Ковід у старшого покоління: як уникнути побічних симптомів?

09.03.2023
29.05.2023

На жаль, зараження коронавірусом не для всіх проходить непомітно, і більшість людей все ж таки переносять захворювання досить важко. А є ті, для кого зараження COVID-19 може стати взагалі фатальним. Це люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, цукровим діабетом, бронхіальною астмою та, звичайно ж, літні. Як же розпізнати ковід у людей похилого віку, виявити перші симптоми хвороби й підібрати лікування?

Населення нашої планети стрімко старіє. Це було доведено численними дослідженнями. А відповідно до заяв ООН, зроблених у 2019 році, до 50-х років 21 століття п'яту частину населення світу складуть люди віком 65 років й старших, тобто на кожну дитину до 4-х років припадатиме по 2 літні особи. І, на жаль, Україна у списку найстаріших націй перебуває в лідерах.

Однак підозрюємо, що цю статистику доведеться підкоригувати через коронавірус, що досі атакує нас. Літні люди набагато важче переносять інфікування цим вірусом, і часто їхнє «знайомство» з ним закінчується плачевно. Щоб запобігти такому, найефективнішим варіантом є інформування старшого покоління про профілактику, симптоми COVID-19 та правильне його лікування.

Перші ознаки ковід у людей похилого віку: основні симптоми

Причиною високої смертності від COVID-19 серед 65-річних та старших є не лише віковий фактор, а й наявність у них «букету» хронічних та супутніх захворювань. Тому дуже важливо вчасно виявити ковід у літніх людей та почати лікування, щоб запобігти важким наслідкам. Лікарі, які займаються лікуванням коронавірусної інфекції у людей старшого покоління, зазначають, що у таких пацієнтів проявляється одразу кілька важливих симптомів захворювання.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Основні симптоми ковід у людей похилого віку:

  • Висока температура, яка тримається 1-3 дні, але може довше, якщо випадок тяжкий. Однак орієнтуватися тільки на цю ознаку не варто, тому що згідно з останніми даними, температура вище за норму піднімається лише у 20 % пацієнтів у віці.
  • Тривала млявість/втома, небажання чимось займатися. Цей симптом у людей похилого віку може тривати від 1 до 6 місяців.
  • Утруднене дихання, коли складно зробити глибокий вдих, а саме дихання стає більш поверхневим. Зазвичай настає на 4-й день після прояву перших ознак хвороби.
  • Сухий кашель, що триває від кількох тижнів та довше.
  • Аносмія та агевзія – саме так називаються втрата нюху та смаку. Незважаючи на те, що ці симптоми коронавірусу переживають не всі, проте дискомфорту вони можуть завдати дуже значного. (Відомі випадки, коли люди похилого віку в спробах повернути собі нюх отримували сильні опіки слизової носоглотки після вдихання небезпечних речовин).

Крім основних ознак ковід у людей похилого віку, є також інші, які проявляються трохи рідше. Це нежить, затяжна мігрень, розлади в роботі органів шлунково-кишкового тракту – блювання, діарея, біль у м'язах та суглобах, як після важких фізичних навантажень. Такі стани можуть тривати 2-3 дні, а можуть бути тривалішими – до місяця.

Дуже рідкісними, або як кажуть фахівці, атиповими проявами коронавірусної інфекції у людей похилого віку, які все ж таки не варто ігнорувати, є кон'юнктивіт, раптовий прояв тахікардії, зниження артеріального тиску протягом декількох днів поспіль, помутніння свідомості, втрата стійкості (нібито «качає») та когнітивні розлади. Такі симптоми виявляються на ранніх стадіях захворювання на коронавірус, тобто є першими ознаками ковід у літніх та проходять за 4-5 дні.

Як бачите, симптоматика ковід у людей похилого віку дуже велика, тому для постановки правильного діагнозу в перші дні появи кількох з перелічених вище ознак хвороби слід зв'язатися з сімейним лікарем і зробити тест на коронавірус.

Чим небезпечні наслідки ковід для людей похилого віку?

Зараження COVID-19 для людей старшого віку, зазвичай, не проходить просто так. Навіть після повного одужання залишаються певні наслідки COVID-19. Так званий постковідний синдром у людей похилого віку, проявляється порушеннями сну, наявністю задишки, головними болями, появою апатії до життя та пригніченого стану, проблемами з судинами, здатними стати причиною тромбозу і навіть інсульту.

