою. Саме тут відбуваються всі процеси, які позначаються на стані та росту волосся. Фарбування волосся агресивними засобами або донедавна популярна хімічна завивка, неправильний догляд за волоссям та інше здатні пошкодити волосяні фолікули, що й призводить до витончення і випадіння волосся. Однак це не на все життя. Фахівці стверджують, що надходження вітамінів здатне відновити волосся. Тобто те волосся, яке вже пошкоджене, не відновиться, але наситити волосяні цибулинки вітамінами і корисними речовинами, щоб активізувати ріст нового красивого волосся, цілком реально.

Зображення: нестача вітамінів при випаданні волоссяЦе підтверджується багатьма дослідженнями. Наприклад, одне з них розповідає про вплив вітаміну D на покращення стану волосся у людей з алопецією – осередковим випаданням волосся. При огляді пацієнтів із цією проблемою виявилося, що в їхньому організмі спостерігається дефіцит холекальциферолу. І чим нижчим був рівень сонячного вітаміну в організмі, тим яскравішими були прояви хвороби. При надходженні до організму вітаміну Д прояви алопеції зменшувалися.

Зазвичай фахівець з одного погляду на волосся може діагностувати ту чи іншу проблему. Але найчастіше рекомендується додатково здати аналізи. Також лікар уточнює важливі фактори, що впливають на стан чуприни. Це розбір раціону харчування та особисті правила щоденного догляду за волоссям (чи використовується агресивне тепло під час сушіння феном, якому шампуню та доглядовим засобам віддається перевага тощо). Все в комплексі дозволяє намалювати повну картину проблеми. І, як бачите, харчування тут не на останньому місці.

Необхідні вітаміни для здоров'я волосся

  • Вітамін A

Важливість вітаміну А для організму людини неможливо переоцінити. Він потрібен кожній нашій клітинці і, звичайно ж, шкірі голови та волосся. Ретинол сприяє зволоженню шкіри, регулює виділення шкірного сала, захищає волосся від пересихання. Нестача вітаміну може призвести до випадіння волосся та виникнення сухості шкіри голови, появи лупи.

Зображення: випадання волосся вітаміниБагато вітаміну А знаходиться в таких продуктах, як печінка, яйця, шпинат, гарбуз, батат, морква. Важливо пам'ятати, що ретинол із овочів краще засвоюється, якщо з ним одночасно вживаються жири. Наприклад, просто згризена морквинка багато користі не принесе, хіба що наситить клітковиною, а ось терта з добавкою у вигляді сметани чи олії значно підвищує рівень засвоюваності вітаміну А.

  • Вітамін D

Вище ми вже згадували про користь вітаміну Д для росту та відновлення волосся на прикладі людей з осередковим випадінням волосся. Крім цього є ще одне дослідження, яке провели техаські фахівці. Вони стверджують, що достатній рівень холекальциферолу в організмі покращує стан шкіри голови, запобігає появі лупи та ламкості волосся. Також нутрієнт допомагає утворюватися новим фолікулам, а це сприяє тому, що волосся стає густішим і міцнішим.

Основне джерело вітаміну D – сонячне світло, а третина добової потреби в сонячному нутрієнті заповнюється за рахунок продуктів: жирної риби, молочних продуктів, жовтків яєць, печінки тріски та ін.

Але тут є один аспект – сонячних днів у наших широтах не дуже вже й багато, а перерахованими вище продуктами, наповнити організм необхідною кількістю холекальциферолу майже неможливо. Тут тільки один вихід – додатковий прийом препаратів з вітаміном Д. Наприклад, такого, як Олідетрим, який виробляється в Європі та має різні дозування під різні вікові категорії та потреби людей: від немовлят до людей у віці. Важлива перевага препарату Олідетрим: вітамін Д з нього краще засвоюється за рахунок спеціальної технології виробництва ViQualPRO'D – до капсул додається очищена фільтрована олія.

  • Вітамін E

Вітамін Е відомий як антиоксидант, тобто речовина, яка не дає відбуватися руйнівним окислювальним процесам у нашому організмі. Крім цього, належна кількість токоферолу сприяє кращому росту волосся, що було доведено експериментально з групою людей віком від 18 до 60 років. Всі вони мали проблеми з волоссям. В ході експерименту було доведено, що додатковий прийом вітаміну Е покращив стан та густоту волосся, а також у 34.5 % пацієнтів спостерігалося прискорення росту волосся.

Де знайти вітамін Е? У першу чергу це рослинні олії, насіння та горіхи, авокадо, печінка, паростки пшениці, вершкове та арахісове масла, арахіс, риб'ячий жир, яйця.

  • Вітаміни групи B

Одним з найважливіших для здоров'я та краси волосся вітамінів групи B є біотин – вітамін B7. Не дивно, що саме його часто додають у косметичні засоби для догляду за волоссям. Також важливим нутрієнтом цієї групи є вітамін B9, більш відомий нам як фолієва кислота. Перераховані речовини необхідні волоссю для їх росту, адже вони беруть участь у поділу клітин волосся в самому фолікулі. Нестача цих вітамінів може призвести до уповільнення росту волосся та його випадіння.

Фолієва кислота знаходиться в білокачанній капусті, броколі, горіхах, зелених листових овочах – салатах, авокадо, арахісі та інших представниках бобових. Вітаміну B7 (біотину) багато в яєчному жовтку, жирній рибі, дріжджах, горіхах і насінні, молочних продуктах.

