ГРВІ, ГРЗ, застуда – у чому різниця?

05.06.2023
01.04.2024

В періоди сезонних захворювань лікарі постійно говорять про сплески епідемій ГРВІ, ГРЗ, грипу та застуди. Мова про респіраторні інфекції, що входять до однієї групи, але різняться за особливостями протікання та терапії.

Застудою називають різні стани – вони мають схожі симптоми, але різні першопричини. ГРЗ – це гостре респіраторне захворювання, збудник якого передається повітряно-крапельним шляхом. Викликають ГРЗ грибки, бактерії, віруси, прості мікроорганізми та їх різні комбінації. Діагноз ГРЗ лікар ставить за відсутності явних ознак інших захворювань (грип, бронхіт, тощо). Риніти, бронхіти, ларингіти, фарингіти – різновиди ГРЗ, вони мають чітку локалізацію запалення. При бронхіті вражаються бронхи, риніті носоглотка і т.д. ГРВІ викликає певна група вірусів ГРЗ.

Зображення: що таке орзБорис помітив, що протягом останніх років часто хворіє з початку осені. Якщо у юнацтві це було до 2 застуд на сезон, то теперь він почав хапати віруси щомісяця. Лікарі нічого чітко сказати не могли – аналізи нормальні, а так всі люди постійно контактують зі збудниками різних захворювань. Один фахівець порекомендува Борисові вітамінотерапію – для лікування, зміцнення захисних сил, з профілактичною метою. Акцент він зробив на вітамінах Д3, С, А, Е. Ситуація покращилась вже в перші місяці.

Що таке ГРВІ?

Діагноз ГРЗ ставлять, коли по клінічній картині лікар не може виявити точну причину захворювання, його збудника – вірус чи бактерію. Для уточнення даних може призначатись загальний аналіз крові. Давати висновки, проводити лікування має фахівець.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Збудники ГРЗ передаються повітряно-крапельним або контактним шляхом. Основні групи:

  • коронавіруси;
  • риновіруси, реовіруси (до половини всіх випадків);
  • грип різних типів;
  • парагрип;
  • ентеровіруси;
  • серотипи синцітиальних вірусів;
  • аденовіруси.

Виявити збудник у третині всіх випадків не виходить взагалі, у 5% пацієнтів діагностують по 2-3 збудника одночасно.

ГРВІ та ГРЗ часто плутають. ГРЗ – найширше поняття, ГРВІ входить до нього. Але, зокрема ГРВІ, група ГРЗ включає захворювання, що викликають бактерії, гриби, інші прості мікроорганізми.

Основні збудники ГРВІ

Передача ГРВІ можлива під час близького контакту (наприклад, під час розмови), в результаті перебування у одному приміщенні, коли хвора людина кашляє, чхає. Іноді збудники передаються разом з певними предметами. Людина, що захворіла, стає носієм. Передаються захворювання дуже швидко, тому й кажуть по спалахи епідемій.

Симптоми ГРВІ

Спочатку вірус вражає дихальні шляхи, може виникати нежить, кашель, першіння в горлі. Ці симптоми з'являються практично одразу після зараження та поступово посилюються.

Зображення: що таке застудаТемпература при застуді піднімається до 37-38 градусів, що свідчить – імунна система людини бореться з вірусом. Інтоксикація часто викликає загальну слабкість. Багато хто з пацієнтів скаржиться на больовий синдром – ломить кістки, суглоби, болить голова.

ГРВІ може протікати у складній формі. В такому випадку до стандартних симптомів приєднується сильний біль у хребті, порушення травлення, запаморочення та інші нетипові симптоми.

Як лікувати ГРВІ

Ми з'ясували, що таке ГРВІ, тепер розглянемо, як його лікувати. Основні рекомендації  – пити якомога більше рідини, дотримуватись режиму. Якщо температура піднялась до 38 градусів та більше, можна прийняти жарознижувальне. За іншими рекомендаціями звертайтесь до лікаря.

ГРВІ не лікують антибіотиками: такі препарати ніяк не впливають на віруси, але шкідливі для печінки. Антибіотики призначають тільки в тому випадку, коли до вірусної інфекції приєднуються бактеріальна.

