Які вітаміни пити восени для імунітету

01.11.2022
29.02.2024

Імунітет – це основа захисту нашого організму. Саме від його злагодженої роботи залежить наша стійкість до вірусів та бактерій. Але як тільки настають осінні холоди, імунній системі потрібна максимальна підтримка у вигляді збалансованої кількості вітамінів. Як підтримати імунітет восени та які вітаміни потрібні організму?

Якщо імунна система працює так, як потрібно, вона добре справляється зі своєю основною функцією – захистом організму. Але якщо вона послаблюється, що часто відбувається восени, то збільшується ризик інфекційних захворювань, наприклад ГРВІ, ГРЗ і застуд. Й для того, щоб покращити роботу імунної системи, потрібні вітаміни.

Що таке імунітет?

Згадаймо курс біології зі школи. Імунна система – це робота різних органів, об'єднаних однією метою: боротьбою з вірусами, бактеріями, токсинами.

Наприклад, в кістковому мозку зароджуються і розвиваються клітини, які першими виявляють збої в організмі і антитіла, та антитіла, що першими «кидаються у бій». Це так звані В-лімфоцити. А в лімфатичних вузлах, селезінці, мигдаликах і навіть в апендиксі накопичуються клітини-наглядачі, які допомагають визначити «ворога» та підібрати потрібних для боротьби «бійців» імунної системи.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Також імунітет розподіляють на два типи відповідно до його індивідуального розвитку та специфічності до збудника. Він може бути вродженим та набутим.

  • Вроджений імунітет, він же неспецифічний, має фактори природної опірності. Це, наприклад, слизові оболонки та шкіра, які стоять на варті проникнення більшості патогенів. До того ж він має певну генетичну пам'ять і тому деякими хворобами, поширеними серед тварин, людина не хворіє взагалі.
  • Набутий імунітет будується все життя і з'являється внаслідок контакту з інфекцією. Через це він називається специфічним – налаштованим проти певного патогену, і потрібен час, щоб він сформувався. Наприклад, стійкий імунітет виробляється після перенесеної вітрянки. Специфічний імунітет формується за рахунок вакцинації.

 

Види імунітету за особливостями індивідуального розвитку та специфічністю до конкретного збудника

Вроджений імунітет (спадковий, неспецифічний):

  • Шкіра;
  • Слизові оболонки;
  • Фермент, який розчиняє стінки бактерій;
  • Інтерферони;
  • Захисні білки у крові;
  • Фагоцити – клітини-утилізатори.

Набутий імунітет (адаптивний, специфічний):

  • Той, який здійснюється В-лімфоцитами, що виробляють антитіла до вірусів та бактерій;
  • Імунітет, який здійснюється Т-лімфоцитами на внутрішньоклітинному рівні.

Чому восени падає імунітет

Причинами, чому восени знижується імунітет, можуть бути найрізноманітніші чинники. Фахівці виділяють відразу кілька таких, на які ми особливо вплинути не можемо, хоча за правильного способу життя це можливо. Це спадкова схильність, літній вік, вагітність, аутоімунні та хронічні захворювання.

Також на погіршення роботи імунної системи впливає похолодання, до якого нашому організму доводиться адаптуватися. Плюс ніч настає все раніше, а сонечка – дедалі менше з кожним днем. Додайте до цього коктейлю щоденні стреси на роботі, нервозність, втому… І це все разом здатне викликати ослаблення імунного захисту.

Але якщо ви зараз «у повному розквіті сил», розслаблятися все ж таки не варто, тому що є й такі фактори, які безпосередньо залежать від нас. В першу чергу – це правильне харчування, за допомогою якого в організм людини надходять необхідні для його функціонування корисні речовини, мікроелементи й вітаміни.

Щоб зима не застала зненацька наш імунітет, слід до цього підготуватися заздалегідь і зміцнити імунний захист як дорослого, так і дитини ще восени.

