Вітамін Д при грудному вигодовуванні

19.01.2024
19.01.2024

Основне призначення вітаміну Д – забезпечити оптимальні умови для всмоктування кальцію через стінки тонкого кишківника для формування та розвитку кісткової тканини, зубів. У дитячому організмі, що формується, паралельно відбувається два процеси:

  • мінералізація кісткової тканини - її ущільнення після досягнення певного об'єму;
  • резорбція - фізіологічно нормальне розм'якшення кісткової тканини для її ремоделювання.

Обидва процеси є фізіологічно нормальними за умови балансу між ними. Якщо резорбція переважає, що є наслідком дефіциту вітаміну Д, виникають ризики розвитку рахіту в дітей і остеомаляції в дорослих. Також недостатність холекальциферолу в дитинстві може стати причиною розвитку неврологічних, кардіологічних та респіраторних ускладнень в  підлітковому та дорослому віці.(1,2)

Чи потрібно давати вітамін Д новонародженому при грудному вигодовуванні? Результати численних досліджень свідчать, що введення мікронутрієнта з перших днів життя необхідний, оскільки концентрація його у грудному молоці низька і становить трохи більше 10% мінімальної рекомендованої (400 МО) добової норми для немовляти. Навіть якщо призначати вітамін Д мамі при грудному вигодовуванні, його добова доза повинна в рази перевищувати нормальну рекомендовану ВОЗ дорослій людині.

Адекватне споживання вітаміну Д жінкам, що годують, не є повноцінним джерелом холекальциферолу для немовляти: серед обстежуваних дітей з гіпокальціємією, які знаходяться виключно на грудному вигодовуванні, у 26% фіксується дефіцит вітаміну Д. У той же час французькі педіатри майже повністю вирішили проблему дитячого рахиту шляхом введення дитячих сумішей, збагачених вітаміном Д та добавок мікронутрієнта з перших днів життя новонародженого у добовій дозі від 400-600 МО.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим Кідс
Підтримує імунітет та захисні функції організму

У цій статті ми розглянемо, як пов'язані вітамін Д і грудне вигодовування, чому виникає дефіцит цього нутрієнта у немовлят і як уникнути ускладнень від нестачі холекальциферолу у ранньому віці.

Відмінності грудного та штучного вигодовування

Виключно грудне вигодовування рекомендується до 6-місячного віку: грудне молоко містить інгредієнти, які добре засвоюються дитячою травною системою та створюють міцний фундамент для правильного формування та зростання органів та систем.

У складі грудного молока - антитіла, корисні бактерії та пробіотики, жирні кислоти, лейкоцити та ферменти, які забезпечують формування міцної імунної, кістково-м'язової, серцево-судинної та нервової системи, що мають профілактичну дію розвитку ендокринних та онкологічних патологій, алергій.

Дитячі молочні суміші дуже поступаються за складом: вони виготовляються із знежиреного молока з додаванням рослинних жирів, лактози, амінокислот, пробіотиків, вітамінів та мінералів, а також деяких ферментів. Для порівняння, у грудному молоці міститься понад 1000 видів білків, а в сумішах – не більше 10, частина з яких у результаті метаболізму розщеплюється та перетворюється на жири.

На користь грудного вигодовування говорить його вплив на жінку, що годує. Лактація сприяє стабілізації гормонального фону та ваги, знижує ризики розвитку онкологічних захворювань, діабету, серцево-судинних захворювань.

Вітаміни для мам, що годують

У період грудного вигодовування навантаження на жіночий організм нижче, ніж у період виношування, але все одно потребує підтримки: вітаміни та мінерали допоможуть швидше відновитися та підтримувати здоров'я у післяпологовий період, а також добре вплинуть на розвиток новонародженого.

