Наскільки стабільною є ваша нервова система?

04.07.2022
20.02.2024

Людина почувається добре, коли всі її системи функціонують справно. Саме нервова система забезпечує злагоджену роботу всіх органів, об’єднуючи організм в єдине ціле. Вона відповідає за правильну роботу мови, пам'яті, уваги, інтелектуальної діяльності, опорно-рухового апарату, серцево-судинної, імунної, ендокринної систем, підтримує нормальну температуру тіла, впливає на процеси травлення.

Як стверджують фахівці, найбільш незахищеною та чутливою системою є нервова, яка перша страждає від впливу таких зовнішніх факторів, як постійні стреси та напруження. В результаті це може призвести до різних порушень та захворювань, а саме: погане самопочуття, підвищена втома, проблема із запам'ятовуванням, труднощі з концентрацією уваги, розлади сну, мігрень, депресія, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона.

Дуже важливо захищати нервову систему як маленької дитини, так і дорослої людини. Для забезпечення злагодженої її роботи потрібні різні мікро та макроелементи. На думку експертів, допомогти в цьому може вітамін Д.

Тож давайте з'ясуємо, як вітамін Д впливає на нервову систему!

Як впливає вітамін Д на нервову систему людини

Вітамін D

ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

дізнатися про Олідетрим 4000
ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

Вітамін Д або кальциферол – це загальна назва групи жиророзчинних вітамінів, що мають біологічну активність. Найбільш поширені його форми: ергокальциферол (форма D2) та холекальциферол (форма D3). Саме холекальциферол синтезується в організмі під впливом сонячного світла, а також є в деяких продуктах тваринного походження.

Вітамін Д впливає на формування кісток, бере участь у кальцієво-фосфорному обміні. Він є також прогормоном, який регулює багато інших клітинних функцій в організмі. Його протизапальні, антиоксидантні та нейропротекторні властивості підтримують імунітет, роботу м'язів, активність клітин мозку.

Згідно з дослідженнями, цей нутрієнт допомагає зберегти структуру та цілісність нейронів, захищаючи від запалення, тим самим запобігаючи порушенням пізнавальних функцій. Нестача його призводить до погіршення пам'яті та уваги, виникають складнощі з формуванням думки та обробкою інформації.

Вітамін Д сприяє підвищенню рівня глутатіону - антиоксиданту, який захищає клітини головного мозку від впливу токсичних речовин. Недостатність його в організмі призводить до погіршення роботи головного мозку, збільшуючи ризик розвитку хвороб нервової системи.

Кальциферол допомагає стимулювати вироблення та вивільнення серотоніну – гормону, який діє майже на всі клітини мозку, впливаючи на настрій, сон, апетит та багато інших мозкових та біологічних функцій. При його дефіциті виникає сонливість, втома, перепади настрою.

Захворювання при нестачі вітаміну Д

Вчені уважно вивчають вплив дефіциту вітаміну Д на нервову систему. Адже його нестачу пов'язують із різними психічними станами, насамперед із депресивними розладами, розсіяним склерозом, шизофренією, хворобою Альцгеймера та іншими хворобами від нервів. Швидше за все, це пов'язано з тим, що цей нутрієнт активує гени, які вивільняють дофамін та серотонін, що впливають на функцію та розвиток мозку. Крім того, дослідження виявили рецептори кальциферолу у певних ділянках мозку, які пов'язані з депресією.

На сьогодні є кілька клінічних випробувань, які виявили зв'язок між дефіцитом кальциферолу та психічними захворюваннями. Згідно з цими дослідженнями, вважається, що низький його рівень пов'язаний із тривогою, депресією, шизофренією, навчанням, пам'яттю та соціальною поведінкою.

Випробування показують, що люди з нестачею вітаміну Д у крові більш схильні до розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Наприклад, велике дослідження, опубліковане в журналі Neurology, показало, що у людей з надзвичайно низьким рівнем цього гормону в крові ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера або інших видів деменції вдвічі вища, ніж у людей з його нормальним рівнем. У 1658 осіб старше 65 років, які не мали цих захворювань, перевірили його рівень. У середньому через шість років у 171 учасника розвинулась деменція, а у 102 – хвороба Альцгеймера.

Результати продемонстрували, що у людей з нестачею кальциферолу ризик розвитку деменції підвищений на 53%, а у людей із тяжким дефіцитом – на 125% у порівнянні з учасниками із нормальним його рівнем.

