Вплив вітаміну Д на волосся

11.05.2022
11.10.2024

ергокальциферол для волосся фотоУсі знають, наскільки важливо отримувати достатню кількість вітаміну Д у ранньому віці для профілактики рахіту. Але він необхідний протягом усього нашого життя для підтримки здоров'я кісток та зубів, а також для захисту від широкого спектра різноманітних захворювань, таких як діабет і навіть рак. Дефіцит кальциферолу може спричинити численні проблеми зі здоров'ям, включаючи випадання волосся.

Як ця поживна речовина впливає на стан волосся? Розгляньмо зв'язок між вітаміном Д і ростом волосся докладніше.

Який вплив вітаміну D3 на волосся

Вітамін Д – це група нутрієнтів, які називаються кальциферолами. Існує понад шість форм цього мікроелемента, найбільш відомі з яких вітаміни D2 (“ергокальциферол”) та D3 (“холекальциферол”). Якщо перший надходить в організм тільки з їжею, то другий, крім цього, ще утворюється у шкірі під впливом ультрафіолету.

Достатня кількість вітаміну Д допомагає організму якісно засвоювати кальцій, який, своєю чергою, є будівельним матеріалом для волосся. Кальциферол сприятливо впливає на шевелюру. Він допомагає дозріванню та зміцненню волосяних цибулин, налагоджує кровообіг, запобігає випаданню волосся, а також надає йому блиску та шовковистості.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Як вітамін Д впливає на волосся:

  • сприяє регенерації шкіри голови - бере участь у процесі поділу та росту клітин епідермісу;
  • впливає на формування волосяних стрижнів, поліпшуючи їх структуру і прискорюючи ріст;
  • зміцнює місцевий імунітет епідермісу голови – підвищує стійкість до несприятливих зовнішніх факторів;
  • підтримує гомеостаз шкірних покривів, забезпечуючи умови для здорового росту волосся (гідробаланс у клітинах, температуру).

Вітамін Д та ріст волосся, його здоров'я та зовнішній вигляд пов'язані. Нестача даної речовини в організмі може викликати ламкість волосся, його втрату, появу лупи. Головне – не нехтувати такими симптомами та звернутися до лікаря для проведення аналізів та призначення правильного лікування.

Нестача вітаміну Д призводить до облисіння.

Волоссю властиво постійно оновлюватися, тому втрачати до 100 волосків на день - це цілком природний процес. На більш інтенсивне випадання волосся варто звернути увагу та шукати його причини.

Однак існує багато факторів, що впливають на порідіння шевелюри, а саме: гормони, генетика, стрес, зміни способу життя. Вітамін Д стимулює зростання волосяних фолікулів, тому сильний дефіцит може також призвести до часткового або повного облисіння (алопеції).

чим корисний вітамін для волосся фотоЗгідно з дослідженням, проведеним у 2020 році, кальциферол відіграє ключову роль у стимулюванні імунної системи. Нестача цього мікроелемента може бути пов'язана з багатьма різними типами аутоімунних захворювань, включаючи алопецію ареату. Це дуже поширена форма втрати волосся як серед жінок, так і серед чоловіків. Також відома як точкове облисіння, вона є захворюванням шкіри, що характеризується втратою волосся. Це аутоімунна хвороба, при якому власна захисна система організму атакує деякі клітини, спричиняючи випадання волосся.

Дифузне випадання волосся - це знову ж таки дуже поширене явище, яке відбувається в основному при порушенні циклу росту волосся. Причини можуть бути різними, одна з них - дефіцит вітаміну D.

Дослідження показали, що більшість чоловіків і жінок, які страждають на алопецію або дифузне випадання волосся, мають низький рівень кальциферолу, незалежно від віку та статі. Тому в першу чергу потрібно заповнити його нестачу в організмі.

СИМПТОМИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ D

Вітамін Д синтезується в організмі під впливом сонячного світла, у невеликій кількості потрапляє разом із продуктами. У зимовий час, коли УФ-індекс низький і влітку, коли інтенсивно використовуються сонцезахисні креми, може виникати його недостатність, а при незбалансованому харчуванні – дефіцит.

Основними ознаками дефіциту є:

  • загальна втома;
  • пригніченість, схильність до депресії;
  • зниження м'язового тонусу; фізична слабкість;
  • зниження концентрації, розумової та фізичної продуктивності;
  • біль у м'язах, кістках;
  • випадання та відсутність росту волосся;
  • сухість шкіри;
  • різні дерматологічні проблеми;
  • набір ваги;
  • рецидивні простудні та інфекційні захворювання.

Які ще вітаміни впливають на випадання волосся?