Вплив правильного харчування на імунну систему

Дехто вважає, що харчування восени на імунітет особливо не впливає. Адже по суті принцип харчування не змінюється: зазвичай ми їмо ті ж продукти, що й влітку, хіба що ягід та зелені дещо менше, але на їх заміну приходять сезонні овочі та фрукти. Однак не варто забувати, що сезонні продукти найчастіше вимагають більшої термічної обробки, що, у свою чергу, впливає на кінцеву кількість корисних нутрієнтів у них на момент вживання. І в цьому випадку восени рекомендовано вживати вітаміни для імунітету.

Окрім функції підвищення імунного захисту та сприйнятливості до вірусів вітаміни мають ще й позитивний вплив на загальний стан людини, зменшуючи реакцію на стреси, підвищуючи стійкість до надмірних навантажень та переохолоджень, позбавляючи втоми, покращуючи розумову активність…

Тому важливо уважно ставитися до свого здоров'я та своєї імунної системи саме восени. Щоб не допустити авітамінозу і легше пережити перехідний до зими період, слід підживити себе необхідним організму вітамінами.

Які вітаміни потрібно пити восени для зміцнення імунітету

Список вітамінів, необхідний нашому організму восени для підтримки імунітету не такий вже й великий.

Одним із вітамінів, який важливий для підтримки імунної системи восени, є ретинол або вітамін А. Крім впливу на імунітет, нутрієнт необхідний для повноцінної роботи репродуктивної та, звичайно ж, зорової систем. При його нестачі «падає» зір, з'являється «сухість» в очах, порушується цілісність шкірних покривів (уражається епітелій). Для дітей цей вітамін ще й важливий тим, що впливає на зріст.

Вітамін А без вітаміну Е погано засвоюється, тому їх рекомендують приймати комплексно. Вітамін Е – це антиоксидант, тобто речовина, яка не тільки зміцнює імунітет, а й запобігає передчасному старінню клітин, заспокоює запальні процеси, запобігає таким захворюванням, як хвороба Альцгеймера, артрит, катаракта, гіпертонія та ін.

Наступним необхідним вітаміном для підтримки імунної системи восени є відома нам з дитинства «аскорбінка» або вітамін С. Цей нутрієнт є одним із головних, оскільки завдяки йому захисні сили організму швидко відновлюються, посилюється регенерація тканин, зміцнюються судини, покращується кровотворення. Крім цього, аскорбінова кислота сприяє виведенню токсинів, впливає на загальне самопочуття, підвищує витривалість.

Не менш важливий для підтримки імунітету восени ще й вітамін Д. Не дивно, що саме його рекомендують приймати лікарі насамперед, як тільки дні стають коротшими. Вплив вітаміну D на імунну систему є незаперечним і це доведено багатьма науковими дослідженнями. Холекальциферол позитивно впливає на кісткову систему, сприяє міцному сну, допомагає позбутися хронічної втоми і покращити настрій, підвищити когнітивні функції.

Одним із кращих варіантів вітаміну Д для підвищення імунітету є добавка Олідетрім від європейського виробника «Польфарма» (Польща). Ця добавка створена в різних дозах, які врахували добові потреби кожного, хто потребує холекальциферолу: від новонародженого до дорослого.

ОЛІДЕТРИМ вітамін D3. Підтримка всього організму*, випускається згідно з суворими європейськими стандартами, дотримуючись технологій виробництва цього нутрієнта. Не містить барвників та хімічних елементів, що особливо важливо для дітей.

Вітамін В6 – ще один не менш важливий для імунітету восени вітамін. Цей нутрієнт бере участь у виробництві Т-лімфоцитів, які є шпигунами імунної системи і першими виявляють «ворогів» нашого здоров'я. Найкраще вітамін В6 засвоюється у комплексі з магнієм.

І ось тут хочеться також відзначити, що є моновітаміни, де представлений лише один вітамін, а є вітамінні комплекси, які включають відразу кілька різних вітамінів у поєднанні з мікроелементами. Що краще вибрати? Вибрати допоможе лікар. І, швидше за все, його вибір паде на моновітаміни, тому що немає сенсу пропивати весь комплекс, якщо після проведених аналізів дефіцит виявиться лише в одному нутрієнті.

