Які вітаміни потрібні дитині для нервової системи та мозку

15.11.2022
29.02.2024

Стан здоров'я дитини залежить від різних факторів – це первинні ресурси, спосіб життя, щоденний раціон, психологічна атмосфера у сім'ї, поточні розумові та фізичні навантаження. Всі без винятку малюки та підлітки проходять непрості періоди розвитку, що пов'язані зі стрімким зростанням, підвищеними фізичними та розумовими навантаженнями. Аби підтримати організм дитини, лікарі призначають вітамінну підтримку. Про неї мова далі. 

Вітаміни для малюків від одного року життя лікарі призначають за потребою. Спеціалісти вважають, що якщо раціон харчування повноцінний, корисних вітамінів, мікроелементів має вистачати. Чи це так насправді? Засвоєння корисних речовин залежить не лише від дієти – потрібен здоровий шлунок, що буде всмоктувати вітаміни з мікроелементами, достатня кількість сонця (воно дає вітамін Д, який самостійно не синтезується). Під час активного росту здоров'ю дитини слід приділяти особливу увагу. Якщо хлопчик чи дівчинка стали дратливими, багато вередують, постійно хворіють, не встигають за програмою навчання, проблема абсолюто точно є. 

Причини та наслідки вітамінодефіциту

Вітаміни в дитячому віці відіграють дуже важливу роль у процесах розвитку, зростання. Дефіцити мають переважно вторинний характер – виникають у наслідок проблем з метаболізмом, інтоксикації організму, після складних інфекційних захворювань. Чинять негативний влив стреси, проблеми в сім'ї, фізичні травми.

Первинний вітамінодефіцит – велика рідкість. Мова про генетичні захворювання серця та судин – дітки з ними нарождуються раніше терміну, мають діагноз гіпоксія. Призначення вітамінів, спеціальних препаратів для покращення стану обов'язково. Вони будуть стимулювати активно роботу клітин мозку та поліпшать самопочуття.

Вітамін D

ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ДОПОМАГАЄ ПОЗИТИВНО ВПЛИНУТИ ТА ПІДТРИМАТИ НЕРВОВУ СИСТЕМУ

Корисна інформація. Синдром дефіциту уваги, депресивні стани, проблеми з пам'ятю, порушення сну – неприємні, проте виліковні стани. Почати краще за все з вітамінотерапії. Не знаєте, що саме приймати? Далі наведено перелік засобів для підтримки дитячої нервової системи. У профілактичних дозуваннях вітаміни будуть корисними для всіх. 

Призначати вітамінні препарати потрібен лікар. Він проведе огляд, збере анамнез та дасть направлення на аналізи, поставить діагноз, розрахує дозування. Звертайтесь до спеціаліста, якщо у дитини є прояви агресії, порушився сон, помітна дратливість, або зявились складнощі з навчанням, яких раніше не було. Будь-які зміни у звичайному способі життя – привід пройти комплексний скринінг

Популярне питання – чи можна замінити вітамінні комплекси продуктами харчування. Так, проте точно розрахувати процентне співвідношення поживних речовин вкрай важко. Якщо ситуація критична, краще за все буде підтримати організм препаратами, одночасно скоригувати дієту. 

Вітаміни для дітей, що зміцнюють нервову систему

Вітаміни для нервової системи дитини представлено наступним переліком. Ці речовини покращують кровообіг у клітинах мозку, зміцнюють нервову систему, відновлюють нормальний сон, підвищують рівень стресостійкості. Також вітаміни для ЦНС будуть корисними для зору, від головного болю, покращать стан волосся, шкіри та нігтів.