Незбалансоване харчування або дієти можуть стати причиною породження шевелюри, оскільки вони не забезпечують організм необхідними мікроелементами та вітамінами, які так потрібні для здоров'я волосся. До таких корисних речовин належать:

  • Вітамін А, що міститься у шпинаті, жирних сортах риби, яйцях та солодкій картоплі, сприяє зростанню волосся, допомагаючи залозам шкіри голови виробляти шкірне сало. Але занадто велика його кількість може призвести до порідіння волосся через надмірну стимуляцію волосяних фолікулів, що прискорюють фазу росту, в результаті чого волосся витончується і випадає. Тому приймати добавки вітаміну А слід лише за рекомендацією лікаря.
  • Вітамін В3 налагоджує кровообіг у корені волосся. Він знаходиться в таких продуктах, як авокадо, спаржа, мигдаль, петрушка.
  • Вітамін В5 бере участь у ліпідному обміні речовин, відновленні клітин та прискоренні росту волосся. Його можна знайти в часнику, капусті, селері.
  • Вітамін В6 містить компонент, який регулює функцію тестостерону, що негативно впливає на ріст шевелюри та призводить до її випадання, зменшуючи розмір волосяних цибулин. Недостатність цієї речовини може бути причиною появи лупи. Харчові джерела цього нутрієнта включають м'ясо птиці, креветки, насіння, шпинат, сочевицю, банани.
  • Вітамін В7, відомий як біотин, сприяє виробленню кератину, який допомагає зміцнити волосся, одночасно зменшуючи будь-які пошкодження фолікулів. Дослідження проведене серед 541 жінок у 2016 році показало, що біотинові добавки можуть бути корисними для росту волосся у людей з нестачею цієї речовини. Він міститься в м'ясі, грибах, капусті та горіхах.
  • Вітамін В12 або ціанкобаламін покращує кровообіг і харчування фолікулів волосся, що знижує їх втрату. Він присутній у яловичині, лососі, сардинах, молоці, йогурті та твердому сирі.
  • Вітамін Е допомагає стимулювати волосяні цибулин, посилюючи кровотік у шкірі голови та навколо неї. Він також сприяє збереженню вологи у шкірі голови та зменшує її сухість, створюючи захисний бар'єр на її поверхні. Цим нутрієнтом багаті рослинні олії, горіхи та зелені листові овочі.

Чи є випадіння волосся при дефіциті вітаміну d остаточним?

Чи впливає вітамін Д на волосся? Численні дослідження підтверджують, що у людей з телогеновою та осередковою алопецією набагато частіше діагностують дефіцит холекальциферолу. Для налагодженого циклу росту волосся необхідно повноцінне харчування - надходження вітамінів і мінералів.

На підставі дослідження доведено, що введення холекальциферолу в комплексну програму лікування рубцевого облисіння (алопеція зі збереженням фолікулів) цілком доцільно. Це можуть бути пероральні препарати у поєднанні з локальними.

У складі комплексної програми вітамін Д впливає на волосся, допомагає відновити їх зростання та природну густоту, надаючи ряд ефектів:

  • стимулює кровообіг, внаслідок чого цибулини насичуються киснем та нутрієнтами;
  • зміцнює коріння волосся;
  • сприяє дозріванню фолікулів та росту стрижня;
  • усуває сухість шкіри голови, надаючи профілактичну дію при рецидивній лупі;
  • позитивно впливає на структуру стрижня, відновлюючи цілісність, еластичність;
  • надає гарний візуальний ефект – гладкість та блиск.

Усунення дефіциту Д3 сприяє відновленню росту, густоти та візуальної привабливості волосся.

Робимо маски власного виготовлення з вітаміном Д

На сьогодні існує достатньо косметичних засобів для волосся, у складі яких є кальциферол. Їх легко можна купити в аптеках або замовити у косметичних інтернет-магазинах. Але найчастіше ціни на них високі, тому ми пропонуємо вам приготувати маску для волосся з цим нутрієнтом у домашніх умовах. Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • вітамін Д (в ампулах) – 1 шт.;
  • рицинова олія - ​​50 гр.;
  • яєчні жовтки – 3 шт.

ріст волосся вітамін фотоЗмішуємо кальциферол з рициновою олією і наносимо на коріння волосся і шкіру голови, втираючи масажними рухами. Через 20-30 хвилин змиваємо цю суміш великою кількістю води, потім змащуємо жовтками пасма по всій довжині та знову змиваємо. Процедуру робимо 2-3 рази на тиждень протягом кількох місяців.

Зробити вдома маску можна ще завдяки кефіру (150-200 мл) та масляному розчину вітаміну Д (15-20 крапель). З'єднуємо ці інгредієнти та розподіляємо рівномірно по пасмах, потім змиваємо водою, використовуючи шампунь.

Експерти радять додавати також різноманітні рослинні олії, адже вони добре впливають на стан волосся. Регулярне застосовання таких масок позбавить вас проблем, пов'язаних з волоссям.

ДЕФІЦИТ ВІТАМІНУ Д В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Випадання волосся – це природний фізіологічний процес, пов'язаний із фазами росту. У нормі щодня втрачати до 150 одиниць волосин, цей стан не вважається патологічним. Якщо в організм не надходить у потрібній кількості вітамін Д, волосся реагує одне з перших: воно стає тьмяним, сухим, втрачає свою еластичність, слабшає, повільно росте і випадає. Порушується цикл росту, коли на місці випавших волосинок не з'являються нові, що негативно відображається на густоті локонів. Дефіцит вітаміну Д впливає і на шкіру голови: діагностується надмірна сухість, лупа, є ризики розвитку дерматозу.