На жаль, поки що немає досліджень, які б розповіли нам про вплив коронавірусної інфекції на організм людини у віці в тривалій перспективі – через 5 або 10 років, наприклад. Але водночас лікарі зазначають, що навіть тим, хто переніс захворювання у легкій формі, все одно потрібна реабілітація, зокрема й психологічна.

Наслідки ковід у літніх, що зустрічаються найчастіше:

  • Проблеми зі сном.
  • М'язова слабкість.
  • Збої у роботі серцево-судинної системи – порушення серцевого ритму, «стрибки» артеріального тиску.
  • Порушення у роботі ШКТ: діарея, нудота, блювання.
  • Поява задишки.
  • Зниження зору.
  • Погіршення пам'яті та проблеми з концентрацією уваги.
  • Постійна втома, слабкість та небажання чимось займатися, апатія, аж до депресивних розладів.
  • Випадіння волосся.

При більш тяжких формах коронавірусу постковідний синдром може обтяжуватися такими проявами як фіброз легень, тромбоз, інсульт, інфаркт міокарда, гангрена.

Щоб уникнути подібних наслідків ковід або хоча б, щоб вони пройшли у легшій формі, слід після одужання розпочати відновлювальні заходи. Для підбору правильного курсу реабілітації потрібно обов'язково пройти повне обстеження і не лише прислухатися до порад лікаря, а й обов'язково виконувати його рекомендації: приймати необхідні ліки та проводити немедикаментозну реабілітацію.

Реабілітація для тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію: 8 важливих пунктів

Незважаючи на те, що COVID-19 – досить «молоде» захворювання, медики вже розробили спеціальні програми відновлення людей похилого віку після ковід. Які ж пункти включає цей комплекс з реабілітації?

  1. Повне обстеження у лікарів після перенесеної недуги. Після нього сімейний лікар призначає курс відповідних ліків та вітамінів, визначає тривалість їх прийому.
  2. Виконання спеціальної дихальної гімнастики. Незалежно від того, чи були уражені легені, така гімнастика рекомендована у будь-якому випадку.
  3. Фізичні навантаження, пропорційні зі станом після ковід. Комплекс вправ базується на зміцненні м'язів, покращенні роботи легень, стимуляції кровообігу.
  4. Обов'язкові прогулянки на свіжому повітрі.
  5. Психологічна підтримка.
  6. Контроль режиму сну: сон повинен бути повноцінним та тривати не менше 8 годин.
  7. Вправи на відновлення чи підтримку когнітивних функцій: рішення кросвордів, ігри у шахи/шашки/нарди та інш., заняття на поліпшення моторики (складання пазлів, в'язання, шиття). До речі, є спеціальний додаток, створений для відновлення когнітивних функцій у людей старших за 50 років, який називається cognifit. Його розробили іспанські медики та фахівці у різних галузях, підібравши тести, вправи та ігри з подальшою фіксацією та аналізом результатів.
  8. Відновлювальне харчування, що включає багато овочів, фруктів, продуктів з високим вмістом вітамінів В, С і D. Харчування повинно бути дробовим та регулярним.

До речі, у першому пункті недаремно було названо обов'язковий прийом вітамінів. Справа в тому, що не завжди харчування допомагає відновити необхідний баланс цих нутрієнтів. Особливо це стосується вітаміну Д, якого в продуктах харчування не так вже й багато. До того ж, вітамін D дуже важливий як у процесі лікування ковід у людей похилого віку, так і під час відновлення після недуги. В українському протоколі лікування, профілактики та реабілітації після COVID-19 вітамін Д обов'язковий до застосування.

Задовольнити добову потребу цього вітаміну за допомогою вживання яєць, жирної риби та молочних продуктів навряд чи вдасться. Найкращий варіант – це прийом готових форм вітаміну D3. Одним із прийнятних варіантів є препарат «Олідетрим».

Вітамін Д3 «Олідетрим» виробляється у Європі польською компанією «Польфарма». Для людей похилого віку є готове дозування «Олідетрим 4000». Перевага цих вітамінів у тому, що вони виготовляються за спеціальною технологією ViQualPRO'D з додаванням чистої фільтрованої олії, яка допомагає холекальциферолу краще засвоюватися організмом.

Отже, якщо хтось із ваших літніх батьків переніс ковід, варто бути готовим до тривалого відновлення та регулярного контролю за тим, як виконуються рекомендації лікаря.

Профілактика ковід у людей похилого віку

Звичайно ж, найкращим способом не страждати від постковідного синдрому літній людині – це не хворіти на коронавірус зовсім. Для цього необхідно дотримуватися п'яти нескладних правил профілактики ковід.