Мікроелементи, необхідні для волосся

Окрім вітамінів, нашому організму необхідні й мікроелементи, які надходять до організму з їжею. Частина важливих речовин відповідає за красу нашого волосся. Тому якщо випадають коси, потрібно шукати, яких мікроелементів не вистачає.

  • Залізо

Залізо – важлива складова здоров'я нашого організму, яка сприяє насиченню клітин киснем, у тому числі й шкіри голови, де знаходяться волосяні цибулинки. Тому контролювати рівень гемоглобіну потрібно регулярно, адже недолік заліза може викликати випадіння волосся, воно втрачає свій блиск, набагато повільніше починає рости.

Зображення: випадає волосся вітамінНайкраще залізо засвоюється людським організмом із продуктів тваринного походження – це так зване гемове залізо. Особливо багато його міститься у яловичині, субпродуктах, курячій печінці. Також є ще негемове залізо, що міститься в рослинних продуктах. Так, воно засвоюється трохи гірше, але через це не варто відмовлятися від яблук, гранатів, кураги, горіхів, квасолі, шпинату та ін.

  • Цинк

Цинк бере участь у створенні нових клітин організму та в обмінних процесах. Також ще одна важлива його «робота» – регулювання виділення шкірного сала із залоз, що знаходяться навколо фолікулів. Якщо цього мікроелемента в організмі недостатньо, на шкірі голови з'являються гнійничкові прищики, волосся починає випадати, стає ламким – сильно січуться кінчики, сповільнюється їх зростання. До речі, саме волосся такими симптомами першим сигналізує про дефіцит мікроелемента.

Заповнити нестачу цинку можна за допомогою молюсків та устриць; червоного м'яса – яловичини, свинини, баранини; бобових – квасолі, нуту, сочевиці; насіння – гарбузового, кунжутного, лляного; молочних продуктів та яєць.

  • Кремній

Кремній допомагає колагену та еластину, сполучним білкам, краще синтезуватися, покращує мікроциркуляцію в шкірі голови, впливає на гнучкість та еластичність тканин, у тому числі й волосся. Тому випадіання і ламкість волосся, поява посічених кінчиків незабаром після їх зістригання сигналять, що настав час підвищити в організмі рівень кремнію.

Кремній знаходиться в злаках (рис, овес, пшениця, просо, ячмінь, кукурудза), сухофруктах, вині, фруктах.

  • Кальцій

Такий мікроелемент як кальцій, окрім функції будівельного матеріалу для кісток, також необхідний і волоссю. Так, він не настільки важливий, щоб стояти на першому місці, проте на його нестачу в організмі в цілому відразу ж реагує волосся звичайним набором проблем: випадінням, ламкістю, тьмяністю і навіть появою лупи, спричиненої сухістю шкірного покриву голови.

Щоб кальцій краще засвоювався, йому необхідні вітаміни D, C, К і В. Головними джерелами кальцію є молочні продукти, горіхи, насіння, бобові.

Основні правила прийому вітамінів та мікроелементів

З усього вище сказаного можна дійти невтішного висновку, що правильне харчування здатне заповнити організм необхідними вітамінами і мінералами, до того ж випадіння волосся припиниться. Однак це швидше виняток, ніж правило, тому не варто забувати про індивідуальні особливості кожного. Також пам'ятайте, що деякі нутрієнти можуть заважати всмоктуватися іншим, не менш корисним або їм потрібні додаткові речовини для кращого засвоєння (як з морквою).

І тут давайте будемо відвертими: повноцінне харчування організувати працюючій людині таки досить складно. Тому ідеальним варіантом для заповнення необхідних вітамінів та мінералів, нестача яких проявляється випадіння волосся, стане прийом готових препаратів.

Зображення: якого вітаміну не вистачає якщо випадає волоссяВи, напевно, помітили, що дефіцит різних речовин проявляється майже однаково – випадіння волосся,його ламкість і тьмяність. Тому не потрібно займатися самолікуванням і приймати препарати з вітамінами та мінералами на свій страх та ризик, адже гіпервітаміноз не менш небезпечний, ніж брак нутрієнтів. Завітайте до трихолога – фахівця з волосся. Він направить вас на аналізи, а потім, зваживши на всі нюанси, підбере оптимальні варіанти лікування: прийом препаратів, нанесення спеціальних масок, використання певних шампунів і корекція харчування.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

Джерела:

  1. Hormonal Effects on Hair Follicles // Monika Grymowicz, Ewa Rudnicka, Agnieszka Podfigurna, Paulina Napierala, Roman Smolarczyk, Katarzyna Smolarczyk, Blazej Meczekalski // 2020 Jul 28 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32731328/
  2. Can Climate Change Cause Hair Loss? // Fuat Yuksel, Hassan Soueid // June 27, 2022 // https://www.longevitahairtransplant.com/blog/can-climate-change-cause-hair-loss/
  3. Vitamin D and alopecia areata: possible roles in pathogenesis and potential implications for therapy // Xiran Lin, Xianmin Meng and Zhiqi Song // 2019 Sep 15 //https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6789271/
  4. Does D matter? The role of vitamin D in hair disorders and hair follicle cycling // Karrie T Amor, Rashid M Rashid, Paradi Mirmirani // 2010 Feb 15 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20178699/
  5. Effects of Tocotrienol Supplementation on Hair Growth in Human Volunteers // Lim Ai Beoy, Wong Jia Woei and Yuen Kah Hay // 2010 Dec // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819075/
На початок сторінки