Які вітаміни та мінерали рекомендуються на грудному вигодовуванні:

  • Вітамін Д сприяє засвоєнню кальцію, що необхідно і мамі, і дитині. Отримати добову дозу кальцію можна із продуктів, але більшість жінок у цей період дотримуються дієти. Альтернативний метод отримання холекальциферолу – препарати з вмістом вітаміну Д. Олідетрим – препарат польської компанії Польфарма, що випускається у вигляді м'яких капсул та масляних крапель. Препарат характеризується гарним засвоєнням, оскільки виготовляється за спеціальною технологією - ViQualPRO'D - додавання фільтрованої олії у процесі виробництва дорослих форм забезпечує вищу біодоступність вітаміну Д. Капсули ОЛІДЕТРИМ доступні у дозах 600 МО, 1000 МО, 2000 МО, 4000 МО та вище: перед початком прийому необхідно проконсультуватися з лікарем.
  • Вітамін Д на грудному вигодовуванні у молоці міститься у недостатній концентрації, для профілактики його дефіциту у новонародженого педіатри рекомендують з першого дня життя вводити додаткові джерела. Препарат ОЛІДЕТРИМ КІДС містить 600 МО вітаміну Д3. У складі немає барвників та ароматизаторів, якість препарату підтверджується Європейським сертифікатом якості.
  • Залізо бере участь у синтезі гемоглобіну та еритроцитів, сприяє правильному розвитку нервової системи дитини.
  • Вітамін А необхідний для здоров'я зорового апарату. У молозиві міститься підвищена концентрація вітаміну: саме він надає рідині жовтого відтінку.
  • Вітамін Е підтримує цілісність клітинних мембран, це профілактика легеневих та офтальмологічних патологій. У 70% жінок, що годують, фіксується дефіцит цього нутрієнта.
  • Вітамін С допомагає сформувати міцний імунітет у дитини, а жінці відновитися після пологів завдяки регенераційним якостям.
  • Вітамін В12 бере участь у метаболічних процесах, є профілактикою анемії та неврологічних розладів.
  • Фолієва кислота бере участь у метилюванні ДНК, синтезі еритроцитів та амінокислот.
  • Магній підтримує імунітет, стабілізує психоемоційний фон.
  • Цинк бере участь в енергетичному обміні, утворенні колагену та клітин імунної системи.
  • Біотин стимулює вироблення енергії, добре впливає на стан волосся, зупиняючи його випадання в післяпологовий період.
  • Холін підтримує імунітет і кишкову мікрофлору матері, а для новонародженого важливий як засіб, що стимулює розвиток мозку та покращення пам'яті.
  • Йод підтримує функції щитовидної залози, сприяє правильному розвитку нервової системи дитини.
  • Докозагексаєнова кислота (DHA) — сполука, яка бере участь у розвитку нервової системи, органів зору та мозку дитини.

Додаткові джерела вітамінів і мінералів у післяпологовий період мають позитивний вплив на організм матері та дитини. Для призначення нутрієнтів потрібна консультація лікаря.

Симптоми нестачі вітамінів

При грудному вигодовуванні жінка потребує підвищених дозувань деяких вітамінів і мінералів. Недоотримання їх із щоденного раціону може загрожувати розвитком дефіцитних станів.

  • При недостатності вітаміну Д у жінки спостерігається швидка втомлюваність, дратівливість, випадання та сухість волосся, хворобливі відчуття у м'язах та суглобах. У дитини - занепокоєння, затримку росту та прорізування зубів, слабкий м'язовий тонус.
  • Нестача вітаміну А у мами та дитини виражається сухістю шкіри, дерматитом, утворенням тріщин на губах.
  • При недоотриманні вітаміну С фіксується ослаблення імунітету, часті застудні хвороби, кровоточивість ясен.
  • Нестача вітаміну Е у жінки виражається м'язовою слабкістю та запорами, у малюка – здуттями, низькою руховою активністю, млявістю.
  • Дефіцит вітамінів групи В супроводжується надмірним випаданням волосся, дратівливістю та втомлюваністю у жінки, дерматитами та підвищеною збудливістю у дитини.

Загальна клінічна картина дефіцитних станів у малюка характеризується порушеннями фізичного, інтелектуального, психомоторного розвитку, примхами, плачем.

Доза вітаміну Д при грудному вигодовуванні

Джерелами вітаміну Д для новонародженого є грудне молоко, сонячне світло та препарати холекальциферолу, розроблені спеціально для такого віку.

Дози вітаміну Д на грудному вигодовуванні у всьому світі відрізняються через кліматичні особливості країн та кольори шкіри. Для України через її географічне розташування МОЗ встановило такі норми споживання вітаміну Д для профілактики рахіту:

  • 600 МО для здорових доношених дітей;
  • від 600 МО до 2000 МО для недоношених дітей.

