Вітаміни при омікроні

17.05.2023
01.04.2024

Проблема з коронавірусом нікуди не поділась – люди хворіють, лікарі попереджають про спалахи епідемій. На 100% виключити ризики зараження омікроном не можна, але мінімізувати їх реально – для цього потрібно зміцнювати імунітет.

Зображення: чим лікувати кашель при омікроніРобота захисної системи організму залежить від цілого переліку факторів. Якщо захист міцний, людина хворіє в легкій формі (часто прихованій) або швидко та без ускладнень одужує. Для зміцнення здоров’я лікарі радять приймати мікроелементи та вітаміни. Є ті, що підходять для профілактики курсами, інші п’ють після появи перших ознак захворювання у високому дозуванні. Це сприяє зміцненню імунітету, регуляції експресії генів, прискоренню визрівання клітин захисної системи.

Симптоми омікрону

Клінічна картина омікрону нагадує симптоматику звичайної застуди. Якщо імунітет міцний, хвороба може проходити в легкій формі або без симптомів. Основні прояви:

  • головний біль;
  • загальна слабкість;
  • нежить;
  • підвищення температури тіла до 38 градусів та більше;
  • ломота м’язів, суглобів;
  • кашель, чихання, дискомфорт у горлі.

Часто знижується апетит, виникають розлади шлунку. Деякі люди жаліються, що втратили смак та не відчувають аромати. Температура при омікроні не часто перевищує 38 градусів, але багато залежить від особливостей організму. Пацієнти говорять, що їх турбує неприємна лихоманка. Якщо температура тіла підніметься до 38 градусів та більше, можливий біль у грудях.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Характерні особливості омікрону – висипання на шкірі, пульсуючий головний біль, ломота в тілі. Точний діагноз може поставити лише лікар за даними лабораторних досліджень.

Які вітаміни потрібні при омікроні

Що рекомендують приймати при омікроні лікарі? В першу чергу – вітаміни Д, С, В12, Омега-3 та цинк. Вони підсилять імунну відповідь на випадок інфікування та допоможуть легше перенести хворобу.

чим лікувати горло при омікроніДо початку прийому вітамінів спеціалісти рекомендують здавати аналізи на дефіцити. Це дозволить підібрати оптимальні дозування, призначати ефективну терапію, що дасть потрібні результати. Важливо підтримати організм у періоди епідемій – це допоможе перенести хворобу в легкій формі. Так вітамін С грає безпосередню роль в продукції інтерферонів – головних компонентів імунної системи. Якщо відповідь буде несвоєчасною, ви можете сильно захворіти. Безпосередню участь у формуванні імунітету грає Д3. Якщо ви часто хворієте, пропийте курс вітаміну у рекомендованому лікарем дозуванні (для дорослих це зазвичай 1000, 2000 або 4000 МО).

Зміцнює захисні сили організму цинк, вітамін А. Спочатку віруси та мікроби потрапляють на слизові оболонки. Чим швидше відбуваються процеси клітинного оновлення, тим міцнішими будуть «кордони».

Доведену ефективність при омікроні мають наступні вітаміни:

  • Д3. Регулює активність імунітету на рівні клітин, підтримує нормальний обмін фосфору, кальцію, активізує продукцію глутатіона, пригнічує цитокини. По результатам курсового прийому збільшується гемоглобін, зростає насиченість крові киснем, знижуються ризики ОРЗ. 
  • Група В. Речовини блокують процеси зв’язування білка, відновлюють мікробіоту товстого кишечника, гуморальний, клітинний імунітет. Також пригнічуються запалювальні реакції, що відповідають за утворення еритроцитів.
  • С. Зменшує запалення, посилює продукцію інтерферону, мінімізує ризики цитокінового шторму, формує мітохондрії, попереджає окислювальний стрес, прискорює одужання. 
  • Е. Поглинає вільні радикали, чинить ефективну протидію появі нових, прискорює визрівання клітин гладких м’язів, моноцитів. Особливо важливий у літньому віці.
  • К. Є дієвою профілактикою деградації еластичних волокон, знижує ризики дифузного судинного згортання крові, корисний при тромботичних ускладненнях на тлі COVID-19.

