Вітамін Д у похилому віці

13.04.2023
29.02.2024

Люди віком від 60 років мають підвищений ризик дефіциту вітаміну Д, який збільшується з віком. Ми з роками втрачаємо частину своєї здатності синтезувати кальциферол під дією ультрафіолетових променів. Він також повинен бути активований у нирках, перш ніж зможе використовуватися організмом, і ця функція також знижується з часом. Зрештою, пенсіонери, не виходячи з дому, рідше займаються фізичними вправами та спортом на свіжому повітрі. Дослідники припустили, що для вироблення достатньої кількості цього мікроелементу із сонячного світла потрібно до 30 хвилин перебування на сонці двічі на тиждень.

Читайте нижче, щоб дізнатися яка роль вітаміну Д у літньому віці та чим небезпечний його дефіцит.

Причини недостатнього рівня вітаміну D у похилому віці

вітамін д для людей літнього вікуГіповітаміноз D стає все більш поширеним захворюванням серед людей різного віку, але старше покоління піддається підвищеному ризику. Його симптоми малопомітні та неспецифічні, тому їх важко помітити та зрозуміти, чи викликані вони дефіцитом кальциферолу. Чому так? Фахівці називають такі причини:

  • з віком багато хто веде малорухливий спосіб життя, рідко бувають на вулиці, в результаті, недостатньо часу перебувають на сонці;
  • сонячне світло є основним джерелом цього мікроелемента, і в міру старіння наша шкіра починає втрачати здатність виробляти його під впливом ультрафіолетових променів;
  • нирки активують вітамін D, щоб він міг засвоюватись нашим організмом, і ця функція погіршується з роками;
  • деякі медичні проблеми, включаючи хворобу Крона, муковісцидоз та виразковий коліт, можуть вплинути на здатність кишківника засвоювати кальциферол з їжі, яку ми їмо.

Дослідження показують, що у літніх людей його недостатність може викликати захворювання кісток, такі як остеопороз, остеомаляція та інші стани, які роблять кістки слабкими та ламкими.

Наслідки дефіциту вітаміну Д у людей похилого віку

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Важливо! Ловити сонячні промені в приміщенні або в машині, на жаль, не допоможе отримати вітамін Д, оскільки шибка повністю блокує ультрафіолетове випромінювання UVB.

Через хронічну нестачу кальциферолу в організмі можуть виникнути проблеми зі здоров'ям, а саме:

  • порушення фосфорно-кальцієвого обміну, розвиток остеопорозу;
  • зниження імунітету;
  • безсоння;
  • втрата апетиту;
  • когнітивні порушення;
  • онкологічне захворювання;
  • збільшується ймовірність діабету, гіпертонії;
  • погіршується настрій;
  • депресія;
  • зниження стресостійкості.

вітамін д для людей похилого вікуЛітнім людям додавання вітаміну Д допоможе кісткам залишатися здоровими та сильними й, можливо, запобігатиме іншим ознакам старіння. Вам слід здати аналіз крові, щоб дізнатися, який у вас рівень кальциферолу. Якщо він дуже низький, поговоріть зі своїм лікарем про те, як ефективно включити більше цієї речовини у своє життя.

Кількість одержуваного вітаміну D у різні пори року у людей похилого віку

Значне зниження впливу УФ-випромінювання протягом шести місяців на рік пояснює сезонний цикл, що спостерігається, у статусі вітаміну D і підкреслює важливість безпечного перебування на сонці, що підвищує рівень кальциферолу, коли це можливо. Чи так це для людей похилого віку?

вітамін d людям похилого вікуУ дослідженні, опублікованому в The Journal of Fraility and Aging, взяло участь 679 ослаблених літніх госпіталізованих пацієнтів, з них 78% мали дефіцит вітаміну D. У людей, які не приймали препарати з цим нутрієнтом, його середній рівень у сироватці був нижчим, ніж у тих хто приймав добавки. Крім того, у цих пацієнтів не спостерігалося ні місячних, ні сезонних коливань середнього рівня кальциферолу.

Таким чином, вчені дійшли висновків, що синтез шкіри, що залежить від сонячного світла, не впливає на статус 25(OH)D у пацієнтів похилого віку, а вживання добавок вітаміну D необхідне для підтримання бажаного рівня серед цієї групи населення протягом усього року.

Продукти, що містять вітамін Д

Небагато продуктів природно багаті вітаміном Д. Кращими його джерелами є м'ясо жирної риби та риб'ячий жир. Менша кількість міститься в яєчних жовтках, сирі та яловичій печінці. Також деякі продукти збагачують цією речовиною під час виробництва, такі як молоко, апельсиновий сік, йогурт, вівсяна каша.