Гіповітаміноз вітаміну Д впливає на весь організм і характеризується системними симптомами:

  • м'язова слабкість;
  • швидка стомлюваність, млявість;
  • емоційна пригніченість, схильність до депресій;
  • зниження концентрації та продуктивності;
  • чутливість зубів;
  • дерматологічні проблеми.

Вітамін Д для волосся та шкіри голови незамінний. Щоб виключити патологічне випадання волосся, лупу, погане загоєння ран, за перших ознак кальциферолу рекомендується звернутися до фахівця для визначення необхідної добової дози Д3.

Олідетрим – вітамін D3, з користю для волосся

Якщо причиною випадання волосся є дефіцит вітаміну Д, то вам можуть допомогти добавки холекальциферолу. Серед різноманітності біологічно активних добавок із вітаміном D3, що представлені на фармацевтичному ринку, рекомендуємо звернути увагу на препарат європейського виробника “Польфарма”. Олідетрим. Він представлений у різних дозах, що дає можливість підібрати його як дитині, так і дорослій людині: 600, 1000, 2000 та 4000 MО. Його м'які желатинові капсули для дорослих сприяють швидкому засвоєнню.

при нестачі вітаміну д випадає волосся фотоДля підтримки рівня холекальциферолу в організмі рекомендована доза для дорослих становить 2000 МО на добу, а для лікування його дефіциту – 4000 МО, але лікар може призначити дозування і вище. Капсула Олідетрим містить добову дозу вітаміну D3, що дуже зручно у використанні. Даний препарат допоможе відновити рівень кальциферолу, що призведе до зміцнення волосся, а також до поліпшення їхнього стану в цілому.

Як заповнити дефіцит вітаміну для лікування випадання волосся?

Вітамін Д частково синтезується шкірою, менша доза потрапляє до організму разом із продуктами харчування. Основні рекомендації для усунення дефіциту нутрієнта – дозоване перебування на сонці та збалансований раціон.

Шкірний синтез - основне джерело холекальциферолу. Щоб отримати оптимальну дозу Д3, рекомендується перебувати на сонці 15-20 хвилин. Тривалість сонячних ванн може змінюватись залежно від пори року, погоди, місця проживання, кольору та відтінку шкіри.

Додаткове джерело Д3 – продукти харчування. Їхня актуальність підвищується в осінньо-зимовий період, коли сонячного світла для синтезу недостатньо.

Які продукти рекомендується вводити до раціону:

  • жирні сорти риби - оселедець, лосось, скумбрія;
  • червона ікра;
  • печінка тріски;
  • молоко, олія, сир, йогурти;
  • яєчні жовтки;
  • зелень;
  • насіння соняшнику.

Важливо зважати на походження продуктів. Наприклад, у рибі, вирощеній у штучних умовах, концентрація Д набагато нижча.

Рівень Д3 в організмі може бути низьким навіть за умови достатнього споживання продуктів: це пов'язано з різними захворюваннями, що порушують процес засвоєння нутрієнта. Тому важливо здавати аналіз визначення рівня Д3.

Вітамін Д для росту волосся рекомендується поєднувати з професійними косметичними засобами, правильним домашнім доглядом, масажем шкіри голови, косметичними та терапевтичними процедурами. Це прискорить лікування випадання волосся.

Як і який приймати вітамін для волосся?

Існують різні лікарські форми вітаміну Д для волосся - як використовувати різні варіанти, щоб отримати максимум користі?

Перорально:

  • Таблетки та капсули – призначаються для тривалого прийому (курсами). Така форма забезпечує точне дозування, зручне для прийому.
  • Розчини – рідка форма для дітей та людей, у яких порушена ковтальна функція.
  • Жувальні пастилки – для дітей та дорослих. Зручні для прийому, але характеризуються зниженою біодоступністю.

Для зовнішнього застосування:

  • вітамін Д в ампулах для волосся - комбінація вітамінів, які в поєднанні можуть мати оздоровчий ефект. До складу можуть входити Е, F, B6 та B12.

Щодо доцільності прийому добавок проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Перед початком прийому вітаміну Д3 необхідно здати аналіз, що визначає рівень недостатності. Добове дозування призначається індивідуально з урахуванням особливостей організму – віку, ваги, навантаження та місця проживання.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Література:

  1. Hind M. Almohanna, Azhar A. Ahmed, John P. Tsatalis, and Antonella Tosti. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar; 9(1): 51-70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/#CR24
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318403#b-vitamins
  3. https://www.medestheticsmag.com/research/skin-care/news/21927697/review-vitamin-ds-role-in-hair-loss
  4. https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/hair-loss-causes-two-common-25635213
На початок сторінки