Скоригуйте питний режим, за можливістю використовуйте зволожувачі повітря. В приміщеннях з централізованим опаленням сухість повітря може ставати надмірною, а це призводить до сухості слизових – головного бар'єру для інфекцій.

Інші рекомендації:

  • Якомога частіше провітрюйте приміщення.
  • Промивайте носові ходи ізотонічним сольовим розчином.
  • Робіть полоскання горла.
  • Для зниження температури, від головного болю можна приймати ібупрофен, парацетамол.  

Без рекомендації терапевта навіть найбезпечніше противірусне може виявитись не ефективним, спровокувати побічні реакції. Тому лікування має призначати тільки лікар.

Що таке ГРЗ?

ГРЗ – більш широкий термін, ніж ГРВІ. Всі гострі респіраторні захворювання, які викликають вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, інші фактори – це ГРЗ. ГРВІ – суто вірусні хвороби.

Зображення: застуда цеЯкщо ГРЗ протікає в легкій формі, його можна віднести до застуди – підхід звичний, хоч і не науковий. ГРВІ та ГРЗ зазвичай мають аналогічну симптоматику, проте деякі бактеріальні хвороби можуть супроводжуватись характерними проявами (запалення слизових ока, тощо). 

Як можна заразитись ГРЗ

ГРЗ – група захворювань, що мають схожу симптоматику. Перше місце належить риновірусам (до 40%), за ними йдуть коронавіруси. Ще у 40% випадків хворобу викликають невідомі збудники.

ГРЗ в умовах помірного клімату виникають у будь-яку пору року. Але характерні сплески спостерігаються восени та взимку.

Симптоматика ГРЗ

До симптомів респіраторних інфекцій відносять:

  • кашель (сухий чи вологий);
  • загальну слабкість;
  • біль та першіння в горлі;
  • нежить, закладеність носу;
  • підвищення температури тіла;
  • головний біль;
  • відсутність апетиту;
  • біль у м'язах та суглобах.

Температура при ГРЗ (як і при ГРВІ) може підвищуватись незначно до 37 градусів чи сягати 39-40. Все залежить від збудника, течіння хвороби, індивідуальних особливостей організму.

При інфікуванні глотки виникають першіння в горлі, набряк, сухість, головний біль, буде боляче ковтати, голос стає сиплим. Якщо уражені слизові носа, підсилюється продукція слизу, страждає носове дихання, людина постійно чхає. ГРЗ з ураженням трахеї викликає сильний кашель, тканин миндалин - появу гнійних пробок.  

Своєчасність лікування визначає темпи одужання. Звертайтесь до спеціалісту для постановки коректного діагнозу, призначення терапії при появі симптомів з переліку вище.

Що відноситься до ГРЗ

До гострих респіраторних захворювань відносять різні інфекції. Частіше за все це віруси, які викликають ГРВІ, а саме:

  • грип та парагрип;
  • коронавірус;
  • риновірус;
  • аденовірус;
  • респіраторний синтиціальний вірус;
  • бокавірус;
  • тощо.

Визначити збудника можна за даними лабораторних аналізів та по клінічній картині.   

Що таке застуда

Зображення: що таке орвіЗастуда – не медичний, а побутовий термін. Про застуду зазвичай кажуть самі пацієнти, що відчувають слабкість, спостерігають характерні симптоми після контакту з хворою людиною. Наприклад, переохолодження може стати тригером до розвитку хвороби, але причини низького імунітету потрібно шукати глибше.

Частіше за все застуда має інфекційну вірусну природу, вражає верхні дихальні шляхи, має прояви гострого вірусного ринофарингіту та гострого риніту. Хворобу можуть викликати віруси ГРВІ.

Застуди заразні, передаються під час чхання, кашляння повітряно-крапельним шляхом, відіграє свою роль контакт з інфікованими поверхнями. Носій небезпечний для оточуючих протягом 1-2 днів до появи симптомів й до повного одужання.

Застуда: симптоми

Симптоматика застуди включає:

  • Гострий біль у грудях.
  • Жар 38 градусов та вище, що часто супроводжується кашлем, відходженням мокроти, лихоманкою.  
  • Кровохаркання.
  • Біль в горлі.
  • Збільшення лімфовузлів.

