Як підвищити імунітет та які вітаміни для цього необхідні

05.05.2022
22.02.2024

Як підвищити імунітет та які вітаміни для цього необхідні

Ви постійно відчуваєте слабкість, швидку втому? Вас турбують різні болі невідомого характеру, а висипи на шкірі не дають спокою? Все це свідчить про низький рівень вашого імунітету.

Потрібно розуміти, що імунна система – це складна мережа клітин, тканин та органів, які працюють разом для захисту нашого організму від інфекцій та вірусів. Через слабкий імунітет може постраждати будь-яка інша система організму, тому ми повинні дбати про його зміцнення. Один із способів покращення імунітету – це вживання необхідної кількості вітамінів.

Основні причини дефіциту вітамінів

Нестача вітамінів або гіповітаміноз є різким зменшенням того чи іншого вітаміну в організмі. Дане явище досить поширене у всьому світі і трапляється у будь-якому віці (насамперед у дітей, вагітних, людей похилого віку).

Гіповітаміноз може розпочатися при неправильному харчуванні та раціоні, що містить недостатньо свіжих овочів та фруктів. Так, люди повинні розуміти, що насамперед страждає імунітет, коли вони вдаються до різних дієт, обмежуючи чи виключаючи зі свого раціону певний продукт.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Чинниками розвитку дефіциту вітамінів є:

  • хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • нестача сонця;
  • період вагітності та лактації;
  • інтенсивне фізичне навантаження;
  • куріння і алкоголь;
  • період відновлення після перенесених захворювань.

Людям, які схильні до гіповітамінозу лікарі радять приймати вітаміни для підтримки імунітету.

Коли важливо зміцнювати імунітет вітамінами

Ми потребуємо вітамінів, які підвищують імунітет не тільки в сезон застуди та холодів, а й у певні періоди нашого життя, а саме:

  • при плануванні вагітності або під час годування груддю;
  • при дотриманні жорсткої дієти;
  • після лікування тривалих хвороб та інфекцій (грип та ін.);
  • при гормональних змінах у жінок;
  • перед подорожами зі зміною кліматичних зон;
  • при регулярному вживанні спиртних напоїв.

Головні вітаміни для підвищення імунітету

Не лише у фруктах та овочах, а й у м'ясі, молоці, рибі знаходяться вітаміни, необхідні для імунітету. Велика кількість корисних речовин міститься все-таки у свіжих овочах і фруктах, адже через їх нестачу взимку ми часто відчуваємо авітаміноз.

При плануванні свого харчування потрібно пам'ятати, що натуральні продукти, що пройшли термічну обробку, втрачають велику кількість поживних речовин. Щоб зберегти потрібні вітаміни та мікроелементи в рослинних продуктах, радять їх консервувати чи заморожувати для подальшого вживання.

Фахівці стверджують, що навіть при збалансованому та правильному харчуванні ми не отримуємо всіх необхідних для імунної системи вітамінів. Лише консультація лікаря та здача аналізів може визначити порушення імунітету у випадку авітамінозу, що дозволить підібрати препарат із відповідним нутрієнтом.

Які вітаміни допомагають імунітету, розглянемо нижче:

Вітамін D3

Крім основної функції – регуляції засвоєння кальцію та фосфору, вітамін Д являється однією з найважливіших та потужних поживних речовин для підтримки імунітету. Фахівці також стверджують, що достатня його кількість в організмі знижує ризик розвитку таких захворювань, як рак, діабет, розсіяний склероз.

Вчені виявили, що він впливає на ключові клітини імунної системи. Згідно з дослідженнями 2019 року, в яких взяло участь 11321 особа, прийом вітаміну D3 значно знизив ризик респіраторних інфекцій у людей з його дефіцитом та знизив ризик інфекцій у людей з адекватним його рівнем.

Холекальциферол переважно синтезується у шкірі під впливом сонячних променів, і лише невелика частина надходить із їжею. Висока його концентрація знаходиться в жирних сортах риби (тунець, сардини, скумбрія, печінка тріски), а також присутній в яйцях (жовтки), молочних продуктах.

Але найчастіше в осінньо-зимовий період, коли сонця мало і воно не таке активне, наш організм відчуває брак цієї речовини. Тому лікарі рекомендують додатково приймати вітамін Д3 для підвищення імунітету. При виборі добавок, радимо звернути увагу на препарат Олідетрим. У його лінійці ви підберете дозування та форму для кожного члена сім'ї: 600 МО для малюків у вигляді крапель, 1000 та 2000 МО для дітей та дорослих у вигляді м'яких капсул.

Ретинол чи вітамін А

Ретинол – жиророзчинний вітамін, який зміцнює імунну систему, забезпечуючи стійкість організму до інфекцій, особливо респіраторних. Він підтримує захисні властивості шкіри та слизових оболонок, що являються щитом від бактерій. Покращує зір, активізує ріст волосся, прискорює регенерацію шкіри та уповільнює процес її старіння. Фахівці називають ще одну важливу функцію цієї речовини – це нормалізація роботи репродуктивної системи як жіночої, так і чоловічої.

Оскільки в організмі вітамін А не виробляється сам по собі, ми можемо отримати його з продуктів харчування або харчових добавок. Його джерелами є такі овочі та фрукти, як морква, гарбуз, болгарський перець, шпинат, броколі, манго, персик, абрикос. Цей вітамін також містять продукти тваринного походження (яйця, сир та ін.).

Вітаміни групи В

Ця група містить вісім компонентів, які відіграють в організмі людини свою особливу роль. Загальною функцією вітамінів групи В є зміцнення нервової системи. Ці нутрієнти сприяють подолати стреси, депресії, які погано впливають на імунну систему та її зміцнення.

Вони містяться в таких продуктах, як цвітна капуста, вівсянка, гречка, яйця, молоко, йогурт, горіхи, хлібні вироби грубого помелу та субпродукти (печінка, нирки).

Вітамін Е

Вітамін Е (токоферол) є сильним антиоксидантом, що підвищує імунітет, а також захищає клітини організму від раннього старіння. Згідно досліджень, токоферол може зменшити в'язкість крові, тим самим запобігаючи утворенню тромбів. Для жінок він важливий тим, що нормалізує репродуктивну здатність, а для чоловіків – гормональний фон.

Він присутній у багатьох продуктах харчування, але велика його кількість міститься в маслі (рослинному та вершковому), проростках та насінні овочів, мигдалі.

Вітамін С

Вітамін С (аскорбінова кислота) – важлива поживна речовина у зміцненні імунної системи. Фахівці радять приймати аскорбінову кислоту для профілактики простудних захворювань, а використання його при грипі знижує ризик розвитку ускладнень таких, як пневмонія та легеневі інфекції.

Він необхідний для росту, розвитку та відновлення всіх тканин організму, засвоєння заліза, утворення колагену, загоєння ран та підтримки кісток та зубів. Будучи антиоксидантом, він захищає від пошкоджень, викликаних шкідливими молекулами (вільними радикалами), а також токсичними хімічними речовинами.

 Найкращими джерелами вітаміну С є смородина, гуава, шипшина, обліпиха, ківі, полуниця, цитрусові, зелень.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325292#_noHeaderPrefixedContent
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
  3. Anitra C. Carr and Silvia Maggini. Vitamin C and Immune Function.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
  4. Nicola Maruotti and Francesco Paolo Cantatore. Vitamin D and the Immune System. The Journal of Rheumatology March 2010, 37 (3) 491-495. https://www.jrheum.org/content/37/3/491
  5. https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1776/vitaminna-nedostatnist
На початок сторінки