Що пити при переломах кісток

02.06.2023
01.04.2024

Основна причина переломів – перевищення допустимого тиску на кістку. Підвищені ризики у людей з дефіцитом кальцію, остеопорозом, іншими захворюваннями, що призводять до слабкості кісток. У таких випадках достатньо мінімального навантаження, аби стався перелом.

Зображення: який кальцій пити при переломі1/5 усіх травм – це переломи. Організму для нормального зростання потрібні значні зусилля. Неправильне харчування призводить до порушення функцій опорно-рухової системи, зниження якості життя. Реабілітація потребує щонайменше 5 тижнів, у складних випадках цей термін збільшується до кількох місяців, року чи більше. Аби підтримати організм, потрібно вживати достатню кількість кальцію – а його нормальне засвоєння неможливе без високого рівня Д3 в крові.

Чи потрібно пити кальцій при переломах

При переломах для прискорення загоєння потрібно пити кальцій. Речовина потрапляє в організм тільки ззовні, вимивається природнім шляхом. Аби прискорити одужання при переломі, зменшити терміни реабілітації, буде корисно приймати кальцій додатково.

За регуляцію обміну речовини відповідають:

  • Гормони паращитоподібної залози.
  • Вітамін Д3, що визначає процеси всмоктування мінералу, його надходження в кістки.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Саме баланс вітаміну Д та кальцію при переломах прискорює відновлення, загоєння, особливо на тлі остеопорозу. Комбінований прийом препаратів покращує засвоєння макроелементів в кістках, сприяє прискореному формуванню кісткової мозолі.

Кальцій та вітамін D відіграють головну роль

При переломах першочергово потрібно пити такі вітаміни – кальцій та Д3. Вони приймають участь в мінералізації кісткової мозолі, ремоделюванні кісток, визначають темпи зростання та сам процес регенерації. Дефіцит обох названих нутрієнтів негативно впливає на стан пацієнту, уповільнює зростання. Прийом добавок здатний значно покращити ситуацію.

Зображення: вітаміни при переломахВітамін Д3 при переломах кінцівок призначають пити разом з кальцієм пацієнтам різних вікових груп. Рекомендовано скоригувати раціон, аби отримувати корисні речовини з продуктів харчування, але точно розрахувати кількість мікронутієнтів у їжі неможливо. Тому для підвищення ефекту рекомендовано приймати добавки – кальцій в рекомендованому дозуванні та вітамін Д від «Олідетрим», що має максимальну засвоюваність.

Комплексний прийом вітаміну Д та кальцію дає помітні результати при остеопорозі, прискорює ремодулювання кісток, підвищує рівень адсорбції кальцію в тонкому кишечнику.

Профілактика переломів

Приділяйте достатньо уваги попередженню переломів. Спеціалісти призначають профілактичні дозування вітаміну Д та кальцію курсами, дають рекомендації по підвищенню фізичної активності (зазвичай це гімнастика, плавання, біг).

Якщо було поставлено діагноз остеопороз, для лікування приймають спеціальні препарати. Вони стимулюють утворення нової кісткової тканини, пригнічують процеси її руйнування. Це дозволяє підтримувати міцність та гнучкість кісток, підвищувати їх щільність.

Здорова дієта при переломах

зображення: пити мумійо при переломахПерелом – це завжди стрес для організму. Аби мінімізувати його негативний вплив, потрібно відкоригувати спосіб життя. Почніть з дієти, обов’язково введіть до раціону наступні нутрієнти.

Вітамін Д

Від вітаміну Д3, його вмісту залежить, буде нормально кальцій засвоюватись кістками чи ні. Вітамін Д організм синтезує самостійно за умови проведення достатньо часу на свіжому повітрі у сонячну погоду. Але сподіватись тільки на сонце на варто: отримати оптимальну добову дозу вітаміну від природного джерела (до того ж, не на 100% безпечного) важко.

Багато вітаміну Д міститься у жирних сортах риби, жовтках курячих яєць, сирі, молоці, грибах, апельсиновому соці. Але точно розрахувати вміст корисних речовин у продуктах харчування складно, тому потрібен їх окремий прийом. Перевірений препарат на українському ринку – «Олідетрим». Він виготовляється згідно до Європейської технології ViQulaPRO’D, завдяки якій вітамін Д добре засвоється організмом та дає помітні результати.