Якщо симптоми тримаються протягом 7 днів, це нормально. Хворобливий стан затягнувся? Зверніться до лікаря.  

Відмінности між симптомами застуди та грипу

Зображення: вітамін д і орвіСимптоми застуди та грипу схожі, але застуда при нормальному імунітеті минає набагато швидше. Основні ознаки – підвищення температури тіла, головний біль, відчуття ломоти в тілі, кашель. Для грипу характерне швидке посилення неприємних станів, при застуді це відбувається набагато повільніше.

Відміни між застудою, ГРВІ та ГРЗ

Для кращого розуміння спільних рис та відмінностей між ГРЗ, ГРВІ, застудою ми зробили таку таблицю.

ГРЗ ГРВІ Застуда
Причини Алергія, інфекція Віруси Віруси
Температура Від нормальної до високої Від 37 градусів та вище 37-37.5 градусів
Важкість протікання Легка, середня, важка Легка, середня, важка Легка
Зона ураження Будь-яка Будь-яка Ротоглотка, носоглотка
Ускладнення Різні, в залежності від збудника, причини захворювання Різні, в залежності від збудника, причини захворювання Часто – з боку ЛОР-органів

Які відмінності в лікуванні

Терапія респіраторних захворювань ставить за мету зміцнення захисних сил організму. В нормі він має долати віруси та бактерії самостійно, якщо цього не відбувається, потрібна підтримка. Хороші результати дає прийом противірусних засобів.

зображення: вірус та застуда це одне й тежВажлива профілактика, загальне зміцнення організму – а саме повноцінне харчування, прийом вітамінів, ведення здорового способу життя. Для зміцнення імунітету корисний вітамін Д3 та вітаміни групи В, С, А, Е, Омега-3 та цинк. Речовини чинять позитивний вплив на імунітет на клітинному рівні, мають стимулюючу, протизапальну функцію, швидко покращують самопочуття. Краще за все вони працюють саме в комплексі. Лікування вітамінодефіцитів швидко покращує стан та загальне самопочуття, зміцнює імунітет. Якщо не впевнені в необхідності прийому конкретних речовин, можете зробити аналіз. Приймають вітаміни після початку хвороби та для профілактики.

Вітаміни при застуді, ГРЗ, ГРВІ мають помітний зміцнюючий, стимулюючий, протизапальний вплив. Вітамін Д «Олідетрим» польської компанії  «Польфарма» виготовляється в Європі на сучасних виробництвах з використанням технології ViQualPRO’D TM. Остання передбачає використання чистої фільтрованої олії, що значно підвищує засвоєння речовини. Д3 ОЛІДЕТРИМ йде в дозуваннях 600, 1000 МО для дітей та 2000, 4000 МО для дорослих. Вітамін рекомендовано приймати для зміцнення імунітету в періоди застуд.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література

  1. Френк Раян «Вірусофсера. Від застуди до COVID: для чого людству віруси».
  2. Diane E. Pappas. The Common Cold (англ.) // Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. — 2018. — P. 199–202.e1.
  3. Taylor CL, Rosen CJ, Dwyer JT. Considerations in dietetic counseling for vitamin D. J Acad Nutr Diet 2019;119:901-9.
  4. True or False: Being Exposed to Wet, Cold Weather Increases the Risk of Infection : [арх. 26.12.2019] // Health Library.  
  5. Sowah D, Fan X, Dennett L, Hagtvedt R, Straube S. Vitamin D levels and deficiency with different occupations: A systematic review. BMC Public Health 2017;17:519.
  6. Vanherwegen AS, Gysemans C, Mathieu C. Regulation of Immune Function by Vitamin D and Its Use in Diseases of Immunity. Endocrinol Metab Clin North Am. 2017 Dec;46(4):1061-1094. doi: 10.1016/j.ecl.2017.07.010. Epub 2017 Oct 6.
  7. Taylor CL, Rosen CJ, Dwyer JT. Considerations in dietetic counseling for vitamin D. J Acad Nutr Diet 2019;119:901-9.
  8. Taylor CL, Roseland JM, Coates PM, Pehrsson PR. The emerging issue of 25-hydroxyvitamin D in foods. J Nutr 2016;146:855-6.
На початок сторінки