Як менопауза впливає на інтимне життя

11.11.2022
29.02.2024

На фізіологічному рівні клімакс супроводжується природним зниженням лібідо, статевої функції. Аби покращити самопочуття, підвищити рівень енергії, потрібно продовжувати статеві стосунки. Ймовірно, доведеться скоригувати спосіб життя, звичний раціон, почати приймати вітамінні та мінеральні комплекси.

Сексуальне життя жінки в період кардинальних гормональних змін залежить від неї самої. Лікар може призначити замісну гормональну терапію (ЗГТ) – прислухайтесь до його порад. За умови комплексного підходу, зміни відношення до життя ви знову будете чудово почуватись. До речі, саме після початку менопаузи жінки часто переживають другу молодість. Впевнені, ви хочете спробувати!

Позитивне ставлення до сексуальності людей старшого віку – один з проявів сексуальної революції сучасності. Так в Японії 62% сімейних пар активно ведуть статеве життя так впевнені – це позитивно впливає на самопочуття, настрій, бадьорість. Гідний показник, чи не так?

Але у сексу в період менопаузи є свої нюанси та складнощі. Відбуваються зміни з тілом, які буває психологічно важко прийняти, помітно знижується тонус м’язів піхви, турбує сухість слизових. Що робити? Про це мова піде далі.

Про відношення до менопаузи

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

З психологічної точки зору в менопаузі як етапі життя є свої позитивні та негативні сторони. Клімакс – невід’ємна складова старіння. Загальний стан супроводжується зниженням м’язового тонусу, тургору шкіри, тіло змінюється. Частина жінок спокійно сприймає подібні процеси, інші можуть впадати в депресивні стани. Все, що відбувається, можна тільки прийняти, проте всім на це потрібен різний час. 

Ще важливий момент – секс під час менопаузи пов'язаний з мінімальними ризиками завагітніти, поступово вірогідність зачаття стає нульовою. Це дарує відчуття спокою, свободи, допомагає відчувати себе вільно та впевнено. Проте бажання займатись сексом після менопаузи є далеко не у всіх жінок – статеві стосунки стають менш важливими, ніж це було раніше, або зникають взагалі. Фактори, що призводять до цього, діляться на фізіологічні та психологічні. Якщо хочете покращити ситуацію, зверніться до лікаря. Він порадить терапію (ГЗТ, вітаміни) чи направить до психолога.

Допомагає повернути впевненість в собі постійний догляд за тілом та обличчям, спортивні тренування, танці, йога. До речі, бодіфлекс, стретчінг, пілатес не тільки покращують самопочуття, фізичну форму, але й підвищують лібідо.

Чи можна займатись сексом під час менопаузи

Вплив менопаузи на секс для жінки чималий. Доведено, що регулярність інтимного життя визначає стан здоров’я та характер клімактеричного синдрому. Чи можна займатись сексом після клімаксу? Звичайно, обмежень нема. Проте у багатьох жінок після 40-50 років виникає питання – що робити, якщо лібідо на нулі, та питання взагалі стало не на часі.

На інтимне життя впливають наступні фактори:

  • Фізичні. Гормональні зміни призводять до зменшення об’єму виділення природного лубриканту. Замість задоволення виникає дискомфорт. Рішення проблеми полягає у використанні спеціальних засобів з аптек чи секс-шопів.  
  • Психологічні. Нестабільний настрій, значні фізичні зміни призводять до невдоволення собою. Ситуація стає ще гіршою для багатьох жінок, якщо починає стрімко зростати вага.
  • Соціальні. Проблеми зі здоров’ям у чоловіка, відсутність постійного партнера роблять секс технічно неможливим. Деякі жінки відмовляються від інтимного життя через певні упередження. 

Чи можна займатись сексом під час менопаузи, кожна жінка має вирішити для себе самостійно. Якщо є партнер, бажання, лікарі впевнені – варто пробувати. Регулярні інтимні стосунки підвищать лібідо, покращать виділення природного лубриканту, активізують продукцію гормонів радості та щастя. Тож починайте – а бажання з’явиться згодом. 

На думку лікарів. Чи впливає менопауза у жінки на секс? Звичайно – зниження рівня тестостерону, дегідроепіандростерону призводить до змін у лібідо. Гарна новина: деяких жінок ці неприємні явища минають.

Як часто можна займатись сексом під час менопаузи

Під час менопаузи секс може стати навіть більш яскравим та регулярним, ніж був раніше. Для вас головне зрозуміти – все, що відбувається, нормально. Як часто займатись сексом, залежить від власних потреб, вподобань та бажаних результатів:

  • Інтим раз на тиждень підвищить рівень щастя, впевненості в собі, покращить настрій.
  • Секс під час менопаузи двічі на тиждень зміцнить імунітет. На слизових починають активно утворюватися імуноглобуліни – вони зупиняють віруси, бактерії, інфекційних збудників.
  • Три контакти на тиждень – чудовий спосіб мінімізувати ризики інфарктів. Ви не тільки отримуєте задоволення, але я розширюєте судини, відновлюєте кровообіг, захищаєте серце. 