Показники залишилися незмінними після того, як дослідники скоригували інші фактори, які могли вплинути на ризик розвитку деменції, такі як освіта, куріння та вживання алкоголю.

Тест на одну хвилину

А зараз пропонуємо вам пройти коротенький тест, який допоможе визначити ваш емоційний стан. Просто розслабтеся і погляньте на картинку.

вітамін д та нервова система

На що ви подивилися спочатку? Відповідати потрібно чесно.

  1. Якщо першим ви побачили обличчя жінки, це говорить про те, що ви позитивна і добра людина, але зараз вимотані та втомлені. Може стався якийсь конфлікт на роботі або ви посварилися з другом чи подругою, і це не дає вам спокою. Навчіться відпускати ситуацію та не зациклюватися на ній. Це дасть можливість рухатися вперед і сконцентруватися на собі та своїх бажаннях.
  2.  Якщо насамперед ви звернули увагу на коней, то не за горами зміни в особистому житті. Незабаром ви зустрінете людину, з якою зможете побудувати стосунки. Але не забувайте, що будь-які стосунки вимагають терпіння та компромісу, і тоді все вийде!
  3. Якщо вам спочатку впали в очі такі деталі, як птах чи гори, то вам потрібно все брати у свої руки, бути впевненими у свої сили. Не бійтеся показати себе, не втрачайте свого шансу на успіх, адже ним може скористатися хтось інший.

Сподіваємось, вам тест сподобався і приніс задоволення.

Профілактика дефіциту вітаміну Д для захисту нервової системи

Дефіцит вітаміну Д – це найпоширеніша проблема у всьому світі і Україна не виняток. Щоб уникнути нестачі його в організмі, потрібно гуляти під прямим сонячним промінням 10-30 хвилин щодня, вживати такі продукти, як лосось, скумбрія, печінка тріски, яйця, сир, приймати добавки з цим елементом.

Відповідно до Методичних рекомендацій з лікування та профілактики дефіциту вітаміну Д у населення країн центральної Європи, рекомендована профілактична доза на день становить:

Вік Дозування, МО
Новонароджені 400
Немовлята 6-12 міс. 400-600
Діти та підлітки 1-18 років 600-1000
Дорослі та люди старечого віку (70+) 800-2000
Вагітні та мами-годувальниці 1500-2000

Багато фахівців сьогодні говорять про те, що для лікування дефіциту цих доз недостатньо. Адже скільки цього нутрієнта нам потрібно залежить від багатьох факторів: вік, етнічна приналежність, пора року, одяг та ін.

Максимально допустимий добовий рівень споживання холекальциферолу для дорослих становить 4000 МО.

Додаткове приймання вітаміну Д у профілактичних цілях рекомендований як дітям, так і дорослим, адже його нестача в організмі може призвести до погіршення роботи мозку, а саме: зниження пам'яті у дитини, розвиток деменції у літньої людини.

Призначити Вам правильну дозу зможе лікар, попередньо зібравши анамнез та направивши на аналіз 25(OH)D.

Серед різноманітності біодобавок, представлених на території нашої країни, ми радимо звернути увагу на препарат Олідетрим. Він випускається як у формі крапель для найменших – Олідетрим Кідс у дозуванні 600 МО, так і у формі капсул для дітей та дорослих – Олідетрим у дозуванні 1000, 2000 та 4000 МО. Ця лінійка не містить барвників та консервантів, добре засвоюється.

Бережіть нерви та будьте здорові!

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Література:

  1. James P Kesby, Darryl W Eyles, Thomas H J Burne, John J McGrath. The effects of vitamin D on brain development and adult brain function. Mol Cell Endocrinol. 2011 Dec 5;347(1-2):121-7. doi: 10.1016/j.mce.2011.05.014.
  2. Maddock J, Berry DJ, Geoffroy MC, Power C, Hyppönen E. (2013). Vitamin D and common mental disorders in mid-life: cross-sectional and prospective findings. Clinical Nutrition, 32(5), 758-64. doi: 10.1016/j.clnu.2013.01.006.
  3. Thomas J. Littlejohns, William E. Henley, Iain A. Lang, Cedric Annweiler, Olivier Beauchet, Paulo H. M. Chaves, Linda Fried, Bryan R. Kestenbaum, Lewis H. Kuller, Kenneth M. Langa, Oscar L. Lopez, Katarina Kos, Maya Soni, David J. Llewellyn. Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Neurology. 2014 Sep 2; 83(10): 920–928. doi: 10.1212/WNL. 0000000000000755.
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/
На початок сторінки