які симптоми при омікроніЖирні кислоти Омега-3 чинять помітну протизапальну дію, покращують стан серця, судин. Допомагає зміцнювати імунітет вітамін Д «Олідетрим» польського виробника «Польфарма». Його можна приймати дітям та дорослим для лікування коронавірусної інфекції, з профілактичною метою.

Рекомендації щодо прийому вітамінів при омікроні

Рекомендований курс прийому вітамінів для профілактики ОРЗ, омікрона – 3 місяці. Довше пити добавки не бажано, це призводить до побічних реакцій. Якщо за індивідуальними показними приймати певні мікроелементи, вітаміни потрібно довше, витримайте паузу від 2 до 4 тижнів.

Речовина Прийом з профілактичною метою, добова норма Лікування в перші 4 доби Лікування з 5 по 30 добу
Вітамін Д До 1000 МО 5000 МО на добу 2000 МО на добу
Цинк 5-10 мг 100 мг на день 70 мг на день
Вітамін С - 200 мг/кг кожні 6 годин 100 мг/кг кожні 6 годин
Селен 50 мкг 200 мг на добу 100 мг на добу

Як лікувати нежить при омікроні

головна біль при омікроніНежить при омікроні лікують по тій самій схемі, що при вірусних захворюваннях, грипі. Відмінність у тому, що симптом може турбувати набагато довше. Нежить протягом кількох тижнів – норма для омікрону. Можуть набрякати слизові носа, часто турбує головний біль.

ВОЗ рекомендує використовувати сольові розчини для промивання, спеціальні мазі. Звужуючі судини засоби викликають звикання, тож з ними потрібна обережність.

Як полегшити кашель та біль в горлі при омікроні

Муколітичні засоби для лікування кашлю при омікроні не підходять. Лікарі радять приймати препарати для подолання приступів, робити інгаляції з ліками, мінеральною водою. Це дозволить пом’якшити слизові, зволожили їх, вилікувати подразнення.

Пацієнти жаліються на почервоніння, біль у горлі. Ці симптоми виникають в результаті ураження верхніх слизових дихальних шляхів. Ступінь проявлення болю різна, специфічного характеру вона не має (залежить від стану імунітету, індивідуальних особливостей організму).

висипи на руках при омікроніКорисно буде робити полоскання відварами шавлії, ромашки, інших трав. Не робіть їх дуже гарячими, це тільки посилить неприємні відчуття. На період захворювання потрібно відмовитись від вживання гарячих та холодних напоїв, страв, твердих, гострих продуктів.

Головні симптоми омікрон штаму – нічна пітливість, загальна слабкість, підвищення температури тіла, лихоманка, нежить, біль у м’язах та суглобах. Хворобу лікують по аналогічній звичайній застуді схемі, але часу може знадобитись більше. Вітаміни при омікроні чинять загальну зміцнюючу, стимулюючу дію. Серед препаратів у продажу високий попит на «Олідетрим» польського виробника «Польфарма». Він виробляється в Європі відповідно до технології ViQualPRO’D TM, яка передбачає використання чистої фільтрованої олії та максимальне засвоєння вітаміну. Доступні дозування 600, 1000 МО для дітей, 2000, 4000 МО для дорослих.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література

  1. Vitamin D regulation of the immune system and its implications for COVID-19: A mini review. Linda Bui, Zahra Zhu, Stephanie Hawkins, Alonso Cortez-Resendiz, and Alfredo Bellon. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20503121211014073.
  2. Does vitamin D supplementation reduce COVID-19 severity?, K Shah, V P Varna, U Sharma, D Mavalankar. 2022 Oct 25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166850/.
  3. Sempos CT, Heijboer AC, Bikle DD, Bollerslev J, Bouillon R, Brannon PM, et al. Vitamin D assays and the definition of hypovitaminosis D. Results from the First International Conference on Controversies in Vitamin D. Br J Clin Pharmacol 2018;84:2194-207.
  4. «Does vitamin D supplementation reduce COVID-19 severity?», K Shah, V P Varna, U Sharma, D Mavalankar. 2022 Oct 25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166850/.
  5. Клінічне ведення пацієнтів з COVID-19, «жива» клінічна настанова, Україна. https://www.dec.gov.ua/wp-content/uploads/2022/08/2022_08_24_kn_covid-19_.pdf
На початок сторінки