Причины отказа от секса у женщин при менопаузе

Секс та менопауза можуть йти повз. Якщо інтимні стосунки не вдовольняють за причини сухості слизових піхви, придбайте хороший лубрикант. Є також засоби для щоденного використання на масляній основі. Вони зручні та значно підвищують комфорт жінки.

Якщо почали стрімко набирати вагу, відкоригуйте дієту та фізичні навантаження. Уважно подивіться, що ви їсте та коли, замініть всі шкідливі продукти на білки та клітковину. Розрахуйте оптимальну добову калорійність раціону та притримуйтесь її. 

Замісна гормональна терапія показана більшості жінок під час менопаузи – не потрібно її боятись. Лікар з урахуванням результатів досліджень підбере препарати на основі естрогену чи прогестерону. Непогані результати дають мінеральні, вітамінні комплекси. Вони компенсують дефіцит природних гормонів, нормалізує роботу всіх органів та систем. Попередньо бажано зробити аналізи для визначення дефіцитів.

Під час менопаузи вітамін Д має важливу роль. Він допомагає зміцнити кістки, знижує ризики розвитку остеопорозу, покращує психологічний стан. Після 45 років задля профілактики рекомендовано вживати 4000 МЕ щодоби. За індивідуальними показаннями дозування можна збільшувати.

Симптоми відсутності статевих стосунків під час менопаузи

Якщо жінка відмовляється від сексу під час менопаузи, може підвищувати чутливість сну, виникати безсоння. Не рідкістю стає повернення підліткових «радощів» – акне, прищів. Також поглиблюються зморшки, шкіра швидко старіє, падає імунітет. І цих всіх неприємних симптомів можна позбутись, якщо продовжувати статеві стосунки.

Цікавий факт. Дослідження демонструють, що зниження кількості вуглеводів в меню відтермінує клімакс на півтора роки, постійне вживання бобів, риби, продуктів з вітаміном В6 – на 3 роки.

Чи можна займатись сексом без контрацепції?

Після завершення менопаузи завагітніти неможливо, проте під час клімаксу така вірогідність існує. Тому надійна контрацепція протягом двох-трьох років після завершення циклу обов’язкова, якщо лікар скаже, то довше. Гормональні засоби прописують не часто, але варіанти є – спитайте у свого гінеколога. Універсальній, ідеальний для всіх пар вибір – презерватив. 

Бар’єрна контрацепція захищає від небажаної вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом. Якщо не впевнені в здоров’ї, статусі партнера, обережність не завадить. А головне пам’ятайте: після клімаксу можна та потрібно насолоджуватись життям, тож не відмовляйте собі у простих задоволеннях. Регулярні інтимні стосунки подовжують молодість, покращують настрій, піднімають імунітет, та нагадують – попереду ще багато цікавих та радісних моментів.

Секс та менопауза тісно пов’язані – перший впливає на стан здоров’я, самопочуття, прояви клімактеричного синдрому, а менопауза коригує інтимне життя. Якщо є можливість, не виключайте секс – адже він покращує самопочуття та зовнішній вигляд, підвищує імунітет, активність, самооцінку. Аби підтримати кістки та гормональну систему, зверніть увагу на препарати вітаміну Д. На українському ринку добре зарекомендував себе продукт «Олідетрім» відомого польського виробника «Польфарма». При клімаксі рекомендоване дозування 2000-4000 МЕ, якщо лікар не дав інших порад. 

Експрес-тест: як зрозуміти, що почався клімакс

Дайте відповіді «так» чи «ні» на наступні питання:

  • Вас турбує помітна сухість слизових піхви, якої раніше не було?
  • Постійно змінюється настрій?
  • В нічний час ви сильно пітнієте?
  • Волосся випадає, стало слабким та ламким?
  • Почалась депресія, або ви постійно тривожитесь?
  • Порушився сон?
  • Почали «танути» м’язи? 
  • Виникли складнощі з концентрацією уваги?
  • Турбує біль в молочних залозах?
  • Почали стрімко набирати вагу?
  • Не хочете займатись сексом взагалі, або лібідо помітно впало?
  • Росте волосся на обличчі, шиї, грудях?

Якщо ви відповіли «так» на 4-5 питань, можна говорити про підозру на початок клімаксу. Зверніться до лікаря для глибинної діагностики.

Вітамін D

Допомагає покращити настрій та сон

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає покращити настрій та сон

Література:

  1. Pludowski P, Holick MF, Pilz S, et al. Vitamin D effects on musculoskeletalhealth, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, preg-nancy, dementia and mortality – a review of recent evidence //Autoimmun Rev. 2013;12:976–89.
  2. Leblanc ES, Desai M, Perrin N, et al. Vitamin D levels and menopause-relatedsymptoms //Menopause. 2014.
  3. Robien K, Oppeneer SJ, Kelly JA, Hamilton-Reeves JM. Drug-vitamin D interactions: A systematic review of the literature. Nutr Clin Pract 2013;28:194-208. 
  4. Yuan J. et al. Association analysis between vitamin D level and depression in women perimenopause: A protocol of systematic review and meta-analysis //Medicine.2020;99(21).


На початок сторінки