Назва продукту Кількість вітаміну Д, МО в 100г
Лосось 556-924
Райдужна форель, вирощена на фермі 645
Свіжий атлантичний оселедець 214
Сардини 193
Консервований тунець 269
Лисички 200
Жовток одного великого яйця 37
Яловича печінка 42
Твердий сир 6

Заповнити брак цієї речовини лише їжею дуже складно, тому фахівці рекомендують приймати препарати з вітаміном Д3.

Рекомендації для людей похилого віку щодо прийому вітаміну D3

Регулярне вживання вітаміну Д у похилому віці, згідно з дослідженнями, сприяє покращенню психічного здоров'я, знижує ризик переломів, зменшує ризик хвороби Паркінсона, допомагає запобігти інфекціям та раку.

Вітамін D сприяє покращенню повсякденного настрою ваших літніх близьких, особливо у холодні місяці. Згідно з декількома випробуваннями, симптоми сезонного афективного розладу можуть бути пов'язані з низьким його рівнем, який виникає через недостатнє перебування на сонці. Дослідження 2017 року, в якому взяли участь понад 5 600 людей похилого віку, виявило зв'язок між низьким рівнем кальциферолу та депресивними симптомами, такими як самотність, відсутність радості та неспокійний сон. По суті, на гормон серотонін, який контролює настрій, може впливати нестача вітаміну D в мозку.

Життєво важлива роль, яку вітамін D грає у збереженні та зміцненні імунної системи, є однією з його значних переваг. Він стимулює вироблення Т-клітин, які борються з інфекційними патогенами, такими як віруси, бактерії та грибки, що викликають різні захворювання, наприклад, застуду, грип та аналогічні за поширеністю хвороби.

вітамін д для пенсіонерівРізні дослідження також припускають потенційний зв'язок між кальциферолом та виникненням раку. Нутрієнт сприяє регенерації та відновленню клітин, що може уповільнити розвиток ракових пухлин, стимулювати загибель пошкоджених раком клітин та запобігти утворенню пухлин у кровоносних судинах. Нещодавні дослідження Університету Східної Фінляндії також свідчать про зниження смертності серед деяких онкологічних хворих, які одержують цю речовину.

Залежно від початкової концентрації 25(ОН)D у крові, лікарі можуть призначити особам старше 65 років дозу вітаміну Д3 як 800-2000 МО на день, так і 4000 МО.

Як стверджують фахівці, люди похилого віку можуть безпечно приймати в середньому 4000 МО на день.

При виборі добавок з вітаміном Д для пенсіонерів зверніть увагу на препарати польського виробника «Польфарма» - «Олідетрим 2000» та «Олідетрим 4000». Технологія ViQualPRO'D/ВіКвалПРО'Ді, що використовується в роботі, забезпечує багатоетапне виробництво, на одному з яких додається фільтрована сафлорова олія. За допомогою цієї технології, вітамін Д3 Олідетрим добре засвоюється, а сафлорова олія допомагає з протизапальною дією на організм.

Протипоказання для людей похилого віку

Перед тим, як почати пити добавки з вітаміном Д, людям похилого віку потрібно ознайомитися з протипоказаннями. Фахівці не рекомендують вживати цю речовину, якщо у вас:

  • підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату;
  • серцево-судинні захворювання;
  • гіперкальціємія (підвищений кальцій у крові);
  • надмірна кількість холекальциферолу в організмі;
  • ниркова недостатність;
  • хвороба Бека;
  •  захворювання травного тракту.

дозування вітаміну д для людей літнього вікуПроконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас є будь-що з вищезазначених умов. Простий аналіз крові та рекомендації щодо зміни способу життя або безрецептурна добавка холекальциферолу допоможуть людям похилого віку швидко відчути себе краще.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ
 

Література:

  1. Holick, M.F., Matsuoka, L.Y. & Wortsman, J. Age, vitamin D, and solar ultraviolet radiation. Lancet, 4, 1104– 1105.
  2. Lips, P. Vitamin D deficiency and secondary hyperparathyroidism in the elderly: consequences for bone loss and fractures and therapeutic implications. Endocrine Reviews, 22, 477– 501.
  3. Jette Jakobsen, Cat Smith, Anette Bysted, and Kevin D. Cashman. Vitamin D in Wild and Farmed Atlantic Salmon (Salmo Salar)—What Do We Know? Nutrients. 2019 May; 11(5): 982. doi: 10.3390/nu11050982
  4. https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-vitamin-d
  5. Методичні рекомендації з лікування та профілактики дефіциту вітаміну Д у населення країн Центральної Європи: рекомендовані дози препаратів вітаміну Д для здорової популяції та груп ризику. Міжнародний ендокринологічний журнал 7 (71) 2015: 113-119.
На початок сторінки