  • Намагатися якомога менше відвідувати людні місця, а за можливості взагалі довірити походи в магазини, на базар чи в аптеку своїм рідним;
  • В ідеалі при поїзді кудись користуватися особистим транспортом або їздити на таксі, щоб уникнути скупчення людей. Якщо ж такої можливості немає, обов'язково потрібно зберігати дистанцію, використовувати захисну маску та рукавички, вибирати час із найменшим скупченням людей у транспорті (не в годину пік);
  • Не вступати в контакт з людьми, у яких спостерігаються ознаки інфекції: кашель, нежить, чхання, наявність сліз та ін.
  • Дотримуватись правил особистої гігієни: не терти очі, не торкатися носа та рота брудними руками. Намагатися частіше мити руки з милом чи обробляти антисептичними засобами.
  •  Ідеальним рішенням щодо захисту від зараження коронавірусом може стати переїзд у малолюдне місце, наприклад, на дачу чи в село, якщо, звичайно, дозволяють умови.

Не варто виключати зараження коронавірусом від людини, яка є носієм вірусу або хворіє безсимптомно. Захиститися у цьому випадку практично неможливо. Саме тому потрібно дотримуватися найважливішого правила профілактики: щойно погіршується загальне самопочуття, одразу звертатися до лікаря.

Вакцинація від COVID-19 людям похилого віку

Згідно зі звітом МОЗ України, за 2021 рік серед госпіталізованих з коронавірусною інфекцією людей похилого віку 60+ всього 3 % вакцинованих. З цього слід зробити висновок: вакциновані пенсіонери хворіють на ковід і переносять його симптоми набагато легше.

На жаль, не всі розуміють важливість вакцинації від коронавірусу саме людей похилого віку. Літні люди є найбільш вразливою частиною населення, й справа не тільки в наявності у них супутніх захворювань у вигляді гіпертонії, цукрового діабету і т.д. Японські вчені довели, що після 60 років імунітет працює дещо гірше, саме тому люди у віці так тяжко переносять COVID-19.

Також відомо, що навіть ті з людей похилого віку, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, не захищені антитілами надовго й мають високі шанси захворіти повторно. Часто трапляється так, що повторне інфікування стає фатальним.

Не слід забувати і про протипоказання до вакцинації. Їх небагато: алергічна реакція на складові вакцини, що виявилася після першої вакцинації, підвищена чутливість до будь-якого компонента щеплення, наявність високої температури (вище 38.5 °С).

Насамкінець хочеться сказати: бережіть своїх літніх батьків від захворювання на ковід. Слідкуйте, щоб вони не займалися самолікуванням, а при найменших ознаках недуги, звертайтеся до сімейного лікаря, адже їхнє здоров'я в такому віці надто крихке.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ
Джерела:

  1. Measuring population ageing: an analysis of the Global Burden of Disease Study 2017 // Angela Y Chang, Prof Vegard F Skirbekk, Stefanos Tyrovolas, Nicholas J Kassebaum, Joseph L Dieleman // March, 2019 // https://www.thelancet.com/
  2. Coronavirus disease 2019 in elderly patients: Characteristics and prognostic factors based on 4-week follow-up. J Infect // Wang L, He W, Yu X, et al.. // 2020;80(6):639-645. doi:10.1016/j.jinf.2020.03.019
  3. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan // Huang C., Wang Y., Li X., China // Lancet. 2020;395(10223):497–506.
  4. Reduced Risk of Reinfection with SARS-CoV-2 After COVID-19 Vaccination — Kentucky, May–June 2021 // Alyson M. Cavanaugh , Kevin B. Spicer, Douglas Thoroughman, Connor Glick, Kathleen Winter // August 13, 2021 // https://www.cdc.gov/
  5. Когнітивне тренування для людей старших 65 років // https://www.cognifit.com/ru/brain-training-active-aging
  6. Effectiveness of BNT162b2 and ChAdOx1 nCoV-19 COVID-19 vaccination at preventing hospitalisations in people aged at least 80 years: a test-negative, case-control study // Catherine Hyams, Robin Marlow, Zandile Maseko, Jade King, Lana Ward etc. // 2021 Jun 23 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34174190/
  7. Клінічне ведення пацієнтів з COVID-19, «жива» клінічна настанова, Україна. https://www.dec.gov.ua/wp-content/uploads/2022/08/2022_08_24_kn_covid-19_.pdf
На початок сторінки