Дефіцит вітаміну Д та дитяче ожиріння

13.04.2023
29.02.2024

Дитяче ожиріння – проблема світового масштабу. Для її вирішення має вживатись цілий комплекс заходів – фізичні навантаження, правильне харчування, зниження стресових факторів, прийом БАДів. Вітамін Д для нормального здоров’я дитини також дуже важливий. З їжі, під впливом сонячного проміння організм отримує недостатньо речовини.

причини дитячого ожирінняХронічний дефіцит вітаміну Д – одна з основних причин дитячого ожиріння. Реально оцінити поточний стан та потреби організму можна, зробивши аналіз 25(OH)D з сироватки крові. Прийом Д3 у рекомендованому лікарем дозування значно покращує самопочуття, нормалізує метаболізм, прискорює втрату зайвої ваги. Також підвищується рівень енергії, зростає загальна активність.

Причини зайвої ваги у дітей та підлітків: що кажуть лікарі

Лікарі сьогодні багато кажуть про дитяче ожиріння, причини його розвитку та способи лікування. Головна причина проблеми – надлишок калорій в раціоні. Основна частина повних дітей просто багато їсть та/чи недостатньо рухається. «Порожня» їжа без вітамінів, мінералів дає тільки калорії та призводить до збільшення ваги. Вона не викликає довготривалого відчуття ситості. Тому чіпси, шоколадки, булочки краще виключити з раціону взагалі.

Інші причини дитячого ожиріння;

  • дефіцит фізичної активності;
  • порушення метаболізму;
  • негативна спадковість;
  • ендокринні захворювання;
  • нестача сну;
  • порушення режиму дня;
  • прийом певних ліків;
  • генетичні порушення.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дитяче ожиріння причини та способи боротьбиАби вирішити проблему, потрібно чітко визначити причини її виникнення. Лікарі почали направляти дітей з надлишковою вагою на аналіз вітаміну Д. Це просто пояснюється: дефіцит речовини провокує проблеми в роботі різних органів та систем, погано впливає на стан кісток, роботу імунної, ендокринної, репродуктивної систем. Також вітамін Д потрібен для щитоподібної залози, крові, засвоєння фосфору, кальцію. Але не варто забувати і про баланс інших вітамінів, мінералів, корисних речовин.

Негативні наслідки ожиріння у дітей

За свідченням лікарів, ожиріння в дитячому віці – дуже й дуже серйозна проблема. Чим вища вага, тим складніше організму дитини. Ростуть навантаження на судини, серце, органи дихання, опорно-руховий апарат. Значно підвищуються ризики проблем з ШКТ, панкреатиту, холециститу.

Навіть перша ступінь ожиріння здатна призводити до хронічних мігреней, гастриту, викривлень хребта, стрибків артеріального тиску. При другій, третій починаються гормональні проблеми, вугри, акне, часто турбує надмірна пітливість. Патології суглобів, гіпертонія, пахові грижі, цукровий діабет – теж наслідки надлишкової ваги. Є ризики проблем зі сном типу нічного апное.

Ожиріння в дитячому віціНе забувайте про психологічні складнощі, які виникають у дітей з надмірною вагою. Булінг з боку однолітків, неможливість бігати та грати у активні ігри, комплекси – це тільки основні.

Яку роль відіграє вітамін D3 у зменшенні ваги: дослідження

Ожиріння – не просто захворювання, а симптом «букету» проблем зі здоров’ям, порушень способу життя. Лікувати потрібно першопричину – тоді підуть й наслідки. Видання BioMed Central публікувало результати профільних досліджень по впливу вітаміну Д3 на вагу у дитячому віці, метаболізм, баланс гормонів, стан кісток. Було зібрано докази про те, що курсовий прийом добавок прискорив схуднення.

чому буває дитяче ожирінняДослідники наголошували увагу: дефіцит речовини в сироватці виникав на тлі недостатньої фізичної активності, не збалансованої дієти. Інший момент – діти з високим рівнем ІМТ мають надмірні запальні медіатори, часто хворіють. А ось прямих доказів зв’язку щільності кісток та ожиріння немає.

Що можна зробити вже сьогодні, аби покращити ситуацію – приймати вітамін Д у профілактичному дозуванні. Бажано попередньо звернутись до лікаря за консультацією. Для контролю рівня речовини в крові рекомендовано періодично робити аналіз.

Висновки

якого вітаміну невистачає дітям при ожирінніВітамін Д та ожиріння у дітей пов’язані між собою. Дефіцит речовини призводить до збоїв гормональної системи, негативно впливає на обмін речовин, сприяє набору надлишкової ваги. Але не треба забувати про низьку фізичну активність, неправильне харчування. Тільки комплексний підхід до вирішення проблеми дасть потрібні результати.

Гарний спосіб підтримати організм, зміцнити захисні сили, імунітет, запобігти набору ваги – давати вітамін Д3 у добре засвоюваній формі. Наприклад, «Олідетрим Кідс» підходить для малюків з народження до 6 років, йде у дозуванні 600 МО. «Олідетрим 1000» стане оптимальним вибором для дітей від 6 років, підлітків. Компанія «Польфарма» використовує технологію ViQualPRO’D TM, що відповідає за максимальне засвоєння продукту та ефективність його прийому.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини
 

Література

  1. Szlagatys-Sidorkiewicz A., Brzeziński M., Jankowska A. et al. (2017) Long-term effects of vitamin D supplementation in vitamin D deficient obese children participating in an integrated weight-loss programme (a double-blind placebo-controlled study) — rationale for the study design. BMC Pediatrics, 29 Mar. (https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-017-0851-7).
  2. Zhang Y., Zhao J., Chu Z., Zhou J. Increasing prevalence of childhood overweight and obesity in a coastal province in China. Pediatr Obes. 2016;11(6):e22–e26. DOI: 10.1111/ijpo.12070.
  3. Drincic A., Fuller E., Heaney R.P., Armas L.A. 25-Hydroxyvitamin D response to graded vitamin D₃ supplementation among obese adults. J Clin Endocrinol Metab. 2013;98(12):4845–4851. DOI: 10.1210/jc.2012-4103. 65. Nassar M.F., Emam E.K., Allam M.F. Is There a Benefit of Vitamin D Supplementation in Deficient Children and Adolescents Suffering from Obesity? A Meta-Analysis. Glob Pediatr Health. 2021 27;8:2333794X211018352. DOI: 10.1177/2333794X211018352.
На початок сторінки