Для жінок, що годують, рекомендована добова доза 2000-4000 МО. Дози вітаміну Д обговорюються із сімейним лікарем для виключення дефіциту чи надлишку.

Передозування

Гіпервітаміноз чи передозування вітаміну Д при грудному вигодовуванні, штучному або змішаному може супроводжуватися загальною слабкістю, відсутністю апетиту, блюванням, порушенням сну. Надлишок холекальциферолу погано впливає на нирки та печінку малюка, серцево-судинну та сечовивідну систему.

Надлишок може призвести до передчасної мінералізації кісток, що негативно позначається на формуванні опорно-рухового апарату, зростанні, а також може спровокувати біль у суглобах у пізньому віці.

Чи потрібний вітамін Д при штучному вигодовуванні

Чи потрібно давати вітамін Д при штучному вигодовуванні? Майже всі молочні суміші містять холекальциферол, що є відмінною профілактикою рахіту. Але варто враховувати, що до складу включають мінімальну дозу нутрієнта, а потреби дітей можуть бути різними, як і обсяги суміші, що вживаються.

Чи потрібен вітамін Д при штучному вигодовуванні і в якому дозуванні — визначить сімейний лікар.

Дослідження та рекомендації

Необхідність введення вітаміну Д для новонароджених незалежно від типу вигодовування є запорукою здорової педіатричної популяції у світі(4). Із 132 дітей віком від 1 місяця до 12 місяців у період мінімального перебування на сонці дефіцит вітаміну Д фіксується у 58,3%. Всі обстеженні діти не отримували дотацію препаратами холекальциферолу, різниця рівня 25 (ОН)D між двома групами велика:

  • при грудному вигодовуванні 8,7 нг/мл;
  • при штучному вигодовуванні 24,55 нг/мл.

Прийом препаратів холекальциферолу у профілактичній дозі значно скорочує ризики розвитку рахіту, недосягнення повноцінного фізіологічного зросту пубертатному віці, неврологічних та кардіологічних патологій, дитячої смертності.

Основні рекомендації педіатрів та інших фахівців щодо введення вітаміну Д на першому році життя дитини з профілактичною метою:

  • вітамін Д при грудному вигодовуванні не менше 500-600 МО на добу;
  • вітамін Д при змішаному вигодовуванні не менше 400-600 МО на добу;
  • вітамін Д при штучному вигодовуванні — доза розглядається індивідуально залежно від складу та обсягу вживаної суміші.

Висновок

Оскільки грудне молоко містить невисоку концентрацію вітаміну Д, а перебування грудних дітей на сонці має бути обмеженим, ефективним джерелом холекальциферолу в перші 2-3 місяці життя є фармакологічні препарати. Підтвердити необхідність введення препаратів та призначити добову дозу вітаміну Д для дитини повинен лікар: це дозволить унеможливити передозування або недостатність нутрієнта.

Вітамін D

Насичує зуби кальцієм, стимулює їх зміцнення, правильний ріст та розвиток

дізнатися про Олідетрим Кідс
Насичує зуби кальцієм, стимулює їх зміцнення, правильний ріст та розвиток

Використовувана література

  1. (1) Vitamin D in childhood Michel Vidailhet, Eric Mallet
  2. (2) Nutritional rickets and vitamin D deficiency in infants, children and adolescents Tolga Unuvar, Atilla Buyukgebiz
  3. (3) Vitamin D deficiency in exclusively breast-fed infants S. Balasubramanian, R. Ganesh
  4. (4) Recommendations for vitamin D supplementation in infants and young children N De Ronne, J De Schepper; Société flamande de Pédiatrie
  5. Vitamin D and bone health in early life Christian Mølgaard, Kim Fleischer Michaelsen
  6. Vitamin D deficiency in pregnant and breast-feeding women and their infants J Daaboul, S Sanderson, K Kristensen, H Kitson
  7. Prevention and treatment of infant and childhood vitamin D deficiency in Australia and New Zealand: a consensus statement Craig Munns, Margaret R Zacharin, Christine P Rodda
На початок сторінки