Речовина На що впливає Ознаки дефіцитів Де міститься
Ретинол Шкіра, очі, швидкість передачі нервових імпульсів  Проблеми зі сном, шлунком, зором, анемія, сухість шкіри  Зелень, шипшина, морква, манго, печінка 
Тіамін Сон, стресостійкість Плаксивість, дратливість, проблеми з концентрацією уваги  Зелень, овочі, цитруси, горіхи, крупи, м'ясо 
Рібофлавін Сон, головний біль, бадорість Анемія, слабкість Молочні, субпродукти, гриби, крупи
Ніацин Настрій, сон, кровообіг у мозку Депресивність, слабіксть, порушення сну, заторможеність  М'ясо птахів, гриби, крупи, горіхи
Пірідоксін Нервова система, сон, серотонін  Судоми, мігрені, низкий тонус м'язів  Дріжді, горіхи, томати, м'ясо птахів
Фолієва кислота Пам'ять, концентрація уваги, загальний тонус Агресія, стрімка втрата ваги, проблема з концентрацією уваги  Субпродукти, гречка, дріджі, овочі
Цианокоболамін ЦНС, мозок  Поганий апетит, манія, психози Субпродукти, риба, мясо
Аскорбінова кислота Настрій, здатність витримувати значні навантаження  Сонливість, поганий настрій та апетит Цитруси, ягоди, овочі
Кальциферол ЦНС, загальний тонус Лякливість, тревожність, проблеми зі сном Зелень, морепродукти, молочка, олія 
Токоферол Дратливість, мозок, процеси регенерації Порушення координації, слабкість Горіхи, боби, злаки, олія

Вітаміни для нервової системи, мозку дітям можна приймати в комплексі чи окремо. Якщо будете купувати певні вітаміни, а не комплексон, впевніться, що вони є сумісними.

Корисна порада. Більшість вітамінів, мінералів потребують роздільного вживання. Робіть інтервали 2-4 години.

Вітаміни дітям для настрою, від вірусів та бактерій 

Вітаміни для нервової системи, кісток, волосся допомогають зміцнювати імунітет. Якщо дитина постійно хворіє, страждає на кашель, нежить, оберіть дієвий комплекс чи почніть давати окремо вітаміни А, Е, С, D. Вони найефективніші за умови одночасного прийому.

До речі, вітамін Д грає важливу роль в усіх процесах. Він чинить вплив на:

  • Настрій.
  • Імунітет.
  • Бадорість.
  • Цикли сну.
  • Гормональну систему (особливо у підлітків).
  • Кістки.
  • Мозок. 

D3 помітно покращує самопочуття за умови монотерапії, проте краще буде комбінувати його з іншими речовинами з таблиці. Природній синтез вітаміну відбувається тільки під час прямого впливу сонячного проміння. Ви впевнені, що у вашому регіоні достатньо сонця, а дитина постійно знаходиться на свіжому повітрі, багато гуляє? Якщо ні, то почніть давати Д3. Через 2 тижні постійного прийму ви помітите покращення настрою, сну, самопочуття. Вітамін позитивно впливає на кістки, нервову систему, мязи, підвищується продукція гормону радості серотоніну.

В Україні високим попитом користується вітамін Д «Олідетрим» від європейського виробника «Польфмарма» (Польща). Він добре засвоюється, доступний у різних дозуваннях. Обирайте краплі для малюків по 500 МО, капсули 1000 МО для дітей, підлітків. Дорослим рекомендовано вживати 2000-4000 МО на добу. У складі «Олідетрім» немає штучних барвників, хімічних речовин.

Також придивіться до йоду, вітамінів В групи, Омеги-3. Вони чинять позитивний вплив на роботу мозку, допомагають у навчанні, корисні для імунітету. Прийм – терапевтичний чи профілактичний, дозування будуть різними.

Проблеми зі здоров'ям легче попереджати, аніж потім проходити складне та довге лікування. Вітаміни для імунітету, мозку, нервової системи дають в рамках комплексної терапії захворювань та профілактики. Обирайте окремі БАДи чи комплексони, орієнтуйтесь на рекомендації лікарів. Для зміцнення нервової системи в дитячому віці вживати вітамін Д обов'язково.

Вітамін D

Підтримує при розумових навантаженнях

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує при розумових навантаженнях

Література:

  1. Vitamin Supplementation In The Prevention And Management Of Skin Conditions. Dr. James Meschino D.C., M.S // URL: meschinohealth.com/article/vitamin-supplementation-in-the-prevention-and-management-of-skin-conditions/ (дата последнего обращения 14.03.2019)Skin ageing and its treatment. Review Article. L Baumann // Journal of Pathology J Pathol 2007; 211: 241–251.
  2. Старчина Ю. А. Церетон у практиці неврологів // Неврологія, психіатрія, психосоматика, 2011.
  3. Краснов М.В., Краснов В.М. Діти, що постійно хворіють: як покращити імунітет // Питання сучасної педіатрії, 2010. Т. 9. № 2.
  4. Зуєва О.С., Зуєв Н.Н. Вітамінно-мінеральні комплекси для дітей: особливості призначення 2012. Т. 11. № 2.
На початок сторінки