Білок

В об’ємному співвідношенні білок складає половину кісткових структур. При переломах тіло починає активно відновлювати нову кістку, а для цього потрібна достатня кількість протеїну. Його багато в молочних продуктах, зелені, авокадо, злаках, сої, горіхах, шпинаті, капусті, тощо.

Кальцій

Кальцій робить кістки міцними, знижує ризики діабету, остеопорозу. Дорослій людині потрібно 1000-1200 мг речовини на добу, при переломах цю кількість додатково збільшують (але після консультації з лікарем, аби не створювати надмірні навантаження на нирки). Багато кальцію в кунжуті, мигдалі, капусті, сирі (м’якому та твердому), яйцях, зелені.

Вітамін C

зображення: при зрощенні перелому що пити якийсь препаратТакож при переломах корисно пити аскорбінову кислоту. Вітамін С допомагає тілу виробляти колаген (кістковий білок та будівельний матеріал), завдяки чому прискорюється відновлення. Аскорбінової кислоти багато у фруктах та овочах без термічної обробки.

Залізо

Залізодефіцитна анемія викликає дефіцит здорових еритроцитів, такі стани призводять до уповільнення відновлення кісток після переловім. Залізо допомагає тілу виробляти колаген та вітамін С. Речовини багато в жирних сортах риби, яйцях, злаках, зелені, червоному м’ясі.

Калій

Калій попереджає вимивання кальцію. Його можна отримувати з м’яса, молока, ізюму, квасолі, арахісу, чечевиці, риби, сої, шпинату, грибів, кураги, картоплі, бананів.

Як приймати мумійо при переломах

Мумійо – природне джерело корисних речовин, повністю натуральний продукт. Він активізує процеси загоєння при переломах, скорочує терміни реабілітації. Секрет ефективності мумійо полягає в активізації мінерально-білкового обміну. Також речовина має протизапальні властивості, стимулює відповідь імунної системи.

Прийом мумійо при переломах кісток додатково сприяє покращенню сну, відновленню загального фізичного стану, активізації розсмоктування гематом. Курс залежить від складності перелому, складає від 3 тижнів до 6 місяців. Бажано кожні 3 тижні робити перерву по 7 днів, потім можна продовжувати прийом.

  • Порція на один прийом залежить від ваги людини:
  • 0.2 мг до 70 кг;
  • 0.3 мг для 70-90 кг;
  • 0.5 мг для маси тіла від 90 кг.

Засіб п’ють тричі на день, бажано за півгодини до їжі.

Що не бажано їсти та пити при переломах кісток

Аби прискорити одужання, потрібно відмовитись від деяких продуктів. Перший – сіль, вона сприяє вимиванню кальцію. Не варто вживати алкоголь – напої з етанолом уповільнюють процеси відновлення кісток. Кава вимиває калій, тому теж може бути шкідливою.

Вітаміни при переломах кісток значно прискорюють одужання, зростання, прискорюють формування кісткової мозолі. Потреба в них є у всіх без винятку пацієнтів, в зоні ризику люди з остеопорозом, низьким рівнем кальцію в крові. Якщо шукаєте перевірений препарат Д3 на українському ринку, зверніть увагу на «Олідетрим». Він виготовляється в Європі згідно до технології ViQualPRO’D TM, містить чисте фільтроване масло та має високу засвоюваність. Доступні дозування 600, 1000 МО для дітей та 2000, 4000 МО для дорослих.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Література

  1. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
  2. Brooks SPJ, Sempos CT. The importance of 25-hydroxyvitamin D assay standardization and the Vitamin D Standardization Program. Journal of AOAC International 2017;100:1223-4.
  3. Quesada-Gomez JM, Bouillon R. Is calcifediol better than cholecalciferol for vitamin D supplementation? Osteoporos Int 2018;29:1697-1711.
  4. Malihi Z, Wu Z, Stewart AW, Lawes CMM, Scragg R. Hypercalcemia, hypercalciuria, and kidney stones in long-term studies of vitamin D supplementation: A systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2016;104:1039-51.
  5. Bolland MJ, Grey A, Avenell A. Effects of vitamin D supplementation on musculoskeletal health: A systematic review, meta-analysis, and trial sequential analysis. Lancet Diabetes Endocrinol 2018;6:847-58.
  6. U.S. Preventive Services Task Force. Vitamin D, calcium, or combined supplementation for the primary prevention of fractures in community-dwelling adults. US Preventive Services Task Force recommendation statement. JAMA 2018;319:1592-9.
На початок сторінки