Пам'ятайте! Перед покупкою вітамінів на осінь для імунітету необхідно проконсультуватися з лікарем. Фахівець після проведених аналізів та обліку ваших індивідуальних особливостей підбере оптимальний вітамінно-мінеральний комплекс або моновітамін, що підходить саме вам.

Продукти для імунітету восени

Ніхто не сперечається, що контролювати своє харчування все ж таки варто. Тому у своє меню обов'язково потрібно включити продукти, які забезпечать потрібними нутрієнтами ваш організм та допоможуть підняти імунітет та при занепаді сил восени.

Вважаєте, що «вітамінні продукти» – це лише овочі та фрукти? Це не так. Окрім овочів та фруктів, необхідних для зміцнення та підтримки імунітету вітаміни і мікроелементи містяться ще й у молочних продуктах, м'ясі, рибі, яйцях, рослинних оліях, зелені.

Вітамін А Жирні сорти риби, печінка, яєчний жовток, морква, молоко, помідори, зелені листяні овочі.
Вітамін С Усі види цитрусових, болгарський перець, квашена капуста, зелені листяні овочі, картопля, чорна смородина.
Вітамін D Молочні продукти, риба жирних сортів, гриби лисички, риб'ячий жир, яйця.
Вітамін Е Рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова, лляна, гарбузова), чорниця, чорноплідна горобина, авокадо, зелень.
Вітаміни групи В Злаки, бобові, м'ясо, молочні продукти, соєві продукти.

Однак, незважаючи на якісне харчування, організм восени все одно може відчувати нестачу у вітамінах. Саме для того, щоб збалансувати кількість корисних нутрієнтів, уникнути гіповітамінозу та покращити роботу імунної системи восени, фахівці рекомендують додатковий прийом вітамінів.

Як підтримати імунітет восени? 5 порад

До правильного харчування наша імунна система восени також потребує додаткових дій з нашого боку. Тому що одного харчування мало. І ось ще кілька порад, які допоможуть вам з легкістю пережити осінні холоди, уникнути хандри та простудних захворювань.

  1. Виключіть з меню «шкідливу» їжу. Це жирні та копчені страви, солодкі газовані напої, фастфуди та інш. Вживання солодощів зведіть до мінімуму та віддайте перевагу тим, що приготовані в домашніх умовах без використання трансжирів та надмірної кількості цукру.
  2. Регулярно влаштовуйте прогулянки на свіжому повітрі та займайтеся спортом. Також, якщо немає протипоказань, можна зайнятися загартовуванням.
  3. Не забувайте, що повноцінний сон – це запорука здоров'я, тому важливо висипатись.
  4. Відмовтеся від шкідливих звичок. Вживання алкоголю та куріння сприяють руйнуванню імунної системи.
  5. Приймайте додатково вітамінно-мінеральний комплекс, який порадить лікар.

А ще хочеться наголосити, що наша імунна система дуже чутлива до нашого настрою. Як тільки ми починаємо нити й нудьгувати, захист слабшає. Але якщо ви будете насолоджуватися кожною прожитою миттю, бачити, наскільки прекрасна осінь у всіх її яскравих жовто-червоно-помаранчевих фарбах, отримувати задоволення від дощового дня, зігріваючись чашкою ароматного какао, імунна система опиниться на вашому боці. Ось побачите!

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету
 

Джерела:

*відповідно до даних Фармаексплоер від компанії Моріон, за 2021 р. в упаковках №1 на агрегованому загальному ринку вітаміну D3.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2906676/
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.790444/full
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
  4. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/vitamin-d-and-immune-function-an-overview/302152110AEE222430F44164E53FEA90
  5. https://www.jrheum.org/content/37/3/491
  6. https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-021-05795-4
На початок сторінки